Vloer badkamer: soorten, plaatsing en extra tips

De vloer van je badkamer hoeft niet enkel functioneel te zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk. De keuze van de soort vloerbedekking vereist een zorgvuldige afweging. Daarom verken je in dit artikel de verschillende soorten vloer voor je badkamer, de plaatsing ervan en enkele tips.

Soorten badkamervloeren

Er bestaan verschillende soorten badkamervloeren. Welke jij precies moet kiezen voor je badkamer hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. We bespreken de populairste vloeren, soort per soort. 

Vloertegels

Voor je badkamervloer kan je kiezen voor vloertegels. De populairste tegels zijn keramische vloertegels. 

Keramische vloertegels

De keramische tegelvloer is heel erg in de mode tegenwoordig. Ze zijn niet alleen waterdicht, maar ook heel erg onderhoudsvriendelijk.

Wil je het volledige comfort? Ga dan voor de combinatie met vloerverwarming. Bovendien kan je de tegels zelfs combineren met andere soorten vloerbedekking zoals hout.

Maar wat zijn nu de voordelen van keramische vloertegels?

 • Onderhoudsvriendelijk
 • Waterbestendig 
 • Sterk
 • Slijtvast
 • Budgetvriendelijke opties
 • Breed assortiment aan designs en afwerking

We raden de combinatie met vloerverwarming aan omdat de tegels koud kunnen aanvoelen. Voor de tegels betaal je gemiddeld tussen de 50 en 120 euro per vierkante meter.

Specialist is keramische vloertegels aan het aanleggen.

Kurkvloer 

Ben je eerder een fan van een natuurlijke optie? Dan is een badkamervloer in kurk wellicht een goede optie voor jou. In tegenstelling tot hout is kurk van nature waterafstotend.

Een kurkvloer combineert geperst kurkschors met natuurlijke hars, waardoor het een enorm natuurlijke en milieuvriendelijke uitstraling heeft.

Dit zijn de voordelen van een kurken badkamervloer:

 • Voelt warm aan, zelfs zonder vloerverwarming
 • Waterdicht
 • Eenvoudige plaatsing
 • Geluiddempend
 • Budgetvriendelijker dan hout
 • Isolerend

Toch heeft een kurkvloer ook één groot nadeel: 

 • Je behandelt de vloer uit kurk best met een speciaal vernis. Zo voorkom je vochtplekken op je kurken vloer. 

Voor een kurken vloer betaal je gemiddeld tussen de 40 en 75 euro per vierkante meter.

Houten badkamervloer

Liever een badkamer in landelijke stijl? Hoewel een houten badkamervloer misschien absurd klinkt, is het wel een goede optie. 

Let wel op want niet elke houten vloer is geschikt voor een badkamer. Een badkamer is een vochtige ruimte en niet elke vloer kan daar tegen. 

Kies daarom voor een geschikte houten vloer zoals duurzame houtsoorten. Breng bovendien de nodige beschermingsmiddelen aan voor je vloer om de levensduur van het hout te verhogen. Het is aanbevolen om de beschermingslaag periodiek aan te brengen, afhankelijk van het type hout.

Spreekt het regelmatig onderhouden van je houten badkamervloer jou totaal niet aan? Je kan ook kiezen voor een massieve houten vloer of een vloer uit laminaat. Laminaat, hoewel niet gemaakt van massief hout, biedt een goede weerstand tegen vocht en is doorgaans goedkoper. 

Je betaalt gemiddeld tussen de 35 en 175 euro per vierkante meter voor een houten badkamervloer uit laminaat of parket.

Hulp nodig bij het aanleggen van een nieuwe vloer?
Vraag hier gratis offertes aan!

Badkamervloer vinyl of pvc

Je kan ook kiezen voor een badkamervloer uit vinyl of pvc. Maar wat zijn nu precies de goede eigenschappen van een badkamervloer uit vinyl of pvc?

 • Geluiddempend 
 • Vochtbestendig 
 • Budgetvriendelijk 
 • Voelt warm aan, zelfs zonder vloerverwarming 
 • Makkelijk schoon te houden

Dit type vloer heeft helaas ook één nadeel:

 • De vloer is minder slijtvast, waardoor je goed moet opletten bij het verplaatsen van zware badkamermeubels. 

De richtprijs van een badkamervloer uit vinyl of pvc bedraagt tussen de 35 en 50 euro per vierkante meter. 

Betonnen vloer

Hou je van een strakke en industriële uitstraling? Dan is een stoere betonlook perfect voor jouw nieuwe badkamer. Er zijn twee soorten vloeren:

 1. Gepolierde betonvloer: deze vloer is minstens 7 centimeter dik en is geschikt voor het aanleggen van een nieuwe badkamer. Bij kleine renovaties wordt deze soort afgeraden.
 2. Cementgebonden gietvloer: deze vloer is 4 tot 8 millimeter dik en is perfect voor minder ingrijpende renovaties. 

De richtprijs van de plaatsing van een nieuwe betonvloer bedraagt 40 tot 120 euro per vierkante meter.

Vergeet niet…

Beton zelf is niet waterdicht, daarom moet je het nog voorzien van een beschermlaag. Anders komen er watervlekken van je nieuwe vloer. Voor betonnen vloeren wordt vaak een laag kunsthars gebruikt. Als je de vloer wilt reinigen, gebruik dan enkel natuurlijke producten zoals bijenwas. Ben je geen fan van een beschermlaag? Dan is Beton Ciré meer geschikt voor jou. Dit is een waterdichte cementpleister. Dit soort beton wordt in dunne lagen op de reeds aanwezige badkamervloer aangebracht.

Vloer van mozaïek

Mozaïek tegelvloeren bieden veelzijdige en stijlvolle opties voor jouw badkamerbekleding. Ze zijn beschikbaar in talloze kleuren en uitvoeringen. Het aanbod aan combinatiemogelijkheden is eindeloos.

Je kunt ze gebruiken voor volledige wanden, stroken, boorden of accenten. Het mixen van verschillende kleuren en maten kan een prachtige uitstraling creëren.

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van het gebruiksgebied

Witte, vierkante mozaïektegels van 30×30 zijn al verkrijgbaar vanaf 20 euro per vel, maar kunnen oplopen tot 100 euro per vel. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de kwaliteit van de tegels die je kiest.

Gietvloer

Een gietvloer in je badkamer biedt talloze mogelijkheden. Je hebt keuze uit diverse materialen zoals cement, zacht kunststof of steentapijt. De voordelen hiervan zijn:

 • Waterdicht
 • Onderhoud is makkelijk
 • Naadloze aansluiting
 • Perfecte combinatie met vloerverwarming
 • Veel designopties

Hoewel een gietvloer arbeidsintensief is, kan deze nog steeds geplaatst worden tijdens kleine renovaties. Dit komt doordat de dikte beperkt is tot 1 tot 6 mm.

De prijs voor het plaatsen van een gietvloer ligt tussen de 70 en 150 euro per vierkante meter, exclusief btw.

Foto van een strakke moderne badkamer met gietvloer.

Wat kost een badkamervloer?

Voor het bekleden van je badkamer mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 300 en 1.500 euro. De aanleg van een nieuwe vloer is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Type vloerbekleding (bijvoorbeeld kurkvloer, beton, etc.)
 • Oppervlakte van de badkamer (gemiddeld is dat 8,5 vierkante meter)
 • Complexiteit van de werken
 • Vraagprijs van de aannemer

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per materiaal, met plaatsing inbegrepen.

Type vloerbekledingRichtprijs per vierkante meter
Keramische vloertegels€ 50 tot 120
Kurkvloer€ 40 tot 75
Houten vloer€ 35 tot 175
Vloer uit vinyl of pvc€ 35 tot 50
Betonnen vloer€ 40 tot 120
Gietvloer€ 70 à 150

Wat is de beste vloer voor een badkamer?

Hieronder benadrukken we enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij de keuze van je vloerbekleding.

Badkamervloer reinigen

Voor eenvoudig onderhoud van je badkamervloer kun je het beste kiezen voor een gietvloer, vinylvloer of betonvloer. Een houten vloer vereist niet alleen regelmatig schoonmaken, maar ook periodieke behandelingen met vernis of olie.

Budget

De prijzen van vloertegels voor de badkamer kunnen sterk variëren. Met een beperkt budget zijn een vinylvloer of laminaat ideale keuzes.

Badkamervloer renoveren

Wanneer je de badkamer wilt renoveren, moet je rekening houden met waterdichtheid. Keramische tegels en kunststof gietvloeren zijn waterdicht, maar andere materialen zoals betonvloeren, parket en steentapijt vereisen extra behandelingen.

Welke ondervloer is geschikt voor een badkamer?

Bij het kiezen van de vloerbedekking moet je ook rekening houden met de ondervloer. Vinyl vereist bijvoorbeeld een egale ondervloer.

Hoewel gietvloeren en vloertegels in sommige gevallen op een houten draagstructuur kunnen worden geïnstalleerd, hangt hun geschiktheid af van specifieke product- en installatievereisten. Een flexibel alternatief voor een houten ondervloer is laminaat of parket.

Een moderne badkamer met een gele mat.

Badkamervloer aanleggen: tips & tricks

Er zijn diverse technieken die je kunt kiezen voor het aanleggen van je badkamervloer. Hier geven wij je specifieke tips & tricks voor de aanleg van jouw nieuwe tegels.

Badkamervloer gieten

Gietvloeren zijn erg populair omdat ze geheel naadloos gelegd worden. Er zullen geen vuile voegen ontstaan en het onderhoud is vrij simpel.

Een betonvloer is geen goede keuze omdat het niet waterdicht is. Je kiest beter voor een polyurethaanvloer of epoxyvloer.

Badkamervloer waterdicht maken

Kurk en keramische tegels zijn van nature waterbestendig, maar kunnen een afwerking vereisen om volledig waterdicht te zijn. Daarnaast moet je de naden van je badkamervloer opvullen met een waterdichte kit.

Badkamervloer verven

In sommige gevallen is het mogelijk om je vloer te verven. Voor betonvloeren en tegelvloeren kun je verf kopen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je badkamer schoon is voordat je begint met schilderen. Het wordt ook aangeraden om een primer te gebruiken.

Badkamervloer isoleren

Als je een nieuwe badkamervloer laat zetten, is het verstandig om hieronder isolatie aan te brengen. Dit helpt om de warmte in de ruimte te behouden. Zo blijven je blote voeten lekker warm. De beste keuze zijn isolatieplaten die je op maat kunt laten maken.

Wil je dat je badkamer in één keer perfect wordt aangelegd?
Aarzel dan niet en laat een professional dit doen.
arrow klik hier voor offertes

Ideeën en inspiratie voor badkamervloeren in 2024

Heb je nog altijd geen beslissing gemaakt? Hier zijn drie inspiratiebronnen die misschien voor jou de perfecte keuze zijn. Een moderne, strakke en originele badkamer? Dat kan zeker. Met mozaïektegels kun je allerlei kanten op.

Hier zijn ze gebruikt om de wit met gouden badkuip te accentueren. Dit combineert goed met de opkomende trend van marmer, die het een ideale keuze maakt.

Moderne badkamer met badkamerkuip en mozaïeken muur.

Heb je andere specifieke eisen zoals een industriële, coole look? Dan is een betonvloer de perfecte keuze. Zoals je ziet, kan het nog steeds een heel huiselijk en warm gevoel geven.

Industriële badkamer met badkuip en betonnen vloer.

Hieronder zie je een goed voorbeeld van een parketvloer. Parket is een budgetvriendelijke keuze. Desondanks heeft het een zeer elegante en modieuze look.

Moderne, strakke badkamer met twee lavabo's, badkuip en parketvloer.

Op zoek naar een badkamerspecialist? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Ben je op zoek naar professionele hulp? Vul dan zeker ons offerteformulier in en vergelijk verschillende specialisten. Zo vind je snel de beste deal voor jouw droombadkamer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.