Mozaiek tegels in de badkamer: voordelen, soorten en prijzen

Ben jij van plan om binnenkort je badkamer te renoveren of zelfs een geheel nieuwe te plaatsen? En overweeg je mozaiek tegels in je badkamer te gaan gebruiken, maar heb je geen idee wat het kost, wat de voor- en nadelen zijn en welke soorten mozaïek er allemaal zijn?

Ben je op zoek naar een bruikbaar artikel die je antwoorden geeft op al deze vragen én op vragen waarvan je het bestaan nog niet wist? Lees dan vooral even dit artikel zorgvuldig door.

Hier vind je namelijk alle belangrijke informatie omtrent mozaiek tegels, maar ook antwoorden op veelgestelde vragen zoals hoe je bijvoorbeeld de tegels het beste schoonhoudt en welke kleur je het beste kunt kiezen voor jouw badkamer.

Hiermee ben je hopelijk beter geïnformeerd en ben je beter in staat om een goede keuze te kunnen maken voor jouw persoonlijke situatie en wensen.

Waarom mozaiek tegels in de badkamer  plaatsen?

Mozaiek tegels in badkamers zie je steeds vaker. Het biedt verschillende voordelen en is zeer modern. Mozaiek tegels zijn om te beginnen een absolute lust voor het oog. Ze geven je badkamer een tijdloze en klassieke uitstraling en geven het vaak een hele luxe touch.

Bovendien is mozaïek te combineren met elk type interieur, zowel met een klassiek als een hypermoderne inrichting. Met mozaïek kun je vele kanten uit. Welke kleuren of patronen je ook wenst te verkrijgen, het kan allemaal.

Bovendien zijn ze makkelijk schoon te houden en kunnen ze tegen de grote hoeveelheden vocht, waardoor de ideaal zijn voor in de badkamer. Hieronder vindt je de diverse voor- én nadelen verder uitgelicht.

Laat je adviseren door een ervaren vakman!

Ontvang GRATIS advies + offertes

Voordelen

Mozaïek kent verschillende voordelen.

  • Naast de uitstraling die het de badkamer geeft zijn mozaïek tegels heel dun, namelijk 4mm en kunnen dus gemakkelijk over een oude ondergrond, zoals oude tegels, geplaatst worden. Hierdoor hoeven drempels of deuren niet veranderd te worden.
  • Doordat mozaïek uit heel veel kleine tegeltjes bestaat geeft dit een antislipeffect door de vele voegen.
  • En dankzij de vele kleine tegeltjes is mozaïek uitermate geschikt om ronde vormen te betegelen van bijvoorbeeld het bad of een rond badkamermeubel.
  • Bovendien zijn alle tegels bestand tegen vocht, waardoor het ideaal is voor in de badkamer.

Nadelen

Wanneer er voordelen zijn, zullen er natuurlijk ook nadelen zijn. Zo ook bij mozaïek tegels. Mozaïek tegels zijn bijvoorbeeld niet heel goedkoop. Zeker niet als je het laat leggen door een professionele tegelzetter, want het is een zeer tijdrovende klus.

En waar de vele voegen een voordeel bieden, heeft het ook een nadeel; het schoonhouden van de voegen is een tijdrovend klusje. Hoe meer voegen, hoe meer vuil er zich kan ophopen en dus hoe meer werk om het schoon te houden.

Soorten mozaïektegels

Mozaïek kent vele verschillende vormen, kleuren en texturen. Elke type tegel heeft zo zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Het is van belang goed uit te zoeken welke soort het beste bij jouw wensen past.

Er zijn een aantal soorten het meest populair: mozaïektegels uit natuursteen, glasmozaïek en keramische mozaïek. Hieronder worden ze per soort verder toegelicht.

Mozaïektegels uit natuursteen

Deze soort mozaïek bestaat, zoals de naam al zegt, uit kleine natuursteentjes. Door de natuurlijke vormen en kleuren geeft dit een bijzondere uitstraling. Ieder steentje is uniek en dit zal dan ook te zien zijn aan het eindresultaat.

Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor kiezelsteentjes, welke de badkamer transformeren tot persoonlijke wellness. De kiezelsteentjes hebben een rustgevende en luxe uitstraling en geven een lekker gevoel aan de voeten wanneer je eroverheen loopt. Het ultieme gevoel van een wellnessresort in je eigen badkamer.

Glasmozaïek

Glasmozaïek is het meest gekozen type mozaïek voor de badkamer. Het is beschikbaar in allerlei verschillende kleuren en afwerkingen, zoals parelmoer of goud.

Glas is ideaal om schoon te maken en zelfs te combineren met vloerverwarming. Het is duurzaam en kan heel lang meegaan, door de krasbestendigheid. Glasmozaïek geeft de badkamer een heldere en speelse uitstraling en door de verschillende opties qua kleur en afwerking kun je er alle kanten mee op.

Keramische mozaïek

Tenslotte is er nog de keramische mozaïek. Wederom is een heel scala aan kleuren mogelijk en kun je kiezen voor een glanzende coating of een matte laag.

Gebruik keramische mozaïek bij voorkeur voor de wand, want het heeft een dun beschermingslaagje waardoor de tegels vrij kwetsbaar zij en dus minder geschikt om overheen te lopen.

Het is daarentegen wel heel goed schoon te houden en relatief goedkoop in de aanschaf. Keramiek is verkrijgbaar in diverse kleurtinten en vormen, waardoor ronde vormen ook te betegelen zijn.

Prijs mozaïektegels

De prijzen van mozaiek tegels zijn zeer uitlopend en zijn uiteraard afhankelijk van de gekozen soort, vorm en hoeveelheid. Bovendien wordt het duurder wanneer je ervoor kiest om de tegels te laten leggen. Er gaat veel tijd inzitten en dat zal te merken zijn aan de prijs.

Keramiek en glas zijn meestal gelijk qua prijs en mozaïektegels van natuursteen zijn relatief gezien het duurste. Je kunt per steen betalen, maar er zijn ook matjes verkrijgbaar, wat relatief goedkoper is als je een wandje wil betegelen.

Mozaïektegels: veelgestelde vragen

Er is nu al het een en ander behandeld maar er komen natuurlijk nog meer vragen bij je op. Bijvoorbeeld over het onderhoud. Hoe houd ik de tegels het beste schoon? Welke kleur kan ik het beste kiezen? Je bent zeker niet de enige met deze vragen. Hieronder wordt er antwoord gegeven op deze veelgestelde vragen.

Hoe mozaïek tegels in de badkamer schoonmaken?

Mozaïektegels kunnen eigenlijk op dezelfde manier als andere tegels worden schoongemaakt. Echter dien je enkele zaken in het achterhoofd te houden.

Zo moet je voor glasmozaïek geen schurende spons gebruiken om krassen te voorkomen. Er wordt aangereden om schoonmaakmiddelen te gebruiken met een minimale pH waarde van 7, lagere waarden kunnen de voegen aantasten met lekkages als gevolg.

Daarnaast moeten mozaïektegels van natuursteen worden schoongemaakt met middelen die geen zure of bijtende bestanddelen bevatten.

Let er tenslotte ook op dat er geen schoonmaakmiddelen achterblijven op de tegels, maar doe na het schoonmaken de tegels altijd even af met wat water en een schoon doekje.

👉 Kortom: gebruik uitsluitend milde schoonmaakmiddelen en geen schurende sponzen of doekjes.

Welke kleur kiezen voor mijn mozaïek tegels?

Welke kleur je kiest is afhankelijk van je smaak en de rest van het interieur. Voor een luxe, moderne en tijdloze uitstraling wordt vaak gekozen voor antraciet.

👉 De algemene regel is: grote badkamer; donkere kleuren en kleine badkamer; lichtere kleuren.

Donkere kleuren absorberen als het ware licht, waardoor de badkamer optisch kleine lijkt. Door lichtere kleuren te gebruiken lijkt de kamer optisch gezien groter.

aar het is maar net wat jij mooi vindt. Je kunt ook kiezen voor patronen, effen kleuren, matte en glanzende afwerkingen of parelmoer. Er is van alles te kiezen, zolang het maar matcht met de rest van je badkamer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.