Elektriciteit in de badkamer: Voorwaarden, aanleg en keuring

Wanneer je overweegt om een nieuwe badkamer aan te leggen, of je huidige badkamer te verbouwen, komen er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten.

Wellicht wel het meest belangrijkste: de elektriciteit. Het aanleggen van elektriciteit is een belangrijke stap waar veel bij komt kijken. Zo is het van belang dat de elektriciteitsvoorzieningen veilig en professioneel worden geïnstalleerd om een veilige ruimte te garanderen.

Met de juiste elektriciteitsvoorzieningen zorg je ervoor dat je badkamer lekker warm en verlicht is en je stopcontacten hebt voor het dagelijks gebruik van al je apparaten. De badkamer is een lastige omgeving voor elektriciteit wat vele veiligheidsrisico’s met zich mee brengt.

Bekijk daarnaast wat er zoal nog meer van belang is, zoals een goede keuring, en laat je informeren over eventuele vakmannen bij jou in de buurt.

Vergelijk GRATIS offertes

Voorschriften voor elektriciteit in badkamer

Elektriciteit aanleggen is een lastige klus. Je kunt het overwegen om zelf te doen, of om dit uit te besteden aan een professionele vakman. De reden waarom de laatste optie het meest wordt aangeraden is vanwege het feit dat er in de badkamer strenge eisen zijn op het gebied van de beschermingsleiding, de aardlekschakelaar en de vereffeningsleiding.

De badkamer is een vochtige omgeving, en een kleine aanraakspanning kan in combinatie met water, tot flinke pijnlijke problemen zorgen.

Zorg er daarom voor dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelingen in acht neemt om stroomschokken en andere onveilige situaties te voorkomen.Ga alleen aan de slag met het installeren van elektriciteit in de badkamer als je daadwerkelijk enige ervaring of kennis hebt op het gebied van elektriciteit.

Vertrouw niet blindelings op de informatie die je zoal op het internet vindt en zorg ervoor dat je daadwerkelijk weet waar je aan begint voordat je overweegt om deze lastige klus aan te gaan.

Wanneer je de stap aangaat is het van belang dat je nooit te werk gaat met de hoofdschakelaar van de elektriciteit aan. Zorg ervoor dat de stroom er altijd van af is en dat je werkt met veilig gereedschap. Rol je elektrisch gereedschap altijd volledig uit en ga aan de slag met de juiste veiligheidsvoorschriften, zoals beschermende kleding en oogbescherming. Daarnaast zijn er nog vele andere voorschriften waar je rekening mee moet houden, zoals het indelen van de zones.

Badkamerverwarming

Er gaat niets boven een heerlijk warme badkamer tijdens de koudere winterdagen. Er zijn verschillende manieren waarmee je kunt zorgen voor een badkamerverwarming, zoals bijvoorbeeld via een vloerverwarming of via radiatoren.

Zo zijn er speciale radiatoren die speciaal ontworpen zijn voor de badkamer en die zogen voor een extra warmtebron voor een selectieve ruimte. Dit houdt in dat de verwarming vaak op een specifiek van de dag aangaat en direct warm wordt nadat deze wordt ingeschakeld.

Badkamerverlichting aanleggen

Badkamerverlichting

Uiteraard hoort er verlichting thuis in een badkamer. De meeste mensen gaan voor een stijlvolle spot verlichting, gezien de spotjes veilig in de muur verwerkt zijn en daardoor minder kwetsbaar voor water zijn. Echter zijn er tal van verschillende mogelijkheden met badkamerverlichting.

Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de IP-waarde. Dit geeft aan in hoeverre de lamp bestemd is tegen vocht.

De IP-waarde staat vaak vermeld op de verpakking en is essentieel bij de aankoop van badkamerverlichting. Hoe hoger de IP-waarde (zoals bijvoorbeeld IP65), hoe veiliger de lamp.

Laat je adviseren door een badkamerspecialist!

Naar stap 2

Differentieelschakelaar

Bij elke badkamer is de differentieelschakelaar van uiterst belang. De differentieelschakelaar, ook wel de aardlekschakelaar genoemd, beschermt je tegen elektrocutie en is dan ook verplicht in een vochtige ruimte.

Het is van belang dat jouw badkamer voorzien is van een differentieelschakelaar van 30mA. Deze kun je installeren in de verdeelkast.

Elektrische zones

Bij de installatie van elektriciteit in je badkamer, is het van belang dat je op de hoogte bent van diverse elektrische zones. Dit zijn de veiligheidzones van 0 tot 3. De zones hebben betrekking tot de mate van vocht. Zo is zone 0 de directe omgeving van zowel een bad of douche.

In deze zone mag geen elektriciteit aanwezig zijn. In zone 1,2,3 kan er wel wat meer aanwezig zijn, namelijk wat met verlichting en bediening te maken heeft. In de derde zone kunnen daar ook temperatuurvoelers bijkomen.

Elektriciteit in badkamer

Hoe elektriciteit badkamer aanleggen stap voor stap

Wanneer je besluit om je badkamer zelf van elektriciteit wilt voorzien zijn er een aantal stappen om te ondernemen. Uiteraard is het aan te raden om hier niet aan te beginnen als je geen enkele ervaring met elektriciteit hebt. Ga je toch de uitdaging aan, neem dan het volgende in acht:

  • Stap 1: Controleer of er een aardlekschakelaar aanwezig is. De schakelaars kun je eenvoudig kopen in een bouwmarkt of bestellen online. Zorg ervoor dat je de waterleidingen, het bad, de douche en de verwarming allen afzonderlijk van elkaar aard.
  • Stap 2: Voor de installatie van verlichting is het van belang dat je de juiste materialen in huis hebt. Zijn je lampen waterdicht? En is het materiaal stevig en duurzaam? Controleer of je materialen voldoen aan kwaliteitsstandaarden en voorkom schade en lastige installaties.
  • Stap 3: Zorg ervoor dat je zwakstroom (12 V, 24 V) gebruikt voor de halogeenspotjes en dat je geen apparaten hoger dan 220 V gebruikt.
  • Stap 4: Let op de zones. Voorkom gevaarlijke situaties en neem de zones zorgvuldig in acht.
  • Stap 5: Schakel alle stroom volledig uit voordat je begint. Met name met ouderwetse stoppen is het van belang dat je eerst de schakelaar van de betreffende groep uitzet en daarna de bijbehorende stop er volledig uit legt. Test voordat je begint op de stroom daadwerkelijk uit staat, bijvoorbeeld met een spanningsmeter.

Keuring elektrische installatie

wanneer je een belangrijke verbouwing hebt aangebracht aan je elektriciteit badkamer en elektrische installatie, ben je in principe keuringsplichtig.

Dit houdt in dat je elektriciteitsvoorziening aan de juiste veiligheidsvoorwaarden moeten voldoen en in de juiste staat moeten zijn. Houd je aan de voorschriften en laat je adviseren door professionals.

Wil je het werk liever uitbesteden? Raadpleeg dan een professionele vakman die de klus veilig en snel voor je heeft opgelost. Zowel voor het installeren van verwarming, verlichting of stopcontacten, kun je terecht voor een vakkundige aanpak.

Hiermee ben je verzekerd van een kwalitatieve installatie en zorg je voor een veilige installatie van al jouw elektriciteitsvoorzieningen in de badkamer. Vergelijk de verschillende offertes en ga voor een zorgeloze installatie en inrichting van jouw badkamer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke badkamerproject heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.