Inloopdouche: voordelen, aandachtspunten en installatie
Er zijn talloze verschillende badkamers. Mede door de grootte van de badkamer wordt er een keuze gemaakt welk soort douche er geplaatst wordt. In een ruime badkamer is het tegenwoordig een trend om een inloopdouche te plaatsen.
Inhoud
Inloopdouche prijs
Je kunt de douche zo duur maken als je zelf wenst. Wel is het zo dat een inloopdouche maken wat duurder is dan een douchecabine. Een en ander hangt vooral af van de grootte, het gekozen materiaal voor de douchebak en of je een glaswand kiest of juist niet.
Uiteraard zal zelf een inloopdouche plaatsen goedkoper zijn dan wanneer je hiervoor een badkamerspecialist inschakelt.
👉 De inloopdouche prijzen beginnen zo rond de € 750,- voor een goedkope douche, maar kunnen oplopen tot wel € 2.000,- of meer als je voor exclusieve materialen kiest.
Waarom kiezen voor een inloopdouche?
Je profiteert van diverse voordelen wanneer je een inloopdouche gaat maken.
- Ten eerste is er de grootte. De douche zal in de regel veel groter zijn dan een douchecabine. Hierdoor geniet je van veel meer bewegingsruimte.
- Het belangrijkste verschil met een douchecabine is dat er meestal geen of een hele lage opstap aanwezig is. Hierbij kan er gekozen worden voor een inloopdouche met tegels of douchebak.
- De douche met tegels is gelijkvloers met de vloer van de badkamer. Wanneer er toch voor een inloopdouche met douchebak wordt gekozen, dan wordt de douchebak meestal in de vloer gebouwd. Ook dan is er geen opstap aanwezig en soms een hele lage opstap. De douche is daarom zeer geschikt voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn.
- Een ander opvallend kenmerk is de afwezigheid van een douchedeur. Overigens is dit geen vereiste, er mag altijd een douchedeur geplaatst worden. Het voordeel van een dergelijke open douche is dat je in de douche geniet van dezelfde temperatuur als in de badkamer. Dit in tegenstelling met een douchecabine, waar het soms erg koud aanvoelt wanneer je na het douchen de deur opent.
Inloopdouche plaatsen: aandachtspunten
Een inloopdouche plaatsen gaat iets anders dan het plaatsen van een douchecabine. In de regel wordt de douchevloer in de vloer van de badkamer gebouwd, terwijl een douchecabine op de vloer komt te staan. Er zijn dus enkele zaken waar je rekening mee moet houden.
Afmetingen
De inloopdouche bak afmetingen zijn groter dan een klassieke douchecabine. Heeft een douchecabine meestal standaard afmetingen van 80 x 80 cm of 90 x 90 cm, bij de inloopdouche zijn de minimale afmetingen 140 x 90 cm. Voor een nog grotere douche kun je ook kiezen voor 160 x 90 cm of 180 x 90 cm.
Maar als je badkamer groot genoeg is, dan kun je ook helemaal zelf je afmetingen bepalen. Houdt er dan alleen rekening mee dat als je gebruik maakt van een douchebak, dat deze niet in afwijkende maten te koop is. Het is dan handiger om te kiezen voor een inloopdouche zonder douchebak.
Douchebak
Er zijn verschillende optie voor een inloopdouche met douchebak. Een douchebak kan in de vloer worden gebouwd, maar dat is wat meer werk. Je moet de vloer dan uithakken en dit is niet in alle gevallen mogelijk.
Dit kan bijvoorbeeld niet met een inloopdouche op houten vloer. In dit geval kun je de douchebak ook op vloer installeren, zodat je toch een kleine opstap krijg. De opstap is niet zo hoog als met de klassieke douchecabine, normaal ongeveer 3,5 cm.
Houd er wel rekening mee dat de sifon wel onder de vloerpas wordt geplaatst en dat je hiervoor ook minder ruimte tot je beschikking hebt. Je kiest het materiaal voor je douchebak volgens je eigen smaak en stijl. Dit kan een douchebak in graniet zijn, marmer of acryl.
Tegels
Omdat de douche open is, vormen badkamertegels een belangrijk onderdeel bij een inloopdouche plaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van één glazen douchewand en de overige wanden van de douche zijn de badkamerwanden met tegels. Kies dan ook tegels die bij de stijl van de badkamer horen, zodat de douche volledig in de badkamer integreert.
Gebruik je geen douchebak, dan kies je ook voor tegels voor de douchevloer. Uiteraard moeten tegelvloer ook in de stijl van de badkamer zijn. Tegels voor de vloer moeten overigens niet te glad zijn, om het gevaar van uitglijden te voorkomen.
Inloopdouchewand
De inloopdouchewand is één van de belangrijkste onderdelen van de douche. De douchewand bepaalt hoe open je douche is. Tegens zorgt een inloopdouchewand ervoor dat de rest van de badkamer droog blijft. Je kunt kiezen voor een inloopdouche met glas of een gemetselde muur. In het laatste geval betegel je de gemetselde muur in de stijl van de badkamer.
Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een gemetselde muur en glas. De plaatsing van de inloopdouchewand geeft ook aan of je een open doorloopdouche wilt creëren of toch een halfdichte douche. De meest ruime opstelling is één douchewand in het midden en aan de zijkanten een open inloopruimte. De achterzijde is de badkamerwand. Eigenlijk kun je met een inloopdouchewand de stijl van de douche zelf bepalen.
Inloopdouche glas
In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor een inloopdouche met glas. De glazen wand maakt de douche open en creëert ook optisch een grotere badkamer. Een inloopdouche glazen wand is meestal in enkele standaardmaten te koop. De afmetingen van de glazen wand komen dan ook overeen met de afmetingen van de douchebak.
Het glas van de glazen wand bestaat altijd uit gehard glas. Dit is stevig glas dat niet snel stuk zal gaan. Ontstaat er onverhoopt toch een breuk in het glas, dan hoe je niet bang te zijn dat je je hier snel aan zult verwonden.
De glazen wand kan van doorzichtig glas zijn, maar je kunt ook kiezen voor mat glas. Zo heb je wat meer privacy in de douche en vlekken op het glas vallen minder snel op.
Inloopdouche goot
Wanneer je een in de grond gebouwde douchebak hebt of helemaal geen douchebak, dan is er een risico dat het water de badkamer inloopt. Je zult in de inloopdouche vloer bij de ingang een inloopdouche goot moeten aanbrengen.
De goten zijn stijlvol om te zien en kunnen gelijkvloers ingebracht worden. Water vanuit de douche kan zo nooit de badkamer instromen en je houdt de inloopdouche waterdicht.
Inloopdouche installeren? Raadpleeg een badkamerspecialist
Als je zelf niet zo handig bent, dan is het niet verstandig om zelf een inloopdouche te installeren. Je moet toch wel weten waar je mee bezig bent. Schakel dan een badkamerspecialist in.
Bij de specialist kun je al je wensen aangeven en de specialist kan je van de nodige adviezen voorzien. De badkamerspecialist heeft ook een goede kijk of een bepaalde soort douche wel of niet in je badkamer past. Het is verstandig om offertes bij diverse badkamerspecialisten aan te vragen. Zo kun je gemakkelijk een vergelijk maken en een keuze uit de goedkoopste badkamerspecialist maken.