Prijs badkamerrenovatie: het totale overzicht van alle kosten

De prijs van je badkamerrenovatie hangt af van de stijl en materialen die je kiest. In dit artikel leer je hoe je elk renovatieproject tot een goed einde brengt.

Welke verschillende typen badkamerrenovatie zijn er?

Kies uit een van twee typen badkamerrenovatie. De eerste is het opfrissen van de badkamer. Dat betekent dat je accenten zoals meubels en de muurbekleding van je badkamer verandert. De tweede optie is een complete badkamerrenovatie, waarbij je de hele badkamer vernieuwt.

1. Aanpassen of opfrissen van de badkamer

Fris je badkamer op met enkele gemakkelijke stappen. Vervang het sanitair, plaats nieuwe of gepersonaliseerde meubels, vervang de elektriciteit en meer. Zo zie je al snel een verschil tussen je oude en je nieuwe badkamer.

2. Complete badkamerrenovatie

Bij een complete badkamerrenovatie heb je veel meer vrijheid; je hebt meer keuze over hoe je je nieuwe badkamer inricht en welke materialen je gebruikt.

Het budget voor een eenvoudige renovatie begint vanaf € 4.000. Voor een complete hernieuwing ligt de prijs tussen de € 7.500 en € 20.000. vraag gratis en vrijblijvend gepersonaliseerde offertes aan via ons offerteformulier.

Wil je je badkamer renoveren?
Krijg advies op maat voor je badkamer.

Volledige kostprijs van badkamerrenovatie: overzicht 2024

Het totale kostenplaatje van een badkamerrenovatie is niet altijd even duidelijk. De kostprijs verschilt op basis van het type renovatie, de materialen en vooral de grootte van je badkamer. Hier zijn 7 aandachtspunten en richtprijzen voor jouw badkamerrenovatie.

1. Leidingwerk

Waterleidingen zijn zeer belangrijk voor de aan- en afvoer van water in het toilet, de wastafel en de douche. Bij een complete renovatie kan je de leidingen aanpassen aan je behoeften.

Het aanpassen van de elektriciteitsleidingen is noodzakelijk bij een renovatie als je extra stopcontacten of betere lichtpunten wil installeren.

 • De prijs voor nieuw leidingwerk is ongeveer: € 360 – € 800 (incl. btw en inclusief montage).
De leidingen in de badkamer moeten worden aangepast of verlegd als onderdeel van de renovatie.

2. Vloer renoveren

Om ongevallen te vermijden in de badkamer is het belangrijk om de juiste vloer te leggen. Volgende vloeren zijn geschikt voor een badkamer:

Keramische tegels zijn ideaal voor de bekleding van je vloer en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals hout, beton en marmer.

Keramiek staat bekend om waterbestendigheid, duurzaamheid, onderhoudsgemak én de typische look van geglazuurde badkamertegels.

 • Prijs keramische tegels: € 10 – € 90 per m² (exclusief montage).

Je kan je badkamer ook bekleden met een houten vloer. Gebruik waterdicht hout om schade te voorkomen. Water kan het hout namelijk beschadigen en vervormen.

 • Prijs houten vloer: € 25 – € 180 per m² (exclusief montage).
Vloer van de badkamer renoveren naar een meer moderne stijl.

3. Renovatie van de badkamerwand

Een mooie wandbekleding met gepaste kleuren en materialen valt meteen op wanneer je de badkamer binnenstapt. Kies uit enkele favorieten:

Een afwerking van je wand met tegels is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook praktisch. Je maakt ze namelijk heel makkelijk schoon. Kies uit diverse stijlen en materialen, waaronder keramische wandtegels en muurtegels van natuursteen.

 • Prijs wandtegels: € 10 – € 90 per m².

Je kan je wand ook beschilderen of behangen. Voor die methoden is het belangrijk om voor waterdichte materialen te kiezen, om toekomstige reparatiekosten te voorkomen.

 • Prijs schilder: € 40 per uur of € 15 – € 20 per m² (incl. btw).
 • Prijs behanger: € 40 per uur of € 10 – € 25 per m² (incl. btw).

Is je behang beschadigd door vocht?

Overweeg dan het plaatsen van een voorzetwand van waterdicht gipskarton. Afwerken met Gyproc biedt vele voordelen: het is betaalbaar, eenvoudig te plaatsen en biedt tegelijkertijd isolatie.

4. Plafond renoveren

Het is belangrijk om je plafond onder handen te nemen wanneer je je badkamer renoveert. Hier zijn enkele opties om het plafond van je badkamer uniek te maken:

Kies je voor een spanplafond in je nieuwe badkamer? Weet dan dat dat een verlaagd plafond is waarbij een doek strak wordt gespannen over je oude plafond. De afwerking wordt verzorgd door een specialist. Dat levert een uitstekend resultaat op voor je nieuwe badkamer.

 • Prijs spanplafond: € 70 – € 80 per m² (exclusief montage)

Bij de renovatie van je plafond kan het gebruik van Gyproc een uitstekende keuze zijn.

Let er wel op om waterdicht gipskarton te gebruiken.

 • Prijs gyproc plafond: € 60 – € 80 per m² (exclusief montage).

Voor een vintage look kan je kiezen voor een aluminium plafond. Die zijn verkrijgbaar met horizontale of diagonale lamellen in verschillende kleuren en stijlen. Zo vind je gegarandeerd een match voor jouw interieur.

 • Prijs aluminium plafond: € 160 – € 200 per m² (exclusief montage).

5. Sanitaire installaties

Sluit de sanitaire installaties correct aan. Als ze goed functioneren en correct zijn aangesloten, verhogen ze het comfort van je badkamer aanzienlijk. Kies en combineer verschillende materialen en stijlen.

Voor je toilet heb je de keuze tussen verschillende typen: een zichtbaar toilet of een weggewerkt toilet. Die laatste is volledig weggewerkt in de wand.

 • De prijs van het toilet ligt tussen € 300 en € 1.000 (incl. btw en inclusief montage).

Voor je bad heb je tal van opties: een klassiek ligbad, een hoekbad, een zitbad (geschikt voor kleine badkamers), een combibad (bad + douche), een tweepersoonsbad, een whirlpoolbad, enzovoort. Kies zelf het materiaal en de stijl. Zo creëer je jouw eigen stijl in de badkamer.

 • De prijs van het bad ligt tussen € 500 en € 3.000 (incl. btw en inclusief montage).

Bij de renovatie van je douche kun je kiezen voor een douchecabine, een inloopdouche of het plaatsen van een douchebak. Ga nog een stap verder en integreer de douche in de vloer. 

 • De prijs van de douche is gemiddeld € 400 – € 3.000 (incl. btw en inclusief montage).

Wil je je wastafel aan de muur hangen of vrij in de ruimte plaatsen? Verkies je een enkele of dubbele lavabo? Jij beslist hoe je jouw wastafel wil hebben in je nieuwe badkamer.

 • De prijs van de wastafel ligt tussen € 400 – € 1.000 (incl. btw en inclusief montage).

Voor je kraan heb je de keuze tussen twee modellen: een mengkraan en een thermostatische kraan. Bij een thermostatische kraan beslis je op voorhand welke temperatuur je wilt hebben. Bij een mengkraan zijn koud en warm water aangesloten. Je laat dus water lopen tot het zo warm of koud is als je wil.

 • De prijs van het kraanwerk is € 125 – € 500 (incl. btw en inclusief montage).
Voor een betaalbare prijs kan een kraan geïnstalleerd worden in de badkamer die zowel koud als warm water kan leveren

6. Kiezen van een badkamermeubel

Het kiezen van meubels in gepaste kleuren en materialen helpt bij het accentueren en brengen van harmonie in je nieuwe badkamer.

De keuze is volledig aan jou: voeg een onderbouwkast onder je wastafel toe met of zonder opbergruimte. Pas het materiaal en de stijl van je meubels dan aan zodat ze passen bij het interieur van je badkamer. 

7. Badkamer ventileren

Zie een badkamerrenovatie als een langetermijninvestering: je lost toekomstige problemen op voor ze zich voordoen. Installeer bijvoorbeeld een ventilatiesysteem zodat de vochtige lucht de badkamer kan verlaten. Hierdoor ga je vochtproblemen en schimmelgroei tegen.

 • De prijs van het ventilatiesysteem ligt tussen € 2.500 en € 7.000 (excl. btw, inclusief montage).
Badkamer laten ventileren.

Wat is de totale prijs voor een badkamerrenovatie?

Je berekent niet op 1, 2, 3 de totale prijs van je badkamerrenovatie, want die hangt af van het type renovatie dat je wil maken. Andere factoren zoals de materialen, de grootte van de badkamer en het gewenste luxeniveau spelen ook een belangrijke rol in de berekening. Hieronder vind je richtprijzen voor totale prijzen per type badkamer.

Basis badkamer

Een basis badkamer renovatie bevat; de renovatie van een standaard douchecabine, een badkamermeubel met een wastafel, een standaard ligbad en een toilet. De vloer en wanden zijn eenvoudig afgewerkt.

 • De prijs ligt tussen de € 3.500 en € 7.000.

Standaard badkamer

De renovatie van een standaard badkamer omvat de restauratie van een inloopdouche, een ligbad, een toilet en een badkamermeubel met twee wastafels. Een standaard badkamer biedt je meer comfort dan een basis badkamer.

 • De prijs ligt tussen € 7.500 en € 12.500.

Uitgebreide badkamer renovatie [luxe]

De renovatie van een uitgebreid of luxe badkamer omvat; de restauratie van een dubbele wastafel, één of meerdere badkamermeubels, een toilet, een grote inloopdouche en een luxe ligbad of whirlpool. De eindprijs ligt een stuk hoger als je duurdere materialen en stijlen kiest.

 • De prijs ligt tussen € 12.500 en € 25.000.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van aannemers in jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Hoe besparen op de kosten van je badkamer? [Besparingstips]

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je woning. Het herstellen ervan om het comfort te verbeteren is een slim plan, maar herstellen met aandacht voor kosten is nog slimmer. Enkele besparingstips om je project tot een goed einde te brengen:

1. Bepaal het budget

Het opstellen van een budget voor je renovatie is belangrijk, omdat je hiermee een globale controle over het project behoudt. Je kunt zo beter reageren op onverwachte uitgaven, wat ook voorkomt dat je uiteindelijk met een te hoge factuur eindigt.

2. Sloopwerkzaamheden zelf te doen

De eindkosten van je badkamerrenovatie kun je ook beïnvloeden door bepaalde werkzaamheden zelf te doen, zoals het sloopwerk. Door dit zelf te doen, hoef je geen vakman te betalen voor de afbraak.

3. Schakel een specialist in

Als je een erkende specialist inschakelt, bespaar je tijd en geld. Die kan ervoor zorgen dat de werkzaamheden goed verlopen en dat je niet eindigt met een onafgewerkt project of werk van slechte kwaliteit.

4. Maak gebruik van premies en een verlaagd btw-tarief

Op de website van de Vlaamse overheid kan je een aanvraag indienen voor verschillende premies. Die premies helpen je om de kosten van je renovatiewerkzaamheden te verlagen

Je kunt in aanmerking komen voor verschillende premies, zoals de Mijn VerbouwPremie, de aanpassingspremie en een verlaagd btwtarief.

Een volledige badkamerrenovatie wordt uitgevoerd, waarbij we van een oude, niet-functionele badkamer overgaan naar een moderne, goed functionerende badkamer.

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de gemiddelde prijzen van een inloopdouche?

+
Inloopdouches zijn helemaal in. De gemiddelde prijs voor een inloopdouche begint vanaf € 3.400. Die prijs verschilt afhankelijk van de gebruikte materialen en de arbeidskosten.

Waarvan zijn de prijzen van badkamers afhankelijk?

+
De prijs van een badkamerrenovatie hangt af van de oppervlakte van je badkamer en het hoe luxueus je nieuwe badkamer is. Tot slot bepalen werkuren en materiaalprijzen de totaalprijs van badkamerrenovaties.

Zou ik mijn badkamer renoveren?

+
Dat is een beslissing die je voor jezelf moet maken. Is er iets stuk en zoek je vervangstukken of is het tijd voor een interieur make-over van je badkamer. De uiteindelijke beslissing hangt af van je persoonlijke wensen en behoeften.

Badkamer renoveren? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met specialisten in je buurt

Ben je op zoek naar gepersonaliseerde informatie over je badkamerrenovatie? Stel je vragen dan via het offerteformulier. Specialisten geven je dan snel gedetailleerde informatie.

Heb je een budget vastgesteld en ben je klaar voor het avontuur? Laat je gegevens dan achter in onderstaand formulier. Zo kom je rechtstreeks in contact met specialisten in jouw buurt die je graag verder helpen.

Onze specialisten staan klaar om je te helpen bij het renoveren van je badkamer. Het aanvragen van een offerte en het ontvangen van advies zijn gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.