Plafond badkamer: soorten, prijs en tips

Iets waar je misschien niet meteen over nadenkt, maar het plafond in je badkamer moet goed bestendig zijn tegen de hoge luchtvochtigheid van deze ruimte in je woning. In dit artikel nemen we je mee langs de verschillende soorten plafonds, hun gemiddelde prijs en nog wat handige tips.

Welke plafonds zijn het best geschikt voor badkamers?

Om een beetje overzicht te bieden hebben we hier 8 verschillende soorten plafonds opgelijst die geschikt zouden kunnen zijn voor jouw badkamer. 

1. Spanplafond

Een spanplafond is een soort doek die onder je originele plafond gespannen hangt, vaak van pvc of polyester. Deze plafondsystemen zijn erg handig, want dan hoef je niet eerst het oude plafond te verwijderen.

Het doek bij een spanplafond heeft een strakke afwerking omdat het op maat wordt gemaakt en voorzien is van een polurethaan coating.

Een spanplafond heeft erg veel voordelen:

 • Vochtwerend
 • Veel verschillende stijlen mogelijk
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Relatief goedkoop
Een spanplafond installeren in de badkamer.

2. Plafondpanelen [MDF of HDF]

Je kan ook een badkamerplafond hebben met panelen gemaakt van MDF of HDF. Deze soort panelen worden bedekt met een zekere kunststoffolie die goed bestand is tegen de hoge luchtvochtigheid in je badkamer.

Enkele voordelen:

 • Een breed scala aan designs
 • Vochtbestendig
 • Makkelijk te plaatsen
 • Een groot aanbod in verschillende prijsklassen

3. Gyproc [gipskarton of gipsplaten]

Gipskarton of gipsplaten worden ook wel Gyproc genoemd. Panelen van dit materiaal worden erg veel gebruikt tijdens renovatiewerken.

Wees er wel attent op dat je de waterbestendige variant gebruikt voor je badkamer als plafondbekleding. Deze plafondpanelen moeten ook goed tegen temperatuurwisselingen kunnen.

Na het plaatsen van de gipsplaten beschilder je ze met een vochtwerende verf naar keuze. Waarna je als laatste stap de platen nog eens beschilderd met een vochtwerende laag. Dit is tegen schimmels, vochtplekken en loskomend verf.

Voordelen:

 • Vochtbestendig
 • Goedkoop
 • Verschillende designs mogelijk
Gipsplaten toepassen in de badkamer.

4. Tegels

Je kan niet alleen je vloer of wanden betegelen, maar je kan zeker ook je plafond in de badkamer voorzien van tegels. Het kan een mooie sfeer van eenheid geven in je badkamer.

De tegels zijn vochtwerend, maar vergeet de voegen zeker niet.

Grote voordelen zijn:

 • Eenvoudig schoon te houden: je maakt ze op dezelfde manier schoon als de tegels op de vloer en aan de wand. Niet al te veel onderhoud dus.
 • Verschillende mogelijkheden qua design.
 • Bestand tegen vocht.

5. Tadelakt

Tadelakt is een zeer interessante optie. Dit is een natuurlijke stucmethode die als eeuwenoude traditie afkomstig is uit Marokko en heeft een eenvoudige samenstelling van natuurlijk materiaal (voornamelijk bestaande uit kalk en marmerpoeder). Dit soort stucwerk is erg geschikt voor een plafond in de badkamer en andere vochtige ruimtes.

Tadelakt is waterafstotend maar ‘ademt’ ook, waardoor het vocht niet tussen je muren blijft hangen, of in dit geval het plafond van je badkamer. Het pleisterwerk lijkt erg op kalkverf of Venetiaans gips qua uiterlijk. 

Voordelen zijn:

 • Een naadloze afwerking.
 • Onderhoudsvriendelijk: tadelakt moet je wel regelmatig behandelen, maar je hoeft niet bezig te zijn met het schoonhouden van bepaalde voegen.

6. Cementgebonden platen

Een andere optie is cementgebonden platen. Het is een erg geschikte ondergrond als je het plafond in je badkamer wil gaan betegelen.

Deze soort platen bestaan uit samengeperste houtvezels, cement, watergas en water. Deze ondergrond zorgt ervoor dat het vocht in de voegen tussen de tegels geen schade oplevert. Zo voorkom je barsten of scheuren.

Het is niet nodig om deze platen te betegelen, je kan het plafond in de badkamer ook anders afwerken.

7. Aluminium plafondbekleding

Een aluminium plafond is ook een interessante keuze. Dit type plafond in je badkamer kan een werkelijk unieke afwerking geven.

Zo’n plafond uit aluminium heeft een bijzondere draagconstructie nodig om deze afwerking te bereiken. De voordelen van aluminium als plafond zijn:

 • Uniek: mensen die van eigenzinnigheid houden, kunnen zich zeker thuisvoelen bij een aluminium plafond!
 • Onderhoudsvriendelijk.
 • Veel verschillende stijlen mogelijk: er zijn verschillende legpatronen en kleuren mogelijk voor aan je plafond in de badkamer.
 • Vochtbestendig.

8. Hout plafondbekleding

Hout is onze laatste optie als bekleding van het plafond in je badkamer. Omdat hout een natuurlijk materiaal is, is het niet erg veelvoorkomend in badkamers. Maar met de juiste bewerking is het extreem nuttig en ook nog eens heel mooi!

Je kan dan kiezen uit houtsoorten die uit ons deel van de wereld komen, zoals eikenhout of beukenhout. Deze houtsoorten worden dan eerst behandeld om geschikt te zijn voor de luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen, waar een plafond in de badkamer bestand tegen moet zijn.

Exotische houtsoorten zijn ook geschikt voor badkamerplafonds.

Een houten plafond installeren in de badkamer.

Prijs nieuw plafond in de badkamer

Een nieuw plafond in je badkamer gaat je ongeveer tussen de € 510 en € 1.700 kosten. Veel hangt natuurlijk af van het type plafond dat je kiest, de oppervlakte en hoeveel werk vooraf aan de plaatsing er gedaan moet worden door de vakmensen en aannemer.

Hier een klein overzicht met richtprijzen:

Type plafondbekledingRichtprijs per vierkante meter
Spanplafond€ 70 à € 100
Gipskarton€ 60 à € 80
Aluminium€ 70 à € 100
Vergelijk je graag prijzen?
Vul dan snel dit formulier in en vind de beste badkamerspecialist!
arrow Vakspecialist in de buurt

Waarom een oud badkamerplafond vervangen?

Waarom zou je überhaupt je plafond vervangen?

Het kan zijn dat je last hebt van lekkages. Als je zo’n soort probleem niet snel en grondig aanpakt, maak je kans op ergere schade aan je badkamer en aan je woning.

Soms heb je gewoon behoefte aan een nieuw uiterlijk van je badkamer! Dat kan heel verfrissend en inspirerend werken als je toe bent aan iets nieuws.

Wellicht zijn er best wel wat ouderdomssporen te zien aan je wanden en plafond. Dat kan niet goed zijn voor je badkamer, maar is ook niet zo prettig om naar te kijken.

Het plafond van de badkamer vervangen door een nieuw tegelplafond.

Hoe badkamer plafond schoonmaken?

Hoe maak je eigenlijk het beste je badkamerplafond schoon? Goed schoon houden en onderhouden kan schimmel voorkomen.

Hoe je je plafond het beste schoonmaakt hangt af van welk materiaal je plafondbekleding gemaakt is. Maar een droge doek over je plafond na een douchebeurt doet al wonderen! Goed ventileren is ook belangrijk.

Hoe schimmel verwijderen?

Schimmel is erg vervelend! Het is ook moeilijk te verwijderen omdat schimmel meer een gevolg is van vochtophoping. Het probleem ligt dus dieper dan alleen de schimmel zelf.

Vaak is het het verstandigst om een nieuw plafond te laten installeren. Je kan ook een verlaagd plafond maken die de schimmel afdekt. Dan gaat je badkamer weer een paar jaar mee.

Hoe plafond badkamer verven?

Welke verf je nodig hebt voor je plafond hangt af van welk plafondsysteem je hebt hangen. Gipsplaten hebben bijvoorbeeld een speciale verf nodig.

Let goed op dat je een verfsoort kiest die goed bestand is tegen water en hoge luchtvochtigheid. Er bestaat ook schimmelbestendige verf.

Wat zou nu de beste optie voor mij zijn om te kiezen?

Als je snel en goedkoop een mooi resultaat wilt hebben, kan je het beste naar de opties van een spanplafond kijken.

Een andere mogelijkheid is een vals plafond, hoewel dit in eerste instantie de goedkopere optie lijkt, moeten op het valse plafond nog gipsplaten worden bevestigd. Die moeten vervolgens ook nog worden afgewerkt.

Wij kijken graag samen met jou naar de verschillende prijzen zodat je het beste overzicht hebt. Dit kun je doen door ons offerteformulier in te vullen.

Oude, niet langer functionele badkamer renoveren tot een moderne badkamer.

Geïnteresseerd in plafondwerken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten

Wil je een nieuw plafond voor in je badkamer? Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een groot netwerk aan badkamerspecialisten waardoor je een goed overzicht kan krijgen van de prijzen van vakmensen bij jou in de buurt! Vul het onderstaande offerteformulier in en vergelijk gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.