Badkamer isolatie: opties, prijzen en tips

Isolatie in de badkamer: cruciaal voor je comfort, maar evengoed belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om je badkamer goed te isoleren. Je vindt hier ook een handig overzicht met de kosten en de meest geschikte isolatiematerialen voor de badkamer. Nood aan advies over het isoleren of renoveren van je badkamer? Stel je vragen aan experts via het formulier onderaan deze pagina.

Waarom zou je de badkamer isoleren?

De 4 voornaamste redenen om je badkamer te laten isoleren:

1. Comfort

Een eerste reden om je badkamer goed te isoleren, is natuurlijk het gebruikscomfort. Niemand staat graag met blote voeten op een kille vloer, en weinig dingen zijn minder aangenaam dan douchen of baden in een koude ruimte.

2. Bescherming tegen vochtproblemen

Een tweede reden is minder voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk. Door je badkamer goed te isoleren, voorkom je allerlei vochtproblemen

Combineer isolatie steeds met ventilatie, anders bekom je een averechts effect.

Een kraan met stoom: een mogelijke bron van condens en vochtproblemen in een badkamer zonder isolatie en ventilatie.

3. Energiebesparing

In een geïsoleerde ruimte blijft warmte beter hangen. Een badkamer zonder isolatie verwarmen, is weinig energieefficiënt en een verspilling van geld en energie.

4. Wetgeving

Een badkamer isoleren tijdens bijvoorbeeld een renovatieproject is momenteel niet wettelijk verplicht.

In nieuwbouwwoningen is dat anders: die moeten voldoen aan de huidige isolatienormen. Als je een pand verhuurt, ben je ook verplicht om de huurwoning volgens de huidige normen te isoleren.

Prijs: wat kost een badkamer isoleren?

Badkamers worden doorgaans van binnenuit geïsoleerd. Reken op een kost van 20 à 45 euro per vierkante meter.

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende materialen:

MateriaalRichtprijs per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw
XPS-platen€ 30 – 35
Steenwol deken€ 20 – 24
Steenwol platen€ 35 – 40
EPS-platen€ 20 – 25
PUR-schuim€ 25 – 30
PUR-platen€ 20 – 25
PIR-platen€ 35 – 45

In bovenstaande prijzen zitten de kosten voor een houten of aluminium frame, nodig voor de plaatsing van de meeste types isolatie, niet inbegrepen. Informeer je via onderstaande knop naar een prijs op maat van jouw project.

Jouw badkamer laten isoleren?
Dat doe je aan de scherpste prijs! Vergelijk offertes op maat en bespaar.
arrow Ontvang offertes

Welk isolatiemateriaal gebruik je best in een vochtige ruimte als de badkamer? Vloer, muur, douche en plafond

Een overzicht met veelgebruikte isolatiematerialen voor badkamervloeren, -muren en plafonds.

Bepaalde materialen zijn, bij correcte plaatsing, ook geschikt voor het isoleren van bijvoorbeeld een inloopdouche.

Optie 1: XPS-platen

XPS is een vochtbestendig en schimmelwerend materiaal. Ook als een XPS-plaat vochtig wordt, blijft het materiaal isoleren.

Je kunt XPS probleemloos gebruiken in de vochtigste delen van de badkamer, bijvoorbeeld in de douche of rond het bad.

De platen zijn relatief licht en eenvoudig op maat te snijden of zagen. Daardoor kun je ze, met wat handigheid, ook zelf plaatsen

XPS-platen zijn verkrijgbaar in verschillende druksterktes. Platen met een hoge druksterkte kun je probleemloos gebruiken als vloerisolatie.

Optie 2: steenwol

Steenwol (ook wel rotswol) is een waterafstotend, dampopen, branden schimmelwerend materiaal. Het materiaal is verkrijgbaar in stevige platen en uitrolbare steenwoldekens.

Voor de muren en het plafond van de badkamer gebruikt een specialist meestal de uitrolbare uitvoering. Voor de badkamervloer zijn stevige rotswolplaten het meest geschikt.

Steenwol rollen of dekens, een waterdicht isolatiemateriaal en perfect voor de isolatie van een badkamer.

Optie 3: EPS

EPS is een bijzonder budgetvriendelijk en waterbestendig materiaal. Het materiaal heeft een goede isolatiewaarde die mettertijd niet afneemt.

Daarbij komt dat EPS zo’n 100 jaar kan meegaan en, indien nodig, volledig gerecycleerd kan worden.

Het materiaal is stevig maar licht en verkrijgbaar in verschillende diktes. Je plaatst het probleemloos op de vloer, muren en het plafond van je badkamer.

Optie 4: polyurethaanschuim en PUR-platen

Polyurethaan is een waterdicht en goed isolerend materiaal. PUR is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen: harde PUR-platen en spuitbaar PUR-schuim.

PURplaten zijn stevig en drukvast en daarom geschikt voor het isoleren van de badkamervloer. De PUR-platen isoleren over het algemeen wat beter dan PUR-schuim.

Met PURschuim kun je evenwel heel flexibel werken. Perfect voor het dichten van koudebruggen en het opvullen van kieren tussen de PURplaten.

Bij bepaalde badkamerspecialisten kun je terecht voor een PURgietvloer en PURwandcoating. Ideaal voor bijvoorbeeld de isolerende en naadloze afwerking van een inloopdouche.

Optie 5: PIR-platen

PIR-platen zijn een laatste optie voor het isoleren van je badkamer. Het materiaal is waterdicht, erg licht van gewicht en eenvoudig op maat te versnijden.

PIR-platen zijn bovendien steviger dan PURplaten. PIR-platen hebben ook een hogere isolatiewaarde. Daartegenover staat een wat hogere prijs.

Die hoge stevigheid maakt dat je PIR-platen over de hele badkamer kunt gebruiken. Je verwerkt de platen tot vloer-, wandof plafondisolatie

Op zoek naar de ideale isolatie?
Stel je vragen aan een badkamerspecialist.

Tips badkamer isoleren

Goede isolatie? Let dan op volgende tips!

Tip 1: isoleer de leidingen

Laat je de badkamer isoleren? Houd dan ook rekening met de waterleidingen. Door de badkamerleidingen te isoleren, voorkom je warmteverliezen.

Je kunt daarvoor gebruikmaken van speciale buisisolatie, isolatie in schuimvorm, of een ander waterbestendig isolatiemateriaal.

Tip 2: voorzie ventilatie

In elke geïsoleerde ruimte is er een kans op condens. In vochtige ruimtes als de badkamer geldt dat eens zo meer. Investeer daarom in goede ventilatie.

Er zijn heel wat opties: van een eenvoudig ventilatierooster (al dan niet ingebouwd in het badkamerraam) tot automatische ventilatiesystemen.

Hoe kleiner de badkamer, hoe minder ruimte de vochtige lucht heeft om zich te verspreiden. In kleinere badkamers is de kans op vochtproblemen daarom groter, en ventilatie nog belangrijker.

Tip 3: schakel een expert in

Met een badkamerspecialist aan je zijde mag je steeds rekenen op een duurzaam resultaat. Via het formulier onderaan deze pagina kun je niet enkel offertes op maat opvragen, maar ook advies inwinnen bij badkamerspecialisten. Zo vind je voor elke badkamer de ideale oplossing!

Afwerking badkamer na isoleren

Klaar met isoleren? Dan kun je de badkamer netjes afwerken. Vaak wordt gekozen voor tegels of waterbestendige verf.

Houd er rekening mee dat niet elk soort isolatiemateriaal meteen gestuct, geverfd of betegeld kan worden. Met groene, waterdichte gyprocplaten kun je een voorzetwand creëren die je wel meteen naar wens kunt bekleden.

Een warme badkamer met isolatie, een houten vloer en een oranje aarden muur, een wit bad, een handoekenrek en twee aarden vazen.

Ook interessant voor jou:

Welke isolatie is waterbestendig?

+
Er zijn verschillende waterbestendige isolatiematerialen. Populaire opties voor de badkamer zijn XPS, steen- of rotswol, EPS, PIR en PUR.

Welke isolatie gebruik je voor het plafond van de badkamer?

+
Voor het isoleren van het plafond van de badkamer gebruikt een specialist meestal waterbestendige, isolerende platen. Denk aan XPS-, EPS- of PIR-platen.

Tijd voor een grondige renovatie van je badkamer? Vergelijk offertes en bespaar

Niets zo akelig als een enorm temperatuurverschil tussen je aangenaam warme douche en je ijzig kille badkamer. Het juiste isolatiemateriaal maakt een enorm verschil.

Heb je vragen over welk isolatiemateriaal je best gebruikt? Ben je benieuwd naar de prijs voor het isoleren van jouw badkamer? Of ben je op zoek naar een bekwaam badkamerspecialist in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis offertes op maat en volledig vrijblijvend advies. In enkele klikken ben je een belangrijke stap dichter bij een behaaglijk warme badkamer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.