Douchewand kunststof: voordelen, aandachtspunten en opties

Overweeg je een kunststof douchewand in de badkamer van jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de voordelen, aandachtspunten en opties. Lees hier meer over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Wat zijn de voordelen van een douchewand van kunststof?

Een kunststof douchewand heeft een aantal kenmerken en voordelen:

 • Niet breekbaar.
 • Geen wateropname of verrotting.
 • Bestand tegen microben en schimmels.
 • UV-bestendig.
 • Makkelijk te bewerken: frezen, schroeven, zagen of boren.
 • Goed recycleerbaar.
 • Makkelijk en snel te plaatsen.
 • Goed voor renovatieprojecten.
 • Elegante en strakke uitstraling met minimale hoeveelheid voegen.
 • Weinig onderhoud nodig en makkelijk te poetsen.
 • Bestand tegen vocht en duurzaam.
 • Verschillende kleuropties mogelijk.

Kunststof wandpanelen zijn een voordeliger alternatief voor jouw badkamer dan tegels of marmer.

Goedkoop badkamer met douchecabine.

Hoe kun je een kunststof douchewand schoonmaken?

Hoe maak je jouw kunststof douchewand schoon? We geven je vier tips om je douchepanelen zo schoon mogelijk te houden:

 • Tip 1: droog de douchewanden af. Nadat je gedoucht hebt is het aangeraden om je douchewanden met een wisser en een doek droog te maken. Het is geen leuke klus, maar je behoudt hierdoor wel een proper kalkvrij oppervlak. Heb je een douchedeur van glas? Maak deze dan gelijktijdig schoon. Ook de kranen en douchekop hebben hier voordeel van.
 • Tip 2: kies voor een goede douchereiniger. Het reinigen van jouw douche met een douchereiniger doe je best één keer per week. Je reinigt hiermee de kunststof douchewanden, maar ook het glas en de ondergrond. Zo geef je jouw volledige douche een goed onderhoud.
 • Tip 3: bescherm de acrylplaat en deur van de douchewand. Kalkaanslag is een veel voorkomend probleem in de douche. Om dit zoveel mogelijk te vermijden is een anti-kalk behandeling van de douchewanden een aanrader. Het water zal hierdoor direct van de wanden aflopen en op die manier heeft kalk minder kans om te hechten. Voor een kalkbehandeling heb je een aantal zaken nodig: anti-kalk flesje, schuurspons, pads en handschoenen. Volg de bijhorende handleiding om het middel aan te brengen.
 • Tip 4: ventileren. Waterdamp gaat veel sneller weg bij het goed ventileren van jouw badkamer. Op deze manier slaat het water veel minder op de douchewand. Ventileer je badkamer minimaal 15 minuten na het douchen. Laat hierbij bijvoorbeeld uw badkamerdeur openstaan tijdens het douchen, een andere optie is het raam goed openzetten of jouw mechanische ventilatie op ‘schoonmaken’ zetten.

Wil je nog meer tips om jouw douchewanden te beschermen en kalkvrij te houden? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Meer tips voor jouw douchewand?
Vraag hier offertes aan!

Waarop letten bij een op maat gemaakte kunststof douchewand?

Een douchewand bepaalt een groot deel van de uitstraling van jouw badkamer. Het is daarom ook belangrijk dat de douchewand uit kunststof past in de badkamerstijl naar jouw keuze.

Het is heel belangrijk dat je de juiste afmetingen voor de douchewand bepaalt. Daarnaast is het ook belangrijk om op de dikte van de douchewand te letten bij je keuze.

Welke opties zijn er beschikbaar voor wandpanelen van kunststof?

Kunststof wandpanelen worden vaak gekozen voor in natte ruimtes zoals de keuken of badkamer. Waarom? Het is goedkoper, praktischer en hygiënischer in vergelijking met wandtegels of stukwerk.

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor wandpanelen van kunststof:

 • acryl platen
 • Marmeren kunststof wandpanelen

We bespreken deze verschillende opties hieronder in meer detail voor jou.

Moderne stijl in de badkamer.

Acryl platen

Acryl platen, ook wel acrylaat platen genoemd, zijn panelen van hetzelfde materiaal als een acryl bad of vloer. Krassen of beschadigingen op deze acryl platen zijn simpel te verwijderen door het materiaal af te schuren en te polijsten.

Een acryl plaat heeft een glasachtige glans waardoor ze een unieke uitstraling hebben. Acryl platen zijn porievrij, waardoor kalk of vuil niet snel hecht. Daarbovenop is het heel licht van gewicht waardoor het makkelijk te zagen, boren of laseren is.

Acryl platen kan je verkrijgen in veel verschillende kleuren. De meest gekozen zijn echter gewoon simpel wit, grijs of zwart. Je kan ervoor kiezen om een glanzende en matte zijde te hebben in deze verschillende kleuren. Bij de plaatsing kan je hierover nog beslissen welke kant de voorkant wordt.

De acryl platen bevatten aan beide kanten een beschermingsfolie. Daarbovenop kunnen ze op maat gemaakt worden voor jouw badkamer en jouw douchewand. De maximale maat van zo’n acryl plaat is 3.050 x 2.050 mm.

Marmeren kunststof wandpanelen

Wil je een luxueuzere uitstraling in jouw badkamer? Overweeg dan een marmeren kunststof plaat. Zo krijg je het effect van marmer voor de prijs van kunststof wandpanelen.

Deze marmeren kunststof wandpanelen hebben een snelle montage en zijn makkelijk te onderhouden. Ze zijn volledig UVbestendig en waterdicht. Zoals de acryl platen, zijn ook de marmerplaten goed te bewerken.

De normale dikte van de platen bedraagt 4 mm. 2.400 x 1.200 mm is dan weer de maximale maat van een marmeren kunststof wandpaneel. Ook deze panelen kan je gratis op maat laten maken.

Wil je weten welk kunststof wandpaneel het beste bij jouw badkamer past? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Wil je weten welk kunststof wandpaneel het beste bij jou past?
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Ook interessant voor jou:

Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen die je mogelijk ook interessant vindt.

Welk materiaal is het beste voor een douchewand?

+
Je hebt veel verschillende opties bij het kiezen van materialen voor jouw douchewand. Maar welke is nu echt het beste? Keramische tegels of natuursteen zijn altijd een goede keuze.

Maar ook kurk is een zeer geschikt materiaal als douchewand bekleding. Kurk is van nature waterafstotend en heeft een vuilafstotende toplaag. Op die manier kan zowel kalk als vuil niet hechten. Een natuurlijke en hippe look creëren kan hiermee perfect!

Kunnen wandpanelen over tegels worden geplaatst?

+
Wandpanelen plaatsen over tegels kan perfect! Het is één van de nieuwste technieken waarbij je de wandpanelen over de ‘oude’ wandbekleding plaatst. Of je nu tegels, hout, beton of spijkerwanden hebt als oude wandbekleding, de panelen kunnen hier makkelijk tegen geplaatst worden.

Daarbovenop hoef je dus ook niet te wachten tot voegsel is aangebracht en opgedroogd. Je kan na de installatie van de wandpanelen jouw badkamer ineens in gebruik nemen, wat een enorm voordeel is.

Hoe dik moet een douchewand zijn?

+
De dikte van jouw douchewand kan je zelf kiezen. Er zijn 3 opties: 6 mm, 8 mm en 10 mm. De dikte van een douchewand zegt iets over de kwaliteit en stevigheid van uw douchescherm.

Het is aangeraden een minimale dikte van 8 mm te nemen. Dan ben je zeker dat het douchescherm stevig en stabiel is. Hoe dikker, hoe zwaarder, dat maakt dat een douchewand van 10 mm wel wat meer moeite kost om te installeren.

Waarom kiezen voor plexiglas douchewand?

+
Waarom zou je ervoor kiezen om plexiglas als douchewand te installeren?

– Plexiglas is 25 keer sterker dan gewoon glas waardoor het een ideale vervanger is voor helder glas.
– Wil je het effect van glas maar niet het risico op barsten? Dan is plexiglas perfect, het risico op barsten is immers veel kleiner dan bij een glazen douchewand.
– Plexiglas is daarbovenop ook veel lichter en veiliger dan glas.
– Kalk hecht minder goed op plexiglas als je dit vergelijkt met gewoon glas.

Het nadeel van plexiglas is dan wel weer dat het krasgevoeliger is dan gewoon glas.
Installatie kunststof douchewand.

Op zoek naar een goedkope douchewand? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Ontvang gratis offertes voor de installatie van een kunststof douchewand. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over de kosten, de voordelen, aandachtspunten en de verschillende opties. Vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.