Is het mogelijk om regenwater te gebruiken voor het douchen?

In grote delen van de wereld is drinkbaar water een luxegoed. Toch spoelen wij onze wc ermee door. Mensen zijn meer milieubewust en hebben door dat dit ethisch en economisch niet langer te verantwoorden valt. Bovendien hebben we in Vlaanderen door de klimaatverandering geen overschot aan water meer. We worden vaker geconfronteerd met langdurige periodes van droogte, gevolgd door periodes van overstromingen. Daarom is het dringend tijd voor verandering. Het opvangen en hergebruiken van regenwater wordt steeds relevanter. Volgens de Grote Waterenquête blijkt dat meer dan de helft van de Vlamingen thuis een regenwaterput heeft (Vlakwa, AquaFlanders, UGent – 2022). Ze gebruiken het water al voor allerlei huishoudelijke taken, maar de vraag die nu centraal staat is: Kan het ook gebruikt worden om te douchen?

Mag ik regenwater gebruiken om me te wassen?

Regenwater is een veelzijdige bron en kan helpen bij verschillende huishoudelijke taken. Het is echter cruciaal om te weten waar het wel en niet veilig voor is.

Het is veilig om regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, het poetsen, het wassen van de auto, het besproeien van de tuin, en zelfs voor de was.

Hoewel het relatief zuiver is, bevat het meer bacteriën dan kraantjeswater. Dit komt doordat neerslag verschillende verontreinigingen opneemt uit de atmosfeer.

Het regenwater kan verontreinigingen bevatten, zoals uitlaatgassen, metalen, zouten afkomstig van fossiele brandstoffen, pesticiden en vervuiling vanuit de bodem van de zee.

Bovendien is de oppervlakte waar het regenwater valt ook niet altijd zuiver. Naast regen vallen er ook nog andere dingen naar beneden zoals vogelpoep. Dit resulteert in diverse microbiologische verontreinigingen. 

Voor bepaalde essentiële huishoudelijke activiteiten, zoals drinken, koken, de afwas doen, en persoonlijke hygiëne (zoals douchen en tanden poetsen), is regenwater niet geschikt. Dit komt door de regelgeving voor drinkwaterkwaliteit.

Volgens de huidige regelgeving moet water dat voor douchen wordt gebruikt, van dezelfde kwaliteit zijn als drinkwater. Daarom is het niet toegestaan om regenwater rechtstreeks te gebruiken om te douchen. 

Is regenwater goed voor de huid?

Regenwater zou gunstig kunnen zijn voor de huid als het adequaat gefilterd en behandeld wordt. In ons leidingwater zit een flinke hoeveelheid kalk.

Daarom zou het beter zijn voor de huid dan het kalkrijke leidingwater. Mits goed gefilterd en behandeld, is het vrij van chemicaliën en kan het de huid dieper hydrateren.

Het is een bron met natuurlijke mineralen waardoor het kan helpen bij het verminderen van droogheid, irritaties en ontstekingen.

Na het douchen met regenwater kijkt de vrouw naar zichzelf in de spiegel. Haar huid ziet er gezond uit.

Wat zegt de wetgeving in België?

Sinds 20 januari 2023 luidt er een nieuw besluit van de Vlaamse regering (BVR) met betrekking tot de kwaliteit, kwantiteit en levering van water voor menselijke consumptie. In dit besluit staan drie soorten waterleveranciers gedefinieerd.

  1. Openbare waterleveranciers: er zijn in België zes Vlaamse waterbedrijven.
  2. Private waterleveranciers: dit zijn eigenaren van private waterwinningen. Ze produceren en/of leveren water voor menselijke consumptie, al dan niet via een privaat bedrijf.
  3. Eigen waterleveranciers: dit zijn eigenaren van private waterwinningen. Ze produceren en/of leveren water voor menselijke consumptie buiten commerciële of openbare activiteiten. Ze maken geen gebruik van een openbaar distributienetwerk.

In het BVR kun je onder andere zaken zoals de minimale kwaliteitseisen voor drinkwater, het risicobeheer en de meldingsprocedures terugvinden. Bij het plaatsen van een nieuwe installatie moet je dit verplicht eerst melden bij de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij).

Het type melding hangt af van het beoogde gebruik (openbaar of commercieel), de capaciteit van de installatie en het aantal gebruikers.

Daarnaast vereist het BVR een risicogebaseerde benadering voor de opslag, levering en distributie van het drinkwater. Als dit voltooid is, zal de leverancier de verplichte monitoring uitvoeren. Hierbij nemen ze monsters af die erkende laboratoria voor de klant analyseren.

De huidige wetgeving in alle drie de gewesten van ons land geldt dat douchewater dezelfde kwaliteit moet hebben als drinkwater.

Hierdoor is het niet toegestaan om te douchen met regenwater. Elke verbinding tussen het regenwatersysteem en het leidingnet is daarom verboden. Een defect of verkeerde aansluiting kan heel de buurt verontreinigen.

Water voor persoonlijke hygiëne wordt gedefinieerd als ‘water bestemd voor menselijke consumptie’. Het is dus zeker mogelijk, maar er hangen nog een aantal regels aan vast. Om de gebruiker en het openbaar waternet te beschermen, heeft de overheid verplichte keuringen ingesteld.

Wanneer moet een inspectie plaatsvinden? 

  • Een nieuwe installatie.
  • Bij belangrijke veranderingen aan de binneninstallatie en nietaangesloten binneninstallatie.
  • Bij belangrijke veranderingen aan een installatie voor tweedecircuitwater.

Bij het gebruik van regenwater om te douchen, is een zuiveringsstap zoals een filter of UV-lamp noodzakelijk om gebruiksconform te zijn. Als deze stap ontbreekt zal de keurder de installatie als ‘niet gebruiksconform’ verklaren op het attest.

Wanneer regenwater in een nieuwbouw wordt gebruikt om te douchen, zal een keurder voor ingebruikname controleren of de waterinstallatie ‘gebruiksconform’ is en ‘conforme aansluiting’ heeft.

Dit houdt in dat het water niet naar de binneninstallatie noch naar het openbaar waternet kan terugstromen. Als dit in orde is, zal het waterbedrijf je na keuring aansluiten op het openbaar waternetwerk.

Niet vergeten: de keurder doet geen kwaliteitsbepaling bij zijn bezoek. Je bent als particulier dus zelf verantwoordelijk voor de keuze van regenwater (met oog op gezondheidsaspecten).

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk offertes van specialisten in jouw regio.

Kan ik geld besparen door regenwater te gebruiken?

Dat kan zeker en vast! Het waterverbruik van een gemiddeld gezin (van 2 tot 3 personen) bedraagt ongeveer 84 liter per persoon per dag.

Een aanzienlijk deel van dit gebruik gaat naar het douchen (26%), het toilet (19%) en de wasmachine (16%). Regenwater kan dit gebruik allemaal vervangen.

Dit creëert kansen voor flinke besparingen. Het gebruik van regenwater is dus zeker niet beperkt tot alleen het spoelen van toiletten en het besproeien van de tuin.

Na herstructureringen kan het regenwater dus ook dienen om te douchen. Hierdoor zal het totale waterverbruik verminderen.

Hoewel aanpassingen in de regelgeving nodig zijn, opent dit de deur naar een meer duurzame benadering van watergebruik.

Waarop letten bij het douchen met regenwater?

Je mag als particulier natuurlijk zelf bepalen of je met regenwater doucht. Hoewel dit risico’s met zich meebrengt. Als je het doet, moet je wel verplicht alle waterpunten markeren (bijvoorbeeld door middel van stickers) die geen drinkbaar water bevatten.

Een grondige bespreking met zowel je architect als een vakman is van groot belang. Want er zijn toch een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Een essentieel aspect om te overwegen zijn de filters in je installatie, zowel voor als na de regenwaterpomp.

Vrouw met lang bruin haar die zich aan het wassen is onder een regendouche.

Aandachtspunt 1: voorfilters [voor de pomp]

De voorfilters worden geplaatst voor de regenwaterpomp en hebben voornamelijk een mechanische werking. Ze worden ingezet om grove verontreinigingen tegen te houden via een zeefsysteem.

De eerste stap om je regenwaterput te filteren bestaat uit bladvangers in de dakgoten. Deze zorgen ervoor dat er geen takjes en bladeren in de regenwaterput vallen en kunnen gaan rotten.

Bij de tweede stap plaatst de leverancier een voorfilter om verdere onzuiverheden tegen te houden. Vaste deeltjes kunnen namelijk vast blijven zitten en de leidingen verstoppen. Daarom wordt het water dat uit de put wordt gezogen nogmaals gefilterd met een fijnmazig gaas.

Aandachtspunt 2: nafilters

Met behulp van alle bovenstaande filters kun je regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen of zelfs voor de was. Als je het wilt gebruiken om mee te douchen, zal er extra gefilterd moeten worden. Ook wel de ‘nafiltering’ genoemd. Dit wordt vervolgens opgedeeld in drie delen.

De eerste twee delen filteren zichtbaar vuil uit het water. Het derde deel is een actievekoolfilter, dat chemische verontreinigingen zoals chloor, metaal, geur- en smaakdeeltjes zuivert.

Het is ook belangrijk dat je daarnaast nog een extra filter hebt op basis van uvlicht of omgekeerde osmose. Die gaat het gefilterde water op het niveau van drinkbaar water brengen.

Aandachtspunt 3: sanitaire installatie

Nog iets dat je in overweging moet nemen is de sanitaire installatie. Het regenwatercircuit mag niet in contact komen met het reguliere watercircuit.

Er is dus een aparte boiler nodig voor zowel douchewater als het warme water in de keuken. De oplossing hiervoor is een groot buffervat.

Het buffervat wordt gebruikt voor de douche, terwijl een kleiner doorstroomtoestel wordt ingezet voor het warme water in de keuken.

Er zijn ook andere alternatieven die je kan inschakelen. Je kunt ook kiezen voor een extra douche die uitsluitend regenwater gebruikt, verwarmd door een doorstroomtoestel. Zo is deze installatie volledig onafhankelijk van het reguliere watercircuit.

Wat moet je doen in tijden van droogte? Je kan dan tijdelijk terug overschakelen op leidingwater. Vergeet niet dat beide watercircuits niet met elkaar in contact mogen komen.

Houd hier dus zeker rekening mee wanneer het regenwater op is en je weer op leidingwater moet overschakelen. Dit vormt dus een belangrijk aandachtspunt bij de verplichte keuring van de sanitaire installatie. 

Let op: het gebruik van regenwater voor andere toepassingen dan bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet is nog steeds door vele deskundigen afgeraden. Het is daarom belangrijk om advies te vragen bij een vakman en ervoor te zorgen dat je installatie regelmatig wordt onderhouden. 

Ook interessant voor jou:

Hoe kan je regenwater zuiveren?

+
Ten eerste moet het water worden opgevangen. Dit kan heel simpel door middel van een grote regenwatertank. Die zal het water opvangen vanaf het dak via de dakgoten en regenpijpen.

De tweede stap is het water filteren met behulp van een waterzuiveringssysteem. Dit proces verwijdert chloor- en metaalsmaken.

Om het drinkbaar te maken, moet het verder gefilterd worden door een keramische filter, een UV-filter en een doseerpomp met chloor. Nu is alles steriel en smaakt je water zelfs beter dan kraantjeswater. 

Waar kan regenwater nog gebruikt worden?

+
Water is een kostbaar goed. De vraag naar drinkwater verhoogt elk jaar door de gevolgen van de klimaatopwarming. Het is daarom een positieve zaak om minder leidingwater te gebruiken. Op deze manier kan je het benutten: 

– De tuin besproeien
– Toilet door te spoelen (speciale installatie nodig)
– Huis poetsen
– Auto wassen
– De was te doen (speciale installatie nodig)

Is het mogelijk om regenwater te gebruiken voor de wasmachine?

+
Het is zeker mogelijk! Mits je een zuiveringsinstallatie installeert. Het is een zeer verstandige keuze om dit te doen. Je verliest geen kostbaar drinkwater en je was ziet er beter uit. Dit komt doordat regenwater minder kalk bevat.

Dit zorgt ervoor dat de levensduur van je wasmachine wordt verlengd. Kalkafzetting vermindert de levensduur van zowel de leidingen als je machines.

Kalk laat je kleren vrij hard aanvoelen. Dit effect zal afnemen wanneer je overschakelt op puur natuurlijk water. Je was zal er heerlijk zacht uitkomen. De kosten voor een waterverzachter zul je dus ook niet meer hebben.

Meer weten? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Ben je toch van plan om zuiniger om te gaan met je waterverbruik? Dan is het raadzaam om een vakman in te schakelen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Wij ondersteunen jou graag verder om je te voorzien van gepersonaliseerd advies. Voor een vrijblijvende offerte op maat vul het onderstaande formulier in. We kijken ernaar uit om jou te helpen met een duurzamer leven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.