Verlichting in badkamer: tips, trends en veiligheidsvoorzieningen

Je kan een gezellige sfeer creëren met de juiste verlichting in je badkamer, waardoor je er volledig kan ontspannen. Maar waar houd je nu juist het beste rekening mee bij het kiezen van badkamerverlichting? In dit artikel lees je meer over de vereisten, de sfeer en de veiligheid van badkamerverlichting.

Vereisten voor badkamerverlichting

In de badkamer wordt gebruikgemaakt van drie soorten verlichting: algemene verlichting, sfeerverlichting en taakverlichting. We beschrijven kort wat de taken van deze drie soorten verlichting zijn.

Algemene verlichting

De algemene verlichting is de basisverlichting die aangesloten is op de hoofdschakelaar. Deze verlichting wordt gebruikt om de badkamer aangenaam te verlichten. Vaak wordt er helder wit licht gebruikt om natuurlijk licht na te bootsen.

Inbouwspots of een centrale armatuur worden vaak gekozen voor de algemene verlichting

Bij het kiezen van deze verlichting, is het belangrijk om erop te letten dat er geen donkere hoeken ontstaan in de badkamer. Ook moet je ermee rekening houden dat er vanuit het bad geen rechtstreekse inkijk op de lamp is.

Sfeerverlichting

Je badkamer is een plaats waar je tot rust kan komen, daardoor is sfeerverlichting belangrijk. Om een aangename sfeer te creëren, kan indirect licht zoals een LEDstrip onder het bad of aan de wand een goede keuze zijn.

Een andere optie om de juiste stemming in jouw badkamer te creëren, is door het gebruik van dimbare LEDspots die je naar wens kunt regelen.

Taakverlichting

Taakverlichting zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt om taken uit te voeren, bijvoorbeeld om jezelf te schminken of te scheren.

Voor taakverlichting kies je daarom best voor niet te felle verlichting met een lichtsterkte tussen de 300 en 500 lux. De verlichting kan op ooghoogte langs de spiegel geplaatst worden, om schaduw op je gezicht te voorkomen.

Verlichting van een ronde badkamerspiegel in een kleine badkamer.

Welke badkamerverlichting kiezen?

In je badkamer zijn er verschillende plaatsen om lampen te installeren, zo bestaan er spots, plafondverlichting, wandlampen en spiegellampen. 

Plafondverlichting

De plafondverlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en wordt meestal als eerste aangezet wanneer je de badkamer binnenloopt. Er zijn plafondlampen in elke interieurstijl beschikbaar.

Deze lampen dienen om de volledige badkamer goed te verlichten. Je kan kiezen voor ronde of vierkante lampen, maar je kan ook gaan voor een meer opvallende lamp, zoals een hanglamp. 

Spots

Er bestaan verschillende soorten spots. Waar je de spots plaatst en welke spots je best kiest, hangt af van het doel van de verlichting. Zo kan je voor de algemene verlichting ook voor spots kiezen in plaats van plafondverlichting.

Spots kunnen ook gebruikt worden om een gezellige sfeer te creëren. Als je spots als sfeerverlichting wilt gebruiken, kies je het best voor dimbare spots (eventueel in combinatie met wandspots).

De douche is ook een ideale plek om spots te plaatsen. Daarvoor zijn inbouwspots het best geschikt, omdat deze verlichting goed beschermd is tegen water. 

Wandlamp

Voor sfeerverlichting in de badkamer worden vaak wandlampen gebruikt. Wandlampen zijn eenvoudig aan de muur te bevestigen. Ze worden ook vaak naast of boven de spiegel geplaatst.

Spiegellamp

De meeste spiegelkasten hebben ingebouwde verlichting. Een spiegellamp zorgt voor een directe lichtbron op jouw gezicht, zodat je een beter zicht krijgt over wat je voor de spiegel doet. Spiegellampen zijn daarom een soort van taakverlichting.

Ze zijn handig wanneer je je scheert of makeup aanbrengt. Een ander voordeel van spiegellampen is dat ze niet alleen dienen als taakverlichting maar ook als sfeerverlichting kunnen fungeren.

Vind jouw ideale badkamerverlichting
Bespreek samen met experts de mogelijkheden.

Sfeer badkamerverlichting

Of je nu een minimalistische witte badkamer verkiest, of liever een meer klassieke badkamer wilt, voor iedereen bestaat er een geschikte interieurstijl. 

De badkamerverlichting is enorm belangrijk in het bepalen van deze woonstijl. Zo kun je bijvoorbeeld een strakke badkamer inrichten met moderne LEDinbouwspots.

Een armatuur in een andere kleur of materiaal kan een geheel andere look creëren. Ook de Kwaarde van de lamp draagt bij aan de sfeer in de badkamer.

Hoe hoger deze waarde is, hoe koeler het licht is. Lampen met een lagere K-waarde zullen een warmer licht geven. 

Landelijke stijl

Een badkamer in een landelijke stijl legt een grote focus op gezelligheid. Deze gezelligheid kun je met de verlichting creëren.

Zo kan je bijvoorbeeld voor de algemene verlichting kiezen voor inbouwspots in het plafond. Je kan ook gaan voor verlichting met een landelijk karakter, zoals een wandlamp in een natuurkleur of met een koperen afwerking.

Industriële look

Als je jouw badkamer een industriële look wilt geven, is het aan te raden je interieur somber te houden met een tikkeltje pit.

Om een industriële stijl te bekomen, wordt er vaak gebruik gemaakt van stalen voorwerpen. Je kunt dit effect bereiken met je badkamerverlichting door te kiezen voor robuuste stalen lampen.

Een badkamer met een industriële uitstraling.

Retrostijl

Om een retrostijl te bekomen, is het belangrijk om te kiezen voor sfeervol licht. Je kunt gaan voor vintage armaturen, grote opzichtige lampen, felle kleurtjes en bizarre patronen.

De badkamer kan worden opgedeeld in verschillende zones

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van de verlichting, omdat elektriciteit en vocht voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Daarom moet de badkamerverlichting voldoen aan veiligheidsregels.

De veiligheidsnorm wordt aangegeven met een IP-waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de lamp beschermd is. De IP-waarde bestaat uit 2 cijfers.

Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof en zand aan, terwijl het tweede cijfer de weerstand tegen vocht en water weergeeft.

In badkamers is dus voornamelijk het tweede cijfer belangrijk. De cijfers van de IP-waarde gaan van 0 tot en met 9. Cijfer 0 betekent dat de lamp niet beschermd is. Lampen met dit cijfer zijn dus niet geschikt voor de badkamer.

Je kan badkamers indelen in verschillende zones. Voor elke zone kies je een bijpassende IPwaarde.

Zone 0

Zone 0 bevindt zich onder water. Deze verlichting moet bestand zijn tegen onderdompeling, zoals in het bad. Daarom is 12 volt hierbij de maximale spanning en moet het laatste getal van de IPwaarde minimaal 7 zijn

Zone 1

Zone 1 bevindt zich bij het bad of de douche. De lampen hebben een hogere bescherming nodig, omdat op deze plaatsen veel vocht of water kan komen.

De lampen hebben daarom een tweede getal van de IPwaarde van minimaal 5 nodig. In deze zone moet de verlichting werken op 12 volt.

Zone 2

Zone 2 bevindt zich direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rond het bad. Voor deze zone moet het laatste getal van de IPwaarde minimaal 4 zijn.

Zone 3

Zone 3 omvat de overige delen van de badkamer. Hier is er geen directe aanraking met water, maar er kan wel condensvorming zijn. De lampen hebben daarom als tweede getal van de IPwaarde minimaal 1 nodig.

Meer informatie nodig over de verschillende zones?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes.
arrow Kom in contact met professionals

Ook interessant voor jou:

Waar moet je op letten bij badkamer verlichting?

+
We geven je een korte opsomming van de zaken waarop je moet letten bij badkamer verlichting:

1. Veiligheid: om minder kans op elektrische schokken te krijgen, kies je het best voor LED-verlichting of voor lampen met een lage spanning.
2. Waterdichtheid: het is belangrijk dat de verlichting in je badkamer waterdicht is, omdat het er vaak vochtig is.
3. Plaatsing: denk goed na over de plaats van de verlichting, zoals rond de spiegel of op het plafond.  
4. Lichtsterkte: de lichtsterkte is ook belangrijk in jouw badkamer. We raden aan om te kiezen voor lampen met een warm licht van ongeveer 3000K. Met deze lampen krijg je gezellig en functioneel licht.
5. Dimbaarheid: om een gezellige sfeer in je badkamer te krijgen kan je kiezen voor dimbare verlichting.
6. Stijl: tenslotte kan je verlichting kiezen die bij de interieurstijl van je badkamer past.

Kun je alle lampen in de badkamer hangen?

+
In een badkamer kun je het beste kiezen voor corrosiebestendige lampen, omdat badkamers vaak vochtig zijn. In de zone binnen 60 cm rondom het bad of de douche mag geen transformator geplaatst worden; het is aanbevolen om hier verlichting van 12 V te gebruiken. 

Welke LED-verlichting voor de badkamer?

+
LED-verlichting wordt steeds vaker gebruikt in badkamers vanwege de moderne sfeer die het creëert. Bovendien hebben ze een langere levensduur dan traditionele lampen.

LED-verlichting is meestal dimbaar, waardoor het zorgt voor een rustgevende sfeer in jouw badkamer. Vandaag de dag is LED ook in alle kleurtemperaturen (kelvin) en lichtsterktes (lumen) verkrijgbaar. Zo kan je jouw gewenste sfeer in de badkamer creëren.

Je hebt verschillende soorten LED-verlichting die je kan gebruiken in jouw badkamer. Zo heb je de keuze tussen waterdichte inbouwspots en armaturen, losse MR16 spots en LED-strips. Een goede plek om LED-lampen te plaatsen is rondom de spiegel of rond het bad. Ook boven of onder de kast worden er vaak LED-lichten geplaatst.
Een moderne badkamer die goed verlicht is.

Populaire artikelen

Sauna geïnstalleerd in de badkamer.
Wellness badkamer
Geïnteresseerd in een wellness badkamer? Ontdek hier hoe je je huidige badkamer kunt omtoveren tot een wellnessruimte. Lees meer over de mogelijkheden en prijzen.
Marmeren muurbekleding in de inloopdouche.
Badkamer muurbekleding
Benieuwd naar de opties voor muurbekleding in de badkamer? Hier ontdek je alle soorten, wat de beste keuze is en welke het meest betaalbaar is.
Handdoekradiator in een moderne, roze badkamer.
Badkamerverwarming
Op zoek naar nieuwe verwarming voor je badkamer? Hier vind je alles over de verschillende opties en prijzen.

Op zoek naar de beste verlichting voor je badkamer? Vul het offerteformulier in en ontvang op offertes op maat

Ben jij op zoek naar de beste verlichting voor jouw badkamer? Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met experts in jouw buurt. Zo kun je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen om het beste advies voor jouw badkamer te krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.