Badkamerverwarming: soorten en richtprijzen
Dringend opzoek naar verwarming voor je badkamer? Dan zal je voor veel keuzes komen te staan. Het kan knap lastig zijn om de ideale verwarming voor je badkamer te kiezen, als je niet goed op de hoogte bent van de mogelijkheden. Gelukkig vind je hieronder al de informatie die je nodig hebt!
Inhoud
Soorten badkamerverwarming
Allereerst is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verwarming waaruit je kunt kiezen. De verschillende soorten kunnen opgedeeld worden in hoofdverwarming en bijverwarming.
Meestal wordt er gekozen voor een combinatie van de twee, maar het is allemaal afhankelijk van de grootte van je ruimte en je budget. Welke verwarming je het best kiest, zal je snel duidelijk worden, wanneer je de mogelijkheden doornomen hebt.
Laat je adviseren door een vakman!
Vergelijk tot 5 GRATIS offertes
Hoofdverwarming badkamer
Hoofdverwarming wordt voornamelijk gebruikt om temperaturen constant te houden en dat is erg belangrijk in een badkamer. Een constante temperatuur zorgt er onder andere voor dat de badkamermeubels niet kil zullen aanvoelen.
Er zijn verschillende soorten hoofdverwarming waaruit je kunt kiezen, denk maar aan radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. Hieronder ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden!
Vloerverwarming badkamer
Vloerverwarming is een populaire manier om een badkamer te verwarmen, voornamelijk omdat vloerverwarming in de badkamer erg aangenaam is.
Wanneer je uit je bad of douche stapt, zullen je voeten dankzij vloerverwarming niet langer de koude grond moeten aanraken.
Nog een pluspunt van vloerverwarming is dat het ervoor zorgt dat je badkamer snel weer opdroogt en op die manier dus schimmels voorkomt. Vloerverwarming is tevens onzichtbaar en ruimtebesparend, waardoor het ook de ideale keuze is voor kleine badkamers.
Een nadeel: vloerverwarming is niet de snelste manier om je badkamer te verwarmen. Er zijn twee verschillende soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en vloerverwarming via buizen(die worden aangesloten op het bestaande verwarmingscircuit).
Badkamer verwarmen met handdoekradiator
Geen fan van vloerverwarming? Dan kan je ook kiezen voor een handdoekradiator. Dit is niet voor niets één van de meest gebruikte verwarmingstoestellen in de badkamer.
Handdoekradiatoren zijn speciaal ontworpen om in de badkamer te passen, tegenwoordig zijn ze zelfs verkrijgbaar in stijlvolle designs. Nog een voordeel: ze zijn eenvoudig te installeren en, zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze ideaal om je handdoek op te laten drogen.
Maar het grootste voordeel is dat het opwarmen met een radiator snel gebeurt en dat is toch wel belangrijk in een badkamer. Als nadeel heb je dan dat een radiator tamelijk wat ruimte inneemt.
Wandverwarming
Een goed alternatief voor de radiator of vloerverwarming, is wandverwarming. Hierbij zijn de verwarmingsbuizen in de wand zelf verwerkt. Deze buizen zijn, net zoals bij vloerverwarming via buizen, aangesloten op het verwarmingscircuit.
Als je wandverwarming met vloerverwarming combineert, dan is dit een heel zuinige manier om je badkamer te verwarmen. Het nadeel is dat wandverwarming niet zo makkelijk te installeren is in een bestaande badkamer.
Bijverwarming badkamer
Soms kan het zijn dat hoofdverwarming niet voldoet, in dat geval is het slim om hoofdverwarming met bijverwarming te combineren. Meestal wordt dit ook gedaan, om het beste effect te bereiken. Als je hoofd- met bijverwarming wilt combineren, dan zijn er wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.
Zo kan je elektrische verwarming bijvoorbeeld beter als bijverwarming kiezen, omdat dit zuiniger is. Je hoofdverwarming kan dus het best niet te energievretend zijn. Hieronder ontdek je enkele mogelijkheden van bijverwarming voor je badkamer.
Infrarood badkamerverwarming
Kies je voor infraroodverwarming in je badkamer? Dan kies je voor verwarming die erg makkelijk te ‘installeren’ is. Je dient een infraroodverwarming enkel in te pluggen in een stopcontact.
Een ander voordeel is dat deze verwarming erg krachtig is en je dus je badkamer in korte tijd aangenaam kunt verwarmen. Ze zijn ook makkelijk in gebruik, want vaak werken ze met een afstandsbediening, waardoor je dus erg eenvoudig en snel de warmtestand verandert.
Keramische badkamerverwarming
Nog een mogelijke optie is de keramische verwarming voor je badkamer. Deze verwarmingstoestellen hebben een keramisch element die wordt verwarmd en vervolgens warmte afgeeft aan de luchtstroom.
Een keramische verwarming geeft een aangename warmte af die niet belastend is voor de luchtwegen. Hij is klein, waardoor hij makkelijk te verplaatsen is en niet veel plaats inneemt. Daarnaast is hij ook energiezuinig.
Badkamer verwarming elektrisch
Voor de badkamer wordt er ook vaak gekozen voor elektrische verwarming als bijverwarming. Ook hierin heb je nog verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor radiatoren die op elektriciteit werken. Deze worden dan gevuld met vloeistof en die vloeistof wordt met elektriciteit verwarmd.
Zo’n radiator is makkelijk te plaatsen, je moet hem gewoon inpluggen in een stopcontact. Het nadeel van dit type radiator is dat het redelijk lang duurt tegen dat je badkamer warm is.
Badkamer spiegelverwarming
Een moderne manier van verwarmen is via spiegelverwarming, ook wel een infraroodspiegel genoemd. Een infrarood spiegel is eigenlijk een infraroodpaneel in de vorm van een spiegel. Met zo’n spiegel wordt warmte afgegeven op de muren, voorwerpen en het plafond.
In plaats van lucht, wordt dus massa opgewarmd. Het voordeel van dit soort van verwarmen, is dat het een sterk warmtegevoel afgeeft. Het voelt net als zonnestralen op je huid. Spiegelverwarming heeft ook als voordeel dat het je badkamer snel verwarmt en dat je het geen extra plaats inneemt.
Hoofdverwarming of bijverwarming nodig voor je badkamer?
Vergelijk tot 5 GRATIS offertes
Waarom kiezen voor badkamerverwarming?
Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor verwarming in je badkamer. Sterker nog: een badkamer kan eigenlijk niet zonder verwarming, tenzij op hete zomerdagen, maar daar hebben we er niet al te veel van in ons land! Benieuwd naar de voor- en nadelen van badkamerverwarming? Je ontdekt ze hieronder!
Voordelen
In een land zoals het onze, kan je toch wel stellen dat verwarming in de badkamer geen overbodige luxe is. Elke dag spendeer je er heel wat tijd en het is nu eenmaal aangenamer als je deze tijd kunt spenderen in een warme omgeving.
Een heerlijk warm bad nemen om dan vervolgens in de vrieskou te staan? Je krijgt er waarschijnlijk al koude rillingen van, gewoon door eraan te denken. Wanneer je je klaarmaakt voor een nieuwe werkdag en je jezelf uit het bed moet slepen, dan wil je waarschijnlijk liever verwelkomd worden door een warme ruimte en niet door de vrieskou.
Een warme badkamer is comfortabel, maakt je meer ontspannen en zorgt voor een goed begin en einde van je dag. Redenen genoeg dus om verwarming in je badkamer te installeren!
Nadelen
Alles heeft voor- en nadelen, dus ook badkamerverwarming, hoe noodzakelijk het ook is. Zo moet je altijd oppassen voor een koolstofmonoxidevergiftiging, voornamelijk in kleine badkamers. Let op: dit kan ook ontstaan in grotere ruimtes, maar in kleinere ruimtes is er minder zuurstof, waardoor de kans net iets groter is.
Koolstofmonoxide kan je niet ruiken of zien, maar het heeft wel ernstige gevolgen voor je gezondheid. Omdat koolstofmonoxide vaak ontstaat in kleinere ruimtes met verwarmingstoestellen, is het belangrijk om je badkamer voldoende te verluchten.
Daarnaast is het ook belangrijk dat de verwarming goed geplaatst wordt, want ook een verkeerde plaatsing kan tot een vergiftiging leiden.