Badkamer laminaat: aandachtspunten, richtprijs en voordelen
Laminaat in een badkamer zorgt voor een elegante afwerking en een rustig gevoel. Toch zijn er enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van dit type vloerbedekking. Daarom zetten we alle essentiële informatie over laminaat geschikt voor badkamers voor je op een rijtje.
Inhoud
Is laminaat geschikt als vloer in de badkamer?
Laminaat bestaat uit een houten onderlaag en een decoratieve laag, waarop de gewenste print is gedrukt. Het traditionele laminaat dat je in de andere ruimtes van je huis vindt, is niet geschikt voor de badkamer. Dat komt doordat er een hoge luchtvochtigheid is in de badkamer. Vocht kan die andere laminaatsoorten aantasten.
Omdat laminaat voor de badkamer uit hout is gemaakt, is het dus zeer belangrijk dat je kiest voor laminaat dat tegen water kan. Als je dat niet doet, kan het zijn dat het vocht je vloer gaat beschadigen en zelfs kromtrekken. Dan kan het laminaat loskomen.
Wat is het beste laminaat voor in de badkamer?
De juiste oplossing voor een badkamer is laminaat dat waterbestendig is gemaakt. Daarbij wordt de houten onderlaag met kunststof bewerkt, waardoor het waterbestendig wordt. Ook de randen en het oppervlak zijn behandeld om vochtbestendigheid te verhogen.
Daarom kies je best voor vinyl laminaat of pvc laminaat voor de badkamer. Het laminaat wordt vaak behandeld met kunsthars, waardoor het nog waterdichter is. Zo is het bestendig tegen langdurig contact met vocht.
Aandachtspunten bij het plaatsen van laminaat in de badkamer
Wanneer je badkamer laminaat plaatst, let je best op een aantal zaken.
Waterdichtheid laminaat
Badkamer laminaat zou al vochtbestendig moeten zijn. Toch kun je nog iets doen om het waterdicht karakter te verbeteren. Zo gebeurt de installatie van laminaat vaak via een kliksysteem. Toch kan daar ook vocht tussen kruipen. Om dat te voorkomen, verlijm je het laminaat best.
Bij badkamer laminaat heb je zeker uitzetvoegen nodig. Zo heeft de badkamervloer toch de mogelijkheid om te krimpen en uit te zetten met de temperatuur en de vochtigheid.
Op plaatsen, waar veel water spat, zoals rond de badkuip of aan de ingang naar de douche, kies je misschien beter voor een andere soort vloer. Tenzij je weet dat je systematisch het water gaat schoonmaken.
Vloerverwarming
Als je vloerverwarming wil in je badkamer, is dat geen probleem met badkamer laminaat. Het werkt zelfs beter dan met massief hout. Daarbij kan vloerverwarming ervoor zorgen dat je laminatenvloer sneller droogt, wat de levensduur van de vloer verlengt.
Ventilatie
Wat wel heel belangrijk is bij badkamer laminaat, is een goede verluchting. Dat kan door het raam te openen of door een automatisch ventilatiesysteem. Indien er te weinig of zelfs niet verlucht wordt, kan het hout in het laminaat uitzetten en kromtrekken, of zelfs gaan rotten.
Onderhoud laminaatvloer
Het grote voordeel van laminaat is dat er extreem weinig werk aan is. Er is weinig onderhoud nodig, in tegenstelling tot tegels of massief houten vloer.
Je kunt stof en klein vuil gewoon stofzuigen. Vervolgens maak je het schoon met een microvezeldoek en een kuisproduct.
Het is enkel belangrijk om stilstaand water snel op te deppen als het op het laminaat komt. Indien het water langdurig op het laminaat blijft liggen, kan het vlekken veroorzaken.
Je moet ook opletten dat je de bovenste laag van het laminaat niet beschadigt, want krassen op laminaat zijn moeilijk te corrigeren.
Laminaat badkamer prijs 2024
Laminaat is een goede optie voor wie geen geld wil uitgeven aan een massieve houten vloer. De prijs voor gewoon laminaat ligt rond de 30 euro per vierkante meter. Voor waterbestendig laminaat betaal je iets meer.
Ook is laminaat in principe zelf te installeren, al moet de afwerking in een badkamer wel zeer correct gebeuren. Anders is het aan te raden een vakman in te schakelen die het laminaat snel en correct kan leggen.
Hoe is de ervaring met laminaat in de badkamer?
Voordelen
Een groot voordeel van laminaat is dat je de stijl uit de rest van het huis kan doortrekken. Zo vormen je badkamer en de andere kamers een mooi geheel.
In het algemeen geeft laminaat je badkamervloer ook een rustige en warme uitstraling. Het is ook warmer aan je voeten dan koude tegels.
Een ander voordeel dat we al hebben besproken, is het feit dat laminaat gemakkelijk schoon te maken is. Je moet geen groot onderhoud doen, zoals bij een massieve vloer. Ook verlies je geen uren aan het schoonmaken van de voegen tussen tegels.
Nadelen
Er zijn een aantal nadelen aan laminaat. Ten eerste missen sommige mensen het echte hout, zelfs al ziet een laminaat badkamervloer er bijna identiek uit.
Laminaat kan helaas ook gemakkelijker bekrast worden. En eens die krassen er zijn, is het moeilijk om ze weg te werken.
Verder gaat laminaat iets minder lang mee dan een houten vloer. Maar als je het goed verzorgt, kan je badkamervloer er na meer dan twintig jaar nog steeds goed uitzien.
Wel moet je natuurlijk de vochtigheid en het water in het oog houden. Verlucht voldoende en dep water zo snel mogelijk op.
Hoe badkamer laminaat leggen?
Zorg vooraf dat het oppervlak waarop je het laminaat gaat leggen, schoon en waterpas is.
Vervolgens moet je goed de instructies volgen die bij jouw soort laminaat horen. Laminaat is gemakkelijk zelf op maat te zagen. Ook klikken de planken in elkaar. Verlijm ook je badkamervloer, zodat hij meer waterbestendig is.
Die stappen kun je in principe zelf doen. Als je liever een snel afgewerkte en goed geïnstalleerde laminaat badkamervloer wilt, kun je het beste een vakman uit je regio inschakelen.
Op zoek naar waterbestendig laminaat voor je badkamer? Vul het formulier in en ontvang offertes
Ben je overtuigd van je keuze voor de warmte en het gemak van badkamer laminaat? Vraag dan een offerte aan voor de badkamer van jouw dromen!