Bad voor badkamer: soorten, prijs en stappenplan

Een bad voor badkamers komt in tal van materialen, designs en afmetingen. Hoe wil je je bad positioneren? Welk type is geschikt voor je badkamer? In dit artikel leer je meer over de verschillende soorten baden, krijg je een overzicht van de prijzen en een stappenplan om je nieuwe bad zelf te monteren.

Hoeveel verschillende soorten baden bestaan er?

Wanneer je een nieuw bad moet kiezen, moet je jezelf eerst de vraag stellen welke soort bad het best bij je badkamer past. Er bestaan verschillende soorten baden waaruit je kunt kiezen.

Het maken van een juiste keuze die bij je situatie past, is essentieel om meer comfort te beleven wanneer je je badkamer gebruikt. Hieronder een opsomming waaruit je kunt kiezen.

Inbouwbad

Een inbouwbad is de meest klassieke keuze waaruit je kunt kiezen. Het is een standaard ligbad dat over het algemeen tegen de badkamermuur wordt geplaatst.

Het bad kan aan één of meerdere zijden worden afgewerkt met een badombouw (dit is een badrand uit tegels), hierdoor heb je de mogelijkheid om de tegels te laten overeenkomen met de rest van de badkamerbekleding.

Dit type bad behoort tot de goedkoopste zitbaden. Als je het comfort wilt verhogen, kun je opties zoals een whirlpoolfunctie, badgrepen, LED-verlichting en meer toevoegen aan je bad. Opgelet, dit verhoogt ook je eindprijs.

Vrijstaand bad

Heb je plaats genoeg in je badkamer? Dan is de keuze om een vrijstaand bad te plaatsen de perfecte match voor jou. Een vrijstaand bad is een bad op pootjes dat een symmetrische vorm heeft en volledig vrijstaat in het midden van je badkamer.

Dit soort zitbad heeft vele voordelen: het is heel trendy, modern en valt meteen op door zijn sierlijke vorm. Ook is het gemakkelijk gebruikbaar (je kunt er snel in- en uitstappen), het is gemakkelijk te onderhouden doordat je rondom de badkuip kunt schoonmaken. Een belangrijk nadeel is wel dat het spatwater rond het bad op de vloer zal liggen.

Een vrijstaand bad straalt luxe uit, maar er bestaan ook goedkopere versies daarvan. Wil je dat je badkamer een moderne of romantische look heeft? Kies dan voor een vrijstaand bad.

Vrouw zit in vrijstaand bad.

Instapbad

Voor extra instapcomfort plaats je het beste een instapbad in je nieuwe badkamer. Dit type baden is prijziger maar biedt veel comfort.

Houd je er nog steeds van om af en toe een ontspannend bad te nemen, maar is in- en uit het bad stappen gevaarlijk geworden, dan is een instapbad de gepaste optie voor jou.

Het instapbad verbetert je instapcomfort doordat het uitgerust is met een waterdicht deurtje. Het deurtje is gemaakt van gehard glas en is afgedicht met siliconen om lekkage te voorkomen.

Het bad is gemaakt van hoogwaardig acryl, neemt dus geen kleuren of geurtjes op en is heel duurzaam. Een extra kenmerk van acryl is dat het de warmte goed vasthoudt, waardoor je langer geniet van een warm ontspannend bad.

Wil je graag advies op maat voor je nieuwe bad?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoekbad

Een hoekbad is verkrijgbaar in meerdere vormen en is de ideale keuze wanneer je badkamer een vierkantige vorm heeft of als je ruimte wilt besparen.

Het bad zelf biedt veel plaats om een ontspannend bad te nemen. Hoekbaden zijn altijd afgewerkt met een badombouw waarbij je de vorm en het afwerkingsmateriaal kunt uitkiezen.

Dit type bad is verkrijgbaar in vele vormen en materialen; er is ook de mogelijkheid om een bad op maat te laten maken.

Zitbad

Gebrek aan ruimte maar wil af en toe eens genieten van een warm bad? Dan is een zitbad de perfecte keuze voor jou. Een zitbad is net als een ligbad.

Het verschil tussen beide is dat een zitbad compacter is, wat ideaal is voor badkamers met weinig ruimte. Zitbaden zijn gebruiksvriendelijk voor ouderen en kinderen. Verder is het spotgoedkoop en verbruikt het weinig water en energie.

Er bestaan veel soorten zitbaden in de markt. Om de perfecte match te vinden voor jou is het belangrijk de juiste afmetingen van je badkamer te hebben. Ook kun je het afwerkingsmateriaal volledig zelf kiezen om je bad uniek te maken.

Douche- of combibad

Niet voldoende plaats voor een afzonderlijk bad? Opteer dan voor een combiof douchebad. Dit is de combinatie van het praktische aspect van een douche en het comfort van een bad.

Dit type komt voor in verschillende vormen en materialen; de beschikbare ruimte en vooral jouw wensen zullen bepalen welke soort je kiest.

Wat is de prijs van een badkuip?

Ben je bezig met de renovatie van je badkamer of wil je je oude badkuip vervangen omdat deze je niet meer bevalt? Dan zijn er een paar factoren waaraan je aandacht moet besteden bij het kopen van je nieuwe badkuip. Hieronder bespreken we enkele factoren en besparingstips die je kunnen helpen bij je keuze.

Factoren die de prijs bepalen?

Wat bepaalt de eindprijs die je moet betalen voor je bad?

Materiaal

 • Gietijzer: een bad van gietijzer is niet goedkoop, de gemiddelde prijs is € 1.850. Laat dit bedrag je niet afschrikken, want een interessant voordeel van een bad van gietijzer is dat dit materiaal de warmte heel goed vasthoudt, waardoor je lang kunt genieten van je warme bad.
 • Staal: is een goedkoop alternatief voor gietijzer. Dit materiaal is populair omdat het jarenlang meegaat, het is gemakkelijk om te onderhouden en net als gietijzer houdt het ook warmte goed vast. Het enige verschil is dat dit materiaal budgetvriendelijker is. De gemiddelde prijs ligt tussen € 200 en € 2.500.
 • Acryl: als comfortabel liggen een must is tijdens het nemen van een bad, dan kies je best voor een acrylbad. Dit soort baden voelen heel zacht en comfortabel aan waardoor je uren lang in je bad kunt zitten. Acryl is niet enkel en alleen comfortabel maar ook zeer licht en stevig. De gemiddelde prijs ligt tussen € 200 en € 6.000.
 • Marmer: wil je meer luxe? Dan is een bad van marmer de optie voor jou. Baden afgewerkt in marmer zijn heel uniek, omdat ze op maat worden gemaakt, hierbij beslis je over de vorm, afmetingen en kleur. Om de gebruiksduur te verlengen wordt er een gelcoating aangebracht. De gemiddelde prijs ligt tussen € 1.400 en € 15.000.
 • Quaryl: baden van quaryl bieden uitstekende thermische isolatie, ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en ontwerpen. Ze zijn gemaakt van een mengsel van 60% kwarts en acrylhars, wat het product slag- en krasvrij maakt en het onderhoud vergemakkelijkt. Ondanks de verschillende kwaliteiten zijn de prijs en het betrekkelijk kleine aantal leveranciers een nadeel.
 • Starylan: baden van starylan zijn gemaakt van staal en kunststof. Wat deze combinatie interessant maakt, is dat de baden zeer stevig, geluiddempend en vooral goed isolerend zijn. Starylanbaden bieden ook het aangename gevoel van een acrylbad.
Vrijstand bad in gietijzer in een badkamer.

Afmetingen bad [groot of klein]

Welke afmeting je moet kiezen voor je bad is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Meer ruimte betekent meer mogelijkheden bij je keuzes.

Een badkamer moet heel praktisch en duidelijk gestructureerd zijn; voldoende beweegruimte verhoogt het comfort van je badkamer.

Het plaatsen van een klein bad is een goede keuze als je ruimte wilt besparen of als je niet voldoende plaats hebt. Heb je wel voldoende plaats, dan kun je opteren voor een groot bad.

Inbouw vs. vrijstaand bad

Een inbouwbad is een ligbad dat je deels of volledig in de grond kunt plaatsen. Ze worden vaak in één hoek of tegen de muur van de badkamer geplaatst om zo minder ruimte in beslag te nemen.

Een standaard inbouwbad zorgt voor een klassieke look. Het is beschikbaar in verschillende afmetingen en materialen. Vrijstaande baden daarentegen zorgen voor een meer luxueuze look.

Zoals de naam het zegt, zijn dit baden die vrijstaan in je badkamer; je kiest zelf hoe en waar je deze wilt positioneren. Dit soort baden past het best in een grote badkamer.

Kraan

Bij het kiezen van je nieuwe bad, denk ook na over welk type kraan het best past. Elk badtype heeft een eigen soort kraan die zorgt voor een mooi geheel.

Bijvoorbeeld bij een vrijstaand bad kies je best een vrijstaande kraan, en bij een standaard ligbad heb je de optie om je kraan te verwerken aan de rand of in een tegelplateau naast het bad.

Voor de afwerking heb je de keuze tussen 3 opties:

 • Een gemonteerde kraan op de rand van het bad: € 100 tot 500.
 • Een gemonteerde kraan op de badkamerwand: € 200 tot 500.
 • Een gemonteerde kraan op de badkamervloer: € 300 tot 700.

Bijkomende opties [bubbelbad of whirlpool]

Je kunt het comfort van je bad verhogen door een whirlpool- of bubbelbadfunctie te plaatsen om lekker te genieten van je bad na een lange dag.

OnderdeelGemiddelde prijs
Bad€ 200 – 15.000
Goedkoop bad€ 110
Luxemodellen€ 11.000
Whirlpool€ 1.000
Arbeidskosten€ 30 – 80 per uur
Kraanwerk€ 100 – 700

Bespaartips

Het plaatsen of renoveren van een nieuwe badkuip is geen gemakkelijke klus, hier zijn enkele tips om je te helpen bij je project.

 • Taken zelf overnemen: doe zelf het sloopwerk, dit zorgt ervoor dat je geen vakman hoeft te betalen om de afbraak voor je te doen. 
 • Beperk de luxe: een badkamer moet in eerste instantie praktisch zijn. Met een beperkt budget kun je het best keuzes vermijden die gericht zijn op het stijlvolle aspect, en focus je meer op het comfort van je badkamer.
 • Premie: ben je van plan om je badkamer volledig te herstellen? Bekijk de website van de Vlaamse overheid, hierop kun je een aanvraag doen voor verschillende premies die de kosten van je werken kunnen verlagen. Je kunt in aanmerking komen voor verschillende premies zoals; Mijn VerbouwPremie, Aanpassingspremie en een verlaagd btw- tarief.
 • Lokaal: probeer zo veel mogelijk lokaal te werken. Ga op zoek naar een vakman in je regio om vervoerkosten te vermijden.
 • Vergelijk offertes: vraag advies aan meerdere specialisten, vergelijk de verschillende adviezen om voor jou het meest voordelige aanbod te vinden.
Man berekent geld en zet het in pot.

Hoe installeer ik een bad?

Zelf je bad installeren doe je door de volgende stappen.

Stap 1: de plaatsing van het bad bepalen

Markeer waar je je nieuwe bad wilt plaatsen, mogelijk waar het oude bad stond om zo de reeds aangelegde leiding te gebruiken.

Stap 2: het bad waterpas maken

Baden worden nu vaak geleverd met herstelbare poten, deze kunnen apart of al gemonteerd zijn. Maak gebruik van de poten om de positie van het bad te regelen en het waterpas te maken.

Stap 3: het plaatsen van de sifon

Het plaatsen van een sifon zorgt ervoor dat de afvoerbuizen goed functioneren en geïnstalleerd zijn; een bijkomend voordeel is dat je hierdoor lekkages vermijdt.

Installeer de sifon aan het bad, bepaal eerst de afstand van de sifon naar de afvoer voordat je de afvoerbuis zaagt. Vervolgens bevestig je de buis aan de sifon, let op: lijm de buizen nog niet aan elkaar.

Doe eerst een testje om te zien of het water wegloopt en of er lekkages zijn. Als het water niet doorvloeit, regel je nog eens de poten tot als het bad goed gepositioneerd staat.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en prijzen op maat aan vakmannen.

Stap 4: ondersteunen van het bad

Voorzie steunbalken om de badranden die aan de muur komen te ondersteunen. Met spijkerpluggen vestig je de steunbalken aan de muur vast, is alles muurvast? Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 5: bouwen van het frame

Plaats een mooi frame of bouw een muurtje op de afgetekende lijnen rond je bad.

 • Een houten frame is later afwerkbaar met panelen die gepast zijn voor het gebruik in natte ruimtes.
 • Een muurtje van cellenbetonblokken kun je later afwerken door er tegels op te plaatsen die passen bij de rest van je badkamerbekleding.

Stap 6: bad bevestigen

Klaar met je frame of muurtje? Begin dan met het bevestigen van je bad. Eindig de aansluiting van alle afvoerbuizen en lijm de buizen vast. Nadien kit je elke rand af met waterbestendige siliconen om lekkages te vermijden.

Stap 7: bad afwerken

Als laatste stap kan je kiezen om je frame of muurtje af te werken met een mooie bekleding, zoals bijvoorbeeld in tegels naar keuze.

Match de bekleding van je frame of muurtje met die van de badkamerbekleding om zo een mooi geheel te creëren. Of beschilder het in een andere kleur die bij de rest past om accenten en karakter toe te voegen aan je badkamer.

Bad en douche installeren.

Ook interessant voor jou:

Hoe diep moet een ligbad zijn?

+
Een standaard ligbad heeft een afmeting van 170 x 70 cm of 180 x 80 cm. De werkelijke afmeting voor jouw bad is afhankelijk van de beschikbare ruimte in je badkamer.

Welk bad is betaalbaar en goedkoop?

+
De eindprijs die je moet betalen voor je bad is afhankelijk van het materiaal en de afmeting die je kiest.

Wat voor bad ligt het lekkerst?

+
Een bad gemaakt van acryl is een optie, dit materiaal wordt gekozen omdat het warm aanvoelt en omdat het licht is en redelijk goedkoop.

Bad kopen: vergelijk offertes en badkamerspecialisten

Het installeren van een nieuw bad is nauwkeurig werk. Het is dus noodzakelijk om een erkende professional in te schakelen voor de renovaties. Heb je behoefte aan meer gedetailleerde informatie? Vul het formulier in om in contact te komen met één of meerdere specialisten die klaarstaan om je te helpen bij de installatie. Het aanvragen van een offerte en advies is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.