Mijn VerbouwPremie badkamer: voorwaarden & bedragen in 2023

Wist je dat je voor de renovatie van je badkamer aanspraak maakt op 1 of meerdere premies? Er zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. We bespreken ze uitgebreid in dit artikel. Zo weet je in een oogopslag welke badkamerwerken in aanmerking komen.

Heb je advies op maat nodig? Ben je (nog) op zoek naar een vakman voor jouw badkamerrenovatie? Stel je vragen en ontvang info, advies en prijzen op maat via ons offerteformulier.

Ontvang een prijs op maat voor de renovatie van jouw badkamer

Badkamerrenovatie: welke premies of financiële voordelen?

Type premie/Financieel voordeel Bedrag
Mijn VerbouwPremie 30 à 50 % van het factuurbedrag
Vlaamse aanpassingspremie 50 % van het factuurbedrag
Verlaagd btw-tarief 6 % in plaats van 21 %

Opgelet! De hoogte van het premiebedrag wordt bepaald op basis van diverse factoren. Mensen met een persoon ten laste bijvoorbeeld kunnen rekenen op een hoger percentage van het factuurbedrag.

Los daarvan zijn er voldoende tips om de badkamer prijs of de kost van de renovatiewerken te drukken. Het grootste financiële voordeel doe je daarbij vooral via een premie. We zetten hieronder jouw opties even op een rij.

1. Veranderingen tegenover afgelopen jaren

Wie zijn badkamer wil renoveren, kan geen beroep meer doen op de Vlaamse verbeteringspremie. Sinds 1 februari 2019 zijn de oude renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringspremie niet langer van kracht. Ze werden samengevoegd tot de Overkoepelende Renovatiepremie.

Daarnaast heb je de Aanpassingspremie. Afhankelijk van wat je precies renoveert in je badkamer, kan je een beroep doen op de Renovatiepremie of de Aanpassingspremie.

🛀 Ontvang offertes op maat 🛀

Wil je jouw badkamer laten renoveren? Vraag hier gratis offertes op maat bij de beste badkamerspecialisten, vergelijk vrijblijvende offertes en bekom zo de beste prijs!

👉 Gratis offertes ontvangen

2. Mijn VerbouwPremie sanitair

Renovatiepremie badkamer van Vlaamse Overheid: tot 30% van de totale kostprijs

Sinds 1 juli 2022 vervangt Mijn VerbouwPremie als vaste premie de oude renovatiepremies en de meeste investeringspremies voor energie-efficiëntie van Fluvius.

Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je voorlopig nog geen aanvraag versturen voor Mijn VerbouwPremie). Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

Heb je tussen 1 oktober en 31 december 2022 Mijn VerbouwPremie aangevraagd? De benodigde factuur voor jouw aanvraag mag dan maximaal 27 maanden bedragen (2 jaar en 3 maanden).

Voorwaarden:

  • De volgende werken komen in aanmerking voor premies in de categorie elektriciteit en sanitatie: elektrische installatie- en telecommunicatiewerken, inclusief aansluiting op het openbare net en installatie van elektriciteitsmeetsystemen
  • CV leidingen vervangen
  • Renovatie van sanitaire leidingen en afvoeren
  • Installeren van regenwaterinstallaties en sanitaire leidingen en afvoeren
  • De bestaande sanitaire voorzieningen vernieuwen of installeer maximaal één douche, één badkuip, twee wastafels en één toilet (indien nog niet geïnstalleerd)

De woning of het appartement moet op de datum van aanvraag voor de Mijn VerbouwPremie minimaal 15 jaar oud zijn.

Badkamermeubels en -accessoires komen niet in aanmerking voor premies. Ook het plaatsen van elektrische verbruiksartikelen, verlichtingsapparatuur en radiatoren komt niet in aanmerking voor premies.

Niet elke categorie van werken of sanitaire installaties komt echter in aanmerking voor de premie. Zorg dus dat je aan de vereiste voorwaarden voldoet om de premie te kunnen opstrijken.

Luxeproducten zoals een bubbelbad, een stoomdouche, badkamerdecoratie, installaties die groene energie opwekken en verluchtingssystemen komen niet in aanmerking. Ook een tweede badkamer of een tweede toilet valt uit de boot.

Voor alle premieaanvragen tot en met 31 december 2023 gelden de volgende premiepercentages (50 % en 35 % voor de laagste en middeninkomensgroepen). Voor aanvragen na 2024 geldt een lager premiepercentage (respectievelijk 35 % en 25 %).

Je kan een premie krijgen tot 50 % van het investeringsbedrag. De maximale premie is € 3.750. De totale factuurwaarde voor de in aanmerking komende categorieën elektriciteit en sanitair is minimaal € 1.000 en maximaal € 7.500.

Je kan een premie krijgen tot 35 % van de (plan)kosten. De maximale premie is 2.625 euro. De totale factuurwaarde voor de in aanmerking komende categorieën elektriciteit en sanitair is minimaal € 1.000 en maximaal € 7.500.

Wie komt in aanmerking voor deze premie?

Premies in de categorieën elektriciteit en sanitair zijn beschikbaar van eigenaar-bewoners en verhuurders in de midden- en laagste inkomenscategorieën aan de sociale verhuurbedrijven (SVK).

Voor alle categorieën werken kan je bij Mijn VerbouwPremie een factuur opvragen waarvoor je geen verbouwingspremie en/of premie bij Fluvius hebt aangevraagd en geen premie hebt gekregen. Heb je in het verleden renovatiesubsidie ​​of Fluviussubsidie ​​aangevraagd, zoals werken aan een muur, dan kan je zonder wachttijd Mijn VerbouwPremie aanvragen voor andere nota’s en ander muurwerk.
De factuur die je bij jouw aanvraag moet voegen, mag niet ouder zijn dan 2 jaar (24 maanden) vanaf de datum van de premieaanvraag.

Van 1 oktober t/m 31 december 2022 kan je tot 2 jaar en 3 maanden vanaf de aanvraagdatum (i.p.v. tot 2 jaar) premies aanvragen voor facturen.

Het totale factuurbedrag moet minimaal € 1.000 (exclusief btw) zijn om voor de premie in aanmerking te komen.

3. Vlaamse aanpassingspremie badkamer voor een 65-plusser

Aanpassingspremie aanvragen voor badkamer bij Vlaamse Overheid: maximaal 1.250 euro van Wonen Vlaanderen

Ben jij of is een inwonend gezinslid of persoon ten laste minstens 65 jaar oud en wil je jouw badkamer toegankelijker maken voor je oude dag? Dan kan je in aanmerking komen voor de Vlaamse aanpassingspremie uitgegeven door de Vlaamse Overheid!

Je komt in aanmerking voor de premie als je wat hulpmiddelen laat installeren, maar je kan je badkamer ook laten ombouwen om het aan de noden van het ouder worden te laten voldoen.

De volgende zaken komen allemaal in aanmerking: je toilet en/of badkamer gebruiksvriendelijk maken voor een bejaarde, handgrepen en steunmiddelen voorzien, deur en doorgang groter maken en drempels verwijderen.

Let wel, als je de badkamer aanpast, moet die minstens over een douche en lavabo beschikken.

Wie komt in aanmerking voor deze premie?

Niet iedereen heeft zomaar recht op een aanpassingspremie. Net zoals bij de renovatiepremie, moet je de werken laten uitvoeren door een erkende renovatiefirma.

Ook je inkomsten, de eigenschappen van je woning en het prijskaartje van de werken spelen opnieuw een rol. Leeftijd is deze keer echter ook van belang, jij, een inwonend gezinslid of een persoon ten laste moet minstens 65 jaar oud zijn.

👉 De aanpassingspremie is van toepassing op elk apart onderdeel van de badkamerrenovatie en bedraagt 50% van de eigenlijke kostprijs, inclusief btw. Je kan echter nooit meer dan € 1.250 aan premie krijgen per onderdeel.

De facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn wanneer je ze indient bij Wonen Vlaanderen. Ontdek nu of je in aanmerking komt met alle resterende voorwaarden op Vlaanderen.be.

4. Verlaagd btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent

Verlaagd btw tarief van 6 procent voor woningen ouder dan 10 jaar

Geen echte premie, maar wel een mooi voordeel is het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de renovatie van de badkamer. Is de woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6 procent btw op renovatiewerken.

Daaronder verstaan we:

  • Het voorzien van sanitair (wc, bad, douche, lavabo, …), bijhorend vast badkamermeubilair op maat en vaste ventilatiesystemen.
  • Schilderwerken
  • Wand- of vloerbekleding (meestal tegels, maar ook laminaat, parket …).

Ben je na het lezen over deze verschillende premies en initiatieven overtuigd om je badkamer te renoveren? Ga dan op zoek naar een erkende specialist door vrijblijvend offertes aan te vragen met onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke badkamerproject heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.