Nieuwe douche plaatsen? Soorten, prijzen en plaatsing

Wil je een douche installeren in jouw badkamer? In dit artikel vind je een overzicht van mogelijke prijzen, verschillende soorten douches, en belangrijke aandachtspunten. Lees hier meer over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt door ons offerteformulier in te vullen.

Hoeveel kost het om een douche te plaatsen?

De kostprijs voor het plaatsen van een douche varieert van 85 tot 5.000 euro. Dit grote prijsverschil is gemakkelijk te verklaren. Er zijn namelijk een heel aantal factoren die een rol spelen bij het plaatsen van een nieuwe douche.

In onderstaande tabel geven we jou een overzicht van de richtprijs voor verschillende types douches:

Type doucheRichtprijs 
Douchebak € 85 – € 740
Douchecabine€ 450 – € 5.000
Douchebad€ 400 – € 5.000
Inloopdouche€ 600 – € 4.000

Hieronder bespreken we enkele factoren die de prijs van jouw douche kunnen bepalen. Bovendien geven we je enkele bespaartips.

Goedkoop badkamer met douchecabine.

Factoren die de prijs bepalen

Zoals hierboven al vermeld, zijn er veel verschillende factoren die de prijs van jouw douche-installatie kunnen beïnvloeden. Deze factoren zijn:

 • Het type douche.
 • Het type douchebak.
 • Het type douchewanden en douchedeur.
 • Het soort sanitaire voorzieningen: massagestralen, regendouche, LED-verlichting.
 • De prijs van de vakman: installatiekosten.

Wil je weten wat de exacte prijs zal zijn voor een douche naar jouw wensen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier. Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie.

Op zoek naar de perfecte douche voor je badkamer?
Vergelijk offertes.

Hoe kunnen de kosten worden verminderd? [Bespaartips]

Een douche laten plaatsen is een hele investering. Hieronder geven we je dan ook enkele bespaartips om deze kosten wat te verminderen:

 • Zelf slopen en afvoeren: bij de renovatie van een douche moet eerst de bestaande douche verwijderd worden. Een vakman kan dit voor jou doen, maar zelf kan het ook. Door het slopen en afvoeren van oud sanitair zelf te doen, kan je tot 350 euro besparen aan arbeidskosten.
 • Showroom: ben je naar een showroom geweest en heb je daar een mooie douche zien staan? De nieuwe douche die jij wilt, kan uit het assortiment gehaald worden; op deze manier kun je een showroommodel aanschaffen. Deze douche installeren, kan je ook een hoop geld besparen en is zo goed als nieuw. Afhankelijk van de winkel waar je gaat, kan je wel tot 500 euro uitsparen.
 • Opties die je niet gebruikt: veel extra opties lijken misschien aantrekkelijk, maar overweeg zorgvuldig of je deze na enkele weken nog steeds effectief zult gebruiken. Je kunt deze luxueuze opties zeker overwegen, als je denkt dat je er veel gebruik van gaat maken. Denk je niet dat je deze veel gaat gebruiken, laat je ze best achterwege bij het installeren van jouw douche. Op deze manier voorkom je rond de 600 euro aan extra kosten.

Soorten douches

Er zijn veel verschillende soorten douches waaruit je kan kiezen:

Om wat meer duidelijkheid te geven voor jou, bespreken we ze hieronder wat uitgebreider.

Moderne inloopdouche met een eigentijds bad in de badkamer voor een stijlvolle en luxueuze uitstraling.

Inloopdouche

Kies je voor een inloopdouche? Dit wil zeggen dat je geen opstapje hebt om in jouw douche te stappen. Ook een afscheiding is niet noodzakelijk hierbij, ondanks dat dit wel vaak gekozen wordt. Jouw badkamertegels doortrekken tot in de inloopdouche of een platte douchebak plaatsen? Het kan allemaal.

De bodem van de inloopdouche moet schuin aflopen. Op deze manier kan het water goed worden afgevoerd. Het correct plaatsen van vloertegels of een platte douchebak is enorm belangrijk. Je laat de installatie van een inloopdouche dus best doen door een vakman.

Een bijkomend voordeel van het kiezen voor een inloopdouche is dat je geen last hebt van het temperatuurverschil bij het verlaten van jouw douche.

Elk voordeel heeft zijn nadeel: je bent minder beschermd tegen koude en luchtstromen. Heb je echter een goed geïsoleerde en verwarmde badkamer, dan zal deze hinder beperkt zijn.

Is het afsluiten van de douche toch een must voor jou? Dan kun je bij een inloopdouche kiezen uit verschillende opties: een glazen of gemetselde douchewand, een douchedeur. Dit zal logischerwijs de prijs enigszins doen stijgen.

Tot slot is de inloopdouche ideaal voor mensen die minder mobiel zijn. Dit net omdat het opstapje ontbreekt. Daarbovenop oogt een inloopdouche heel modern en strak. Het plaatsen van een inloopdouche kost tussen de 600 en 4.000 euro.

Douchecabine

Een douchecabine is een echte klassieker. Deze cabine wordt in zijn geheel geleverd en geïnstalleerd. Wil je een afgesloten ruimte om de luchtstromen en koude buiten te houden? Dan is de douchecabine een goede optie voor jou.

Qua materiaal en model heb je veel verschillende opties. Het vaakst wordt er een combinatie gemaakt van kunststof, glas en aluminium.

We bespreken de kosten voor de installatie van een douchecabine hieronder voor jou.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een douchecabine?

Een douchecabine is echter wel één van de duurdere opties. Gemiddeld kost deze 1.800 euro. Je kan echter ook de meest eenvoudige cabine kiezen voor een bedrag rond de 450 euro.

Een geavanceerder model met stoomopties, LEDverlichting of massagestralen kan de kosten doen oplopen tot meer dan 5.000 euro.

Wil je de exacte prijs weten van jouw douchecabine? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Douchebak

Een douchebak is één van de eenvoudigste opties die je kan kiezen. De gehele constructie bestaat uit een douchebak, een doucheslang en een douchegordijn.

De gemiddelde kostprijs van zo’n douchebak ligt tussen de 85 en 740 euro, afhankelijk van jouw opties.

Douchebad

Een douchebad kan je kiezen als je er ook wel eens van houdt om lang bad te nemen. Zo kan je genieten van zowel een bad als een douche ineen.

Heb je al een bad in de badkamer staan? Dan kun je dit ook ombouwen tot een douchebad door de toevoeging van een douchekop, -kraan en een beweegbaar scherm.

De kostprijs van een douchebad kan variëren van 400 tot 5.000 euro, afhankelijk van de verschillende extra’s die je erbij wilt hebben.

Bad of douche plaatsen: wat is de beste keuze?

Een bad of douche kiezen bij het plaatsen en inrichten van een badkamer is een belangrijke keuze. Ze hebben allebei voor- en nadelen. Zo kan je in een bad meer ontspannen maar verbruikt het wel veel water. Een douche neemt minder tijd maar biedt minder ontspanning.

Daarbovenop kijk je best naar de ruimte die je hebt in jouw badkamer. Een inloopdouche is bijvoorbeeld een heel goede optie als je een kleine badkamer hebt.

Wil je energie en water besparen, dan kies je ook het best voor een douche. Heb je kleine kindjes of ben je op zoek naar een goede ontspanning? Dan is een bad misschien wel de perfecte optie voor jou.

Het is belangrijk dat je bij de keuze die je maakt, rekening houdt met je eigen voorkeur. Nemen de meeste bewoners van de woning liever een douche? Dan is de logische keuze om een douche te installeren.

Het kind geniet van zijn bad terwijl zijn moeder lachend toekijkt.

Hoe oude douche verwijderen en een nieuwe installeren?

Hoe verwijder je nu jouw oude douche en installeer je een nieuwe? We bespreken hieronder een stappenplan voor jou.

 • Stap 1: je oude douche verwijderen. Bescherm hiervoor je badkamermeubels en -vloer door deze af te dekken. Check hierbij je watertoevoer en -afloop. Het is belangrijk dat deze nog in goede staat zijn. Is dit niet het geval, contacteer dan een vakman. De douchewanden moeten eerst verwijderd worden en daarna de douchebak.
 • Stap 2: kies de plaatsing en vorm van je douche. Waar ga je jouw douche installeren? Tegen de muur of in een hoek, dit heeft invloed op de vorm van de douchebak. De meest gekozen vormen zijn: vierkant, rechthoek of kwartronde.
 • Stap 3: maak een keuze: inloopdouche of gesloten douche. Door te kiezen voor een inloopdouche behoud je het open ruimte gevoel van jouw badkamer. Ook een gesloten douche in een hoek of tegen de muur heeft voordelen. Zo zal deze douche meer privacy bieden en de warmte vasthouden.
 • Stap 4: kies een deur of douchewand voor jouw douche. Bij een kleine badkamer wordt er vaak gekozen voor een schuifdeur om ruimte te besparen. Een klapdeur kies je dan weer best als je wat meer ruimte hebt en je voorkeur gaat naar een brede douche opening.
 • Stap 5: welk materiaal kies je voor jouw douchebak? Het kiezen van een douchebak is geen simpele keuze. Je kan kiezen tussen acryl, quaryl, geëmailleerd staal of kunststof. Tegenwoordig kan je zelfs kiezen voor een gepersonaliseerde bedrukking. Let op: kies voor een antisliplaag voor meer veiligheid en comfort.

Voel je je niet zeker genoeg om dit allemaal zelf te regelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt. Op die manier kan je je laten begeleiden door een erkende vakman.

Heb je hulp nodig bij het installeren van een douche?
Wij verbinden je met de beste specialisten in jouw omgeving. Start nu met vergelijken.
arrow Ontvang offertes

Hoe kan ik mijn douche betegelen?

Hoe betegel je nu jouw douche?

Allereerst bereid je best de ondergrond voor die je gaat betegelen. Deze moet goed vlak zijn, droog en proper. Indien je dit niet doet, wordt het heel moeilijk om een vlakke tegelwand of -vloer te krijgen. Ook scheuren en gaten moeten gerepareerd worden.

Vervolgens breng je een primer aan voor een betere hechting. Na deze primer breng je een kimband aan. Deze kimband zorgt ervoor dat de wand waterdicht wordt gemaakt. Een kimband wordt daarom ook wel eens een afdichtingsband genoemd.

De derde stap is het plaatsen van de tegels. Het is hierbij belangrijk dat je in het midden start. Om een goed resultaat te verkrijgen, gebruik je hiervoor het best tegel levelling om de tegels op een gelijk niveau te krijgen.

Het voegen van de wandtegels volgt hierna. Na één of twee dagen is de tegellijm helemaal uitgehard, hierna kan je de tegels voegen. Neem dus zeker een aantal dagen de tijd voor het betegelen van jouw badkamer. De voegkleur kies je op basis van jouw eigen voorkeur.

Na het voegen van je wandtegel aan de muur kan je overgaan naar de vloer. Hierbij overloop je exact dezelfde stappen als bij de wandtegels. Ook hiervoor calculeer je best voldoende tijd in. 

Tot slot maak je best de naden waterdicht met kit. Zo wordt jouw badkamer helemaal waterdicht en zorgt het bovenop ook nog eens voor een mooie afwerking.

Het betegelen van jouw badkamer of douche neemt dus een hoop tijd in beslag

Heb je de tijd er zelf niet voor, laat dit dan over aan een erkend vakman. Zo ben je er zeker van dat het op de juiste manier gedaan wordt en voorkom je op lange termijn problemen.

Badkamertegels plaatsen.

Waarop letten bij het kopen en plaatsen van een douche?

Er zijn een aantal zaken waarop je het best let bij het kopen en plaatsen van een douche. We bespreken deze zaken hieronder in meer detail.

Douchebak plaatsen

Er zijn veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar van een douchebak. Rond, halfrond, vierkant of ovaal; het kan allemaal, en ook verschillende kleuropties zijn mogelijk.

Je bekijkt het best op voorhand of je een hoge of lage instap wilt, welke vorm in jouw badkamer past en welke extra’s je hieraan wilt hebben.

Douchewand

Bij een inloopdouche is een douchewand heel belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je badkamer niet helemaal onder water stroomt. Ook bij douchewanden heb je veel verschillende maten, mogelijkheden qua kleur en stijl.

Afvoergoot

Een afvoergoot is zeker bij een inloopdouche onmisbaar. Bij een douchebak is al een afvoergoot gemonteerd, bij een inloopdouche moet je hier zelf voor zorgen. Het tegelwerk door de afvoergoot laten doorlopen is een mogelijkheid om deze mooi weg te werken.

Douchedeur

Een douchedeur kan voor elk type douche geïnstalleerd worden. Bij een inloopdouche wordt dit in mindere mate geïnstalleerd, maar bij een douchecabine is een douchedeur bijna onmisbaar.

Een enkele of dubbele douchedeur is één van de belangrijke keuzes die je moet maken. Ook het type deur is een keuze die je goed in overweging moet nemen.

Douchesanitair

Het douchesanitair is heel belangrijk. Hieronder valt bijvoorbeeld een douchekop, waarin je ook heel veel keuzes hebt.

Bad en douche installeren.

Douche laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten in je buurt

Ontvang gratis offertes voor het installeren van een douche in jouw woning. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over prijzen, soorten en aandachtspunten. Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.