Afmeting inloopdouche: aandachtspunten, advies en tips
Wil je de afmetingen van een inloopdouche weten voor de installatie in jouw badkamer? Dit artikel geeft je een overzicht van de aandachtspunten, het advies en een aantal tips. Krijg hier meer informatie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.
Inhoud
Hoe groot moet een inloopdouche minimaal zijn?
Het grote voordeel van een inloopdouche is dat deze op maat kan worden gemaakt. Er moet echter wel voldoende ruimte beschikbaar zijn om een inloopdouche te kunnen installeren.
Wat zijn nu precies de afmetingen van een inloopdouche? We bespreken hieronder de ideale afmetingen voor een inloopdouche in een grote badkamer alsook de grootte van een inloopdouche met deur.
Wat zijn ideale afmetingen voor een inloopdouche in een grote badkamer?
De standaardafmeting van een inloopdouche bedraagt 90 op 120 centimeter. Dit is groter dan een standaard douchecabine (90 op 90 centimeter).
De breedte van de wand of muur bedraagt minimaal 80 centimeter, maar voor meer comfort kies je het best een breedte van 110 centimeter. De lengte van een standaard inloopdouche bedraagt doorgaans 120 centimeter.
Een minimale lengte van 90 centimeter is echter vereist. Wil je toch graag meer comfort? Kies dan voor een lengte van 140 centimeter. Zeker in een grote badkamer is dit geen overbodige luxe.
Heb je een grote badkamer? Dan heb je vrij spel om de afmetingen van jouw inloopdouche volledig zelf te kiezen. Hoe ruimer, hoe meer comfort. Let wel op: een ruimere inloopdouche warmt trager op en koelt sneller af.
Heb je daarbovenop loophulpmiddelen nodig of zit je in een rolstoel? De afmetingen van een rolstoeltoegankelijke inloopdouche bedragen minimaal 150 op 180 centimeter.
Wil je de juiste afmetingen van jouw inloopdouche weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.
Hoe groot is een inloopdouche met deur?
Een inloopdouche kiezen met of zonder deur? Een inloopdouche zonder deur is meestal wat langer. Op die manier kan de warmte beter blijven hangen. Kies je voor een inloopdouche zonder deur, dan ga je het best voor een lengte van 120 tot 180 centimeter, of langer.
Heb je toch graag een douchedeur om de warmte beter binnen te houden? Dan is een korte scheidingswand van 90 centimeter meer dan voldoende. Een comfortabelere lengte is 110 centimeter.
Ook interessant voor jou:
We bespreken een aantal zaken die jij misschien ook interessant vindt:
- Wat is de prijs van een inloopdouche?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een inloopdouche?
- Hoe kan ik gemakkelijk een inloopdouche plaatsen?
Lees de antwoorden op deze vragen hieronder.
Wat zijn de voor- en nadelen van een inloopdouche?
– Eyecatcher.
– Moderne en strakke uitstraling.
– Makkelijk te onderhouden: geen rubber of voegen.
– Geen opstapje of drempel: toegankelijk voor kinderen en ouderen.
Naast deze voordelen heb je natuurlijk ook een aantal nadelen:
– Sneller wegstromen van de warmte.
– Spiegels beslaan sneller.
– Spatwater in omliggende ruimten.
In een kleine badkamer kan je er ook zeker voor kiezen om een inloopdouche in een hoek te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je ruimte bespaart en het bijzonder praktisch is, omdat je alles in de buurt van de douche hebt.
Het nadeel van een inloopdouche in een kleine badkamer is echter dat deze meer ruimte inneemt dan een standaard douchecabine. Hier zijn echter wel creatieve oplossingen voor, zoals het plaatsen van een draaibare zijwand of een schuifdeur.
Hoe kan ik gemakkelijk een inloopdouche plaatsen?
1. Bestaande inloopdouche afbreken. De bestaande douche en tegel moeten afgebroken worden voordat je een nieuwe inloopdouche kan installeren. Hiervoor sluit je de watertoevoer af en koppel je de kranen los. De tegels en wandbekleding kan je losmaken met een hamer, koevoet en heel wat armkracht.
2. Het afvoersysteem plaatsen. In dit geval is het leggen van afwatering en leidingen niet zo’n moeilijke klus. Er wordt vanuit gegaan dat de leidingen voor de douche op dezelfde plek blijven liggen. Kies je voor een douchebak, dan is het erg belangrijk dat je nauwkeurig de positie van de afvoer van je douchebak bepaalt om deze te laten overeenkomen met de leidingen. Kies je voor tegels, dan moet je goed kijken waar de afvoer precies moet liggen.
3. Dekvloer voor de inloopdouche maken. Is de bestaande dekvloer nog in goede staat, dan kan je hierop verder gaan. Is dit echter niet het geval, is het noodzakelijk een nieuwe deklaag aan te leggen. De vloer moet hiervoor stofvrij zijn en de leidingen moeten goed afgedekt worden. Één vierde cement meng je dan met drie vierde rijnzand. Voeg hieraan water toe tot een dik mengsel ontstaat. Dit mengsel kan je dan uitgieten op de plek waar de douche geplaatst wordt.
4. Dekvloer gieten. Let op: giet deze enkel waar het nodig is. Het is erg belangrijk om een houten frame of balken te gebruiken om ervoor te zorgen dat het mengsel niet op de verkeerde plek terechtkomt. Deze ondervloer moet vanuit alle richtingen naar de afvoer leiden. Je gebruikt hier dan ook het best een waterpas voor, om zo de ondergrond licht hellend te maken. Heb je een vlakke ondergrond, dan blijft er namelijk water staan.
5. Tegels plaatsen in je inloopdouche. De tegels kunnen op de dekvloer geplaatst worden, nadat je ze op maat gesneden hebt. Een dunne laag tegellijm strijk je het best uit met een lijmkam op de tegels. Daarbovenop plaats je best voegkruisjes om ervoor te zorgen dat de voeg overal even breed is. Tijdens het plaatsen controleer je best ook een aantal keer of de helling steil genoeg is. De minimale helling bedraagt 2 centimeter per meter. Vergeet niet om ruimte te laten voor een douchegoot.
6. Tegels voegen. Na 24 uur drogen kan je de voegspecie in de voegen gestreken worden. Daarna maak je de tegels best schoon met een natte spons. De spons moet je regelmatig schoonmaken met water om te voorkomen dat de tegels opnieuw vuil worden. Na het voegen van jouw tegels moet je de hoeken en randen nog afkitten met een kitspuit voor een goede waterkering.
7. Kraan en douchegoot plaatsen. De laatste stap is het plaatsen van een kraan, douchegoot en douchekop. De douchegoot moet je aansluiten op de afvoer en afwerken met een kitspuit, zoals bij de hoeken en randen. Dit voorkomt dat er water langs de douchegoot naar beneden loopt.
Ben je geïnteresseerd in meer info over verschillende afmetingen voor je douche? Stel je vraag en ontvang advies op maat
Ontvang gratis offertes over de afmetingen van een inloopdouche voor jouw badkamer. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over de aandachtspunten en handige tips. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.