Badkamerrenovatie: stappenplan, tips en prijs

Wanneer je niet blij bent met je badkamer of wanneer je badkamer vanuit praktisch oogpunt toe is aan vernieuwing, kan je ervoor kiezen om de badkamer te renoveren. Je kan de gehele badkamer laten renoveren, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de douche te laten renoveren.

In België is de badkamerrenovatie de verbouwing die het meeste voorkomt. Dit is natuurlijk begrijpelijk, omdat persoonlijke hygiëne heel belangrijk is! Maar hoeveel gaat zo’n badkamerrenovatie dan te werk? En hoe duur is zo’n badkamerrenovatie? En kan ik hierop wat besparen? In dit artikel leg ik het allemaal uit!

Badkamerrenovatie: prijs per onderdeel

Wanneer je jouw badkamer wil renoveren, zit hier natuurlijk een prijskaartje aan verbonden. Het is voor jezelf handig om de kosten per onderdeel op te schrijven. Zit je bijvoorbeeld vast aan een bepaald budget?

Dan kan jij door dit overzicht goed zien waar je eventueel op kunt besparen en hoeveel je dan precies bespaard. Hieronder de meest voorkomende onderdelen wanneer mensen hun badkamer willen renoveren. De prijzen die worden weergegeven zijn inclusief montage en btw, dus daar hoef je geen rekening meer mee te houden!

Onderdeel Richtprijs
Kraan +- €300
Wastafel/lavabo +- €650
Toilet +- €300
Douche +- €1.100
Vloer +- €1.200
Ligbad +- €1.400
Boiler +- €1.500

Aanvullende kosten voor de overige werkzaamheden liggen rond de €2500.

Ontvang je prijs op maat

Dit betekent dat wanneer je al deze renovaties wil laten uitvoeren, de totale prijs voor de renovatie van je badkamer rond de €9.450 ligt.

Let erop dat dit richtprijzen zijn. De prijs die jij daadwerkelijk moet betalen kan hier iets van afwijken. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van welke aanbieder jij kiest!

Badkamer renoveren? Dit zijn de huidige premies!

Een badkamer renoveren kan een hoop geld kosten. Gelukkig kan je hier wat geld op besparen doordat je, mits je aan de gestelde voorwaarden voldoet, een premie voor je badkamer kan ontvangen.

Zo bestaat er de ‘overkoepelende renovatiepremie’. Bij deze renovatiepremie kan je voor elke renovatie in je huis (mits je aan de voorwaarden voldoet) een premie ontvangen. Het hoeft dus niet per se om een renovatie in de badkamer te gaan.

Wanneer je je badkamer gaat renoveren en hier een premie wil voor ontvangen, dan kan je hiervoor in aanmerking komen indien:

  • Je de bestaande sanitaire apparaten laat vernieuwen;
  • Je een nieuwe douche (max. 1), ligbad (max. 1), toilet (max. 1) of wastafel (max. 2) laat plaatsen;
  • Je de leidingen of het kraanwerk laat vernieuwen;Je de leidingen laat vernieuwen die zien op het afvoeren van water in het openbare rioleringsnet;
  • Je de leidingen laat vernieuwen die zorgen voor warm water;
  • Je de muren en het plafond laat vernieuwen vanwege kalkaanslagen

Deze premie heeft een hoogte van 20% of 30% van de ingediende facturen. Dit percentage zal afhankelijk zijn van jouw inkomen. Wel geldt er een minimum bestedingsbedrag van €2500, exclusief BTW. Dit is dus het bedrag dat jij ten minste aan je badkamer moet hebben besteed.

Bij het installeren van sanitaire apparaten kunnen de kosten natuurlijk hoog oplopen. Helaas kan jij niet voor een oneindig groot bedrag een premie ontvangen. Het maximumbedrag waarvoor jij een premie kan ontvangen is €3.750.

Ook moet je voldoen aan de gestelde voorwaarden. Één van die voorwaarden is dat je de rennovatie moet hebben laten verrichten door een professionele en erkende aannemer. Dit moet je dan ook kunnen aantonen, denk bijvoorbeeld aan facturen, betaalbewijzen en bonnen.

De overkoepelende renovatiepremie is vrij nieuw. De oudere premie de ‘Renovatiepremie en Vebeteringspremie’ wordt met deze nieuwe overkoepelende renovatiepremie vervangen.

Heb je al wel een deel van deze oude premie ontvangen? Dan geldt voor jou de oude premie nog wel en kan je op basis hiervan nog een 2e aanvraag indienen. Let er wel op dat je dit dan binnen 2 jaar doet. Na 31 januari 2021 kun je deze 2e aanvraag sowieso niet meer doen.

Ook bestaat er speciaal voor de 65-plussers een premie: de ‘Vlaamse verbeteringspremie’. 65-plussers komen hiervoor in aanmerking indien zij de badkamer noodgedwongen moeten renoveren en aanpassen omdat zij ouder worden.

Ook aan deze premie worden verschillende eisen gesteld, zo moet de aangepaste badkamer bijvoorbeeld minstens 1 douche en 1 wastafel moet hebben.

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je naast deze premies, ook recht hebben op een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit verlaagde BTW-tarief kan jij bijvoorbeeld ontvangen wanneer je de badkamer opnieuw laat schilderen of betegelen.

Hoe kan je nog besparen op je badkamerrenovatie?

Naast deze premies, zijn er natuurlijk nog een hoop andere mogelijkheden om te besparen op de badkamerrenovatie. Een belangrijke tip is dat er zelf al voor kan zorgen dat de aannemer gelijk aan de slag kan gaan met de badkamer renovatie.

Zorg ervoor dat het puin, rommel en het oude meubilair al weg is. Anders moet de aannemer dit zelf doen. Dit kost hem/haar ook tijd, wat betekent dat je hier meestal ook voor moet betalen, denk aan rond de €350.

Wat doen bij een gedeeltelijke badkamerrenovatie?

Wat doen bij een gedeeltelijke badkamerrenovatie?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niet de gehele badkamer te renoveren, maar om een deel ervan te renoveren, bijvoorbeeld alleen het ligbad of alleen de douche. Dit kost vanzelfsprekend minder dan dat je de hele badkamer laat renoveren.

Vraag advies en vergelijk offertes

Badkamertoestellen en onderdelen plaatsen

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de badkamermeubels te vervangen, bijvoorbeeld wanneer je aan een bepaald budget vast zit. Dan kan je de badkamer renovatie in stapjes doen.

Ook voor de losse onderdelen is het zeer aan te raden om dit door een deskundig persoon te laten verrichten. Niet alleen omdat je hierdoor in aanmerking kan komen voor een premie, ook omdat je over de benodigde kennis moet beschikken.

Je kan er ook voor kiezen om de onderdelen niet te veranderen, maar om de indeling van de badkamer te veranderen. Wanneer alle onderdelen nog in goede staat zijn kan jij door middel van een nieuwe indeling toch een hele andere badkamer creëren!

Overige werkzaamheden

Wanneer alle onderdelen en apparaten in de badkamer weer in orde zijn, kan je gaan kijken naar ‘extra’s’ die je kan toevoegen aan de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan vloerwarming in de badkamer. Dit is natuurlijk superfijn wanneer je uit die warme douche stapt of wanneer het buiten ijskoud is.

Helaas is vloerverwarming niet in elke badkamer mogelijk, dus bespreek dit altijd met een deskundige. Je kan deze vloerverwarming prima combineren met een ander verwarmingsmechanisme, zoals de radiatoren.

Naast het kijken naar extra’s die jij kan toevoegen aan de badkamer, is het ook heel belangrijk dat je bij de badkamer renovatie kijkt naar de badkamerverluchting.

De badkamer is een vochtige ruimte, waardoor het belangrijk is dat deze ruimte goed geventileerd blijft. Anders kunnen er schimmels ontstaan op de badkamer: deze zwarte plekken zijn niet alleen heel vervelend om te zien, het is ook nog eens superongezond! Om dit op te lossen kun je bijvoorbeeld een badkamerventilator nemen of een centraal mechanisch ventilatiesysteem.

Ga je voor een totale badkamerrenovatie?

Totale badkamerrenovatie

Wil je écht compleet iets nieuws en ga je voor een totale badkamer renovatie? Dan kan dat natuurlijk ook! De badkamer renovatie prijs wordt dan uiteraard wat hoger, maar na het zien van de badkamer renovatie voor en na ben jij dit prijskaartje (hopelijk) snel vergeten!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Naar stap 2

Complete badkamerrenovatie: volg dit stappenplan!

Welk stappenplan moet ik volgen? Het is natuurlijk een hele klus om een hele badkamer renovatie uit te voeren. Hieronder een stappenplan die je kan volgen:

  1. Controleer eerst alle leidingen. Omdat de oude badkamer helemaal wordt gesloopt, is dit de perfecte gelegenheid om alle onderliggende leidingen te controleren.
  2. Maak een planning en stel een budget op. Schrijf op papier voor jezelf uit wat je precies allemaal wil hebben en schrijf hier de kosten bij. Schrijf er ook bij hoelang dit ongeveer kan gaan duren.
  3. Maak een schets van jouw droombadkamer! Maak verschillende tekeningen, zodat de aannemer goed kan zien wat jouw wensen zijn.
  4. Maak goede afspraken met de aannemer. Bijvoorbeeld over de kosten en over het eindresultaat. Het is handig om deze afspraken op papier te zetten, zodat hier later geen conflict of onduidelijkheid over kan ontstaan.
  5. Doe inspiratie op bij verschillende winkels of bijvoorbeeld op internet. Vergelijk de prijzen bij verschillende aanbieders. Zo kan jij elke aanbieder met elkaar vergelijken. Dit kan je een hoop geld besparen!

Afbraakwerken

Wanneer je een totale badkamer renovatie wil, zal de aannemer beginnen met de oude badkamer te verwijderen. Dit doet hij/zij door het volledig strippen van de ruimte. Al het oude materiaal, denk aan de badkamermeubels, de spiegels, het bad etc. zal uit de badkamer worden gesloopt en in een container worden geplaatst.

Het is hierbij essentieel dat de aan- en afvoeren goed worden afgesloten. Nadat de meubels, apparaten en toestellen uit de ruimte zijn, zal de aannemer de vloer- en wandtegels verwijderen.

Heb je last van vochtproblemen in de badkamer? Dan moet dit eerst worden behandeld voordat de aannemer aan de slag kan met de vloer- en wandtegels!

Plannen en schetsen

Zoals al een klein beetje is genoemd in het stappenplan, is het dus belangrijk om plannen op te stellen en om schetsen te maken! Niet alleen het maken van een schets en een plan over het uiterlijk van de badkamer, ook het technische aspect is van belang. Zo bevat het totale plan onder andere het plan van de elektrische installatie.

Denk bijvoorbeeld aan waar de stopcontacten moeten en kunnen komen. Ook wordt er in dit plan bepaald waar de verluchting en badkamerverwarming moeten komen en of er bijvoorbeeld scheidingswanden moeten worden geplaatst.

Vergelijk offertes van badkamerspecialisten!

Heb je elke stap doorlopen en weet je wat je wil? Dan is het belangrijk om bij verschillende aanbieders een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen! Op deze manier kan jij onder andere de kosten en de tijdsduur van de verschillende aanbieders vergelijken. Dit kan je een hoop geld en tijd schelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.