Ligbad kopen: aandachtspunten, materiaal en plaatsing

Het hebben van een bad is een luxe. Wanneer je genoeg ruimte hebt in je badkamer is het zeker aan te raden te kiezen voor het laten plaatsen van een ligbad. Het kunnen nemen van een bad aan het einde van een lange dag, kan ervoor zorgen dat je weer helemaal tot rust komt.

Je maakt je hoofd leeg en het gebruik van oliën, geuren en kruiden heeft ook nog eens een therapeutische werking. Als je last hebt van spieren en gewrichten, kan het nemen van een bad ook genezend werken.

Wat kost een ligbad?

Materiaal ligbad Richtprijs
Acryl +- €1.150
Gietijzer +- €1.900
Plaatstaal +- €900

De prijzen voor baden liggen sterk uiteen en zijn afhankelijk van het type bad dat je koopt. Baden van acryl zijn bijvoorbeeld in prijsklasse het goedkoopst en baden van staal zijn duurder. Daarnaast is de prijs wisselend als het gaat om een ingebouwd of vrijstaand bad.

Een vrijstaand bad is duurder, omdat het productieproces meer tijd kost. De vraag naar inbouwbaden is hoger en daardoor de prijs lager.

Vervolgens hangt de prijs af van het model en de grootte van het bad. Alle extra’s, afwerkingen en plaatsing van een bad bepalen ook de prijs.

👉 Ga voor een indicatie uit voor een prijs van rond de €300 voor een standaard acryl inbouwbad.

Soorten ligbaden

vrijstaand bad

Er bestaan veel verschillende soorten baden. Als je beperkte ruimte in je badkamer hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoekbad. Deze nemen relatief gezien minder ruimte in beslag.

Heb je meer ruimte in je badkamer, denk dan eens aan een vrijstaand bad. Deze worden vaak in het midden van de ruimte geplaatst en hebben een zeer aparte uitstraling. Vaak staan dit type baden op pootjes, wat zorgt voor een speciale uitstraling.

Ook bestaan er douchebaden of inbouwbaden, waarbij het bad bevestigd is aan de muur en waarbij er ook een douchekop geïnstalleerd is.

Plaats een ligbad in je badkamer!

Naar stap 2

Inbouw en vrijstaand bad

Een inbouwbad is een standaard bad, wat tegen de badkamermuur wordt geplaatst. Vervolgens wordt het bad langs één of meerdere zijden voorzien van een badombouw. Dit is vooral handig als je het inbouwbad combineert met een douche. De badombouw zorgt ervoor dat na het nemen van een douche niet de hele badkamer onder water staat.

Een vrijstaand bad is niet afhankelijk van een muur en kan dus in het midden van een badkamer worden geplaatst. Vaak staat dit type bad op pootjes, maar dit hoeft niet.

Ligbad hoekbad

Baden in de vorm van een hoekbad kan handig zijn in het geval je badkamer niet zo groot is. Zoals de naam al zegt, dit bad staat in de hoek van de badkamer en kan daarom dus ook makkelijk gecombineerd worden met een douche.

Er zijn verschillende afmetingen van deze baden beschikbaar. Daarnaast zijn hoekbaden in verschillende vormen te verkrijgen.

Materiaal ligbad

Baden zijn er in verschillende materialen. Zo heb je baden van acryl, metaal, plaatstaal, gietijzer, quaryl en starylan. Bij het kiezen van het materiaal, is het handig rekening te houden met praktische zaken.

Ga bijvoorbeeld na of het materiaal duurzaam is, vooral omdat je regelmatig gebruik gaat maken van het bad. Ook is de onderhoudsvriendelijkheid van belang. Is het bad snel en gemakkelijk schoon te maken, of moet je regelmatig flink schrobben?

Acryl bad

Baden van acryl worden over het algemeen het meest gekozen. Ze zijn erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk schoon te maken. Acryl is ook wel bekend als kunststof en is daarom ook heel duurzaam. Het materiaal houdt daarnaast lang warmte vast, wat zeer handig is als het gaat om baden.

Verder is het een materiaal wat comfortabel aanvoelt. Het is glad en heeft geen hobbeltjes of kuiltjes. Dit maakt ook dat een bad van acryl eenvoudig schoon te maken is. Door er simpelweg met een doek langs te gaan, haal je het meeste vuil al weg en is het niet nodig hard te schrobben.

Ligbad uit hout

Een houten bad is een heel ander verhaal. Op de eerste plaats geeft een houten bad een heel andere sfeer binnen de badkamer. De uitstraling zorgt voor een ontspannen gevoel. Ook heeft dit type bad heeft veel voordelen. Zo werden houten baden vroeger al veel gebruikt en is het dus een oude traditie die opnieuw wordt toegepast.

Daarnaast is hout heel duurzaam en dus ook goed voor het milieu. Dit zorgt voor een gezonde manier van wellness. Het is een stijlvol natuurproduct en heeft een sterk isolerende werking. Het houdt het water uren warm.

ligbad uit hout

Ligbad kopen: waarop letten?

Als je voor jezelf duidelijk hebt dat je graag een bad wilt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je beslissen welk type bad je wilt. Past je ideale bad in je badkamer?

Ga ook goed na of je bad duurzaam is, of dat je op extra kosten kunt lopen. Bekijk ook goed de kwaliteit van goedkopere baden. Vaak zijn deze gemaakt van acryl en zijn ze erg dun, waardoor ze minder goed isoleren en je daardoor meer geld kwijt bent aan het warme water.

Bedenk je daarnaast ook wie het bad allemaal gaan gebruiken. Wil je je kinderen in bad doen, dan moet het bad ook vooral praktisch zijn.

Welke badafmetingen kiezen?

Er zijn net zoveel soorten baden als afmetingen. In principe is alles mogelijk. Wel zijn de meeste baden aan de voor en achterkant even hoog, vooral bij symmetrische baden.

Ook zijn er baden die niet standaard zijn en die bijvoorbeeld een hogere rugzijde en een lagere voetzijde hebben. De rughoogte is hierbij vaak 88 centimeter.

Hoe dan ook zijn er een aantal standaard maten die je tegen zult komen bij de symmetrische rechthoekige inbouwbaden. Deze zijn tussen de 1m40 en 1m80 lengte en 70 cm tot 90 cm breedte.

Bad met of zonder deurtje?

Wanneer je minder goed ter been bent kun je kiezen voor een bad met deurtje. Dit maakt het in bad stappen een stuk gemakkelijker. Het bad is precies hetzelfde als een normaal bad, alleen is er aan de zijkant een klein deurtje geplaatst. De drempel wordt zo verlaagd en soms is er helemaal geen opstap, waardoor je direct het bad in kunt lopen.

Hoe ligbad installeren en betegelen?

Als je een bad koopt, kun je er voor kiezen het bad te laten installeren voor een monteur. Dit is handig, vooral als je niet weet hoe het moet. Ook kun je er voor kiezen het bad te laten betegelen. Dit wordt veel gedaan bij inbouwbaden. Het is een goede manier het bad te laten integreren bij de rest van de badkamer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.