Renovatiepremie badkamer: voorwaarden & bedrag

Voor de renovatie van je badkamer kan je verschillende premies aanvragen. Er zijn wel enkele voorwaarden. Daarnaast geniet je ook van een verlaagd btw-tarief.

Ontvang een prijs op maat voor de renovatie van jouw badkamer

Badkamer renovatie: welke premies zijn er mogelijk?

Type premieBedrag
Renovatiepremie20% tot 30% van factuurbedrag
Vlaamse aanpassingspremie50% van factuurbedrag
Verlaagde BTW6% ipv 31%

Opgelet het bedrag dat je terug krijgt verschilt naargelang een aantal factoren. Mensen met een persoon ten laste bijvoorbeeld komen in aanmerking voor een hoger percentage van het factuurbedrag.

Er bestaan tips om de badkamer prijs te drukken, maar de grootste besparing doe je met de premies. Daarom hebben wij ze voor jou in een overzicht gegoten.

Veranderingen tegenover voorgaande jaren

Wie zijn badkamer wil renoveren, kan geen beroep meer doen op de Vlaamse verbeteringspremie. Sinds 1 februari 2019 zijn de oude renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringspremie niet langer van kracht. Deze werden samengevoegd tot een overkoepelende renovatiepremie.

Daarnaast heb je de aanpassingspremie. Afhankelijk van wat je precies renoveert in je badkamer, kan je een beroep doen op de renovatiepremie of de aanpassingspremie.

🛀 Ontvang offertes op maat 🛀

Wil je je badkamer laten renoveren? Vraag hier gratis offertes op maat bij de beste badkamerspecialisten, vergelijk vrijblijvend en vind zo de beste prijs!

👉 Gratis offertes ontvangen

Renovatiepremie badkamer

Renovatiepremie badkamer van Vlaamse Overheid: tot 30% van de totale kostprijs

De renovatiepremie kan je aanvragen bij de Vlaamse Overheid voor een badkamerrenovatie in een woning van minstens 30 jaar oud.

Niet elke categorie van werken of sanitaire installaties komt echter in aanmerking voor de premie. Zorg dus dat je aan de vereiste voorwaarden voldoet om de premie te kunnen opstrijken.

Je kan de reeds aanwezige sanitaire installaties volledig vernieuwen of nieuwe apparatuur laten installeren. Let op dat je maximaal twee wastafels, één ligbad, één douche en eventueel één toilet laat plaatsen. Anders maak je niet langer aanspraak op de renovatiepremie voor je badkamer.

Technische installaties zoals nieuwe leidingen voor watertoevoer en –afvoer komen eveneens in aanmerking voor de renovatiepremie. Dit geldt ook voor de installatie van nieuwe kranen of installaties die voor sanitair warm water zorgen.

Luxeproducten zoals een bubbelbad, een stoomdouche, badkamerdecoratie, installaties die groene energie opwekken en verluchtingssystemen komen niet in aanmerking. Ook een tweede badkamer of een tweede toilet valt uit de boot.

Wie komt in aanmerking voor deze premie?

Zorg dat de werken in je badkamer worden uitgevoerd door een erkende renovatiefirma. Zo niet, dan kan je de renovatiepremie voor je badkamer wel vergeten. Daarnaast bepalen ook je inkomsten, de eigenschappen van je woning (minimum 30 jaar oud) en de uiteindelijke rekening van de renovatiewerken of je wel of niet in aanmerking komt voor de premie.

De premie bedraagt 20% tot 30% van de uiteindelijke kostprijs, exclusief BTW. Het precieze procent hangt af van je inkomen, of je een persoon ten laste hebt en de totale kost.

👉 Die totale kost moet minimaal € 2.500 bedragen, anders kom je opnieuw niet in aanmerking. Tegelijkertijd geldt er ook een bovengrens. De maximale kost waarvoor men de sanitaire renovatiepremie bepaalt, bedraagt €3.750. Als je renovatiewerken duurder zijn, hanteert men deze maximale prijs.

De facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn wanneer je ze indient bij Wonen Vlaanderen. Jij of meerderjarige medebewoners mogen op de datum van de aanvraag ook geen andere woning bezitten. Ontdek nu of je in aanmerking komt met alle resterende voorwaarden op Vlaanderen.be.

Vlaamse aanpassingspremie badkamer voor een 65 plusser

Aanpassingspremie aanvragen voor badkamer bij Vlaamse Overheid: maximaal 1.250 euro van Wonen Vlaanderen

Ben jij of is een inwonend gezinslid of persoon ten laste minstens 65 jaar oud en wil je jouw badkamer toegankelijker maken voor je oude dag? Dan kan je in aanmerking komen voor de Vlaamse aanpassingspremie uitgegeven door de Vlaamse Overheid!

Je komt in aanmerking voor de premie als je wat hulpmiddelen laat installeren, maar je kan je badkamer ook laten ombouwen om het aan de noden van het ouder worden te laten voldoen.

De volgende zaken komen allemaal in aanmerking: je toilet en/of badkamer gebruiksvriendelijk maken voor een bejaarde, handgrepen en steunmiddelen voorzien, deur en doorgang groter maken en drempels verwijderen.

Let wel, als je de badkamer aanpast, moet die minstens over een douche en lavabo beschikken.

Wie komt in aanmerking voor deze premie?

Niet iedereen heeft zomaar recht op een aanpassingspremie. Net zoals bij de renovatiepremie, moet je de werken laten uitvoeren door een erkende renovatiefirma.

Ook je inkomsten, de eigenschappen van je woning en het prijskaartje van de werken spelen opnieuw een rol. Leeftijd is deze keer echter ook van belang, jij, een inwonend gezinslid of een persoon ten laste moet minstens 65 jaar oud zijn.

👉 De aanpassingspremie is van toepassing op elk apart onderdeel van de badkamerrenovatie en bedraagt 50% van de eigenlijke kostprijs, inclusief btw. Je kan echter nooit meer dan € 1.250 aan premie krijgen per onderdeel.

De facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn wanneer je ze indient bij Wonen Vlaanderen. Ontdek nu of je in aanmerking komt met alle resterende voorwaarden op Vlaanderen.be.

Verlaagd btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent

Verlaagd btw tarief van 6 procent voor woningen ouder dan 10 jaar

Geen echte premie, maar wel een mooi voordeel is het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de renovatie van de badkamer. Is de woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6 procent btw op renovatiewerken.

Daaronder verstaan we:

  • Het voorzien van sanitair (wc, bad, douche, lavabo, …), bijhorend vast badkamermeubilair op maat en vaste ventilatiesystemen.
  • Schilderwerken
  • Wand- of vloerbekleding (meestal tegels, maar ook laminaat, parket …).

Ben je na het lezen over deze verschillende premies en initiatieven overtuigd om je badkamer te renoveren? Ga dan op zoek naar een erkende specialist door vrijblijvend offertes aan te vragen met onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt