Wat is de prijs van een inloopdouche?

Ben je toe aan een nieuwe douche? Een inloopdouche is een douche die overloopt in de badkamer zelf. De scheiding tussen douche en badkamer is dus vrij miniem. Vaak is een inloopdouche in een hoek tegen de muren van de badkamer geplaatst en wordt er een glazen scheidingswand geplaatst om de rest van de badkamer te beschermen tegen water. Hierdoor is een inloopdouche erg personaliseerbaar, waardoor dit soort douches te installeren zijn in bijna elke soort badkamer. In dit artikel behandelen we wat de prijs is van een inloopdouche en waar je bij het maken van kosten het beste op kan letten.

Prijs inloopdouche 2024

Inloopdouches komen in veel verschillende soorten en maten. De kosten kunnen hierdoor flink variëren. In sommige gevallen zijn de vloer en wand van de badkamer al geschikt voor een inloopdouche, terwijl in andere gevallen nog aanpassingen nodig zijn. Hier vind je een aantal gemiddelde prijzen:

Een inloopdouche begint al bij 500 euro, maar dit is slechts voor de materialen. Dit betekent dat je alles zelf moet doen.

Als je een standaard inloopdouche door een vakman laat installeren op een al geschikte badkamervloer en -wand, kost dit ongeveer 2.800 euro. Dit is inclusief plaatsing van de goot, (glazen) wand, beslag en sanitaire voorzieningen.

Inclusief nieuwe vloer- en wandbekleding wordt dit een bedrag van 3.400 euro. En als je luxueuzer wilt gaan (bijvoorbeeld met trendy wandpanelen), dan beginnen de prijzen vanaf ongeveer 5.000 euro.

We zien een minimalistische inloopdouche met een mooi betegelde roze muur.

Overzicht prijzen

De kosten van een inloopdouche bestaan uit drie onderdelen: arbeidskosten, materiaalkosten en afvoerkosten. Vooral materiaalkosten en arbeidskosten hebben een grote invloed op de prijs.

Hier vind je een overzicht van de materiaal- en arbeidskosten van een inloopdouche:

Onderdelen van doucheRichtprijs (incl. btw)
Vloerbekleding€ 25 à € 30 per m²
Douchebak€ 250 à € 500
Wandbekleding€ 25 à € 35 per m²
Douchewand€ 450
Douchedeur€ 500
Douchegoot€ 240 à € 550 per stuk
Douchebeslag€ 200 à € 2.000
Accessoires€ 170 à € 750
Materiaalkosten€ 475
Installatie- & arbeidskosten€ 1.600

Let wel: dit zijn slechts richtprijzen.

Ook op zoek naar een nieuwe inloopdouche?
Zoek dan niet verder en vul het onderstaande formulier in!
arrow Ontvang gratis offertes

Welke factoren bepalen de prijs van een inloopdouche?

Je hebt veel keuze bij het ontwerpen van een inloopdouche. Het hangt natuurlijk een beetje af van welk type inloopdouche je hebt, maar de kosten van een inloopdouche zijn afhankelijk van vijf verschillende factoren:

  1. Tegels
  2. Douchegoot
  3. Glazen of betegelde douchewand
  4. Douchebeslag
  5. Bouwmaterialen en plaatsing

Hier bespreken we al deze vijf elementen en hun bijkomende kosten.

1. Welke tegel ga je kiezen?

De betegeling en de keuze die je hierbij maakt hebben een grote invloed op de kosten. Het moet er immers mooi uitzien.

Keramische tegels zijn een goedkoop soort materiaal en zijn te verkrijgen vanaf € 9 per m². Maar er zijn natuurlijk ook andere opties zoals hardsteen vanaf € 30 per m². Hier is een klein overzicht van de tegelprijzen:

Soort tegelGemiddelde prijs per m²
Keramische tegels€ 9 à € 100
Leisteen€ 25 à € 160
Hardsteen€ 30 à € 130
Kwartsiet€ 40 à € 150
Marmer€ 50 à € 130

In plaats van vloertegels kan je ook nadenken over een douchebak. Dit is vaak een goedkopere keuze. Je hebt dan te maken met standaardmaten van de leverancier, maar je kunt wel kiezen uit een breed scala aan afmetingen. Het is wel een heel gemakkelijke keuze zonder al te veel gedoe.

De kosten van een douchebak liggen ongeveer tussen de 250 en 500 euro. Houd wel rekening met een klein opstapje (ongeveer 3,5 cm).

2. Het installeren van een douchegoot

Afhankelijk van het ontwerp en het materiaal kost een douchegoot gemiddeld tussen de 240 en 550 euro. De meesten kiezen voor een douchegoot die over de volledige breedte van de inloopdouche loopt.

Je kan ook overwegen om een douchegoot te plaatsen aan het begin van de inloopdouche. Het voordeel is dat je hiermee voorkomt dat er al te veel water de badkamer instroomt.

Bij een douchebak is de douchegoot vaak al inbegrepen. Die dient dan nog wel aangesloten te worden op het leidingwerk. Je kan ook een kleinere douchegoot van pvc nemen om materiaalkosten te besparen.

Meer weten over de factoren die de prijs van een inloopdouche beïnvloeden?
Verzamel alle info die je nodig hebt.
arrow Ontvang offertes op maat

3. Kiezen van een douchewand [glazen of betegelen]

Dan moet je nog de keuze maken welk materiaal je kiest voor de scheidingswand.

Een van de goedkopere opties is een glazen wand. De kosten van een glazen wand beginnen vanaf € 450. Een glazen wand past erg goed bij een moderne badkamer.

Je kan ook een muur metselen en betegelen om te gebruiken als scheidingswand. Dit laat je over het algemeen beter aan een vakman over.

Hierdoor liggen de prijzen ook wat hoger dan bij een glazen wand. Een muurtje is een mooie manier om je inloopdouche een integraal onderdeel te maken van je badkamer.

Een combinatie van de twee is ook mogelijk. Je kan bijvoorbeeld glas in een deels gemetselde muur plaatsen.

4. Selecteren van douchebeslag

De kosten van je douchebeslag beginnen bij € 200. Hoe mooier en luxer je het beslag wilt, hoe duurder het wordt, oplopend tot wel € 2.000. Onder het douchebeslag verstaan we de kranen, de douchekop en de muursteun van je eventuele glazen wand.

Het kan slim zijn om hier kosten te besparen, gezien het feit dat goedkoop douchebeslag eigenlijk al een heel netjes en luxe uitstraling heeft (als dat tenminste de stijl is waar je voor wilt gaan).

Sommige mensen kiezen voor de installatie van een regendouche. Het is zeker mogelijk om een losse handdouche daaraan toe te voegen. Vanwege al deze toevoegingen zal de prijs uiteraard hoger zijn.

5. Rekening houden met plaatsing en bouwmaterialen

Bouwmaterialen zullen je ongeveer € 500 kosten. De plaatsing van een inloopdouche zal gemiddeld € 1.600 kosten. Als je de inloopdouche aanlegt op de plek waar je oude douche heeft gestaan, kan dat in kosten schelen, omdat je je dan niet opnieuw bezig hoeft te houden met leidingwerk.

Een spanplafond installeren in de badkamer.

Hoe kan ik geld besparen op mijn inloopdouche? Bespaartips

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen bij het aanleggen van een inloopdouche. Hier vind je 5 handige tips:

  1. Goedkoop materiaal: het klinkt natuurlijk erg logisch; hoe goedkoper je materiaal, des te goedkoper je inloopdouche. Omdat materiaalkosten ongeveer 55% van het totaal bedragen, kan je hier veel verschil gaan maken. Je kan bijvoorbeeld overwegen om je douchewand van pvc te maken in plaats van tegels of glas. Pvc zorgt ook voor een waterdichte inloopdouche en is in veel verschillende kleuren te krijgen.
  2. Zelf doen: alles zelf doen zal misschien een beetje moeilijk worden (hoewel het zeker mogelijk is), maar er zijn genoeg voorbereidende werkzaamheden die je zelf kan doen. Zo bespaar je in arbeidskosten van de in te huren vakman of vrouw. Je kan bijvoorbeeld al wat sloopwerk verrichten.
  3. Premies: afhankelijk van hoe oud je woning is en wat voor werkzaamheden je gaat verrichten, kan je in aanmerking komen voor bepaalde premies. Kijk bijvoorbeeld naar de renovatiepremie of aanpassingspremie.
  4. Lokale bedrijven: besparen in voorrijkosten is een heel gemakkelijke manier om de prijs te onderdrukken. Je kan bijvoorbeeld met een bedrijf bij jou in de buurt werken om deze kosten te verlagen.
  5. Vergelijk prijzen: door prijzen te vergelijken van verschillende bedrijven kan je ook al heel snel de kosten van je inloopdouche verlagen. Soms kan dat leiden tot 40% lagere kosten. We helpen je graag gratis en vrijblijvend verder met het vergelijken van verschillende offertes.
Op zoek naar een vakman in de buurt?
Wij hebben de contacten!

Ook interessant voor jou:

Hier vind je nog wat handige informatie:

Wat kost een seniorendouche?

+
Wil je als 65-plusser ook een seniorendouche laten installeren? Dan wil je vooral een inloopdouche zonder opstapje. Of iets wat misschien zelfs rolstoeltoegankelijk is. Daarnaast is een seniorendouche voorzien van steunen, handgrepen en/of een douchestoel.

Een eenduidige richtprijs is daar helaas niet voor, omdat het afhangt van veel verschillende factoren. De makkelijkste en goedkoopste optie is het installeren van een inloopdouche op de plek van een oude douche of badkuip. Dan kan de nieuwe douche vaak gewoon op het al bestaande leidingwerk worden aangesloten.

Hoe grondiger het werk dat nog gedaan moet worden, hoe hoger de prijs. Het kan zomaar zo zijn dat je een nieuwe vloer– en wandbekleding nodig hebt.

Laat je daarom goed adviseren en breng duidelijk in kaart welke stappen er gezet moeten worden voor jouw inloopdouche.

Vakmensen zijn vaak bereid langs te komen om alles ter plaatse te concretiseren. Op deze manier kan je een duidelijk prijsoverzicht maken. Wij helpen je daar graag mee, gratis en vrijblijvend!

Wat is een goede maat voor een inloopdouche?

+
Een goede maat voor een inloopdouche hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Maar over het algemeen is een standaard inloopdouche 90 bij 120 cm. Dat is iets groter dan een douchecabine. De standaardmaat van een douchecabine is 90 bij 90 cm.

Een minimale breedte van 80 cm is aan te raden voor een inloopdouche. Als je het optimale comfort wilt hebben, dan raden we aan om een breedte op te meten vanaf 110 cm.

Als je een inloopdouche bouwt waar twee personen tegelijkertijd in kunnen, dan kan je het beste een breedte hebben van ongeveer 180 cm.

Qua lengte van de inloopdouche kun je het beste 120 cm aanhouden, minimaal 90 cm, en voor meer comfort 140 cm of meer.

Is het eenvoudig om een bad te vervangen door een inloopdouche?

+
Als je een inloopdouche wil plaatsen op de plek waar je nu een badkuip hebt staan, dan is het het eenvoudigst om een kant-en-klare inloopdouche te installeren.

Er hoeft dan niet veel sloopwerk aan te pas te komen en een kant-en-klare douche kan tevens goedkoper zijn. Vaak kan de bestaande waterafvoer van het bad gewoon hergebruikt worden.

Je kan ook zelf bepalen welke afmetingen je wilt. Daarnaast valt er ook nog te kiezen tussen een inloopdouche met of zonder opstapje.
Inloopdouche in een grote badkamer.

Nieuwsgierig naar de gemiddelde prijs van een inloopdouche? Vul het formulier in en ontvang prijsoffertes

Ben je overtuigd van de inloopdouche en nieuwsgierig naar de gemiddelde prijs ervan voor je eigen badkamer? Wij helpen je daar graag bij: vul hieronder het offerteformulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen. Door prijzen te vergelijken vind je de beste professional in jouw buurt tegen de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.