Ventilatie in badkamer: voordelen, mogelijkheden en tips

Ventilatie in de badkamer van jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de voordelen, mogelijkheden en tips. Krijg hier meer informatie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Is ventilatie in de badkamer verplicht?

Een betere isolatie in nieuwbouwwoningen heeft enorm veel voordelen. Helaas heeft het ook één groot nadeel. Door de betere isolatie is het moeilijker om jouw woning goed geventileerd te houden. Oude lucht wordt hierdoor minder of niet ververst.

In vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer is een gezond leefklimaat heel belangrijk. Om dit te verkrijgen, moet de vochtige lucht afgevoerd worden via een ventilatiesysteem. Maar is dat ook verplicht?

Kijken we naar nieuwbouwwoningen of aanbouw, dan is een goede ventilatie van de badkamer verplicht sinds 2006. Dit is in België vastgelegd in de wetgeving in de vorm van het EPB of Energieprestaties en Binnenklimaat.

In de badkamer moet volgens de regelgeving een verticaal afvoerkanaal aanwezig zijn, aangesloten op mechanische luchtafvoer of op een natuurlijke afvoer naar buiten.

De ventilatie moet zodanig geregeld zijn dat er minimaal 3.6m³ per uur kan worden aan en afgevoerd, per m² vloeroppervlak.

Een vakman inschakelen bij het bouwen van een woning of het aanbouwen van een badkamer is hierbij geen overbodige luxe. Voldoet je badkamer namelijk niet aan de EPB-regels, riskeer je een fikse boete van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Let op: bij een renovatie van jouw badkamer gelden deze regels niet

Het is echter verstandig om een gezond leefklimaat te creëren. Om hiervoor te zorgen voorzie je best een goede badkamerverluchting.

ventilatierooster badkamer

Hoe ventileer je je badkamer?

Het is ondertussen al duidelijk dat het belangrijk is om je badkamer goed te ventileren voor een gezond leefklimaat. Maar hoe ventileer je dan je badkamer?

Je badkamer ventileren kan op verschillende manieren. Een van de meest voor de hand liggende manieren is natuurlijke ventilatie. Na het douchen een raam openzetten kan al helpen.

Een nadeel van deze natuurlijke ventilatie is echter dat het veel warmteverlies met zich meebrengt. Daarbovenop zal je badkamer niet goed opdrogen bij koud of vochtig weer.

Daarom is het aangeraden om extra ventilatie aan te brengen, zoals door middel van een ventilator of een mechanisch ventilatiesysteem. We bespreken deze twee mogelijke systemen in meer detail hieronder.

Wil je weten welk ventilatiesysteem de beste optie is voor jouw badkamer?
Neem dan gerust contact op met vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.
arrow Ontvang offertes

Badkamerventilatoren

Wil je jouw badkamer op een efficiënte manier verluchten? Dan zijn badkamerventilatoren een goede keuze. Ze zijn daarbovenop ook nog eens snel in het verluchten en best goedkoop.

Badkamerventilatoren kunnen handmatig, maar ook automatisch gestuurd worden. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een ventilator met een tijdklok, vochtsensor of bewegingssensor. Er zijn drie uitvoeringen beschikbaar wanneer je kijkt naar de modellen:

  • Opbouwventilatoren
  • Buisventilatoren
  • Kanaalventilatoren

Deze drie uitvoeringen worden in de volgende paragraaf uitgebreider besproken.

De makkelijke installatie en goedkope prijs zijn de voordelen van een badkamerventilator. Deze ventilator heeft echter ook een aantal nadelen.

Zo zal er in de zomer veel warme lucht binnenkomen en in de winter koude lucht, wat leidt tot temperatuurschommelingen.

Mechanische ventilatiesystemen

Het beschermen van jouw badkamer tegen vocht is enorm belangrijk. Hierin speelt badkamerverluchting een essentiële rol.

Natuurlijke badkamerverluchting kan hierbij helpen, maar zal niet voldoende zijn voor een goede ventilatie. Een efficiënte manier om jouw badkamer van bijkomende ventilatie te voorzien, is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.

Een centraal ventilatiesysteem is in vele huishoudens aanwezig. Hierin heb je drie soorten systemen:

  • 1. Ventilatiesysteem B: hierbij wordt de toevoer van schone lucht mechanisch geregeld, terwijl de afvoer van vochtige lucht gebeurt op natuurlijke wijze. Een groot voordeel van zo’n ventilatiesysteem B is dat er een filter kan worden ingebouwd, waardoor slechte geuren uit de buitenlucht gefilterd worden. Een nadeel van dit systeem is dan weer dat de lucht die binnenkomt koud is. Hierdoor krijg je het gevoel dat er tocht is. Daarbovenop heeft het systeem best wel wat onderhoud nodig. De filters, het buizennet en de ventilatoren zelf moeten namelijk heel regelmatig worden schoongemaakt.
  • 2. Ventilatiesysteem C: hierbij gebeurt de toevoer van lucht op een natuurlijke wijze en de afvoer van lucht wordt mechanisch geregeld. Dit is precies het omgekeerd van ventilatiesysteem B. Het voordeel van de natuurlijke aanvoer van lucht en de mechanische afvoer is dat het veel minder onderhoud nodig heeft. Een nadeel is natuurlijk dat de binnenkomende lucht niet is opgewarmd. Het is normaal om de ventilatieroosters in de winter te sluiten, maar dit beperkt wel de toevoer van schone lucht.
  • 3. Ventilatiesysteem D: in dit systeem is zowel de aanvoer als de afvoer van lucht volgens een mechanisch systeem. Het systeem met een warmtewisselaar wordt het vaakst gekozen. De warmte wordt dan uit de lucht gehaald voordat het naar buiten afgevoerd wordt. Op deze manier moet je minder stoken. Ventilatiesysteem D is het meest efficiënte systeem, maar ook wel een pak duurder als je dat vergelijkt met ventilatiesysteem B of C.
Installatie ventilatiesysteem

Is een ventilator een efficiënte badkamerverluchting?

Een ventilator of mechanische ventilatie in jouw badkamer laten plaatsen is een grote investering. Daarbovenop is het ook nog eens moeilijk om zelf aan te leggen en zal je dus bijna altijd de installatiekosten van een vakman moeten betalen.

Badkamerventilatoren zijn heel makkelijk te installeren. Er zijn hiervan drie verschillende soorten zoals hierboven al vermeld.

We bespreken deze hieronder in meer detail. Welke soort voor jou echter het beste is, is afhankelijk van de grootte van jouw badkamer, maar ook van de lengte van het afvoerkanaal.

Opbouwventilator

Opbouwventilatoren zijn goedkoop en heel simpel te installeren. Het is de populairste soort badkamerventilator. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is stroom en een opening naar buiten via het dak of de muren. Er is hiervoor dus geen afvoerkanaal nodig waardoor hij dus op een raam of aan de buitenmuur kan geïnstalleerd worden.

Ze zijn helemaal automatisch afgesteld. Je kan hierbij kiezen tussen een vochtsensor of bewegingssensor. Een nadeel van de opbouwventilator is echter wel dat het geluid van de motor hinderlijk kan zijn.

Buisventilatoren

Buisventilatoren zijn enkel geschikt voor kleinere badkamers. Zoals de naam het al een beetje zegt, wordt in dit geval de ventilator in de afvoerbuis zelf geplaatst.

Het is een krachtige ventilator die de lucht kan verplaatsen doorheen een lang afvoerkanaal. Het geluid van de motor hoeft je geen zorgen te baren, aangezien de ventilator buiten de badkamer is.

Kanaalventilator

Kanaalventilatoren worden tussen twee afvoerbuizen geplaatst. Ze zijn heel geschikt als de lucht langere afstanden moet afleggen van de badkamer naar buiten toe, dit wordt ook wel kanaalafstanden genoemd. Het geluid dat ze maken is heel beperkt aangezien de ventilator zelf ergens anders gemonteerd is.

Badkamerventilator met vochtsensor

Een badkamerventilator zorgt voor een goede afvoer van vochtige lucht wanneer je doucht of een bad neemt. Om te voorkomen dat je deze vergeet aan te zetten, kan je de ventilator aansluiten op de lichtschakelaar of je kan er een bewegingssensor in installeren. Zo begint de ventilator te werken als er beweging is en dus iemand aanwezig is in de badkamer.

Een nadeel van deze badkamerventilator met bewegingssensor is dat hij dus ook aan zal gaan als er een huisdier langs de sensor loopt. Daarbovenop moet de ventilator een tijdje blijven werken na de douche.

Daarom gaat de voorkeur uit naar een ventilator met vochtsensor. Na het meten van het vochtgehalte in de lucht slaat hij al dan niet aan. Dit is afhankelijk van het niveau van het vochtgehalte.

badkamer raam ventilatie

Wat is de beste plek voor badkamerverluchting?

Wat is nu de beste plek voor de installatie van een ventilator of badkamerverluchting? Komt er vocht in de ventilator, dan zorgt dit hoogstwaarschijnlijk voor een kortsluiting. Kijkend naar de veiligheid is het dus aan te raden de ventilator niet te dicht bij de douche, het bad of de wasbak te plaatsen.

Goede locaties voor badkamerverluchting zijn bijvoorbeeld het plafond of hoog aan de muur. Heb je een kleine badkamer? Dan is het aangeraden om een inbouwventilator te kiezen om problemen te vermijden.

Wil je weten waar de beste plaats is in jouw badkamer om een ventilator of badkamerverluchting te plaatsen?
Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.
arrow Ontvang offertes

Hoe badkamer ventileren als er geen raam is? Tips

Heb je geen raam in jouw badkamer? Bevindt jouw badkamer zich niet aan de buitenkant van jouw woning? Geen nood, ook al is er geen afvoer aanwezig, kan je jouw badkamer op een goede manier ventileren.

Hieronder sommen we een aantal tips op die je kan toepassen:

  • Zorg voor tocht: door de badkamerdeur open te laten en ramen in andere kamers te openen, kan de lucht gemakkelijk door je woning circuleren.
  • Draagbare badkamerventilator: deze blaast lucht in de badkamer om op die manier luchtcirculatie en ventilatie te creëren. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing tot je een mechanische of ingebouwde ventilator installeert.
  • Badkamerventilator: installeer een badkamerventilator. Een badkamerventilator zuigt vochtige lucht uit de badkamer en voert deze naar buiten. Op deze manier kan je jouw badkamer ook ventileren zonder een raam nodig te hebben.
  • Luchtontvochtiger: dit apparaat haalt vocht uit de kamer en verzamelt het in een reservoir. Er zijn wegwerp luchtontvochtigers en elektronische ontvochtigers beschikbaar.
  • Mechanisch ventilatiesysteem: een mechanisch ventilatiesysteem is ideaal voor badkamers die niet aan de buitenkant van je woning liggen en dus geen ramen hebben. Het is de meest efficiënte maar ook de duurste oplossing voor het ventileren van jouw badkamer.
ventilatierooster

Ook interessant voor jou:

Hieronder bespreken we een aantal vragen die vaak gesteld worden en die ook heel interessant zijn om te weten.

Waar bevindt zich het afzuigpunt in de badkamer?

+
Waar bevindt zich nu het afzuigpunt in jouw badkamer? Je hebt twee soorten afzuiging in de badkamer: opbouw of inbouw afzuiging. Het grootste verschil tussen deze 2 soorten is de plaats waar de afzuiging wordt geplaatst.

Bij een opbouw afzuiging in de badkamer wordt het afzuigpunt geplaatst aan de muur of tegen het plafond. Kies je voor een inbouw ventilatiesysteem, dan wordt het afzuigpunt gemonteerd in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen in.

Hoeveel ventilatie is er nodig in de badkamer?

+
Hoeveel ventilatie heeft een badkamer nu precies nodig? Om de nodige capaciteit van de ventilator te bepalen, kan je gebruik maken van een simpele formule: lengte x breedte x hoogte van de badkamer in meter x 10. Een grotere badkamer heeft dus logischerwijs meer ventilatorcapaciteit nodig in vergelijking met een kleine badkamer. 

Bijvoorbeeld: een badkamer is 4 meter lang, 2 meter breed en heeft een hoogte van 2,5 meter. Hiervoor heb je met toepassing van de formule dus een capaciteit nodig van: 4 x 2 x 2,5 x 10 = 200 m³/h.

Wat is een goede ventilatie voor de badkamer?

+
Het beste ventilatiesysteem voor jouw badkamer is een mechanisch ventilatiesysteem D. Dit geldt trouwens voor alle kamers in jouw woning. Het gaat hierbij om een centraal ventilatiesysteem dat zowel de luchtinstroom als de luchtuitstroom mechanisch en automatisch controleert. Op deze manier voorzie je een goede ventilatie en voorkom je vochtproblemen in jouw woning en zeker in jouw badkamer.

Hoe kan ik condens in de badkamer verminderen met ventilatie?

+
Om het condens in jouw badkamer te verminderen, zorg je er best voor dat jouw badkamer goed geventileerd is. Zoals hierboven al vermeld is een mechanisch ventilatiesysteem het meest efficiënt. Maar je kan ook een raam openzetten of een ventilatierooster installeren. Het belangrijkste is dat frisse lucht toegelaten wordt en dat de vochtige lucht wordt afgevoerd.
poetsen ventilatierooster

Heb je hulp nodig bij het verluchten van je badkamer? Vul dan het formulier in en kom in contact met badkamerspecialisten

Ontvang gratis offertes voor verschillende ventilatieopties voor jouw badkamer. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over welke ventilatie het beste bij jouw voorkeuren past. Vind op deze manier de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.