Glas voor douchewand: soorten, prijzen en stappenplan

Een glazen douchewand voor je douche zorgt ervoor dat de vloer niet nat wordt door spatwater. Een glazen douchewand laat veel licht in je badkamer door en hierdoor lijkt je ruimte ook groter. Er zijn nog veel meer voordelen van het installeren van een glazen douchewand. In dit artikel lees je meer over de voordelen, krijg je een overzicht van de verschillende soorten en prijzen, en een stappenplan om zelf aan de slag te gaan. Door ons formulier in te vullen, krijg je vrijblijvend en gratis advies van een of meer specialisten in je buurt.

Hoeveel en welke soorten glazen douchewand bestaan er in België?

1. Veiligheidsglas

Dit type douchewand is gemaakt van veiligheidsglas, om verwondingen te voorkomen mocht het glas breken. De wand is geproduceerd met glas dat een veel grotere buigsterkte heeft, waardoor het glas bij een ongeval in kleine, afgeronde stukjes zal breken.

2. Helder glas

Helder glas wordt meestal gekozen omdat het de badkamer optisch groter laat lijken. Het is zeker een aanrader voor kleine badkamers. Met dit type heb je het voordeel dat je door de wand heen kunt kijken, maar dit gaat gepaard met een belangrijk nadeel, namelijk dat de wand heel snel vuil wordt door kalk en andere vlekken.

Je kunt ervoor kiezen om een coating tegen kalk aan te brengen, wat de eindprijs verhoogt, of dit niet doen en regelmatig je wand schoonmaken om hem helder te houden.

3. NANO glas

Nanoglas is glas dat zeer hygiënisch is. Het bevat een nanocoating die waterafstotend is, wat goed is tegen kalk. Verder zorgt de coating ervoor dat vuil, bacteriën en schimmels niet op je wand blijven zitten.

Deze coating maakt je wand zeer gemakkelijk schoon te houden, wat heel interessant is als je denkt aan het onderhoud van je badkamer.

4 Matglas

Is privacy een belangrijk criterium voor jou bij het kiezen van je douchewand? Dan is matglas het type dat je nodig hebt voor je nieuwe douche. Het glas van deze soort wordt gezandstraald, wat een mat effect creëert waardoor je er niet doorheen kunt kijken.

Dit effect brengt echter een vervelend nadeel met zich mee voor kleine badkamers: door het matte effect zal je badkamer optisch nog kleiner lijken.

Badkamer met een douchewand in matglas en een vrijstaand bad.

5. Gekleurd glas

Naast helder en mat bestaan er douchewanden in veel verschillende kleuren. Een gekleurde douchewand zorgt voor accenten in je badkamer en biedt privacy wanneer iemand de badkamer binnenkomt terwijl je bezig bent. Kies een kleur die goed past bij het geheel van je badkamer om harmonie te creëren.

6. Melkglas

Een melkglazen douchewand kun je vergelijken met een heldere douchewand. Het verschil is echter dat melkglas minder licht doorlaat. Je badkamer zal optisch groter lijken, maar het effect zal niet hetzelfde zijn als bij helder glas.

Een voordeel is echter wel dat je met dit soort glas meer privacy hebt. Melkglas is een aanrader omdat het licht doorlaat en privacy biedt wanneer je geniet van een douche na een lange werkdag.

7. Spiegelglas

Een douchewand van spiegelglas biedt je de mogelijkheid om de wand als spiegel te gebruiken. Doordat de wand een spiegel is, is het niet mogelijk om erdoorheen te kijken. Een nadeel is dat je constant zult moeten schoonmaken omdat de spiegel snel kalk en vuil vasthoudt.

8. Rookglas

Deze soort komt veel voor in moderne badkamers, omdat een rookglazen wand een prachtige blikvanger is in elk interieur. Rookglas is transparant en heeft een donkergrijze tint.

De kleur is niet te donker, het is helder genoeg zodat het licht er nog doorheen kan schijnen. Een laatste voordeel is dat het glas zijn schitterende kleur lang behoudt.

9. Chinchilla glas

Een chinchilla douchewanden is gemaakt van glas dat een reliëfpatroon bevat. Het glas is helder maar minder transparant dan helder glas.

Deze soort heeft dankzij het reliëf een unieke uitstraling, wat heel aantrekkelijk is voor een badkamer met een inloopdouche.

Chinchilla glas.

10. Kiezen voor een combinatie van helder glas en mat glas

Met deze combinatie geniet je van de voordelen van beide soorten. Je badkamer zal optisch groter lijken en dankzij de matte tint heb je privacy wanneer je de douche gebruikt. Het is aanbevolen voor zowel kleine als grote badkamers.

Vragen over glazen douchewanden of wil je graag advies op maat?
Experts staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw badkamer.
arrow Ontvang binnen 24 uur op maat gemaakte offertes

Hoeveel kost een glazen douchewand in 2024?

De gemiddelde prijs voor de installatie van een douchewand hangt af van de grootte van je badkamer en de materialen die je gebruikt voor de douchecabine.

Laat je je douche plaatsen door een specialist? Vraag offertes aan bij verschillende specialisten om voor jou de beste deal te vinden.

In onderstaande kader krijg je een overzicht van de materiaalprijzen plus montage per type afmeting.

Soort douchewandPrijs materialen + montageTotaalprijs
 Simpele glazen douchewand 100 cm x 198 cm € 300 + € 150  € 450
 Kwartronde glazen douchewand 90 cm x 90 cm € 800 + € 280 € 1.080
 Doorzichtige douchewand 120 cm x 200 cm € 1.500 + € 350 € 1.850
 Kwartronde glazen douchewand 90 cm x 90 cm € 2.000 + € 350 € 2.350

Wat zijn de voordelen van een glazen douchewand?

Een glazen douchewand is beschikbaar in veel soorten waaruit je kunt kiezen om je badkamer uniek te maken. Een douchewand van glas is zeer modern en prachtig in een badkamer. Dit is niet alles, andere interessante voordelen zijn:

  • Hygiënisch: glazen douchewanden hebben een glad oppervlak, wat betekent dat vuil gemakkelijk verwijderd kan worden met het juiste schoonmaakproduct. Door een coating aan te brengen tegen kalk, verminder je de schoonmaaktijd.
  • Lage instap: een douchewand is het best te combineren met een inloopdouche. Dit type douche biedt een gemakkelijke toegang. De wanden zorgen voor een afscheiding die de douche scheidt van de rest van de badkamer. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld je kinderen samen onder de douche wilt laten gaan. De instap is veilig en de afscheiding zorgt ervoor dat de grond niet nat wordt door het spatwater.
  • Veiligheid: glazen douchewanden zijn heel stevig, maar niet onbreekbaar. Het is zeer zeldzaam dat een ongeluk gebeurt waarbij het glas breekt, maar de kans bestaat. Een douchewand van veiligheidsglas is een goede optie om verwondingen te vermijden in zo’n situatie. Dit type glas breekt in kleine, onscherpe stukjes die geen schade veroorzaken.
  • Charme: een douchewand van glas maakt de ruimte moderner. Het is een nieuwigheid die charme toevoegt aan je badkamer en deze heel aangenaam maakt om naar te kijken. Dit is toepasbaar voor zowel kleine als grote badkamers. Glas is een perfecte keuze omdat het natuurlijk daglicht in de doucheruimte doorlaat, wat tegenwoordig zeer gewaardeerd wordt.
  • Verschillende bevestigingsmogelijkheden: je kunt de douchewand plaatsen op de vloer, tegen de muur of zelfs aan het plafond. Door deze keuzemogelijkheden en het gemak van plaatsing kun je volledig bepalen hoe je jouw douchewand wilt positioneren.

Waarom kiezen voor een op maat gemaakte glazen douchewand?

Een op maat gemaakte glazen douchewand laten maken zorgt ervoor dat installatieproblemen worden vermeden. Op maat laten maken betekent ook dat elk stuk zal worden gesneden zodat het perfect in je badkamer past. Zo geniet je van de beste kwaliteit en weet je zeker dat de stukken in je badkamer zullen passen.

Man installeert douchewand in badkamer.

Verschillen tussen een open en een gesloten douchewand

Je douchewand kun je in verschillende stijlen monteren. Hieronder bespreken we er twee die het meest worden gekozen.

Stijl 1: open doucheruimte

In een open doucheruimte heb je een afbakening van je douche in glas, maar geen deur. Dit zorgt voor eenvoudig gebruik en een snelle en gemakkelijke ingang.

Verder heeft deze stijl een gunstige prijs en is onderhoudsvriendelijk. Je kunt ook beslissen over de plaatsing van je wand: begint deze aan het plafond of heb je liever een standaard look en begint deze vanaf de grond?

Stijl 2: gesloten doucheruimte

Het verschil met een open doucheruimte is dat je in deze stijl een deur hebt die alles afsluit. Een glazen deur kan zorgen voor een mooi, perfect geheel, maar door dit toe te voegen stijgt ook je eindfactuur. Dit is een investering die positieve resultaten oplevert, want dankzij de deur geniet je van een betere kwaliteit.

Het vocht blijft binnen, je vloer wordt niet nat omdat het water goed wordt tegengehouden, en dankzij de thermische isolatie die de deur biedt, geniet je van een aangenaam warm gevoel terwijl je doucht.

Vind een specialist in jouw regio
Vakkundige partners helpen je graag bij het ontwerpen, installeren en realiseren van jouw droombadkamer.

Hoe kan ik gemakkelijk een glazen douchewand plaatsen?

Hoe installeer ik een douchewand? Het zelf installeren van een douchewand is mogelijk door de volgende stappen te volgen. We begeleiden je stap voor stap hoe je je badkamer een nieuwe look kunt geven. Lees verder om te ontdekken hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: meet en markeer de plaatsing van de zijwand

Markeer en meet waar je je douchewand wilt installeren. Voordat je begint, zorg ervoor dat de tegels waterpas en sterk genoeg zijn. Om een resultaat van goede kwaliteit te krijgen, is het het beste om gebreken te herstellen en de tegels te ontvetten, zodat je wanden beter hechten.

De douchewand bestaat uit twee delen, een deur en een zijwand. Beide moeten op een muurprofiel worden gemonteerd.

Teken af waar je de zijwand gaat plaatsen en let erop dat de buitenzijde van het muurprofiel op een afstand van 86-88 cm vanaf de muur moet worden bevestigd om een rechte hoek te krijgen. Gebruik altijd een waterpas om nauwkeurig te werken.

Stap 2: muurprofiel plaatsen

Het boren in steen of beton kan soms ingewikkeld zijn. Om met precisie te kunnen boren, plaats je een schilderstape om imperfecties te vermijden.

Gebruik een geschikte boormachine van 6 mm en boor de eerder afgetekende gaten in. Draai de schroeven niet volledig vast, neem een waterpas en controleer of het profiel mooi recht is.

Vervolgens plaats je de pluggen met een kunststof hamer en schroef je het muurprofiel vast met behulp van een schroevendraaier en de meegeleverde lange schroeven.

Stap 3: plaats de zijwand

Monteer de zijwand aan het muurprofiel en wees voorzichtig bij het positioneren van de glazen wand. Het is aanbevolen om met twee personen te tillen om ongelukken te vermijden. Zorg ervoor dat de wand goed steunt op de douchebak. Controleer altijd met een waterpas of de wand mooi in evenwicht staat.

Stap 4: meet en markeer de plaatsing van de deur

Maak de zijkant en onderkant van de deurprofielen aan elkaar vast. Zorg ervoor dat de buitenkant van het profiel op 873 – 885 mm komt, zodat de deur mooi aansluit op de zijwand. Plaats je markering en teken vervolgens de boorgaten.

Boor de gaten in en voeg daarna de pluggen toe. Gebruik de grote schroeven om het profiel aan de muur vast te maken en de kleine schroeven om het profiel aan de zijwand te bevestigen.

Stap 5: monteer de glazen deurwand

De installatie van de deur en de verschillende scharnieren is niet eenvoudig. Probeer hulp te krijgen om het werk te vergemakkelijken en fouten te vermijden. Terwijl je partner de deur draagt, bevestig je het scharnier aan de onderkant.

Plaats vervolgens het bovenprofiel, schuif het in het zijprofiel en bevestig de deur. Let erop dat je minstens een ruimte van 7 mm moet laten zodat de deur kan openen.

Stap 6: glazen tussenwand plaatsen

De tussenwand is het stuk glas dat tussen je muur en deur komt. Bevestig de tussenwand aan het muurprofiel en plaats daarna een kunststof rand om de bescherming van het glas te voltooien. Let erop dat de lip van de kunststof rand aan de buitenzijde ligt.

Stap 7: voeg de klempezen aan

Om het glas van het tussenstuk vast te zetten, bevestig je de klempezen aan de binnenzijde van de douchecabine. In de verpakking zit een hulpstuk dat is meegeleverd om de klempezen aan te drukken. Gebruik dit om meer druk uit te oefenen en de klempezen goed vast te zetten.

Stap 8: plaats de afdichtstrips

Monteer het sluitprofiel van de deur en zorg ervoor dat de brede kant naar binnen wijst. Bevestig het profiel in de hoek en klem het bovenprofiel vast. Vervolgens plaats je een kunststof rand, waarbij de brede kant van de lip naar buiten wijst.

Stap 9: schroef de deurwand vast

Bevestig de profielen van de deurwand met kleine schroefjes aan elkaar. Begin met de hoekprofielen en werk dan naar het muurprofiel toe. Voeg een klemplaatje toe aan zowel de boven- als onderzijde van het tussenstuk.

In deze stap schroef je ook alle profielen samen. Gebruik een schroevendraaier om de profielen bovenaan, in het midden en onderaan de deur vast te zetten.

Stap 10: maak alles mooi af

Breng de handvatten op de deur aan en draai ze stevig vast met een inbussleutel. Druk alle afwerkdopjes op de profielen. Voor de afwerking breng je een laag siliconenkit aan op de randen waar de douchewand de tegelvloer raakt, om de douche waterdicht te maken.

Doe dit aan de binnen- en buitenkant van de randen. Om af te ronden, controleer je de stabiliteit. Is het stevig genoeg? Kijk of er nog aanpassingen nodig zijn of zaken moeten worden vastgezet.

douchewand-van-glas-1024x576.jpg

Glazen douchewand schoonmaken

Je glazen douchewand schoonmaken is geen simpele klus. Gebruik het verkeerde product of de verkeerde techniek en je glas zal snel beschadigd raken. Ontdek de verschillende technieken om je glas schoon te maken.

  • Schoonmaakazijn: maak een mengsel van schoonmaakazijn. Azijn is een geweldig product om kalkaanslag te verwijderen. Giet het mengsel in bijvoorbeeld een plantenspuit, spuit het vervolgens op je wand, laat het 30 minuten inwerken en veeg het dan af met een vod.
  • Droog je douchewand direct: maak je douchewand na elke wasbeurt direct droog. Op die manier blijft er geen water achter, wat voorkomt dat kalkaanslag ontstaat. Gebruik een trekker om het water weg te nemen en droog vervolgens de wand grondig af met een handdoek.
  • Maak gebruik van de juiste poetsdoek: gebruik een doek die pluisvrij is. Een goede keuze is bijvoorbeeld een microvezeldoek, omdat deze krassen op je wand voorkomt. Je kunt ook een droogtrommeldoek gebruiken om alle zeepresten van de wanden weg te vegen.
Upgrade je badkamer met een glazen douchewand
Laat je adviseren door experts over de perfecte douchewand voor jouw badkamer en ontvang direct een vrijblijvende offerte van een specialist in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Voorbeelden glazen douchewand

Om je meer inspiratie te geven voor je keuze, bespreken we twee voorbeelden die je kunnen helpen bij het ontwerpen van je eigen badkamer. We beschrijven een badkamer met een zwarte douchewand en een badkamer met een witte douchewand.

Zwarte douchewand

In dit voorbeeld is de douchecabine geïnstalleerd met een zwarte douchewand. Dit type komt vaak voor in moderne badkamers en is heel stijlvol en uniek. In combinatie met lichte kleuren zorgt de zwarte tint voor contrast in je douchecabine.

In ons voorbeeld zie je een inloopdouche met een zwart getinte douchedeur. De muur is bekleed met beige tegels en de vloer met zwarte tegels. Verder zie je een wastafel met een wasbak, een grote spiegel en een wc.

Badkamer met een zwarte douchewand, een wastafel, een grote spiegel en een wc.

Witte douchewand

Een witte douchewand zorgt voor meer licht en oogt heel stijlvol en klassiek. Door zijn helderheid wordt de douchecabine een echte blikvanger in je badkamer.

In dit voorbeeld is er een douchecabine geïnstalleerd rond een inloopdouche. De wand is bekleed met witte tegels, wat uitstekend past bij de witte douchewand en de doucheruimte optisch groter doet lijken.

De vloer is bedekt met grijze tegels, wat voor contrast zorgt. Tot slot zie je een wastafel met een wasbak en een spiegel.

Badkamer met witte douchewand, een inloopdouche, een wastafel en een spiegel.

Ook interessant voor jou:

Welke soort glas is het beste voor een douchewand?

+
Er bestaan verschillende soorten glas die geschikt zijn voor een badkamer, maar een echte aanrader is een douchewand gemaakt van floatglas. Dit type is zeer bestand tegen barsten en scheuren. Het is zeer stevig en veilig, waardoor het niet gemakkelijk breekt.

Wat is NANO glas?

+
Nanoglas is glas dat een nanocoating bevat. Dit is een speciale laag die op het oppervlak van het glas is aangebracht. Dankzij deze laag stoot het glas water, bacteriën en schimmels af. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je wand onderhoudsvriendelijk is en heel hygiënisch blijft.

Hoe dik is het glas van de douchewand?

+
In de meeste gevallen is een douchewand tussen 3 mm en 8 mm dik, wat voldoende is voor stevig en veilig glas. Maar als je wilt dat je glas sterker en stabieler is, kun je kiezen voor een dikkere glaswand met een dikte van 10 mm tot 12 mm.

Waarom kiezen voor een schuifdeur in de douche?

+
In vergelijking met een aanslagdeur of een draaideur zijn schuifdeuren gemakkelijker te gebruiken. Ze zijn ontworpen voor een eenvoudige in- en uitstap. Schuifdeuren bevatten ook een softclose-systeem dat zorgt voor een zachte sluiting.

Daarnaast zijn schuifdeuren ideaal voor kleine badkamers omdat ze ruimtebesparend zijn. Kies voor een glazen deur, dit laat je douche optisch groter lijken en zorgt bovendien voor meer daglicht.

Ontdek het juiste glas voor je douchewand door het formulier in te vullen en contact op te nemen met badkamerspecialisten

De keuze van de juiste glazen deur voor je douchewand en de installatie ervan is geen eenvoudige klus. Heb je nood aan advies of hulp bij de installatie van je douchewand?

Vul dan het formulier in om in contact te komen met één of meerdere specialisten die je kunnen helpen bij je project. Het aanvragen van een offerte en advies is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.