Kleine badkamer renoveren: indeling, inspiratie en voorbeelden

Wil je je kleine badkamer renoveren? Naast het toilet, behoort de badkamer in vele woningen tot één van de kleinere ruimtes in huis. Toch moet de badkamer vaak dienst doen als een rustgevende en ontspannende ruimte.

Het juist inrichten van een kleine badkamer is daarom niet altijd even gemakkelijk. Hoe kun je daarom een kleine badkamer zo efficiënt en mooi mogelijk inrichten?

Vraag advies aan experts

Hoe kleine badkamer groter laten lijken?

Kleine badkamer renoverenHeb je een klein formaat badkamer, dan kun je aan het oppervlak meestal niets doen. Dit kan alleen als je bereid bent om bijvoorbeeld een kamer op te geven en deze bij de kleine badkamer aan te trekken.

Een nieuwe badkamer zal voor de meeste mensen geen optie zijn. Belangrijk is dan om de kleine ruimte optisch groter te laten lijken.

Hiervoor kun je verschillende middelen inzetten, om toch een functionele badkamer te krijgen zonder dat het kleine formaat al te veel zichtbaar is.

Kleur en badkamerverlichting

Hoe kleine badkamer inrichten?Kleur speelt een belangrijke rol in het optisch vergroten van je kleine badkamer. Net zoals eigenlijk in alle kleine ruimtes geldt, werk niet met veel donkere kleuren, of tenminste met mate. Het beste is om te kiezen voor lichte kleuren, waarbij lichte kleuren zoals wit meestal als basiskleur wordt gekozen. Natuurlijk kan het zijn dat je een volledig witte badkamer te steriel vind, lichte kleuren doen de ruimte wel groter lijken.

Kleuren zijn ook helemaal niet verboden, maar overdrijf niet. Wil je een contrasterende kleur, dan is dit aan te raden op één badkamerwand of een andere vloerkleur.

Je kunt ook een kleine badkamer betegelen met witte tegels en de details in donkere of contrasterende kleuren brengen. Deze kleuren kun je terug laten komen in details, zoals haakjes aan de muur, deurklinken en ook kranen hebben tegenwoordig een kleur.

Ontvang meer info van een lokale badkameradviseur!

Ontvang GRATIS advies

Badkamerverlichting is ook zeer belangrijk. Het beste licht in de kleine badkamer is natuurlijk daglicht. Maar veel kleine badkamers zijn niet voorzien van een raam. Het is dan belangrijk om de badkamerverlichting zo slim mogelijk aan te brengen.

Directe verlichting is noodzakelijk. Dit is één grotere lamp waarmee je de gehele badkamer ineens goed verlicht. Je krijgt hierdoor direct al een ruimer effect. Is de kleine badkamer ook laag, dan is het niet verstandig om aan het plafond nog een lamp te hangen.

Hierbij leg je juist de nadruk op het beperkte formaat van je badkamer. Beter is het dan om inbouwspots in het plafond te plaatsen.

Directe verlichting is overigens niet altijd gezellige verlichting. Maak dan ook gebruik van functionele verlichting, zoals een lamp of een ledstrip boven een spiegel, onder een kastje of boven de douche en eventueel het bad.

Badkamerspiegel

Het is algemeen bekend dat spiegels een ruimte veel groter doen lijken. Een spiegel is in een kleine badkamer ook nodig, dus pak rustig uit met een mooie grote spiegel. Hoe groter de spiegel is, des te groter elke badkamer lijkt.

Misschien kun je ook meerdere spiegels in de badkamer plaatsen. Een grote spiegel is er niet alleen om de kleine badkamer groter te maken, het is voor jezelf ook handiger om goed te zien bij het opmaken of het scheren.

Kies je voor een badkamerspiegel met infraroodverwarming, dan hoef je niet perse een aparte radiator in de badkamer te hangen. Hiermee bespaar je ruimte.

Hoe een kleine badkamer indelen?

Badkamertegels

De kleur van badkamertegels speelt uiteraard een belangrijk rol. Met lichte badkamertegels maak je de kleine badkamer al groter. Maar ook het formaat en de plaatsing van de tegels kan wel degelijk van invloed zijn.

Voor een smalle, langwerpige en kleine badkamer gebruik je het liefste geen smalle en langwerpige tegels. Vierkante vloertegels passen hier het beste in of rechthoekige vloertegels die je over de breedte legt. Hierdoor lijkt de badkamer veel breder.

Dit geldt ook voor een brede en korte badkamer. Hier kun je langwerpige tegels in de lengte leggen, zodat de badkamer ook lengte krijgt. Pas dit principe ook toe op de hoogte van de badkamer. Langwerpige tegels plaats je dan het beste verticaal aan de muur als je een laag plafond hebt.

Om een korte wand langer te maken kun je een kleine badkamer betegelen met langwerpige tegels die je in de lengterichting aan de muur plaatst. Het helpt ook zeker om de vloertegels en wandtegels in elkaar over te laten lopen. Hiermee onderbreek je de ruimte niet en dit vergroot het oppervlak.

Wat kost een kleine badkamer renoveren?

Kost kleine badkamerGa je een kleine badkamer renoveren? De prijs kun je net zoals met een grote badkamer zo hoog maken als jezelf wilt. De prijs hangt volledig af van de keuzes die je maakt met betrekking tot de indeling en gebruikte materialen. Een vaste en eenduidige prijs is daarom niet te geven.

Heb je de wens voor eenbad of een kleine jacuzzi in de badkamer, dan zal de prijs al heel anders uitvallen dan wanneer je kiest voor enkel een douche. Heb je een kleine badkamer met toilet, dan kun je kiezen om het toilet weg te halen. De badkamer wordt dusdanig verbouwd, dat jouw badkamer zonder toilet wordt gebouwd, maar dit is wel prijziger. Door het toilet uit jouw badkamer te halen, win je veel plaats.

Ook keuzes met betrekking tot een wastafel of een inloopdouche bepalen de hoogte van de prijs. Naast het soort sanitair waar je voor kiest zit er ook veel kwaliteitsverschil en dus ook prijsverschil in de verschillende merken sanitair.

Laat je de kleine badkamer renoveren door een aannemer, dan zal de prijs flink oplopen. Als je handig bent dan kun je hierop besparen door zelf te renoveren.

Badkamerrenovatie: Kleine badkamerinspiratie

Je vindt hieronder tal van voorbeelden met betrekking tot douche, bad en badkamermeubels om je kleine badkamer te renoveren.

Inloopdouche

In de regel zal voor een inloopdouche gekozen worden als je een grote badkamer hebt. Maar in sommige gevallen zul je met een inloopdouche toch voor meer ruimte kunnen zorgen.

Dit is bijvoorbeeld het geval als je de douchewand van de inloopdouche ook gebruikt als een scheidingswand. Een functionele inloopdouche bestaat ook maar uit één douchewand en dit kan betreffende het oppervlak voordeliger uitpakken dan een douchecabine.

Of je nu kiest voor een inloopdouche of douchecabine, ga altijd voor helder en doorzichtig glas. Dit oogt heel wat ruimtelijker dan ondoorzichtige douchewanden.

Inspiratie voor kleine badkamers

Badkamermeubels

Je hoeft niet te kiezen voor badkamermeubels, zoals een kleine badkamer met wastafel. Maar badkamermeubels staan wel stijlvol. Voor een klein formaat badkamer is er voldoende keuze in compacte badkamermeubels, dus dit is altijd mogelijk.

Wel is de belangrijkste tip om te gaan voor zwevende badkamermeubels. Zwevende badkamermeubels vergen dan geen ruimte op de vloer, zodat de vloer doorloopt en het ruimtelijke effect blijft bestaan. Tevens zijn zwevende badkamermeubels ontzettend handig. Er blijft geen vuil en stof onder het badkamermeubel zitten en schoonmaken gaat veel gemakkelijker.

Bad voor kleine badkamer

Vaak zal niet gekozen worden voor een bad. Wanneer je toch een bad wilt, dan zijn er oplossingen voor. Maak hiervoor een plattegrond, zodat je het bad goed in de ruimte kunt intekenen. Er zijn namelijk oplossingen te verzinnen voor een badkuip voor kleine badkamer.

Zo kun je kiezen voor een hoekbak of een zitbak. Het is ook mogelijk om een bad en douche ineen te plaatsen. Het is zelfs mogelijk om een ligbad te plaatsen. Voor het plaatsen van baden voor kleine badkamer komt alles neer op een kleine badkamer praktisch inrichten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.