Badkamer met inloopdouche: voordelen, aandachtspunten en installatie

Wil je een badkamer met inloopdouche in je woning? In dit artikel nemen we je mee langs de verschillende soorten inloopdouches, de kosten en waar je allemaal op moet letten.

Wat wordt er bedoeld met een inloopdouche?

Een inloopdouche is een mooie manier om je douche een integraal onderdeel te laten zijn van je badkamer. Een inloopdouche plaats je langs een van de muren van de badkamer. Je hoeft dan alleen nog maar een afschermwandje te plaatsen en je bent klaar!

Een inloopdouche sluit naadloos aan op de rest van de ruimte. Het is een mooie manier om gebruik te maken van de ruimte in de badkamer.

Wil je advies dat specifiek is afgestemd op jouw situatie?
Stel je vragen aan specialisten in jouw regio.

Waarom kiezen voor een nieuwe inloopdouche?

Een inloopdouche is handig omdat je dan geen gevaarlijke stappen hoeft te zetten om in en uit de douche te stappen. Daarnaast is een inloopdouche volledig personaliseerbaar.

Je bent niet afhankelijk van het vaste design van een douchecabine, omdat de douche in wezen gewoon in de badkamer zelf staat. Hierdoor kan je het volledige uiterlijk van je douche zelf bepalen.

Inloopdouche in een grote badkamer.

Hoeveel kost een inloopdouche?

Als je alles zelf doet en alleen de bouwmaterialen hoeft in te kopen, dan begint de prijs van een inloopdouche al bij € 500.

De kosten van een standaard inloopdouche waar je verder niks aan de wand of vloer van je badkamer hoeft te doen bedragen ongeveer € 2.800, met installatiekosten.

Moet de vloer en wand wel opnieuw bekleed worden? Dan kijk je eerder aan tegen een prijs van 3.500. Ben je op zoek naar iets luxueuzers? Dan beginnen de prijzen over het algemeen vanaf € 5.000.

Hier volgt nog een schematisch overzicht van de verschillende onderdelen en hun richtprijzen:

Onderdelen van doucheRichtprijs (incl. btw)
Vloerbekleding€ 25 à € 30 per m²
Douchebak€ 250 à € 500
Wandbekleding€ 25 à € 35 per m²
Douchewand€ 450
Douchedeur€ 500
Douchegoot€ 240 à € 550 per stuk
Douchebeslag€ 200 à € 2.000
Accessoires€ 170 à € 750
Materiaalkosten€ 475
Installatie- & arbeidskosten€ 1.600

Let op: alle kosten zijn exclusief montagekosten, tenzij specifiek vermeld.

Hoe kan er worden bespaard op kosten?

Er zijn een paar handige tips, waar je op kunt letten als je kosten wilt besparen:

  • Materiaalkeuze: goedkopere materialen kunnen veel geld besparen, gezien materiaalkosten de helft van de totale kosten bedraagt. Zorg wel dat je materiaal koopt wat niet te snel slijt.
  • Doehetzelf: arbeidskosten zijn natuurlijk ook grote kostenpost. Je kan een aantal dingen best zelf doen. Zorg er vooral voor dat je hulp krijgt bij het plaatsen van de douchewand.
  • Bij jou in de buurt: je kan op voorrijkosten besparen door materiaal en vakmensen bij jou in de buurt te vinden.
  • Offertes vergelijken: door verschillende prijzen te vergelijken kan je de goedkoopste keuze maken. Wij helpen je daar graag bij!

Welke soorten inloopdouches zijn er?

Er zijn verschillende soorten inloopdouches waar je uit kunt kiezen.

Inloopdouche met douchebak

Hoewel een douchebak vaak bij een douchecabine wordt gebruikt, is het ook een optie voor inloopdouches. De douchebak kan laag zijn en op vloerhoogte worden geplaatst door deze in de vloer in te bouwen. Het gebruik van een douchebak in een inloopdouche is eenvoudiger dan direct gebruikmaken van de vloer.

Inloopdouche op vloerniveau

Bij deze soort inloopdouche heb je geen opstapje. De vloer wordt een onderdeel van je douche. Hierdoor moet de douchegoot aangelegd worden onder de vloer.

Inloopdouche met opgebouwde douchebak

Een inloopdouche met een opgebouwde douchebak heeft een klein opstapje doordat deze op de badkamervloer wordt geplaatst.

Ben je ook geïnteresseerd in een inloopdouche?
Wij helpen je graag verder! Vul het onderstaande formulier in voor gratis advies.
arrow Contact met een specialist

Inloopdouche plaatsen: aandachtspunten en stappenplan

Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten bij het plaatsen van een inloopdouche. Hier vind je een handig stappenplan en een aantal aandachtspunten.

Hoe inloopdouche plaatsen? Stappenplan

Er zijn verschillende stijlen en soorten inloopdouches waar je uit kan kiezen. Zo’n douche kun je precies naar jouw wensen ontwerpen.

Hier volgt eerst een stappenplan.

1. Voorbereidende werkzaamheden

In eerste instantie kies je natuurlijk waar je de douche wilt hebben. Daarna kan je beginnen met het in orde maken van de ondergrond. Vergeet niet te kijken waar de af- en aanvoerleidingen moeten komen.

Verwijder al het onnodige en kijk wat er vervangen moet worden. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe vloerbedekking (chapelaag) nodig?

2. Leidingen en afvoer installeren

Vervolgens ga je de leidingen en afvoer installeren. Dit doe je het beste met een flexibele pvc-buis en een flexibele mof (aan het uiteinde van de pvc-buis). Dit laatste is een fitting die je uiteindelijk aansluit op de douchegoot.

3. Vergeet de ondervloer niet

Om het water de goede kant op te sturen richting de goot, is het verstandig om je ondervloer een beetje af te laten lopen. Je kan dit op verschillende manieren doen: eenzijdig of vierzijdig.

Bij eenzijdig heb je één hellend vlak die naar je douchegoot toegaat. Bij vierzijdig heb je vier tegenover elkaar staande zijdes die naar de douchegoot toegaan. In dit laatste geval is de douchegoot vaak in het midden.

4. Plaatsen van tegels of een douchebak

Daarna moet je bepalen of je wel of niet met een douchebak gaat werken. Dit is niet alleen afhankelijk van smaak, maar ook of je een geschikte douchevloer hebt. Je kan natuurlijk altijd een geschikte douchevloer aanleggen.

Als je met een douchebak werkt, zorg er dan voor dat je douchebak goed waterpas staat.

Voor de douchevloer is het verstandig om met waterdichte en flexibele tegellijm te werken. Vergeet niet ruimte over te laten voor de douchegoot bij het bekleden van je vloer.

5. Voegen

Als je gaat betegelen zal je ook moeten voegen. Zodra de tegellijm opgedroogd is, kan je hiermee aan de slag. Materialen die je hiervoor kan gebruiken zijn: polymeerkit, siliconen of flexibele voegmortel. Tussen vloer en wand kan je niet voegen. Daar zal je moeten kitten.

6. Werken aan de wand of muur

Na de vloer kan je aan de wanden beginnen. Bij een inloopdouche zijn dit vaak de wanden van je badkamer die je al hebt. Je kan deze natuurlijk opnieuw bekleden.

Je hebt ook een douchewand nodig om te voorkomen dat de rest van je badkamer nat wordt. Dit kan een simpele, glazen wand zijn of je kan een muurtje metselen.

7. De laatste taken afronden

In de laatste stap werk je alles af en plaats je de goot en kranen. Let erop dat je alles goed afkit, zoals de douchegoot. Lees de aanwijzingen van de fabrikant goed of vraag advies aan een badkamerspecialist.

Dit is een speciale douchegoot voor een inloopdouche.

Waarop letten? Aandachtspunten

Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten. Deze aandachtspunten voorkomen veel onnodige problemen.

Afmetingen

Inloopdouches zijn groter dan standaard douchecabines. Let dus goed op de afmetingen als je een douchebak bestelt. Als je afwijkende maten wilt voor je inloopdouche, kan je het beste zonder douchebak werken.

Douchebak

Douchebakken komen in veel verschillende soorten en maten. Je kan bijvoorbeeld een douchebak in de vloer plaatsen, maar dat moet de ondergrond wel toelaten.

Er moet namelijk ook nog een sifon onder de vloer komen waardoor er minder ruimte is. Een douchebak kan je ook op de vloer plaatsen. Die zal ongeveer 3,5 centimeter boven de vloer uitsteken.

Tegels

Tegels worden veel gebruikt bij een inloopdouche. Kies bijvoorbeeld voor tegels die mooi passen bij de rest van je badkamer. Let er ook op dat de tegels van de douchevloer niet te glad zijn, anders glijd je uit.

Inloopdouchewand

Wat voor douchewand je kiest, bepaalt in welke mate de douche een deel wordt van je badkamer. Vaak is dit een gemetselde muur of een glazen wand. Je kan ook met beiden werken.

Inloopdouche glas

Vaak wordt er gekozen voor een glazen wand. Deze komen vaak in standaardmaten die overeenkomen met de maten van de douchebakken. Er zijn opties om te werken met mat glas, als je wat meer privacy verlangt.

Inloopdouche goot

Als je inloopdouche op dezelfde hoogte is als de rest van je badkamer, is het aan te raden om een douchegoot te plaatsen aan het begin van de douche. Zo voorkom je dat er water je badkamer instroomt.

Ben je op zoek naar advies?
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

Kan ik een inloopdouche plaatsen in een kleine badkamer?

In een grote badkamer hoef je deze vraag misschien niet te stellen, maar kan je ook een kleinere badkamer in combinatie met een inloopdouche hebben? Zeker en vast!

Eigenlijk is een inloopdouche juist uitstekend voor een kleinere badkamer, omdat je badkamer dan groter lijkt. Je hoeft ook niet na te denken over een extra deur (van de douchecabine) in een al wat krappe ruimte.

Ideeën en inspiratie voor inloopdouches

Inspiratie nodig? Hier geven we je enkele voorbeelden van badkamerstijlen.

Landelijke stijl

We zien hier een badkamer in een landelijke stijl met een inloopdouche.

Een landelijke stijl voor een badkamer en inloopdouche is een erg gezellige keuze. Kenmerken zijn warme tinten, franjes, een ambachtelijk uiterlijk, en houten meubilair of andere elementen gemaakt van hout (of houttinten).

Moderne stijl

We zien hier een badkamer in een moderne stijl.

Dit is een badkamer in moderne stijl. De witte en grijze tinten zijn hierbij erg belangrijk, samen met simpelheid, strakheid en weinig franjes.

Luxe stijl

Dit is een relatief grote badkamer in een luxe stijl met inloopdouche.

Een luxe stijl is natuurlijk relatief, afhankelijk van wat je zelf mooi vindt. Maar hier is een voorbeeld van een luxe badkamer. We zien veel ruimte, eenheid, mooi beslag en gebruiksvriendelijkheid.

Wil je een inloopdouche laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten

Ben je overtuigd en wil je ook een inloopdouche? Je kan deze laten installeren door een specialist bij jou in de buurt. Als je het onderstaande formulier invult, helpen wij je gratis en vrijblijvend verder!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.