Douchecabine: voordelen, soorten en aandachtspunten

Hoewel het tegenwoordig een trend is om een inloopdouche in de badkamer te plaatsen, is de douchecabine plaatsen nog steeds razend populair.

Een inloopdouche is normaliter groter en daar moet in de badkamer ook plaats voor zijn. Wanneer je een kleine badkamer hebt, dan past hier misschien geen inloopdouche in en is een douchecabine een uitstekend alternatief.

Waarom kiezen voor een douchecabine?

Waarom kiezen voor een douchecabine?Het voordeel van douchecabines is dat ze veel vrijheid geven. Een complete cabine kun je in principe overal in de douche plaatsen.

Mede door de grote verscheidenheid van de verschillende douchecabines kun je kiezen voor een hoekdouchecabine, maar ook voor een centraal geplaatste douchecabine.

Met een douchecabine kies je voor een totaaloplossing waarbij alle onderdelen inbegrepen zijn, zoals douchebak en een gesloten cabine.

Een ander voordeel is dat de cabine voorzien is van één of twee deuren. Hiermee kun je de cabine volledig afsluiten van de rest van de badkamer en wordt niet de gehele badkamer nat tijdens het douchen. Naast glas kan de cabine ook bestaan uit acrylglas. Dit maakt de cabine lichter in gewicht en dus gemakkelijk te plaatsen en er is geen risico op het barsten van het glas.

Overigens is het glas meestal gehard, dus het risico op schade is sowieso al niet hoog. Verder kunnen glassoorten behandeld zijn, zodat het glas gemakkelijk te reinigen is en zeepresten en kalk geen kans maken.

Tenslotte kun je een douchecabine zonder douchebak plaatsen. Je plaatst de cabine dan op de vloer als de vloer een afvoerputje heeft.

Ontdek zelf de voordelen van een douchecabine!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Douchecabine of inloopdouche?

Voor een inloopdouche wordt vaak gekozen als er voldoende ruimte is in de badkamer. Een inloopdouche heeft grotere afmetingen waarvoor je wel de ruimte moet hebben. De standaardmaten van een douchecabine zijn in de regel 80×80 cm of 90×90 cm.

Een douchecabine kan daarom in vrijwel alle soorten badkamers geplaatst worden, ook kleine badkamers. Er zijn ook douchecabines met afwijkende en grotere maten. Dus ook in een grote badkamer kunnen douchecabines heel goed uitkomen.

Hoewel een inloopdouche mooi is om te zien vanwege de open uitstraling, kan het praktisch wat minder zijn omdat er geen douchedeur aanwezig is.

Hierdoor kan de gehele badkamer nat worden en als de afwatering niet goed is, kan zelfs de badkamer vollopen met water. Dit probleem zal met een douchecabine niet voorkomen, want deze is volledig afgesloten.

Soorten douchecabines

Standaard bestaat een douchecabine compleet uit de cabine zelf en een douchebak. Deze samenstelling zal ook opgaan voor andere soorten douchecabines, maar de inrichting kan anders zijn.

Gesloten douchecabine

Een gesloten douchecabine is de standaard douchecabine die geheel gesloten kan worden en waardoor er geen water in de badkamer zal spatten.

Meestal bestaat een dergelijke cabine uit een douchebak waar je de cabine op kunt monteren, maar er zijn ook modellen, waarbij de douchebak geïntegreerd is. De douchecabines zijn nog meer waterdicht en vaak uitgerust met meer opties.

Complete douchecabines

Complete douchecabines bestaan uit één geheel en bevatten extra opties. Bijvoorbeeld een douchecabine met sauna. Je moet er wel rekening mee houden dat de cabine dubbel zo groot is.

De cabine bestaat uit twee gedeeltes, gescheiden door een (schuif)deur: een sauna en een aparte douche. Nadat je je privésauna verlaat kun je direct een koude of warme douche nemen. Een andere vorm van luxe in de badkamer is de stoomcabine.

Naast douchen kun je ook gebruik maken van een stoombad en zijn er vaak ook massagejets aanwezig. Soms is er speciale verlichting aanwezig voor lichttherapie of als zonnebank.

Laat je adviseren door een ervaren badkamerspecialist!

Ontvang GRATIS advies + offertes

Aandachtspunten douchecabine plaatsen

douchecabine

Bij een douchecabine plaatsen zijn er enkele aandachtspunten waar je op moet letten. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de aansluiting op de afvoer. Wanneer je een douchecabine zonder douchebak gebruikt, dan is er meestal al een afvoerputje in de vloer aanwezig en kun je hier de cabine plaatsen.

Gebruik je een douchecabine inclusief douchebak, dan zul je hieronder een sifon moeten installeren en aansluiten op de afvoer in de vloer. Dit moet zorgvuldig gebeuren en goed worden aangesloten. Vaak wordt de rand afgewerkt met een tegels. Het is verstandig om ter hoogte van aansluiting een klepje te maken, zodat je er bij lekkages en verstoppingen bij kunt.

Douchecabine afmetingen

De standaard vierkante douchecabines hebben ook standaard afmetingen. Voor een klein formaat is dit 70×70 centimeter. Dit is wel krap, dus beter kun je gaan voor 80×80 cm of 90×90 cm, mits je hiervoor de ruimte hebt. Je hebt dan meer bewegingsvrijheid.

Heb je voldoende ruimte, ga dan voor een rechthoek douchecabine. Een douchecabine in rechthoek is meestal minimaal een meter lang of soms nog langer. Ook de breedte kan uiteenlopen van 70 centimeter tot een lengte van één meter. Eigenlijk heb je een grote keuze in afmetingen van douchecabines.

Vorm douchebak

Veel mensen kiezen ervoor om een standaard vierkante douchebak te kiezen. Maar er zijn ook diverse andere vormen voor een douchebak. Dit is meestal ook een logische keuze omdat de douchebak in een hoek wordt geplaatst.

Maar ook al plaats je de douchebak in een hoek, je bent niet verplicht om te kiezen voor een vierkante vorm. Je kunt ook kiezen voor een halfronde of kwartronde vorm kiezen.

Heb je voldoende ruimte in de badkamer, dan creëer je met een rechthoekige douchebak een veel groter oppervlakte om te douchen. Daarnaast kun je wanneer je maar weinig ruimte hebt ook kiezen voor een vijfhoekige douchebak.

Twee zijdes vormen de achterwand en de zijwand en aan de voorzijde is de punt die je met een vierkante douchebak hebt afgesneden. Gebruik je dan ook nog een schuifdeur, dan ben je ook geen ruimte kwijt voor het openen van de douchedeur.

Douchewanden

Normaliter bestaat de douchecabine uit twee bestaande betegelde wanden van de badkamer. De voorzijde wordt afgedekt door een douchewand in de vorm van je keuze. Als je twijfelt over de waterdichtheid van je achterwanden, dan kun je hier ook douchepanelen tegen plaatsen. Je weet dan zeker dat je achterwanden droog blijven.

Douchewanden bestaan uit glas, acryl en soms ook uit pvc of polyester. Daarnaast kan de douchecabine uit rookglas of melkglas bestaan voor meer privacy. De douchecabine reinigen zal voor alle materialen hetzelfde zijn, want op zowel glas als acryl kunnen kalk- en watervlekken ontstaan.

Glas kan daarnaast nog een speciale coating hebben, waardoor zeepresten nagenoeg niet hecht. Dit maakt een douchecabine reinigen veel gemakkelijker.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.