Badkamer muurbekleding: welke wandbekleding kiezen?

Badkamer muurbekleding kiezen voor jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de opties voor muurbekleding in de badkamer en eventuele alternatieven. Krijg hier meer informatie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Welke opties zijn er voor muurbekleding in de badkamer?

Bij het kiezen van muurbekleding in de badkamer heb je verschillende interessante opties:

  • Wandtegels
  • Mozaïek wandbekleding
  • Wandplaten en wandpanelen: hout, acryl en kunststof

We bespreken deze drie opties hieronder in meer detail voor jou.

1. Wandtegels

De badkamerwand bekleden met wandtegels is één van de meest gekozen opties. Tegels zijn een klassieker en nog steeds heel geliefd in moderne woningen. Vaak zijn tegels geglazuurd keramiek, hierdoor zijn ze vochtbestendig.

Kies je voor wandtegels in de badkamer, dan heb je een heel groot gamma aan stijlen die mogelijk zijn. Tegels bestaan namelijk in allerlei verschillende kleuren, formaten en patronen.

De prijzen per vierkante meter lopen om deze reden ook heel erg uit elkaar. Zo is er voor elk budget wel een mogelijkheid van wandtegels voor in de badkamer.

Opgelet: de ondergrond om de tegels op aan te brengen moet volledig egaal zijn

Daarbovenop is het belangrijk dat er bij het voegen een waterbestendig voegmiddel gebruikt wordt. Zo vermijd je latere vochtproblemen of doorsijpelend vocht. Bij een correcte plaatsing zijn tegels heel makkelijk in onderhoud.

Tegels in de douche.

2. Mozaïek wandbekleding

Wandbekleding uit mozaïek is ook gemaakt uit geglazuurd keramiek. Mozaïek tegels zijn klein waardoor het plaatsen veel moeilijker is dan een gewone tegel. Daarbovenop heb je er meer voegmateriaal voor nodig. Dit vertaalt zich natuurlijk in een hogere kostprijs per vierkante meter.

Let ook op: de kleinere voegen zorgen voor meer onderhoud.

Het resultaat mag er echter wel wezen. Een mozaïek wandbekleding heeft een heel mooie en unieke uitstraling. Op deze manier maak je van je badkamer een echte blikvanger. Mozaïek tegels kan je verkrijgen in verschillende kleuren, uitvoeringen en vormen. De opties zijn dus eindeloos.

3. Wandplaten en wandpanelen [hout, acryl en kunststof]

Kies je voor wandpanelen of wandplaten in jouw badkamer? Deze panelen zijn een heel stuk moderner en heel populair in moderne woningen. Je kan ze verkrijgen in verschillende materialen: hout, acryl en kunststof of pvc.

Qua kleuren en formaten heb je ook een eindeloos gamma. De kostprijs per vierkante meter is dan ook heel erg afhankelijk van welk materiaal, welke kleuren of welk formaat.

Kies je voor een fel kleurtje of een ongewoon formaat, dan kan je rekenen op een hogere kostprijs in vergelijking met een standaard formaat zoals bijvoorbeeld een simpele horizontale strook.

Het voordeel van wandplaten of wandpanelen is dat ze naadloos aan elkaar gelijmd worden waardoor onderhoud heel simpel is. Je hebt namelijk geen voegen die je moet poetsen. Het nadeel is echter wel, als je veel kalk in je water hebt zitten, moet je de muren regelmatig reinigen om kalkafzetting te voorkomen.

Dit type wandbekleding wordt het vaakst gebruikt om een douche te bekleden, maar je kan er zeker ook voor kiezen om de hele badkamer hiermee te bekleden. De plaatsing is heel simpel, wat de kostprijs kan drukken.

Wil je meer informatie over welk type wandbekleding het beste in jouw badkamer past?
Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.
arrow Ontvang offertes

Zijn er alternatieve opties voor muurbekleding beschikbaar?

Er zijn nog een aantal alternatieve opties bij het kiezen van muurbekleding voor jouw badkamer:

  • Tadelakt
  • Marmer
  • Gepolierd beton of polybeton

We bespreken deze drie alternatieven hieronder in meer detail voor jou.

1. Tadelakt

Een Marokkaanse, eeuwenoude techniek die milieuvriendelijk en waterbestendig is. We hebben het natuurlijk over Tadelakt.

Deze alternatieve wandbekleding is een soort glanspleister uit natuurlijk hydraatkalk. Het is natuurlijk en bestaat in veel verschillende kleuren.

Het bekleden van jouw badkamermuur met tadelakt is een complex proces dat je best overlaat aan een vakman. Hierdoor kan de prijs wel oplopen.

Ook het onderhoud van tadelakt is niet van de poes. Het heeft goed en zorgvuldig onderhoud nodig om er lang geniet van te hebben.

2. Marmer

Zie je graag een luxe badkamer? Wil je jouw badkamer een nieuwe, luxe uitstraling geven? Dan is marmer misschien wel de ideale manier om dit effect te verkrijgen.

Marmer is een onderhoudsvriendelijk en luxueus materiaal. Het is tegenwoordig heel populair in modernere woningen. Je zag het misschien al aankomen, maar het enige nadeel van marmer is dat het prijziger is.

Badkamer marmer.

3. Gepolierd beton of polybeton

Gepolierd beton of polybeton geeft jouw badkamer een industriële look. Het is een verrassend onderhoudsvriendelijk materiaal waarbij je veel verschillende opties hebt qua kleuren.

Momenteel kom je dit materiaal vaak tegen buitenshuis. Als je een strak resultaat wilt verkrijgen en de industriële look in jouw badkamer wilt creëren, dan kun je kiezen voor gepolierd beton of polybeton.

Wat is een goedkope muurbekledingsoptie voor de badkamer?

Waterafstotende verf of waterdicht behangpapier als wandbekleding voor jouw badkamer is een goedkope maar kwalitatief goede optie als je binnen een budget moet werken. Deze optie is echter enkel nuttig als je badkamerwanden niet regelmatig worden blootgesteld aan water en hoge temperaturen.

Een degelijk ventilatiesysteem is daarbij heel belangrijk. De waterafstotende verf of waterafstotend behangpapier geeft enorm veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor bepaalde accenten, verschillende patronen of een opvallende kleur.

Het is een heel budgetvriendelijk materiaal met een groot aanbod. Ben je dat bepaalde patroon beu of vind je die bepaalde kleur toch niet meer mooi? Dan kun je voor een kleine prijs de wanden een nieuwe laag geven of er nieuw behangpapier ophangen.

Moderne stijl in de badkamer.

Twijfel je over verschillende soorten muurbekleding voor de badkamer? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Ontvang gratis offertes over verschillende soorten muurbekleding voor jouw badkamer. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over welke muurbekleding het beste bij jouw voorkeuren past. Vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.