Zelf badkamer renoveren: stappenplan, aandachtspunten en tips

Zelf de badkamer renoveren van jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van een stappenplan, de aandachtspunten en enkele tips. Krijg hier meer informatie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Hoe begin je zelf aan de renovatie van de badkamer?

Jouw badkamer renoveren, hoe begin je daar nu het best zelf aan? We hebben hieronder een stappenplan opgesteld dat je het best kunt volgen om zo jouw gewenste badkamer te bekomen.

Stap 1: voorbereidend werk

Een goede voorbereiding is van enorm belang. Voor je begint met renoveren, heb je een ontwerp nodig dat jouw wensen in kaart brengt. Het ontwerp van jouw gewenste badkamer is best op schaal gemaakt van jouw huidige badkamer.

De meeste badkamermeubelen hebben standaardafmetingen en zijn dus makkelijk op schaal te brengen. Door te schalen ben je zeker dat alles ook effectief past in jouw nieuwe badkamer.

Stap 2: controleer alle water-, gas- en elektriciteitsleidingen in de badkamer

Een veel voorkomende fout is dat er direct wordt gestart met het breekwerk. Voor je het goed en wel doorhebt, breek je iets dat je helemaal niet wilt breken, zoals een waterleiding.

Je doet er dus goed aan om, voordat je met het breekwerk begint, eerst te controleren waar alle leidingen liggen. Het controleren van water-, gas- en elektriciteitsleidingen is heel belangrijk. Op die manier vermijd je dat er onnodig een leiding doorboord wordt.

Badkamer ventileren.

Stap 3: slopen en breken

Nadat je alle leidingen hebt gecheckt, kan je gaan slopen en breken. Voor je hieraan begint, haal je best alle meubels en andere nuttige spullen weg. Een hamer, een goede koevoet en een drilboor kunnen je ver brengen met het slopen. Let wel op: sloop geen keermuren.

Daarbovenop denk je best op voorhand na over hoe je het afval dat je hiermee creëert afvoert. Het dumpen in een grote, gemengde container is hierbij de makkelijkste optie.

Stap 4: overweeg of het leidingwerk verplaatst moet worden

Moet jouw leidingwerk verlegd worden of is dit niet nodig? Afhankelijk van jouw ontwerp en dus waar je jouw meubels wilt plaatsen kan het zijn dat de leidingen verplaatst moeten worden.

Het verplaatsen van leidingwerk en stroompunten is geen makkelijke klus. Heb je hier geen ervaring mee? Neem dan contact op met een vakman in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Laat je adviseren door een professional
Ontvang advies op maat van ervaren specialisten.

Stap 5: vloer egaliseren

De vloer mag natuurlijk niet ontbreken als je jouw badkamer renoveert. Hiervoor kan je de vloer van jouw huidige badkamer egaliseren, tegelen en voegen.

Bij het afbreken van douches, toiletten of badkuipen moet je ook de vloer mee afbreken. Voor je hierna een nieuwe vloer kan leggen moet je eerst de bestaande badkamervloer egaliseren en dus de huidige tegels eruit halen.

Het is heel belangrijk dat de vloer heel vlak en glad is. Een kant-en-klaar egalisatiemiddel volstaat indien het gaat om een kleine oneffenheid, om daarna de tegels correct te plaatsen.

Stap 6: plafond renoveren of vervangen

Het vervangen van een plafond kan deel uitmaken van de renovatie. Is dit het geval, dan is het plafond renoveren of vervangen de volgende stap in de renovatiewerken.

Een plafond is een belangrijk onderdeel van jouw badkamer. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en stijl van jouw badkamer.

Je kan hierbij kiezen uit verschillende materialen: marmer, pvc, hout, … Houd hierbij in je achterhoofd dat werken boven je hoofd niet het leukste, maar vooral moeilijk is.

Stap 7: sanitair plaatsen

Nadat je aan jouw plafond hebt gewerkt, kan je beginnen met het sanitair te plaatsen. Installeer je jouw sanitair op een correcte manier? Dan is het enige wat overblijft het verbinden van de buizen met de leidingen.

Je kunt hierbij ook gewoon een verlengsnoer gebruiken als je niet helemaal thuis bent in het gebruik van een verbindingsstuk.

Badkamerrenovatie.

Stap 8: aansluiten van alle elektrische apparaten

Tot slot is de laatste stap van de renovatie het aansluiten van alle elektrische apparaten en de badkamerverlichting. Het is hierbij enorm belangrijk dat je de elektriciteit uitschakelt voor je gaat werken aan het aansluiten van de apparaten.

Waarop letten bij het zelf renoveren van een badkamer?

Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt en oplet bij een badkamerrenovatie. Het opnieuw inrichten van jouw badkamer lijkt op het eerste gezicht een simpel werkje.

Er zijn echter een aantal aandachtspunten waarmee je best rekening houdt bij het renoveren. We sommen ze hieronder even voor jou op:

  • Alle vaste onderdelen, zoals bijvoorbeeld een bad of de plaats van de badkamerdeur, moeten bij voorkeur behouden blijven.
  • De locatie van de leidingen.
  • De aanwezigheid en positie van de ramen.
  • De plaats van het ventilatiesysteem of afvoersysteem.

De bovenstaande factoren zijn zaken waar je best rekening mee houdt om onverwachtse problemen te voorkomen. Voel je je hier niet zeker over? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via het onderstaande formulier.

Hulp nodig bij het renoveren van je badkamer?
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt!
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de kosten van het zelf renoveren van een bestaande badkamer?

Het is moeilijk om een gemiddelde prijs en dus een specifiek budget te bepalen voor het renoveren van jouw badkamer. Deze kostprijs is namelijk afhankelijk van hoeveel je wilt renoveren in jouw huidige badkamer, wat je allemaal wilt vervangen, jouw budget, de materialen die je kiest,…

Een volledige badkamerrenovatie kost gemiddeld tussen de 3.500 en 25.000 euro. De prijs schommelt heel erg afhankelijk van de graad van luxe in jouw badkamer:

  • Een basis badkamer: € 3.000€ 5.000. Hierbij heb je een standaard douchecabine, een ligbad, toilet en een klein meubel met wastafel. De prijs varieert nog afhankelijk van de materialen die je wenst te gebruiken.
  • Een gemiddelde badkamer: € 6.000€ 8.000. Voor een gemiddelde badkamer heb je een inloopdouche of een stortdouche, toilet, wandspiegel en een meubel met 2 wastafels.
  • Een luxe badkamer: € 8.000€ 17.500. In dit geval heb je meerdere meubels, meerdere wastafels, een toilet, een whirlpool of groot ligbad en een inloopdouche.

Om de exacte prijs van jouw badkamerrenovatie te weten te komen, vraag je het beste offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via het onderstaande formulier. Op die manier kan je makkelijk jouw budget bepalen.

Badkamer afbreken en zelf renoveren.

Ben je van plan om de badkamer te verbouwen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten

Ontvang gratis offertes voor het verbouwen van jouw badkamer. Specialisten in jouw buurt voorzien je van informatie over de kosten, hoe je zelf kunt beginnen en waarop je moet letten. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.