Wastafels voor de badkamer: prijzen, opties en inspiratie
Nieuwe wastafels of wasbakken voor je badkamer? In dit artikel lees je hoeveel dat gemiddeld kost. Je vindt hier ook een handig overzicht met de belangrijkste aandachtspunten voor het kiezen van de juiste wastafel voor elke ruimte. Op zoek naar een installateur? Vul het formulier onderaan deze pagina in of druk op onderstaande knop.
Inhoud
Hoe vind je de juiste wastafels voor je badkamer?
Met deze 6 aandachtspunten in het achterhoofd kies je de perfecte wastafels voor jouw badkamer.
1. Afmetingen
In een kleine badkamer of apart toilet neemt een enorme wastafel allicht te veel plek in. In een grote badkamer kan een klein wastafeltje dan weer minder stijlvol staan. Kies dus voor een wastafel met afmetingen die passen bij jouw badkamer.
Houd ook rekening met het gebruikscomfort. Je wilt voldoende ruimte hebben om comfortabel je handen te wassen, en idealiter vind je rond de wastafel nog een plekje voor je tandenborstel, haardroger of verzorgingsproducten. Ook de diepte van de wastafel beïnvloedt je comfort.
Wat zijn de juiste maten voor een wasbak? Breedte, diepte en hoogte
Wastafels zijn er in allerlei formaten. Gemiddeld zijn enkele wastafels 50 tot 100 centimeter breed en 45 à 55 centimeter diep. Afhankelijk van het precieze model is een wastafel tussen de 85 en 90 centimeter hoog.
Dubbele wastafels zijn gemiddeld 90 à 180 centimeter breed. De diepte en hoogte is gelijk aan die van enkele wastafels.
2. Dubbele of enkele wastafel
Een enkele wastafel beschikt over een enkele lavabo met 1 afvoergat en 1 of 2 kraangaten.
Een dubbele wastafel bestaat uit 2 lavabo’s met 2 afvoergaten en 2 of 4 kraangaten. Ze zijn over het algemeen wat breder dan enkele wastafels. Zo’n dubbele wasbak is ideaal voor gezinnen waar meerdere mensen de badkamer tegelijkertijd gebruiken.
Een alternatief op de dubbele wastafel is het plaatsen van 2 identieke of complementaire wastafels.
3. Materiaal
Je hebt de keuze uit heel wat materialen voor je wasbak:
- Keramiek. Een klassieke keuze: stevig, slijtvast en tijdloos.
- Kunststof. Een meer moderne optie. Het materiaal wordt vaak verwerkt tot wastafels met bijzondere designvormen.
- Geëmailleerd staal. Perfect voor stoere badkamers. Het materiaal is bovendien erg duurzaam en stevig.
- Natuursteen. Ideaal voor luxe badkamers en wastafels die tegen een stootje kunnen.
- Mineraalmarmer. Een unieke mix van marmer en kunsthars met een moderne uitstraling.
- Glas. Voor een bijzondere badkamer met een eigenwijze look.
Welk materiaal kies je voor de wasbak of lavabo?
De meeste lavabo’s zijn vervaardigd uit stevige, hygiënische en onderhoudsvriendelijke materialen. Idealiter kies je voor een stevig, hard en glad materiaal zonder poriën.
4. Stijl en design
Ook wat het design van de wastafel betreft, heb je enorm veel opties. Er zijn heel wat leuke types wastafel om uit te kiezen:
Meubel: wastafel met of zonder onderkast of onderbouw
Een wastafel kan los staan of voorzien zijn van een onderbouw. Een losstaande wastafel oogt luxueus en modern, maar is niet altijd de meest praktische optie voor kleine badkamers. Om plek te besparen, kun je eventueel opteren voor een losse wastafel die tegen de muur wordt gemonteerd.
Wastafels met een onderkast zijn een uitstekende aanvulling voor een praktisch ingerichte badkamer. Ook qua stijl moeten zulke meubelwastafels niet onderdoen: je hebt de keuze uit tal van badkamermeubels met unieke designs.
Inbouw, onderbouw of opbouw/opzetwastafel
Kies je voor een wastafel met meubel? Dan kan de lavabo ingebouwd worden in het tafelblad van het meubel (inbouw lavabo) of bovenop het tafelblad (opbouw of opzet lavabo) worden geplaatst.
Een alternatief is de onderbouwwastafel. In een onderbouwwastafel ligt de lavabo volledig onder het tafelblad van het badkamermeubel.
Vorm
Lavabo’s zijn er in allerlei vormen:
- Rond
- Ovaal
- Vierkant
- Rechthoekig
- Afgeronde hoeken
- Strakke hoeken
- Vorm op maat
Kleur
Je hebt de keuze uit bijna elke denkbare kleur: van klassieke witte en crèmekleurige lavabo’s tot heldergroene of diepzwarte wasbakken.
5. Met of zonder kraangaten
Je wastafel kan voorzien zijn van 1 of meerdere kraangaten, maar er zijn ook modellen zonder kraangaten op de markt. Je kiest voor een wastafel zonder kraangaten wanneer je bijvoorbeeld een losstaande kraan laat plaatsen, of de kraan in de muur verwerkt.
Kies je voor een wastafel met kraangat? Dan heb je de keuze uit een inbouw– of opbouwkraan. Een inbouwkraan wordt geïntegreerd in de wastafel. Dat is vaak de beste manier om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten.
Een opbouwkraan plaats je op het badkamermeubel of de wastafel. Minder efficiënt, maar interessant voor wie graag met design speelt.
6. Overloopgat
Een wastafel met overloopgat kan niet overstromen. Via het overloopgat loopt overtollig water snel weg. Voor veel badkamergebruikers is dat een absolute must; anderen vinden zo’n overloopgat esthetisch minder interessant.
Wat kost wastafels vervangen?
Wastafels zijn er voor elk budget. Een simpele, enkele wastafel vind je al voor een kleine 50 euro. Meer luxe modellen kosten al snel meer dan 2.000 euro.
Inspiratie
Inspiratie opdoen? Neem een kijkje naar deze 3 mooie wastafels:
Kleine badkamer met opbouw wastafel
In deze kleine gezellige badkamer in landelijke stijl staat een mooie witte opbouwwastafel met zwarte kraan, zonder overloopgat.
Moderne badkamer met zwarte wastafel
Deze zwarte wastafel met goudkleurige kraan geeft de badkamer een rustige, luxueuze uitstraling.
Grote badkamer met stijlvolle dubbele wastafel
In deze ruime badkamer met dubbele wasbakken is gebruikscomfort gegarandeerd.
Populaire artikelen
Benieuwd wat de beste wastafels zijn voor jouw badkamer? Ontvang offertes en advies op maat
Nieuwe wastafels voor je landelijke, industriële, klassieke of moderne badkamer? Met een specialist aan je zijde is een duurzaam resultaat gegarandeerd.
Of je nu kiest voor een inbouw of opbouw wastafel, een wastafel met onderbouw of een vrijstaand model: vakspecialisten helpen je met een correcte plaatsing.
Zo kun jij rekenen op een lange levensduur van je sanitair, een hoog gebruikscomfort en een badkamer waar je met plezier in vertoeft.
Offertes vergelijken en advies inwinnen? Vul onderstaand formulier in en vind de ideale oplossing voor jouw badkamerproject!