Badkamermeubel op maat laten maken: waarop letten?

Ben je op zoek naar een badkamermeubel op maat? Die kan je laten maken! In dit artikel kom je te weten op welke zaken je moet letten, evenals de voor- en nadelen van een op maat gemaakt badkamermeubel.

Waarom kiezen voor op maat gemaakte badkamermeubels?

Er zijn een aantal voordelen aan het hebben van meubels op maat in je badkamer:

  • Meubels op maat gaan efficiënt om met de ruimte in je wellicht krappe badkamer. Door de precieze afmeting en maatwerk kan je optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan opbergruimte.
  • Een ander voordeel is dat je zelf het ontwerp en de materialen kan uitkiezen. Heb je een mooie kolomkast gezien, maar wil je die iets smaller en in een andere kleur? Dan is maatwerk je beste vriend! Er is veel keuze.
  • Je kan zelf het materiaal van het beslag uitkiezen. Dat zijn de scharnieren en schuifmechanismen.
  • Je hebt veel controle over het kiezen van alle elementen in je badkamer. Denk dan aan je wastafel, de kranen. Of misschien ben je op zoek naar een modern badkamermeubel dat je nergens kan vinden.

Hoe verschilt het van een kant-en-klaar model?

Maatwerk badkamermeubels verschillen vaak van kant-en-klaar modellen op de volgende manieren:

  • Als je iets op maat laat maken, is de kwaliteit vaak hoger. Hierdoor gaan de meubels in je badkamer langer mee.
  • De materialen en afwerking zijn tevens van een hogere kwaliteit. Vakmensen zullen eerder gebruikmaken van MDF. Een wastafelmeubel in de winkel, bijvoorbeeld, kan ook gemaakt zijn van een ander soort, goedkoper materiaal.
  • Bij kantenklaar modellen weet je niet wat voor soort beslag er wordt gebruikt. Bij deze modellen kan bespaard zijn op goedkoper materiaal om de prijs laag te houden. Hierdoor kan je sneller een probleem met de scharnieren gaan krijgen.
  • Je werkblad, misschien wel het belangrijkste onderdeel van je badkamer, moet zo min mogelijk krassen vertonen. Tropisch hout, natuursteen of glas zijn hier geschikte materialen voor. Een kant-en-klaar werkblad is vaak gevoeliger voor krassen en beschadigingen.
  • Er is vaak een verschil in prijs. Een kant-en-klare kolomkast zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan een op maat gemaakte.
We zien verschillende badkamermeubels voor een blauwe muur.

Prijs badkamermeubel op maat

Je kan de prijs van een badkamermeubel op maat ongeveer vergelijken met de prijs van duurdere sanitairwinkels. Als je iets op maat maakt, heb je echter wel meer bewegingsvrijheid.

De prijs van een op maat gemaakt badkamermeubel verschilt natuurlijk per grootte, maar een gemiddeld meubel is verkrijgbaar vanaf € 1.500.

Als je meer ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld in je kolomkast, of iets anders dat groter is, beginnen de prijzen al snel bij € 2.500 tot € 5.000.

Waarom is een op maat gemaakt badkamermeubel zo duur?

Je spullen in de badkamer krijgen veel te verduren. Elementen zoals een werkblad, een wastafelmeubel of je kranen moeten goed bestand zijn tegen krassen, hoge luchtvochtigheid, verschillende bijtende vloeistoffen en nog veel meer.

Hierom moeten je badkamermeubels van goed, duurzaam en robuust materiaal gemaakt zijn. Hier zit helaas een prijskaartje aan. 

Besef je wel dat zeker bij badkamermeubels de gouden regel geldt: goedkoop is duurkoop. Probeer zo min mogelijk te besparen op het materiaal van je badkamermeubels. Anders loop je een groter risico op rot, schade en hogere reparatiekosten.

Welke materialen worden gebruikt voor badkamermeubels?

Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor het maken van badkamermeubels. Vaak wordt er gekozen voor massief hout of plaatmaterialen.

Massief hout en eiken

De soorten massief hout die worden gebruikt voor badkamermeubilair zijn goed bestand tegen vocht. Houten meubilair in je badkamer moet je wel zo nu en dan behandelen om vochtbestendig te blijven.

Eiken, essen, iepen en esdoorn zijn voorbeelden van geschikte houtsoorten. Deze houtsoorten komen vaak uit de omgeving. Er zijn ook exotische houtsoorten geschikt voor badkamers. Deze houtsoorten zijn wel duurder.

Plaatmaterialen

Het gebruik van plaatmaterialen is een goedkopere optie voor de badkamer. Het plaatmateriaal moet wel behandeld worden om vochtbestendig te zijn. Er zijn verschillende soorten lak waar je uit kunt kiezen: mat, gelakt, glanzend of gekleurd.

Ben je benieuwd naar meer verschillende stijlen?
Vul dan het formulier in voor gratis en vrijblijvend advies!
arrow Gratis advies

Wat zijn de mogelijkheden en opties?

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden en stijlen waar je uit kunt kiezen voor het opfleuren van je badkamer. 

Stijl badkamermeubel

Je kunt er ook voor kiezen om je badkamer in een harmonieuze stijl te laten ontwerpen, zoals landelijk, modern of industrieel.

Landelijke badkamermeubel

Een landelijke stijl staat voor gezelligheid en warmte. Deze stijl is erg sfeervol en populair. Het geeft een ambachtelijk uiterlijk. Daarom zijn houten meubels hier vaak geschikt voor.

Aardtinten en vintage meubilair dragen bij aan het verkrijgen van deze stijl.

Moderne badkamermeubel

Een moderne badkamer is strak met weinig franjes. Daarnaast kan je denken aan strakke lijnen, simpelheid en het gebruik van een accentkleur. Dit kan je goed terug laten komen in je meubilair.

Industriële badkamermeubel

Een industriële stijl werkt vooral met staal. Het heeft vaak een stoere uitstraling. Je kan het staal ook combineren met hout om deze look te verkrijgen. Kleuren die hierbij passen zijn wit, grijs en zwart.

Design en verlichting

Als je het fijn vindt dat je badkamer een bepaalde uitstraling heeft, dan moeten alle elementen in je badkamer dat vertellen. Niet alleen de vloer en verlichting, maar ook je badkamermeubilair.

Als je wilt dat je badkamer rust uitstraalt, is het goed om over de verschillende elementen na te denken die samen jouw badkamer vormen.

We zien hier verschillende testjes voor het bepalen van de juiste kleur en het juiste materiaal voor een badkamer.

Stappenplan badmeubel op maat samenstellen

Weet je ongeveer wat je wilt? Dan hebben we een handig stappenplan opgesteld waarmee je, samen met de door jou gekozen vakpersoon, een badmeubel op maat kunt samenstellen.

Stap 1: afmetingen

In eerste instantie heb je natuurlijk de afmetingen nodig: lengte, breedte en diepte. De maximale breedte is in dit geval het belangrijkst.

De diepte van een badkamermeubel is over het algemeen 45 cm. Je kunt dit aanpassen aan de afmetingen van de badkamer zelf.

Stap 2: onderdelen

Dan moeten nog de onderdelen worden uitgekozen: wastafel, werkblad, kasten en lades, en beslag.

Wastafel

De wastafel is een erg functioneel onderdeel van je badmeubel. Het is ook erg prominent in het zicht en dus moet je goed nagaan wat vorm, kleur en materiaal je graag wilt. Populaire materialen zijn keramiek, composiet en kunststof.

Werkblad

Het werkblad moet goed bestand zijn tegen vocht en krassen. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals hardhout of natuursteen. Je kunt ook MDF overwegen en het volledige meubelstuk van één materiaal laten maken.

Kasten en lades

Ook bij kasten en lades kun je het best gebruikmaken van hardhout, MDF of kunststof. Daarnaast komen kasten en lades in verschillende soorten en maten.

Beslag

Het beslag moet, net als alles in je badkamer, goed bestand zijn tegen luchtvochtigheid. Het is daarom verstandig om goed met de professional te overleggen welk soort materiaal het meest duurzaam is voor je scharnieren, handgrepen en schuifsystemen.

Stap 3: kleur en stijl

Als laatste kijk je naar de kleur en stijl van het meubelstuk. Wit is natuurlijk de meest klassieke badkamerkleur. Maar dat betekent niet dat jij dat ook hoeft te doen!

Als je twijfels hebt, denk dan goed aan een bepaalde stijl of sfeer die je zou willen uitstralen. Daar hoort vaak een bepaald kleurenpalet bij. Je kan ook in overleg gaan met een specialist.

Een warme badkamer met isolatie, een houten vloer en een oranje aarden muur, een wit bad, een handoekenrek en twee aarden vazen.

Wil je het interieur van jouw badkamer aanpassen? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten

Op zoek naar aanpassingen aan het interieur van je badkamer? Wij geven je graag advies op maat! Vul het onderstaande formulier in en dan kunnen wij je helpen om in contact te komen met badkamerspecialisten bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.