Nieuwe douche plaatsen? Soorten, prijzen en plaatsing

Daar waar douches in een badkamer vroeger enkel een praktisch nut hadden, kan dit tegenwoordig ook als styling gezien worden. Deze bestond enkele decennia geleden alleen uit een simpele douchegarnituur samen met een douchebak en eventueel een douchegordijn.

In de huidige tijd zijn er vele varianten op de markt gekomen. Van de simpele zoals vroeger tot een enorm luxe variant met een radio en stralen die van alle kanten komen.

Prijs nieuwe douche

Een nieuwe douche kun je zo gek maken als je zelf wilt. Ga je voor een goedkope inloopdouche met alleen de basis benodigdheden dan kun je voor €500 klaar zijn.

Een gemiddelde variant zal tussen de €1.000 en €1.500 kosten. Wil je toch wat meer luxe en uitstraling? In dat geval kunnen de kosten snel oplopen en ben je makkelijk €3.000 kwijt.

Ontvang je prijs op maat

Soorten douches

Voordat je de badkamer kan gaan inrichten moet je eerst weten wat voor soort variant bij jouw badkamer past. De twee keuzes die hier gemaakt kunnen worden zijn tussen een inloopdouche en een douchecabine.

De keuze voor één van deze twee opties kan erg persoonlijk zijn en kan te maken hebben met ruimte, budget en persoonlijke voorkeur.

Inloopdouche plaatsen

Inloopdouche

Zoals de naam al doet vermoeden is een inloopdouche waar je letterlijk in kan lopen. In een inloopdouche bevindt zich dan vrijwel nooit een douchebak. Om het water toch weg te kunnen laten lopen is het belangrijk dat de vloer op een afschot wordt gemaakt.

Zo zorg je ervoor dat niet de hele badkamer onder water komt te staan. Misschien wel de belangrijkste overweging om te gaan voor een inloop variant is de uitstraling die dit met zich meebrengt. Een inloopdouche gaat veel beter op in de inrichting dan een douchebak. Ook is de inloopdouche, door zijn makkelijke montage, relatief goedkoop.

Als grootste nadeel wordt vaak aangegeven dat het kouder kan aanvoelen dan de andere varianten. Doordat het een open ruimte is kan de warmte makkelijk ontsnappen. Door dit effect heeft de koude lucht vrij spel en kan het inderdaad wat koud aanvoelen.

Douchecabine

Douchecabine plaatsen

Een variant op inloopdouche is de douchecabine. Ook hierbij geeft de naam al een duidelijk beeld. Daar waar de inloopdouche bestaat uit een douchescherm met een open verbinding, is een douchecabine een afgesloten ruimte.

Deze is tegenwoordig in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua vorm zijn de halfronde en de vierkante erg populair. Het materiaal wat vaak gebruikt wordt voor deze uitvoering is een combinatie van aluminium, glas en/of kunststof. Een groot voordeel bij een cabine wordt gerealiseerd door de afgesloten ruimte. Water blijft binnen en de kou blijft hierbij buiten.

Tegenwoordig zijn er ook een hoop uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor het type wat in jouw badkamer het beste past er vast en zeker bijzit. Ook zijn er tegenwoordig luxe cabines waarbij jet stralen en een radio vooraf zijn ingebouwd.

Nadeel van de douchecabine is dan weer dat hij over het algemeen wat duurder is en vrij veel ruimte in kan nemen.

Inloopdouche of douchecabine?

Vraag advies aan een badkamerspecialist

Bad of douche plaatsen: wat is de beste keuze?

Bij het uitkiezen van een badkamer moet er vaak een keuze gemaakt worden tussen het bad of een douche. Beiden hebben zo hun voor en nadelen. Een bad is lekker om te ontspannen, maar kan erg lang duren voordat het klaar is.

Met een douche kun je weer iets minder makkelijk ontspannen, maar is daarentegen direct beschikbaar. Ook is een inloopdouche of douchecabine vaak voordeliger aangezien er geen heel bad gevuld hoeft te worden.

Een douchebad is ook mogelijk

Heb je de ruimte? Denk dan na over een douchebad. Dit is een perfecte combinatie van het bad en een douche. Je creëert als het ware een douchecabine in je eigen bad.

Dit kan heel makkelijk gerealiseerd worden door een beweegbaar scherm aan je bad toe te voegen. Houd er hierbij wel rekening mee dat er een hoge instap geldt bij een douchebad.

Waarop letten bij het plaatsen van een douche?

Douche installeren: waarop letten?

Als je hebt beslist welk type het beste bij jou past is het tijd om hem in te richten. Er zijn over het algemeen enkele punten die je langs moet gaan bij de aanschaf van een inloopdouche of douchecabine.

Vraag advies en vergelijk offertes

Douchebak

De douchebakken zijn tegenwoordig in vele soorten en maten verkrijgbaar. Dit was vroeger enkel een wit vierkant object met een gat erin voor de afvoer. In deze tijd kun je uit verschillende soorten kiezen. Zo zijn ze rond, vierkant, halfrond en ovaal verkrijgbaar en zijn ze in verschillende kleuren uitgevoerd.

Let er ook goed op of je een hoge of lage instap wilt. Sommige douchebakken zijn zelfs voorzien van licht aan de onderkant die omhoog schijnen als spotjes.

Douchewand

Onmisbaar bij een inloopdouche is de douchewand. Dit is het fysieke deel die er voor zorgt dat niet je hele badkamer onder het water zit. Van kleine schermen van 60 centimeter tot grote uitvoeringen van 200 centimeter. Voor elke badkamer is een douchewand te vinden.

Afvoergoot

Bij een inloopdouche is de afvoergoot ook onmisbaar. Daar waar er bij een douchebak al een afvoer gemonteerd zit, moet je bij een inloopdouche hier zelf voor zorgen. Van een simpel afvoerputje tot een brede afvoergoot die mooi is weg gewerkt. Dit wegwerken kan bijvoorbeeld gedaan worden door de tegels in de afvoergoot door te laten lopen.

Douchedeur

Voor zowel de inloop als de douchecabine kan een douchedeur van toepassing zijn. Een inloopdouche maakt hier echter minder vaak gebruik van. Daar waar een douchedeur onmisbaar is bij een douchecabine.

De belangrijkste keuze die hier gemaakt moet worden is die tussen een enkele of een dubbele deur. Ook zijn er varianten die als een normale deur werken of kun je kiezen voor een douchedeur die je weg schuift zoals een schuifdeur.

Douchesanitair

Zeker niet onbelangrijk is het douchesanitair. Onder dit sanitair valt namelijk onder andere de douchekop. Bij dit sanitair kun je je dan ook echt uitleven. Van een extra grote douchekop met watervalfunctie tot aan douchesanitair met meerdere jets.

Vraag advies aan een douchespecialist!

Zoals je kunt lezen zijn er een hoop punten waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een nieuwe inloopdouche of douchecabine.

Om goed op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden is het dan ook een goed idee om een afspraak te maken met een echte douchespecialist. Deze specialist is op de hoogte van de nieuwste trends en kan je het beste van informatie voorzien.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke badkamerproject heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.