Badkamerverlichting: Tips, trends en veiligheidsvoorzieningen

Bij het inrichten van je badkamer is ook de keuze van verlichting erg belangrijk. Met de juiste verlichting creëer je namelijk een gezellige sfeer en zorg je voor de juiste uitstraling. De juiste verlichting zorgt er tevens voor dat je volledig kunt ontspannen. Maar hoe kies je de juiste badkamerverlichting en waar moet je rekening mee houden? Je ontdekt het hieronder!

Vereisten voor badkamerverlichting

Wanneer je opzoek gaat naar de juiste verlichting voor je badkamer, is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. In de badkamer wordt er gebruik gemaakt van drie soorten verlichting, door deze te combineren creëer je de juiste sfeer in je badkamer.

Algemene verlichting

Dit is eigenlijk de basisverlichting dat aangesloten is op de hoofdschakelaar. Het doel van dit type van verlichting is om de badkamer aangenaam te verlichten.

Er zijn verschillende soorten lampen waaruit je kunt kiezen voor de algemene verlichting. Vaak wordt er gekozen voor inbouwspots of een centrale armatuur.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van algemene verlichting? Zorg ervoor dat er geen donkere hoeken ontstaan en dat er geen rechtstreekse inkijk is op de lamp, vanuit het bad. Het is een goed idee om te kiezen voor helder wit licht om zoveel mogelijk natuurlijk licht na te bootsen.

Sfeerverlichting

Je badkamer is de plaats waar je tot rust komt, om die reden is sfeerverlichting absoluut onmisbaar. Met sfeerverlichting breng je namelijk de juiste stemming in je badkamer.

Er zijn verschillende vormen van sfeerverlichting; je kunt zelfs gebruikmaken van kaarsen, maar vaak wordt er ook gekozen voor ledverlichting die je kunt dimmen. Deze kan je makkelijk overal plaatsen en naar wens regelen!

Taakverlichting

Ook de taakverlichting mag zeker niet vergeten worden. Dit type van verlichting zorgt ervoor dat je bepaalde taken makkelijker kunt uitvoeren, vandaar ook de naam.

Taakverlichting is er om je een beter licht te geven tijdens het maquilleren of scheren en dergelijke. Daarom plaats je taakverlichting het best langs de spiegel en op ooghoogte om schaduw op je gezicht te vermijden. Je kiest het best voor verlichting die niet té fel is.

Een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux is hiervoor ideaal. Daarnaast kan je ook kiezen voor spiegels met ingebouwde verlichting, deze verlichting is namelijk op maat gemaakt, waardoor je met bovengenoemde zaken geen rekening meer moet houden.

Als je aan al deze verlichting hebt gedacht, dan is het belangrijk om de juiste plaats van de verlichting te bepalen. Een tip: bij een winkel die gespecialiseerd is in verlichting kan je meestal een lichtplan laten opstellen als je hierom vraagt.

Dat is extra handig, want het helpt je om te bepalen waar je je verlichting het best kunt plaatsen en hoe je dus de juiste sfeer in je badkamer brengt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je de juiste armaturen koopt.

Daarmee bedoelen we niet enkel qua stijl, maar je moet er ook mee rekening houden dat de armaturen geschikt moeten zijn voor de badkamer. Dat wil zeggen dat ze voldoende vochtbestendig moeten zijn.

Welke badkamerverlichting kiezen?

Nu weet je dus dat het belangrijk is om de drie types verlichting met elkaar te combineren, maar hoe ziet dat er concreet uit? Dat ontdek je hieronder!

Plafondverlichting

Als algemene verlichting kan je kiezen voor plafondverlichting. Er zijn plafondlampen beschikbaar voor elke interieurstijl.

Er zijn ronde of vierkante lampen, maar je kunt daarnaast ook kiezen voor een opvallender exemplaar, zoals een hanglamp. De bedoeling van plafondverlichting is om indirect licht te geven, daarom worden plafondlampen vaak voorzien van een glazen lampenkap.

Spots

In plaats van plafondverlichting kan je ook voor spots kiezen als algemene verlichting. Met spots creëer je makkelijk een gezellige sfeer. Er zijn verschillende soorten spots, vaak worden spots ook geïntegreerd in de meubels.

Waar je de spots gaat plaatsen en welke spots je best kiest, hangt af van het doel van de verlichting. Kies je spots als sfeerverlichting? Kies dan voor dimbare spots op strategische plekken (eventueel in combinatie met wandspots).

Wandlampverlichting

Een wandlamp wordt meestal in een badkamer gebruikt als sfeerverlichting. Je kunt zo’n lamp makkelijk aan de muur bevestigen.

Er zijn verschillende soorten lampen waaruit je kunt kiezen en de keuze hangt af van welke sfeer je wilt scheppen. Wandlampverlichting wordt ook vaak bevestigd boven of naast de spiegel.

Spiegellampverlichting

De meeste spiegelkasten hebben ingebouwde verlichting, wat goed is want dat zorgt ervoor dat je een beter zicht krijgt over wat je s ‘ochtends voor de spiegel doet. Voor het scheren of aanbrengen van make-up is het namelijk belangrijk dat je goed kunt zien.

Spiegellampverlichting is dus een vorm van taakverlichting. Als er geen lamp in de spiegel of spiegelkast geïnterrogeerd is, is het dus wel belangrijk dat je in de buurt van de spiegel nog een lamp voorziet met een goede sterkte.

Sfeer badkamerverlichting

De sfeerverlichting voor je badkamer is erg belangrijk. Vergeet deze zeker niet te voorzien! Je badkamer is namelijk de plaats waar je kunt bekomen van een stressvolle dag. Een goede manier om sfeer te creëren is met behulp van indirecte ledverlichting.

Met ledverlichting kan je namelijk makkelijk accenten leggen en vaak zijn deze ook dimbaar. De beste plaatsen om ledverlichting te installeren zijn: rondom de spiegel, boven of onder de kast en eventueel rond het bad.

Let wel op: overdrijf niet met ledverlichting, anders heeft deze verlichting juist het omgekeerde effect!

Landelijke stijl

Er zijn verschillende interieurstijlen die je kunt toepassen in je badkamer en de interieurstijl die jij kiest bepaalt ook de badkamerverlichting die hier het best bij past.

Als je badkamer een landelijke sfeer heeft, dan draait het allemaal om gezelligheid. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk met de verlichting te creëren. Werk bijvoorbeeld met inbouwspots in het plafond of opbouwspots als algemene verlichting en gebruik een prachtige wandlamp met een landelijk karakter (bijvoorbeeld wandlampen in natuurkleuren of met koperen afwerking).

Een landelijk interieur draait ook om accessoires, de lampen die je kiest kunnen als eyecatcher dienen. Overdrijf er niet mee, want hoewel een landelijk interieur rond accessoires draait is het helemaal niet de bedoeling dat het rommelig overkomt.

Industriële look

Ben je fan van de stoere industriële look voor je interieur? Dan moet je het geheel eerder sober houden, met een tikkeltje pit. In een industrieel interieur wordt er veelal gebruik gemaakt van stalen voorwerpen. Je brengt dit tot uiting in de verlichting, door te kiezen voor robuuste stalen lampen.

Ook hanglampen passen mooi in dit type van interieur, voornamelijk als je er meerdere naast elkaar hangt. Bij een landelijk interieur wordt er vooral gekozen voor wit-, zwart- of grijstinten.

Ook daar kan je rekening mee houden als je opzoek gaat naar de ideale badkamerlampen voor je industrieel interieur!

Retrostijl

Ben je eerder fan van de retrostijl? Dan is het erg belangrijk om te kiezen voor sfeervol licht. De armaturen die je kiest, zijn best vintage en mogen écht opvallen.

Grote opzichtige lampen, felle kleurtjes en bizarre patronen, dat kan allemaal in de retrostijl! Ook een staande lamp in combinatie met een paar schermerlampen kan een leuk idee zijn voor in je badkamer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke badkamerproject heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.