Badkamervloer: soorten, plaatsing en extra tips

De vloer van de badkamer vormt een onlosmakelijk onderdeel van de gehele badkamer. Mede de vloer van de badkamer bepaalt de gehele sfeer en uitstraling van de badkamer. Maar een badkamervloer moet ook aan de nodig eisen voldoen.

De badkamer is een vochtige ruimte en de vloer staat dus voortdurend in contact met water. De badkamervloer moet zodoende o.a. waterdicht zijn. In dit artikel geven we je alle nodige info over wat je allemaal moet weten bij het plaatsen van badkamervloeren?

Soorten badkamervloeren

Ten eerste zul je bij het leggen van een badkamervloer een keuze moeten maken voor een vloer dat goed bij je badkamerinterieur past. De vloer moet namelijk  een bepaalde sfeer uitstralen.

Daarnaast zal de vloer bestand moeten zijn tegen grote hoeveelheden vocht. Het kan dus zijn dat je een bepaald materiaal op het oog hebt, maar dat niet bestand is tegen vocht. Toch zijn er nog meer dan voldoende badkamervloeren die zowel mooi als goed vochtbestendig zijn.

Vloertegels

De vloer die het vaakst voor de badkamer wordt uitgezocht zijn badkamertegels en dan vooral keramische tegels.

Keramische tegels voor badkamervloer

Keramische tegels vergen nauwelijks onderhoud en schoonmaken gaat heel gemakkelijk. Ook wanneer je chemische middelen gebruikt, zijn keramische tegels hiertegen bestand. De tegels zijn prima te combineren met vloerverwarming en er zijn tegels te vinden in alle kleuren, stijlen en afmetingen. Voor ieder budget zijn er wel keramische vloertegels te vinden.

Badkamer vloertegels in de vorm van natuursteen is ook erg populair. Dit geeft een bepaalde luxe uitstraling. Wel zijn natuursteen tegels wat gevoeliger. Je kunt ze niet met agressieve schoonmaakmiddelen schoonmaken.

Wanneer je graag een houten vloer wilt, maar je bent bang dat hout niet tegen vocht kan, dan kies je voor keramisch parket. Dit zijn vloertegels die zeer natuurgetrouw als hout zijn nagemaakt. Je profiteert van de warme uitstraling van hout en tegelijkertijd van de gemakken van keramische tegels.

Badkamer vloer kurk

Een kurkvloer is helemaal terug van weggeweest. Kurk is een natuurlijk materiaal dat net als een houten vloer een warme uitstraling heeft. Kurk voelt ook warm aan, dus je hebt voor deze vloer helemaal geen vloerverwarming nodig. Kurk is volledig recyclebaar en er worden geen bossen voor gekapt.

Waarom kiezen voor een badkamervloer uit kurk?

Met kurk heb je een ecologische badkamer vloer. Daarbij is het voordeel dat kurk van nature waterafstotend is. Voorwaarde is wel dat de kurkvloer voorzien is van een vernislaag. Deze laag moet één of twee keer per jaar worden aangebracht om de vloer langdurig vrij te houden van watervlekken. De huidige kurkvloeren zijn in allerlei designs en kleuren te verkrijgen.

Houten badkamervloer

Hout en vocht zijn geen goede combinatie. Toch kun je een houten vloer in de badkamer leggen, maar niet iedere houtsoort is geschikt. Sommige houten vloeren zullen door vocht en temperatuurwisselingen enorm gaan krimpen en uitzetten en vocht kan houtrot veroorzaken.

Ga je voor een houten vloer, kies dan voor massief parket van hardhout en breng een goede beschermende laag aan. Nog beter is het om te kiezen voor laminaat. Er zijn diverse laminaatfabrikanten die waterdicht laminaat op de markt hebben gebracht.

Omdat in laminaat ook kunststof is verwerkt is de vloer beter tegen vocht bestand. Bovendien is laminaat aanzienlijk goedkoper dan een vloer van massief parket.

Badkamervloer vinyl

Met een kunststof vloer, zoals een badkamervloer van vinyl weet je zeker dat je vloer waterdicht is. Vinyl is gemakkelijk naadloos te leggen en je hebt een enorme keuze uit verschillende kleuren en motieven. Er is altijd wel een vinylvloer te vinden die bij je badkamerinterieur past.

Vinyl voelt warm en zacht aan en geeft ook een bepaalde mate van akoestische isolatie. Er kunnen wel grote kwaliteitsverschillen in vinyl zitten. Een dikke vinylvloer heeft een goede beschermlaag en kan ook zware badkamermeubels dragen.

Badkamervloer PVC

Een badkamervloer van PVC lijkt op een vinylvloer. Ook PVC is kunststof dat goed bestand is tegen vocht. Een verschil is dat een PVC vloer uit stroken bestaat.

Waarom kiezen voor een PVC badkamervloer?

Net zoals laminaatplanken kun je de PVC stroken gemakkelijk in elkaar klikken. Het reinigen van een PVC vloer is zeer eenvoudig en agressieve schoonmaakmiddelen heb je niet nodig. Ook bij deze vloer moet je oppassen met zeer zware badkamermeubelen die een afdruk of schade op de vloer kunnen achterlaten.

Betonnen badkamer vloer

Met een betonnen badkamer vloer voldoe je helemaal aan de trend van de industriële uitstraling. Daarbij moet je wel rekening houden dat beton niet volledig waterdicht is en gevoelig is voor vlekken.

Een betonnen vloer moet je dan ook voorzien van een waterdichte en beschermende laag. Met een transparante laag behoud je in ieder geval de betonnen uitstraling. Een alternatief is betonpleister, oftewel “beton ciré”. Dit pleistermateriaal is wel waterdicht en in diverse kleuren te verkrijgen.

Mozaiek badkamer vloer

Een vloer van mozaïek is een kunstvorm die al teruggaat naar de oudheid. Kleine stukjes steen worden in de vloer gelegd en er kan een figuur of motief mee afgebeeld worden.

Er worden tegenwoordig niet altijd meer motieven mee gelegd, maar de uitstraling is nog steeds bijzonder. Mozaïek is verkrijgbaar als kleine keramische tegeltjes, kiezelstenen, glas of natuursteen. Stukjes mozaïek zijn tegenwoordig als matjes te verkrijgen en hierdoor heel gemakkelijk in de vloer te verwerken.

Badkamervloer aanleggen: tips & tricks

Afhankelijk van welke soort badkamervloer je kiest zijn er diverse technieken voorhanden voor het leggen van de vloer. Daarom enkele specifieke tips & tricks voor het leggen van bepaalde soorten badkamervloeren.

Badkamervloer gieten

Gietvloeren zijn vloeren die zeer populair zijn. Het grote voordeel van gegoten badkamervloeren is dat de vloer geheel naadloos gelegd wordt. Je zult dus nooit last hebben van vervuilde voegen en het onderhoud is erg gemakkelijk.

Er zijn diverse soorten gietvloeren. Voor de badkamer is een betonnen gietvloer niet aan te raden omdat deze vloer niet waterdicht is. Dit is wel het geval met een polyurethaan vloer of epoxyvloer. Hierin is kunststof verwerkt. Een gietvloer is wel gevoeliger voor krassen en scheuren.

Hoe badkamervloer aanleggen?

Badkamervloer waterdicht maken

Sommige materialen voor badkamervloeren zijn van zichzelf al waterdicht, zoals kurk en keramische tegels. Sommige materialen zijn gevoelig voor vocht, waardoor de badkamervloer waterdicht gemaakt moet worden. Dit bestaat meestal uit een transparante en beschermende laag die over de vloer moet worden aangebracht.

Verder moet je de nodige aandacht besteden aan de naden van je badkamervloer. De naden moeten goed opgevuld worden, meestal met een goede waterdichte kit.

Badkamervloer verven

Heb je een vloer in de badkamer die je niet mooi vindt, maar je hebt geen budget om een nieuwe badkamervloer te leggen? In sommige gevallen is het mogelijk om de vloer te verven. Dit zal dan vooral voor betonvloeren en tegelvloeren gelden. Voor deze materialen is speciale badkamer vloer verf te koop. Betonverf voor een betonnen vloer en speciale tegelverf voor het schilderen van tegels.

Het meest belangrijkste aan een badkamervloer verven is de voorbereiding. Zorg dus dat je vloer uitermate schoon en stofvrij is en ontvet de vloer ook met een ontvetter. Het is ook verstandig om een primer aan te brengen, zodat de verf goed kan hechten. Gebruik altijd originele verf dat ook als vloerverf te gebruiken is. Andere soorten verf zullen al snel loslaten.

Wil je je badkamervloer laten verven door een professional?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Badkamervloer isoleren

Wanneer je toch een nieuwe badkamervloer gaat letten, is het verstandig om hieronder isolatie aan te brengen. Hiermee kun je enorm veel energie besparen, want de warmte blijft in de ruimte behouden. Tevens zorgt isolatie voor een warm te belopen vloer.

Het beste isolatiemateriaal zijn isolatieplaten. Deze platen zijn gemakkelijk op maat te maken en hierover kan de gekozen badkamervloer aangebracht worden.

Badkamervloer laten leggen? Vergelijk offertes!

Natuurlijk is niet iedereen even handig. Wanneer je het zelf niet ziet zitten om een badkamervloer te leggen, dan kun je een specialist inschakelen. Je vloer zal professioneel en goed waterdicht gelegd worden. Bovendien heb je dan ook altijd recht op garantie.

Uiteraard is een badkamer vloer laten leggen wel duurder. Je betaalt immers ook de arbeidskosten. Vraag daarom offertes op bij diverse badkamerspecialisten. Zo kun je gemakkelijk de offertes vergelijken en de goedkoopste offerte uitkiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke badkamerproject heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.