Renovatiepremie badkamer: voorwaarden & bedrag

Voor het renoveren van je badkamer kan je een renovatiepremie of een aanpassingspremie aanvragen. Er zijn wel enkele voorwaarden. Daarnaast geniet je ook van een verlaagd btw-tarief.

Badkamer renoveren: welke premies?

Type premie Bedrag
Renovatiepremie 20% tot 30% van factuurbedrag
Vlaamse aanpassingspremie 50% van factuurbedrag
Verlaagde BTW 6% ipv 31%

Er bestaan verschillende tips om de badkamer prijs te drukken. Maar de grootste besparing doe je met de premies. Daarom hebben wij ze voor jou in een overzicht gegoten.

Wie anno 2020 zijn badkamer wil renoveren, kan geen beroep meer doen op de Vlaamse verbeteringspremie. Sinds 1 februari 2019 zijn de oude renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringspremie niet langer van kracht. Deze werden samengevoegd tot een overkoepelende renovatiepremie.

Daarnaast heb je de aanpassingspremie. Afhankelijk van wat je precies renoveert in je badkamer, kan je een beroep doen op de overkoepelende renovatiepremie of de aanpassingspremie.

🛀 Ontvang offertes op maat 🛀

Wil je je badkamer laten renoveren? Vraag hier gratis offertes op maat bij de beste badkamerspecialisten, vergelijk vrijblijvend en vind zo de beste prijs!

👉 Gratis offertes ontvangen

Renovatiepremie badkamer

Renovatiepremie badkamer: tot 30% van de totale kostprijs

De overkoepelende renovatiepremie kan je aanvragen voor een badkamerrenovatie. Niet alle aanpassingen komen echter in aanmerking voor de premie. Zorg dus dat je aan de vereiste voorwaarden voldoet om de premie te kunnen opstrijken.

Je kan de reeds aanwezige sanitaire apparaten volledig vernieuwen of nieuwe apparatuur laten installeren. Let op dat je maximaal twee wastafels, één ligbad, één douche en eventueel één toilet laat plaatsen. Anders maak je niet langer aanspraak op de overkoepelende renovatiepremie voor je badkamer.

Nieuwe leidingen voor watertoevoer en –afvoer komen eveneens in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Dit geldt ook voor de installatie van nieuwe kranen.

Luxeproducten zoals een bubbelbad, een stoomdouche, badkamerdecoratie, installaties die groene energie opwekken en verluchtingssystemen komen niet in aanmerking. Ook een tweede badkamer of een tweede toilet valt uit de boot.

Zorg dat de renovatiewerken van je badkamer worden uitgevoerd door een erkende renovatiefirma. Zo niet, dan kan je de overkoepelende renovatiepremie voor je badkamer wel vergeten. Daarnaast bepalen ook je inkomsten, de eigenschappen van je huis en de uiteindelijke rekening van de renovatiewerken of je wel of niet in aanmerking komt voor de premie.

De premie bedraagt 20% tot 30% van de uiteindelijke kostprijs, exclusief BTW. Het precieze procent hangt af van je inkomen en de totale kost.

👉 Die totale kost moet minimaal € 2.500 bedragen, anders kom je opnieuw niet in aanmerking. Tegelijkertijd geldt er ook een bovengrens. De maximale kost waarvoor men de sanitaire renovatiepremie bepaalt, bedraagt €3.750. Als je renovatiewerken duurder zijn, hanteert men deze maximale prijs.

Vlaamse aanpassingspremie

Aanpassingspremie badkamer: maximaal 1.250 euro

Ben je een 65-plusser en wil je jouw badkamer toegankelijker maken voor je oude dag? Speciaal voor jou bestaat de Vlaamse aanpassingspremie! Je komt in aanmerking voor de premie als je wat hulpmiddelen laat installeren, maar je kan je badkamer ook laten ombouwen.

De volgende zaken komen allemaal in aanmerking: je toilet en/of badkamer gebruiksvriendelijk maken voor een bejaarde, handvatten en steuntjes voorzien, deur en doorgang groter maken en drempels verwijderen.

Let wel, als je de badkamer aanpast, moet die minstens over een douche en lavabo beschikken.

Niet iedereen heeft zomaar recht op een aanpassingspremie. Net zoals bij de overkoepelende renovatiepremie, moet je de werken laten uitvoeren door een erkende renovatiefirma. Ook je inkomsten, de eigenschappen van je huis en het prijskaartje van de werken spelen opnieuw een rol. Je leeftijd is deze keer echter ook van belang.

👉 De aanpassingspremie is van toepassing op elk apart onderdeel van de badkamerrenovatie en bedraagt 50% van de eigenlijke kostprijs, inclusief btw. Je kan echter nooit meer dan € 1.250 aan premie krijgen per onderdeel.

Verlaagd btw-tarief

Geen echte premie, maar wel een mooi voordeel is het verlaagd btw-tarief voor het renoveren van de badkamer. Is de woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6 procent btw op renovatiewerken.

Daaronder verstaan we:

  • Het voorzien van sanitair (wc, bad, douche, lavabo, …), bijhorend vast badkamermeubilair op maat en vaste ventilatiesystemen.
  • Schilderwerken
  • Wand- of vloerbekleding (meestal tegels, maar ook laminaat, parket …).