Wil je de badkamer goedkoop renoveren? Tips en advies

Je badkamer renoveren op een goedkope manier is geen gemakkelijke klus. In dit artikel leer je hoe je jouw badkamer goedkoop kunt renoveren. Je leest ook over verschillende tips en adviezen zodat je renovatie verloopt zoals je wilt.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor een goedkope badkamerrenovatie in 2024?

De gemiddelde prijs voor de badkamerrenovatie ligt tussen € 3.000 en 4.500 (exclusief btw). Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in je eindfactuur zoals de keuzes van de gebruikte materialen, de grootte en de staat van je badkamer, de afbraak deels zelf doen, etc.

Het is dus aan te raden om slimme keuzes te maken om de kosten te verminderen door steeds te kiezen voor de meest voordelige optie.

Er zijn verschillende soorten renovaties waaruit je kunt kiezen om je badkamer te renoveren:

  • Goedkope badkamerrenovatie: bij dit type renovatie herstel je de badkamer niet volledig. Je maakt budgetvriendelijke keuzes zoals je meubels hergebruiken, je wandtegels van een nieuwe kleur voorzien in plaats van ze te vervangen, en geen naammerken voor je sanitair kiezen. Dit zijn voorbeelden die ervoor zorgen dat je kosten laag blijven. De gemiddelde prijs ligt tussen € 3.000 en 4.500 (exclusief btw en montage).
  • Standaard badkamerrenovatie: bij dit type renovatie kan je je badkamer volledig opknappen of gaan voor meer luxe bij de keuze van je verschillende materialen. De gemiddelde prijs ligt tussen € 7.500 en 12.500 (exclusief btw en montage).
  • Luxueuze badkamerrenovatie: dit soort renovatie betreft grote badkamers of badkamers waarbij de volledigheid wordt vernieuwd met luxematerialen. De prijs voor de renovatie van een luxueuze badkamer kan oplopen tot meer dan € 20.000.

Het is aan te raden een ervaren badkamerinstallateur in te huren voor je renovatie

De voordelen van het inhuren van een ervaren vakman zijn dat je door zijn ervaring verzekerd bent van de beste kwaliteit, het minder tijd kost waardoor de werken sneller afgerond zijn, en dat hij rekening houdt met je budget.

Welke elementen bepalen de prijs van een badkamerrenovatie?

Afmeting van de ruimte

De afmeting van je badkamerruimte speelt een rol, omdat je bij een grotere badkamer meer moet doen of meer materialen moet bestellen dan bij een kleinere badkamer.

Bij het vervangen van je vloer betaal je per vierkante meter, er is dus zeker een prijsverschil tussen een grote en een kleine badkamer.

Meer ruimte betekent ook de mogelijkheid om meer dan één wastafel te plaatsen of één douche en één bad te installeren, wat leidt tot meer kosten.

Uitrusting sanitair

Voor de renovatie van je badkamer heb je de keuze, je bepaalt zelf wat het eindresultaat gaat zijn. Kies je voor luxe of heb je liever standaard uitrustingen?

De verschillende materialen die je gebruikt om je badkamer te renoveren zullen een rol spelen bij je eindfactuur. Wanneer je over een groot budget beschikt, heb je veel meer mogelijkheden dan wanneer je een laag budget hebt.

Gratis bespaartip
Bespaar op je badkamerrenovatie door offertes te vergelijken van vakmannen in jouw regio.
arrow Vind de beste prijs en kwaliteit

Tips om je badkamer goedkoop te renoveren

Het is mogelijk om van je oude badkamer een nieuwe en gemoderniseerde te maken met een klein budget. Wij geven je enkele besparingstips om je badkamer te renoveren met lage kosten.

1. Vastgesteld budget beschikbaar stellen

Een duidelijk budget vastleggen en je daaraan houden is een goede eerste stap om te hoge kosten te vermijden. Maak een schatting van hoeveel alles gaat kosten en bepaal hoeveel je aan de werken wilt spenderen.

Zorg ook voor een buffer, want belangrijke projecten zoals de renovatie van een badkamer kunnen onverwachte kosten met zich meebrengen.

2. Zelf de montage en installatie uitvoeren

Probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Als je de nodige handigheid bezit, kun je bepaalde werken zelf uitvoeren, wat bespaart op arbeidskosten.

In het omgekeerde geval is het echter aangeraden een ervaren vakman in te huren. Dit helpt installatiefouten te voorkomen en garandeert de beste kwaliteit.

3. Vergelijk goedkope materialen [keramische tegels of stucwerk]

Vergelijk verschillende materialen om zo een budgetvriendelijk alternatief te vinden voor je bekleding, zo verlaag je de totale kosten. Opteer voor goedkope materialen zoals keramische tegels, kunststof of stucwerk voor de renovatie van je badkamer.

Ook door je wanden een andere kleur te geven in plaats van nieuwe tegels, kun je een nieuwe uitstraling creëren. Overweeg dus zeker andere mogelijkheden bij de keuze van je materiaal.

4. Goedkope inloopdouche of bad plaatsen

Omdat je enkel nog maar een douchewand moet installeren, kan een inloopdouche vaak de goedkoopste optie zijn; afhankelijk van het materiaal kan een bad ook betaalbaar zijn. Beide opties kunnen voordelig zijn, maar het verschil ligt in de stijl en het materiaal dat je kiest.

5. Behoud de bestaande indeling van de badkamer

Ben je van plan een volledige renovatie uit te voeren en nieuw sanitair aan te leggen? Bekijk eerst of je de huidige indeling kunt behouden, daarmee vermijd je kosten zoals het uitbreken van tegels en het verleggen of plaatsen van nieuwe leidingen.

Denk ook aan de toekomst en neem de tijd om je bestaande leidingen te controleren om het risico op lekkages te verhinderen.

6. Spanplafond plaatsen in plaats van een nieuw plafond

Je kan ervoor kiezen om een spanplafond te installeren in je nieuwe badkamer. Dit is een verlaagd plafond waarbij een doek strak wordt gespannen over je oude plafond.

Met een afwerking door een specialist zal het resultaat uitstekend zijn voor je nieuwe badkamer, en zo bespaar je ook op de afbraakkosten van je oude plafond.

7. Kiezen voor goedkope badkamermeubels

Wil je je badkamermeubels veranderen maar heb je een klein budget? Overweeg dan om je badkamer te verbouwen met tweedehands meubels.

Dit vormt een goedkoop alternatief om een nieuwe uitstraling te creëren zonder je spaarpot aan te spreken. Je kan ook overwegen om je meubels zelf een nieuwe kleur te geven, zo bespaar je nog meer.

Voor en na foto van een kleine badkamerrenovatie.

Waarop letten bij een goedkope renovatie?

Er zijn enkele handige tips waarop je moet letten wanneer je bezig bent met de renovatie van je badkamer.

Bespaar op de juiste zaken

Vermijd dat je kort na de renovatie je badkamer nog eens moet renoveren. Het is dus belangrijk dat je een groot deel van je budget toewijst aan werkzaamheden zoals het herstellen van de isolatie, het verbeteren van de kwaliteit van de leidingen en het installeren van een ventilatiesysteem zodat vochtige lucht de badkamer kan verlaten.

Hierdoor voorkom je vochtproblemen en schimmelgroei. Bespaar dus niet op werkzaamheden die het comfort van je badkamer kunnen verbeteren.

Denk ook aan veiligheid

Je nieuwe badkamer moet niet alleen stijlvol zijn, maar ook praktisch en veilig. Het is één van de meest gebruikte delen van het huis en kan dus snel een gevaarlijke plaats zijn voor je kinderen.

Daarom is het een goed idee om te investeren in een inloopdouche zonder drempel of een douche met veiligheidsgrepen om comfort en veiligheid te garanderen.

Kies voor een badkamer die gemakkelijk te onderhouden is

Het onderhouden van je badkamer moet geen zware klus zijn. Kies daarom voor materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn, zoals zwevende badkamermeubels en onderhoudsvriendelijke wand- en vloerbekleding. Op deze manier bespaar je tijd en kosten.

Combineer verschillende renovatiewerken

Door verschillende werkzaamheden te combineren, zoals het installeren van nieuwe verwarming, het plaatsen van nieuwe vloertegels en het verbeteren van de isolatie samen met de plaatsing van een ventilatiesysteem, voorkom je dat je in de toekomst je badkamer moet openbreken om elke taak afzonderlijk uit te voeren.

Vind een vakman in jouw buurt
Laat je badkamer renoveren door een ervaren vakman in jouw regio.

Zelf de badkamer verbouwen of toch een badkamerspecialist inschakelen?

Het is zeker dat de renovatie deels zelf doen de goedkoopste oplossing is, maar om problemen en extra kosten te vermijden, is het het beste om bepaalde klussen, zoals het installeren van sanitair, door een badkamerspecialist te laten doen.

De voordelen van het inhuren van een ervaren vakman zijn dat hij je kan adviseren over welke zaken je het beste kunt vervangen of vernieuwen en hoe je op sommige werkzaamheden kunt besparen.

Bijkomende voordelen zijn dat je met een vakman financiële zekerheid hebt, kunt profiteren van verschillende premies en de zekerheid hebt dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd.

Badkamerspecialist inhuren voor de verbouwing van de badkamer.

Wat is beter: badkamerrenovatie of een nieuwe badkamer?

Ook al is een goedkope nieuwe badkamer een optie, in de praktijk is een nieuwe badkamer duurder dan een renovatie. Bij een compleet nieuwe badkamer komt er altijd meer sloopwerk bij, waardoor je uiteindelijk met een hogere prijsfactuur eindigt.

Je badkamer renoveren is goedkoper omdat je dan bepaalde zaken kunt behouden of sommige zelf kunt hergebruiken in je nieuwe badkamer. De eindprijs zal dus lager zijn omdat je in dit geval minder sloopwerk hebt.

Ook interessant voor jou:

Is er een premie voor badkamerrenovatie beschikbaar?

+
Op de website van de Vlaamse overheid kun je een aanvraag doen voor verschillende renovatiepremies die de totale kostprijs verlagen. Je kunt in aanmerking komen voor verschillende premies zoals Mijn VerbouwPremie, de Aanpassingspremie en een verlaagd btw-tarief.

Hoeveel kost het om een kleine badkamer te renoveren?

+
De prijs voor het renoveren van een kleine badkamer begint vanaf € 3.500, maar de totale kostprijs is afhankelijk van de grootte van je badkamer en de gekozen materialen.

Hoeveel kost een volledig nieuwe badkamer?

+
De prijs voor een nieuwe badkamer begint vanaf € 6.000, maar de totale kostprijs is afhankelijk van de grootte van je badkamer en de gekozen materialen.

Wil je jouw badkamer renoveren? Vul het formulier in en ontvang gratis offertes van badkamerspecialisten

Ben je op zoek naar meer gedetailleerde info, heb je een budget vastgesteld en denk je klaar te zijn voor het avontuur? Vul dan het formulier in om in contact te komen met één of meerdere specialisten die klaarstaan om je te helpen bij het renoveren van je badkamer. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.