Instapbad: soorten en prijzen

Een instapbad is de ideale oplossing als het moeilijker wordt om gebruik te maken van een gewoon ligbad door ouderdom of fysieke ongemakken. Het maakt instappen namelijk zoveel eenvoudiger! Overweeg je om een instapbad te kopen voor je badkamer? Ontdek in dit artikel meer details over instapbaden en hun prijzen en hun mogelijkheden.

Wil je advies inwinnen bij badkamerexperts en installateurs in je regio vinden voor een offerte? Dat kan via onze offertepagina!

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Instapbaden prijzen

witte instapbad

Het is wel handig om op de hoogte te zijn van de instapbaden prijzen als je van plan bent om er eentje aan te schaffen. Zo weet je tenminste wat je te wachten staat! Daarbij is het belangrijk om te weten dat de prijzen voor dit type badkamertoestel afhankelijk is van een aantal factoren. Denk dan aan het soort bad, het merk en het model.

Hieronder vind je een overzicht met de gemiddelde prijzen voor instapbaden.

 • Instapbaden zonder opties: 1.750 tot 4.000 euro
 • Zitbaden zonder opties: 1.000 tot 2.500 euro
 • In hoogte verstelbare baden: 10.000 tot 18.000 euro

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Prijsbepalende factoren instapbaden

Bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie. Ze hangen namelijk sterk af van enkele factoren. Het type bad dat je kiest, speelt bijvoorbeeld een grote rol. De prijs van een klein instapbad ligt aanzienlijk lager dan die van een groter bad.

Ook de uitvoering heeft een belangrijke invloed op de prijs en er zijn heel wat opties. Elk merk heeft namelijk verscheidene modellen waaruit je kan kiezen. Daarbij geldt: hoe meer opties, hoe hoger de prijs. Denk daarom op voorhand goed na over wat voor jou van belang is. Dus welke functies er zeker niet mogen ontbreken!

Soorten instapbaden

Er zijn verschillende soorten instapbaden. Voor je de juiste beslissing kan maken, is het aan te raden om de diverse types hieronder te ontdekken.

Laat je adviseren

Instapbad met deur

Een instapbad met deur kan je een beetje vergelijken met een gewoon bad. Het grote verschil is dat er aan de linker- of rechterzijde een deurtje in de badwand geplaatst wordt.

In kleinere instapbaden kan het ook vooraan voorzien worden. Het deurtje maakt het je makkelijker om toegang te krijgen tot het bad, want er is hierdoor meestal geen opstapje aanwezig. In sommige gevallen wel, maar dan is het erg laag. Je hoeft je benen dus nooit meer over de badrand te tillen.

Je moet je ook helemaal geen zorgen maken over lekkages. Het lijkt misschien alsof dit een probleem kan vormen, maar dat is zeker niet zo. Het deurtje sluit namelijk perfect naadloos tegen de badwand aan.

Instapbad met inloopdouche

Een tweede optie is het instapbad met inloopdouche. De inloopdouche wordt hier volledig ingewerkt in het uiteinde van het instapbad. Wanneer je dan het deurtje opent, kan je kiezen of je een bad of een douche neemt.

Dit model is vooral een goede optie voor kleine badkamers, omdat je een bad en douche in één hebt. Hierdoor spaar je veel plaats uit! Er zijn verschillende soorten instapbaden met inloopdouches verkrijgbaar. Het is verstandig om eerst de diverse mogelijkheden te bekijken!

Zitbad

Een zitbad is nog een andere mogelijkheid. Dit is een bad waarin je comfortabel kan zitten, omdat er een rugsteun voorzien is. Er zijn zowel kleine als grote zitbaden.

Bij een kort zitbad heb je enkel ruimte om rechtop te zitten en je voeten onderaan te plaatsen. Dat zorgt er wel voor dat je niet veel water nodig hebt, waardoor je geld uitspaart.

Een groot zitbad kan je vergelijken met een standaard ligbad waar een verhoogd stuk in is gemaakt om op te kunnen zitten.

Instapbad met verstelbare hoogte

Wil je het jezelf heel makkelijk maken? Kies dan voor een instapbad dat je volledig naar wens kan verstellen. Op die manier ben je er zeker van dat je comfortabel zit! Een verstelbaar instapbad is ook aan te raden als je met meerdere mensen gebruik wil maken van het bad.

Hoe instapbad kiezen?

Wil je een instapbad kopen? Dan is het handig om te weten waarop je moet letten bij de aankoop. Een instapbad is namelijk niet zo goedkoop. Het laatste wat je dus wil is een verkeerd bad aanschaffen.

Zorg er daarom voor dat je in de eerste instantie kiest voor een bad dat past bij je badkamer. Als de ruimte heel klein is, kan je bijvoorbeeld niet zomaar elk model kiezen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aandachtspunten waar je best rekening mee houdt:

 • In de bodem van het bad is best een antisliplaag aanwezig
 • De baddeur moet hermetisch afgesloten zijn om lekkage te voorkomen
 • De drempel van de baddeur moet laag genoeg zijn

Laat je adviseren en ontvang prijzen op maat

Hoe verloopt het plaatsen van een instapbad?

Je bad laten omtoveren tot een instapbad, kan je gemakkelijk door de volgende stappen te volgen.

 1. Sluit water en elektriciteit af om problemen te voorkomen.
 2. Zorg dat het huidige bad volledig wordt afgebroken op een veilige manier.
 3. Ruim de badkamer op en zorg voor een goede toegankelijkheid.
 4. Plaatsing van de nieuwe sanitaire installatie.
 5. Werk je badkamer af zoals jij het wenst.

Het plaatsen van een instapbad is meestal op 1 dag gebeurd. Zo zie je maar dat wanneer je goed voorbereid bent, alles veel vlotter verloopt.

Alternatieven voor instapbad

Zie je een instapbad niet meteen zitten? Dan zijn er nog enkele alternatieven die je kan overwegen, zoals een douche met zitbank en een inloopdouche.

Douche met zitbank

Je kan ervoor kiezen om een douche te kopen die voorzien is van een zitbankje. Daarrdoor kan je gewoon gaan zitten tijdens het douchen. Het verkleint het slipgevaar alvast aanzienlijk.

Een douche met zitbank heeft ook een handgreep waar je je aan kan vasthouden en is voorzien van een antisliplaag. Daarnaast wordt het standaard niet te hoog gebouwd, zodat het heel toegankelijk is voor personen die minder mobiel zijn.

douche met zitbank

Inloopdouche

Een ander alternatief is de inloopdouche. Het is de perfecte keuze voor senioren of mensen die minder mobiel zijn, omdat er geen rand of drempel aanwezig is. Een inloopdouche is ook hygiënisch, want het vuil kan niet tussen de randen en in hoekjes kruipen. Daarnaast oogt het erg strak. Een extra leuk voordeel!

inloopdouche

Instapbad kopen? Vraag en vergelijk offertes

Wil je graag een instapbad kopen? Dan is het verstandig om op voorhand de prijzen van verschillende aanbieders te bestuderen. Je doet dat het best door bij meerdere installateurs een offerte te laten opstellen.

Twijfel dus niet, want een offerte aanvragen via onderstaand formulier duurt slechts enkele minuten en is heel simpel. Bovendien spaart het je heel wat geld uit en dat is altijd mooi meegenomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.