Afmetingen badkamer: waarop letten en wat zijn de verschillende maten?

Wil je verschillende mogelijke afmetingen van een badkamer voor jouw woning kennen? Dit artikel geeft je een overzicht van waar je het best op let en de verschillende maten van badkamers. Krijg hier meer informatie en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Wat is de ideale afmeting voor mijn badkamer?

De ideale indeling en afmeting van jouw badkamer is afhankelijk van verschillende factoren. De gemiddelde grootte van een badkamer ligt tussen de 8 en 9 vierkante meter.

De ideale grootte voor jouw badkamer hangt voornamelijk af van jouw wensen. Om een goede schatting te maken, zijn er een paar vragen om over na te denken:

  • Hoeveel personen zullen de badkamer gebruiken?
  • Hoe vaak moet je tegelijkertijd in de badkamer zijn?
  • Welke onderdelen moeten er in de badkamer komen? Zijn er optionele toevoegingen die je wilt overwegen?

We bespreken deze drie vragen hieronder in meer detail voor je.

Minimalistische badkamer.

1. Hoeveel personen zullen de badkamer gebruiken?

Het eerste dat je zelf moet bepalen, is hoeveel personen de badkamer zullen gebruiken. Dit is namelijk belangrijk om de afmetingen van de badkamer te bepalen.

Het is geen moeilijke vraag, maar je mag niet vergeten dat je moet nadenken over de komende vijf tot tien jaar. Jouw badkamer gaat namelijk nog heel lang mee. Zal dit aantal over de jaren toenemen of afnemen?

Een grotere hoeveelheid mensen betekent vaak meer behoefte aan opslagruimte. Bij het bepalen van de afmetingen voor jouw badkamer, houd je hier dus het beste rekening mee.

2. Hoe vaak moet je tegelijkertijd in de badkamer zijn?

De tweede vraag waar je best over nadenkt is hoeveel mensen of bewoners er tegelijk in de badkamer moeten zijn.

Maakt iedereen zich in de ochtend op hetzelfde moment klaar voor werk of school? In dit geval kies je wellicht het beste voor een dubbele wastafel met een grote spiegel.

Hiervoor heb je meer ruimte nodig dan voor een enkele wastafel, maar het kan veel gedoe schelen in de ochtend. Denk hier dus goed over na.

Wil je hier graag meer informatie over? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Ben je op zoek naar de perfecte afmetingen voor je badkamer?
Ontvang advies op maat van ervaren specialisten in jouw regio.
arrow Vergelijk offertes en kies de beste optie voor jou

3. Denk ook aan alle onderdelen die in de badkamer zullen staan

Welke onderdelen jij in jouw badkamer wil hebben kan je volledig zelf bepalen. Er zijn een aantal zaken die een badkamer sowieso moet hebben en waar je rekening mee moet houden bij de indeling:

  • Een douche of een bad.
  • Een wastafel met kraan.
  • Een toilet of wc.
  • Andere badkameronderdelen: radiatoren, badmeubelen, onderkasten, spiegels, enzovoort.

We bespreken deze verschillende zaken en hun indeling in meer detail hieronder voor jou.

Bad of douche

Een bad of een douche in jouw badkamer installeren is geen overbodige luxe. Het is namelijk één van de belangrijkste onderdelen van jouw badkamer.

Met andere woorden, een bad of douche moet sowieso in de badkamer aanwezig zijn. Een frisse douche voor het werk of ’s avonds alle beslommeringen van je afspoelen kan namelijk veel deugd doen.

Een douche of een bad nemen is voor veel mensen ook een momentje van ontspanning. Het is dan ook belangrijk dat je hier goed over nadenkt om zo de beste keuze te maken voor jouw wensen.

Kies je voor een bad heb je verschillende opties: een inbouwbad of een losstaand bad, welke afmetingen wil je, welk materiaal kies je? Acryl of plaatstaal zijn de meest gebruikte materialen voor de installatie van een bad.

Vakmannen raden daarbovenop vaak een inbouwbad aan, omdat deze dan mooier opgaat in jouw badkamer. De meest gekozen afmetingen voor een bad zijn 180×80 of 170×75 cm. Een kleiner of groter bad kan echter ook.

Gaat je voorkeur toch uit naar een douche? Ook hier heb je enorm veel keuze: welke afmetingen, een inloopdouche of niet, een deur of douchegordijn, een regendouche, enzovoort.

Wil je de perfecte douche volgens jouw wensen? Ga dan samenzitten met een vakman om zo de perfecte douche voor jou te ontwerpen.

Goedkoop badkamer met douchecabine.

Wastafel met kraan

Een goede wastafel kiezen is belangrijk voor het comfort van jouw badkamer. De wastafel is ook bepalend voor de stijl van jouw badkamer. Het is daarom belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken voor je een wastafel aanschaft.

Je kan kiezen voor een standaard wastafel die los in de badkamer geplaatst wordt en dus geen onderkast heeft. Een standaard wastafel neemt daarom niet zoveel ruimte in en is goedkoper dan een meubelwastafel.

Ook voor iemand in een rolstoel is een standaard wastafel de beste optie. Er zijn hiervoor ook speciale rolstoelwastafels die vaak hoger zijn dan standaard wastafels.

Heb je bovenop een standaard wastafel nog extra opbergruimte nodig? Dan kan je hier nog een kolomkast aan toevoegen naast de wastafel.

Naast een standaard wastafel kan je ook kiezen voor een meubelwastafel. Op een badmeubel wordt dan een wastafel geplaatst. Op deze manier heb je dus een onderkast en extra opbergruimte in jouw badkamer.

Zo’n ondertafel is een praktische toevoeging maar het moet niet sowieso in de badkamer aanwezig zijn. Het is eerder een goede optie als je behoefte hebt aan opbergruimte.

Je hebt daarbovenop ook nog de keuze om een inbouwwastafel of opbouwwastafel te kiezen. Een inbouwwastafel sluit naadloos aan bij jouw onderkast. Dit ziet er strak en mooi afgewerkt uit.

Een opbouwwastafel aan de andere kant wordt op het badmeubel geplaatst. Hiervoor heb je nog wel een blad nodig om boven de onderkast te plaatsen. Een waskom hoort ook tot de categorie van opbouwwastafels.

Het type kraan dat je kiest aan je wastafel is ook van belang. Er zijn heel veel verschillende soorten kranen. Ook hierbij kan je kiezen voor een inbouw- of opbouwkraan.

Toilet / wc

Een toilet bestaat ook in verschillende soorten en maten. Een staande toiletpot is het meest voorkomend. Maar je kan ook kiezen voor een wandtoilet.

Ook de keuze voor een bepaalde toiletbril is belangrijk. Het is namelijk niet altijd zo dat een toilet met bril wordt geleverd. Je kan deze vaak nog apart kiezen.

Andere badkameronderdelen

Andere badkameronderdelen zijn ook belangrijk om jouw badkamer van voldoende comfort te voorzien:

  • Radiatoren: zo houd je jouw badkamer warm in koude dagen. Een designradiator in een badkamer hangen kan handig zijn om je handdoeken op te hangen.
  • Badmeubels: badkamerkasten, een spiegelkast, … Je kan zoveel badmeubels kiezen als je zelf nodig vindt of nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat je badkamer de stijl en inrichting krijgt die je zelf wilt.
  • Onderkast: een onderkast onder de wastafel zorgt voor extra opbergruimte.
  • Spiegel: een spiegel is deel van jouw dagelijkse routine. Een spiegel in jouw badkamer plaatsen is daarom niet alleen praktisch maar zorgt ook voor extra sfeer. Bij het kiezen van jouw spiegel heb je een ruime keuze aan uitvoeringen, afmetingen en materialen.
We zien een echtpaar kijken naar een ontwerp van een badkamer.

Wat is de gemiddelde afmeting van een badkamer?

De grootte van een badkamer hangt af van veel factoren. De gemiddelde badkamer heeft een grootte van 8 tot 9 vierkante meter. We bespreken de verschillende afmetingen voor een eengezinswoning en appartementen hieronder in meer detail voor jou.

Eengezinswoningen

Een eengezinswoning heeft vaak een iets kleinere badkamer of een smalle badkamer onder een schuin dak van ongeveer 5 vierkante meter, inclusief toilet.

Een tweede toilet bevindt zich dan wel vaak beneden. Het is vooral belangrijk dat je genoeg elleboogruimte hebt aan de wastafel.

Het is dus niet alleen belangrijk dat de afmetingen van de badkamer en het sanitair juist zijn, maar ook de gezinsgrootte speelt hierbij een grote rol.

Appartementen

In een appartement is een badkamer vaak maar 3 tot 4 vierkante meter groot. Er is hierbij net genoeg plek voor een douche, een wastafel, een onderkast en een spiegelkast.

Heb je een appartement op de bovenste verdieping, dan kan het zijn dat jouw badkamer zich onder een schuin dak bevindt. Om dit schuine dak in jouw voordeel te laten werken, schakel je het beste een expert in.

In de meeste appartementen bevindt het toilet zich dan buiten de badkamer zelf, in een aparte ruimte dus. Dit scheelt al in ruimte voor je badkamer natuurlijk.

Wil je weten hoe groot je jouw badkamer best maakt of in welke ruimte je de badkamer best plaatst? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk offertes en creëer de badkamer van je dromen.

Ook interessant voor jou:

Er zijn een aantal bijkomende vragen die je jezelf ook kan stellen en die handig zijn om te weten:

  • Hoe groot is een standaard wasbak in de badkamer?
  • Hoeveel ruimte is er nodig voor een bad?
  • Wat zijn de afmetingen van een inloopdouche?

We bespreken deze drie vaak gestelde vragen in meer detail hieronder voor jou.

Hoe groot is een standaard wasbak in de badkamer?

+
Een wasbak komt in verschillende soorten en maten. Een gemiddelde wasbak of wastafel is echter ongeveer 75 cm breed en 50 cm diep.

Heb je liever twee wasbakken? Zorg dan dat je hier ruimte voor voorziet. Een dubbele wastafel heeft een gemiddelde grootte van 140 cm breed en 50 cm diep.

Hoeveel ruimte is er nodig voor een bad?

+
Hoeveel ruimte heb je nu precies nodig voor een bad? De klassieke afmetingen voor een bad zijn 170 op 70 cm of 180 op 80 cm.

Heb je een kleinere badkamer? Dan kan je kiezen voor een bad van 120 op 65 cm. Je kan hierbij ook kiezen voor een voetzitbad of een gewoon zitbad.

Een voetzitbad is een bad waar je niet volledig in kan liggen, maar wel comfortabel in kan baden. Deze is meestal 105 op 65 cm groot. Een gewoon zitbad is 100 op 70 cm groot.

Wat zijn de afmetingen van een inloopdouche?

+
De afmetingen van een inloopdouche verschillen van woning tot woning. Een inloopdouche kan namelijk op maat gemaakt worden. Ze zijn dan ook geschikt voor grote en kleine badkamers.

Een nadeel van de inloopdouche is echter dat er voldoende ruimte beschikbaar moet zijn. De standaard inloopdouche is 90 op 120 cm, in vergelijking met een standaard douchecabine (90 op 90 cm) is dit dus groter. De minimale breedte van de inloopdouche is 80 cm, maar voor meer comfort kies je het beste een breedte van 110 cm.
Ontwerp van een badkamer.

Advies nodig over de afmetingen van je grote of kleine badkamer? Stel je vraag en ontvang offertes op maat

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over de afmetingen van een badkamer in jouw woning van specialisten in jouw buurt. Hiermee kan je meer informatie vergaren en de verschillende afmetingen van jouw badkamer ontdekken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.