Installateur badkamer: voordelen en prijs

Contact opnemen met een installateur voor jouw badkamer? Dit artikel biedt een overzicht van de voordelen en prijzen. Ontvang meer informatie en advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Welke voordelen brengt het inhuren van een badkamerspecialist met zich mee?

Het kan heel fijn zijn om iemand in huis te halen die alles regelt voor het installeren van je nieuwe badkamer. Het inhuren van een installateur of badkamerspecialist brengt talloze voordelen met zich mee:

 • De specialist neemt de volledige renovatie voor zijn rekening.
 • Ontvang gepersonaliseerd advies en informatie.
 • De vakman regelt zowel de aanschaf als de installatie van de hele badkamer.
 • Een verlaagd btw-tarief.
 • Aanmerking voor premies.

Hieronder hebben we een aantal van deze voordelen voor je op een rijtje gezet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en de beste badkamerinstallateur kan vinden voor jouw specifieke behoeftes.

Het inhuren van een badkamerspecialist voor een nieuw badkamerrenovatieproject.

1. Specialist neemt de volledige renovatie voor zijn rekening

Naast de toegang tot persoonlijk advies van een professional, is een van de belangrijkste voordelen van een badkamerspecialist dat deze alles voor je regelt, van begin tot einde van de renovatie van jouw badkamer.

Je hoeft alleen maar je voorkeuren aan te geven doorheen het proces en de specialist zal alles in orde maken om zo goed mogelijk te voldoen aan jouw wensen.

Een badkamerinstallateur is dus verantwoordelijk voor alle praktische en technische aspecten die komen kijken bij het plaatsen van je nieuwe badkamer.

Hierbij wordt het overzicht van al het nodige werk in de verschillende onderdelen van het proces en de bijkomende kosten aan de klant gepresenteerd.

Samen komen jullie dan tot een overeenkomst omtrent prijs en duur van het verbouwproject. Op die manier ben je zelf ook volledig op de hoogte van wat er moet gebeuren en hoe lang de installatie of renovatie zal duren. 

2. Ontvang gepersonaliseerd advies en info

Een badkamerinstallateur is voorbereid op bijna elke soort badkamer. Met zijn of haar ervaring kan hij of zij je een goed idee geven over wat er allemaal moet gebeuren aan jouw badkamer om tot het gewenste resultaat te komen. Hij zal de leidingen inspecteren, aangeven welke herbruikt kunnen worden en welke vervangen moeten worden.

Zo’n advies op maat is niet alleen waardevol om overkomelijke problemen direct te ontdekken; het biedt ook inzichten zoals indelingsadvies en tips over de beste plaatsen voor elektriciteitsaansluitingen en leidingen.

Twijfel je over de indeling van je sanitaire voorzieningen? Een badkamerspecialist kan dit proces aanzienlijk vereenvoudigen.

Neem via het onderstaande offerteformulier contact op met een vakman in jouw buurt voor advies op maat en gepersonaliseerde informatie, en maak je droom van een perfecte badkamer waar.

Badkamer renoveren?
Ontvang vrijblijvende offertes van ervaren badkamerspecialisten in jouw regio.

3. Vakman regelt zowel de aanschaf als de installatie van de hele badkamer

Daarnaast hoef je je niet te veel bezig te houden met het inkopen van de spullen die nodig zijn voor je nieuwe badkamer. Dat regelt de installateur allemaal. Hierdoor ben je verzekerd van kwalitatief goed materiaal en een correcte plaatsing.

Daarnaast is het ook prettig en praktisch om daar zelf niet mee bezig te hoeven zijn. Je hoeft je alleen maar bezig te houden met de esthetische keuzes.

Misschien wil je wel een aparte douche of een badkamermeubel op maat? Vakmensen weten precies wat ze moeten halen en waar. Vervolgens krijg je een duidelijk beeld van de duur en een gemiddelde prijs opgestuurd, en klaar is Kees!

Het is niet alleen fijn om voor persoonlijk advies een installateur in huis te halen; het biedt je ook garanties die je niet hebt wanneer je alles zelf doet.

Overigens hebben installateurs ook vaak deals en kunnen ze bepaalde kortingen krijgen bij het doen van inkopen die jij als particulier niet kan krijgen. Hierdoor heb je meer keuze bij het aankopen van onderdelen voor je badkamerrenovatie.

4. Verlaagd btw-tarief

Als je besluit samen te werken met een erkende aannemer, dan kan je aanspraak maken op een premie. Als je namelijk een woning hebt die minstens 10 jaar oud is, kan je de btw op materiaalkosten verlagen van 21% naar 6%.

Deze korting scheelt dus heel wat euro’s! Een voorwaarde voor deze premie is wel dat je één aannemer de inkoop van materiaalkosten laat doen, evenals de plaatsing van de badkamer.

De materiaalkosten voor de volgende werkzaamheden komen hiervoor in aanmerking:

Let op: dezelfde erkende vakman of specialist moet in dit geval zowel de materialen aanleveren als de renovatiewerken uitvoeren.

Een moderne open badkamer met een parketvloer, een vrijstaand bad en een inloopdouche.

5. Aanmerking voor premies

Je komt in aanmerking voor verschillende premies als je een badkamerspecialist inhuurt.

Denk bijvoorbeeld aan de Mijn VerbouwPremie. Deze premie is bestemd voor de mensen met inkomens die vallen in de laagste of middelste categorie. Verhuurders van sociale huur komen ook in aanmerking voor deze premie.

Het is niet slechts bestemd voor badkamerrenovaties, maar kan er wel voor gebruikt worden. Hier volgen een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanvragen van de premie:

 • De woning moet minstens 15 jaar oud zijn op het moment van het aanvragen van de premie.
 • Niet alle werken zijn van toepassing om te declareren bij deze premie. Bijvoorbeeld, zaken die wel mogen worden gedeclareerd omvatten het vervangen of vernieuwen van leidingen (centrale verwarming, sanitair en afvoer), en het vernieuwen of plaatsen van sanitaire toestellen, inclusief de bijbehorende werken.
 • Het factuurbedrag moet minimaal 1.000 euro bedragen.
 • Mensen uit de laagste inkomenscategorie kunnen maximaal 3.750 euro krijgen. Dit mag maximaal 50% van de gehele investering bedragen.
 • Mensen uit de middelste inkomenscategorie maken aanspraak op 2.625 euro. Dit mag maximaal 35% van de gehele investering bedragen.
 • Bij een factuur hoger dan 7.500 euro wordt er alleen rekening gehouden met de eerste 7.500 euro. Alles daarboven wordt niet meegerekend.

Dan is er nog ook de aanpassingspremie voor 65-plussers. Deze premie is bedoeld voor het aanbrengen van aanpassingen in je woning voor een 65-plusser, om de ruimtes leefbaarder en toegankelijker te maken. Hieronder vallen ook badkamerrenovaties.

Denk bij deze Aanpassingspremie bijvoorbeeld aan het plaatsen van een tweede badkamer op dezelfde verdieping als de slaapkamer, maar ook het aanbrengen van handgrepen of andere maatregelen om de toegankelijkheid te bevorderen.

De Aanpassingspremie is ook slechts van toepassing wanneer je werkt met een aannemer. Na het inschakelen van bijvoorbeeld een badkamerinstallateur, kan je een korting krijgen op je factuur, met een maximum van 1.250 euro per categorie. Dit bedrag mag slechts 50% van je algehele factuur bedragen.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een van deze premies?
Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de kosten voor een volledige badkamerrenovatie?

Ben je benieuwd naar de gemiddelde prijs van een volledige badkamerrenovatie? Dat hangt natuurlijk af van de grootte van de badkamer in eerste instantie.

Misschien heb je een middelgrote badkamer. Kleinere badkamers zijn goedkoper om te renoveren dan grotere. Wij helpen je graag met persoonlijk advies omtrent de juiste beslissingen. De gemiddelde prijs voor een nieuwe badkamer ligt tussen de 3.000 en 5.000 euro.

Het is moeilijk om vooraf te bepalen hoeveel de uiteindelijke kosten zullen zijn, omdat dit van veel verschillende factoren afhangt.

Soms komen er ook onvoorziene problemen voor tijdens het installatieproces. In dit artikel vind je alle informatie over het installeren van je nieuwe badkamer, evenals voordelen en prijzen.

Hier een klein overzicht van de huidige renovatieprijzen:

Oppervlakte badkamerGemiddelde prijs (exclusief materiaalkosten)
Kleine badkamer (tot 5 vierkante meter)Vanaf € 3.000
Gemiddelde badkamer (tot 9 vierkante meter)Vanaf € 4.000
Grote badkamer (vanaf 10 vierkante meter)Vanaf € 4.900

Een paar zaken zijn nog van belang bij deze tabel:

 • Onder een kleine badkamer verstaan we een badkamer met enkel een wastafel en douche.
 • Onder een gemiddelde badkamer verstaan we een badkamer met een douchebad (of een aparte douche en bad), een dubbele wasbak en een wc.
 • Onder een grote badkamer verstaan we een badkamer met meer dan één wastafel, een douche, een apart (lig)bad en een wc.

Houd er rekening mee dat extra toevoegingen bij de installatie van de badkamer, die niet beschreven zijn in de bovenstaande punten, de totaalprijs zullen verhogen.

Een luxe badkamer met een modern bad en een glazen inloopdouche.

Uurloon installateur: wat rekent een erkende badkamerspecialist?

Als je kiest voor een externe vakman: het gemiddelde uurloon van een geschikte installateur voor een badkamer ligt tussen de 40 en 50 euro per uur.

Je kan overwegen om een totaalprijs af te spreken voor het volledige project. Zo heeft een onverwachte langere uitvoering, wegens eventuele tegenvallers, van de werken geen grote invloed op de totaalprijs.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn 3 factoren die een invloed hebben op de prijs van jouw badkamerrenovatie:

 • Arbeidskosten
 • Materiaalkosten
 • Afvoerkosten

De materiaalkosten vormen de grootste kost. Deze nemen 55% in van de totale kostprijs van jouw badkamerrenovatie.

De arbeidskosten bestaan uit de werkuren die de badkamerinstallateur aan de renovatie besteedt. Deze kunnen vastgelegd worden in een totaalprijs waarin ze ongeveer 35% van de kosten uitmaken.

Het kleinste deeltje, zo’n 10% zal bestaan uit de afvoerkosten. Deze afvoerkosten worden aangerekend wanneer de vakman het oude sanitair of het puin nog moet afvoeren. Dit is vaak een aparte post op de factuur.

Een bruine badkamer met een betonlook sfeer, betonnen wastafels en een groot bad.

Ben je van plan een nieuwe badkamer te laten plaatsen? Vul het formulier in en kom in contact met vakmannen in jouw buurt

Kan je niet wachten op het vernieuwen van je badkamer? Wij helpen je daar graag mee verder. Wij hebben een groot netwerk aan badkamerspecialisten die staan te popelen om met jou aan de slag te gaan.

Als je het onderstaande formulier invult, kunnen wij je gratis en vrijblijvend zo snel mogelijk offertes opsturen en je in contact brengen met een vakman of vakvrouw bij jou in de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.