Badkamerverluchting: soorten badkamerventilatie en functie

In een badkamer zonder goede badkamerverluchting wordt het vocht niet goed afgevoerd en blijven de muren altijd een beetje vochtig. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Er komen lelijke schimmelplekken op de muren en de badkamer kan muf gaan ruiken.

In zo’n badkamer neem je niet graag een douche. Maar buiten dat is schimmel slecht voor de gezondheid. Een goede manier van verluchting is dan ook erg belangrijk.

Is ventilatie in de badkamer verplicht?

Nieuwe huizen worden steeds beter geïsoleerd. Dat spaart energie, maar het heeft ook een groot nadeel. Het huis wordt niet voldoende geventileerd. Oude lucht wordt niet ververst.

Voor een gezond leefklimaat is het belangrijk dat in vochtige ruimtes als badkamers de vochtige lucht wordt afgevoerd via een ventilatiesysteem. B

ij nieuw- en aanbouw is dit sinds 2006 verplicht. In België is de wetgeving hiervoor vastgelegd in het EPB (Energieprestaties en Binnenklimaat). Deze regelgeving komt erop neer dat in een badkamer een verticaal afvoerkanaal aanwezig moet zijn dat is aangesloten op mechanische luchtafvoer of op natuurlijke afvoer naar buiten. Het huis moet zodanig geventileerd zijn dat er 3,6 m3 per uur kan worden toe- of afgevoerd per m2 vloeroppervlak.

Bij nieuwbouw of als je een badkamer aanbouwt, kan je hiervoor beter een expert inschakelen. Als het ventilatiesysteem niet aan de EPB-regels voldoet, kan de VEA (Vlaams Energieagentschap) je een fikse boete geven.

Bij renovatie van een bestaande badkamer gelden deze regels niet, maar voor een gezond leefklimaat is het verstandig om toch te zorgen voor een goede badkamerverluchting.

Vraag advies aan een badkamerspecialist

Badkamerverluchting: hoe ventileer je je badkamer?

Wat is een efficiënte badkamerverluchting?

Er zijn verschillende manieren om je badkamer te verluchten. De meest voor de hand liggende manier is om na het baden of douchen een raam open te zetten.

Een nadeel daarbij is dat er veel warmteverlies plaatsvindt. En met koud of vochtig weer wordt de badkamer niet goed droog. Het is aan te bevelen om extra ventilatie aan te brengen, bijvoorbeeld door middel van een ventilator of een mechanisch ventilatiesysteem.

Natuurlijke badkamerverluchting

Natuurlijke badkamerverluchting houdt in dat de lucht op een natuurlijke manier ververst wordt, zonder hulp van elektrische apparaten. Ongemerkt gebeurt dit voor een deel via kieren en naden.

Echter, om warmte binnen te houden, worden naden en kieren in de meeste huizen zoveel mogelijk afgedicht. Dat houdt warmte binnen, wat goed is voor je energierekening.

Maar in de badkamer zal meer geventileerd moeten worden om vochtige muren en schimmelvorming te voorkomen. Je kan een raam open zetten, of een ventilatierooster in het raam. Maar daarmee verlies je weer veel warmte.

Een ventilatierooster in de deur is ook mogelijk. Hiermee gaat er minder warmte verloren, maar de vochtige lucht blijft in huis en kan vochtproblemen veroorzaken in andere kamers.

Mechanische ventilatiesystemen

Om je badkamer te beschermen tegen vocht is een goede badkamerverluchting van groot belang. De hiervoor beschreven natuurlijke badkamerverluchting kan hierbij helpen, maar is niet voldoende. Een efficiënte manier van ventilatie is een mechanisch ventilatiesysteem.

In veel moderne huizen is dit aanwezig als centraal ventilatiesysteem voor het hele huis. Het kan een combinatie zijn van natuurlijke badkamerverluchting, of een volledig mechanisch systeem. Er zijn drie soorten mechanische ventilatiesystemen:

  • Ventilatiesysteem B – De toevoer van schone lucht wordt mechanisch geregeld. Afvoer van de vochtige lucht gebeurt op natuurlijke wijze, bijvoorbeeld via ventilatieroosters. Een voordeel van dit systeem is dat er een filter ingebouwd kan worden. Zo worden nare geurtjes uit de buitenlucht gehaald voordat het de badkamer instroomt. Een nadeel is dat de binnenkomende lucht koud is, waardoor het aanvoelt als tocht. Dit kan voorkomen worden door het eerst op te laten warmen, maar dit kost veel energie. Een ander nadeel is dat dit systeem veel onderhoud nodig heeft. Om te voorkomen dat er vervuilde lucht de badkamer in gevoerd wordt, moeten de ventilatoren, filters en het buizennet regelmatig schoongemaakt worden.
  • Ventilatiesysteem C – Dit systeem werkt omgekeerd als systeem B. De luchtaanvoer gaat op natuurlijke wijze en de afvoer gebeurt mechanisch. Voordeel van dit systeem is dat het niet veel onderhoud nodig heeft. Een nadeel is dat de binnenkomende lucht niet eerst opgewarmd kan worden. Je heb de neiging om in de winter de ventilatieroosters dicht te doen, maar dan komt er te weinig schone lucht binnen.
  • Ventilatiesysteem D – Bij dit systeem verlopen zowel de aan- als afvoer van lucht volledig mechanisch. Je kan hierbij kiezen voor een systeem met warmtewisselaar. Hierbij wordt de warmte uit de lucht gehaald voordat het afgevoerd wordt, zodat je minder hoeft te stoken. Dit is het meest efficiënte ventilatiesysteem, maar het is wel een stuk duurder dan systeem B of C.

Vergelijk ventilatiesystemen

Is een ventilator een efficiënte badkamerverluchting?

Een mechanisch ventilatiesysteem is een grote uitgave. Bovendien is het erg lastig om zelf aan te leggen. Je kan ook kiezen voor een lokale oplossing voor de badkamer. Voor de afvoer van vochtige lucht kan je gebruik maken van een badkamerventilator.

Badkamerventilatoren zijn eenvoudig en snel te installeren. Er zijn verschillende soorten. Welke soort het beste is, hangt af van de grootte van de badkamer en de lengte van het afvoerkanaal.

Badkamerventilator als badkamerverluchting?

Opbouwventilator

Een opbouwventilator is de meest populaire ventilator. Hij is goedkoop in de aanschaf en makkelijk en snel te installeren. Voor een opbouwventilator is geen afvoerkanaal nodig. Hij kan bijvoorbeeld op het raam of een buitenmuur gemonteerd worden. Omdat de ventilator in de badkamer gemonteerd wordt, kan het geluid van de motor hinderlijk zijn.

Buisventilatoren

Een buisventilator wordt in het luchtafvoerkanaal geplaatst. Buisventilatoren zijn krachtige ventilatoren die in staat zijn om lucht door een lang afvoerkanaal te vervoeren. Omdat de ventilator zich buiten de badkamer bevindt, heb je geen last van het geluid van de motor.

Kanaalventilator

Een kanaalventilator wordt tussen twee luchtbuizen geplaatst. Voor een inbouw is deze ventilator erg makkelijk te monteren. Hij is geschikt om in te bouwen in korte afvoerkanalen in de muur. Ook bij deze ventilator heb je geen last van het geluid van de motor.

Badkamerventilator met vochtsensor

Voor een goede afvoer van vochtige lucht zet je de ventilator aan op het moment dat je gaat douchen of baden. Om te voorkomen dat je dit vergeet, kan je de ventilator aansluiten op de lichtschakelaar. Er zijn ook ventilatoren met een bewegingssensor. Deze schakelen aan zodra er iemand de badkamer in komt.

Een nadeel is dat hij ook aangaat als er een kat of hond langs de sensor loopt. Daarnaast is het voor een goede vochtafvoer noodzakelijk dat de ventilator nog enige tijd na het gebruik van de badkamer doorgaat met het afzuigen van de lucht. Om deze problemen te omzeilen is een ventilator met vochtsensor ideaal.

Deze meet het vochtgehalte in de lucht. Hij slaat aan als het vochtgehalte een bepaald niveau heeft bereikt en slaat weer af zodra de lucht droog is.

Vergelijk badkamerventilatoren

Wat is de beste plek voor badkamerverluchting?

Als er vocht in de ventilator komt, kan dit kortsluiting veroorzaken. In verband met de veiligheid is het daarom aan te raden om de ventilator niet te dicht in de buurt van de douche, het bad of de wasbak te plaatsen. Een goede plek is bijvoorbeeld het plafond of hoog op de muur. Bij kleine badkamers is het aan te raden om voor een inbouwventilator te kiezen.

Vergelijk vrijblijvend offertes

Welke badkamerventilatie de juiste keuze is, hangt af van de grootte van je badkamer, het aan- en/of afvoerkanaal en je persoonlijke wensen. Om de verschillende mogelijkheden te kunnen vergelijken, kunt u bij ons vrijblijvend verschillende offertes aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welk type ventilatiesysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.