Laminaat in de badkamer: aandachtspunten, voordelen en richtprijs

Een houten badkamervloer is niet altijd een goed idee. Hout en vocht gaan maar slecht samen. Toch is een houten vloer wel mogelijk, maar dan moet het om specifieke houtsoorten gaan en het hout moet goed worden behandeld.

In tegenstelling tot hout is laminaat in de badkamer wel meer geschikt. Maar er zijn wel bepaalde aandachtspunten waar je op moet letten.

Laminaat badkamer prijs

Type laminaat Richtprijs
PVC laminaat €20 en €30 per m2
Waterdichte laminaat €20 en €40 per m2

Laminaat is in diverse kwaliteiten en prijsklassen verkrijgbaar. Uiteraard kan dit afhangen van het merk laminaat, maar ook van het design en het feit of je te maken hebt met vinyl laminaat of pvc laminaat.

Laminaat is in te delen in bepaalde kwaliteiten, zoals laminaat dat zelden wordt gebruikt tot laminaat dat intensief gebruikt wordt. Het spreekt voor zich dat de laatste soort duurder is.

👉 Gemiddeld genomen zal laminaat rond de € 30,- per m² liggen. Ga je voor speciaal waterdicht laminaat in de badkamer, dan kan de prijs afhankelijk van de kwaliteit hoger liggen.

Je kunt zelf laminaat in de badkamer leggen, maar je kunt ook een vakman dit laten doen. In dat geval zal de kostprijs nog hoger worden, ga dan uit van een gemiddelde prijs van € 50,- per m².

Is laminaat geschikt voor de badkamer?

In principe is het mogelijk om laminaat in de badkamer te leggen. Maar dit gaat dan niet om standaard laminaat die je ook in de woonkamer of slaapkamer legt. Hoewel de toplaag van laminaat uit kunststof bestaat, kan laminaat toch aangetast worden door vocht en beginnen te krullen. Kies daarom voor waterdichte laminaat in de badkamer.

De beste laminaat soorten zijn pvc laminaat voor de badkamer en vinyl laminaat voor de badkamer. Vaak heeft het laminaat een extra behandeling gehad met kunsthars en is hierdoor extra waterdicht. Deze soorten zijn bestand tegen het langdurig blootstaan aan vocht, al is het altijd verstandig om de laminaatvloer zo weinig mogelijk in contact met vocht te laten komen.

Plaats laminaat in je badkamer

Aandachtspunten bij het plaatsen van laminaat in de badkamer

Bij het plaatsen van laminaat in de badkamer zijn er wat extra aandachtspunten waar je op moet letten en waar je niet mee te maken krijgt bij het leggen van laminaat in overige ruimtes. Het gaat uiteraard om het zo waterdicht mogelijk plaatsen van laminaat.

Waterdichtheid laminaat

In de regel wordt laminaat zwevend geplaatst door middel van een kliksysteem. In de badkamer kan dit nog steeds, maar het is wel verstandig om te kiezen voor het verlijmen van de laminaatvloer.

In de badkamervloer ontstaan naden en deze naden zijn zeer gevoelig voor vocht. Vocht kan hierdoor onder de vloer terechtkomen. Met een goede watervaste lijm worden de naden gevuld en waterdicht gemaakt.

Uiteraard en helemaal in de badkamer heb je wel uitzetvoegen nodig. Het laminaat kan dan onder invloed van temperatuurwisselingen en vocht krimpen en uitzetten.

Het nadeel van uitzetvoegen in de badkamer, is dat er ook gemakkelijk vocht in terecht komt. Uitzetvoegen moet je dan ook altijd voorzien van plinten of een flexibele kit.

Het is sowieso verstandig om geen laminaat te plaatsen in de natte zones zelf, zoals rondom de douche en het bad. Hier kun je gaan voor tegels. Je kunt dan een mooie overgang van laminaat in de badkamer creëren en het laminaat heeft nauwelijks te lijden van veel vocht.

Vloerverwarming

De badkamer is één van de ruimtes in huis waar vaak vloerverwarming wordt gelegd. Vooral ook omdat de badkamervloer vaak uit koude tegels bestaat, zorgt vloerverwarming voor een aangenaam warme vloer.

Ga je laminaat in de badkamer leggen, dan is vloerverwarming geen enkel probleem. Sterker nog, vloerverwarming gaat beter met laminaat in de badkamer dan met een massief houten vloer.

Vloerverwarming kan ook helpen om vocht sneller te laten verdwijnen, dus het is zelfs raadzaam om vloerverwarming onder de vloer te plaatsen.

Ventilatie

Ventilatie in de badkamer is door de hoge luchtvochtigheid altijd verstandig. Dit kan een raam zijn die je na het douchen opent, natuurlijke ventilatie via luchtrooster of een volautomatisch ventilatiesysteem. Met een laminaat vloer in de badkamer is ventilatie nog eens extra belangrijk. De luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het hout dat in laminaat is verwerkt extreem zal uitzetten of zelfs zal gaan rotten.

Wil je zeker zijn van een goede ventilatie, ook met watervast laminaat in de badkamer, breng dan een mechanisch ventilatiesysteem aan. Dergelijke systemen kunnen tegenwoordig dusdanig uitgebreid zijn, dat je hiermee volledig controle hebt over het reguleren van de luchtvochtigheid in de badkamer.

Onderhoud laminaatvloer

In tegenstelling met een massief houten vloer, zul je met laminaat badkamer nauwelijks tot geen onderhoud hebben. Laminaat zelf is al voorzien van een afwerklaag dat normaliter tijdens de gehele looptijd meegaat.

Uiteraard is het wel zo dat er in de bovenste laag krassen en vlekken kunnen ontstaan. Dan is het wel lastig om dit te verwijderen. Een speciale laklaag aanbrengen zoals met een massief houten vloer het geval is, kan niet met laminaat.

Als je bang bent voor het snel bekrassen van laminaat, kies dan voor een zware kwaliteit. Het dagelijkse onderhoud bestaat enkel uit stofzuigen en niet al te nat dweilen en dat moet voldoende zijn.

Zorg in ieder geval dat er nooit langdurig stilstaand water op de laminaatvloer blijft staan. Dit kan voor vlekken zorgen die je er niet meer uitkrijgt.

Hoe badkamer laminaat leggen?

In de meeste gevallen wordt laminaat in wildverband gelegd. Dit houdt in dat je de baan begint met volledige planken. De laatste plank zal gezaagd moeten worden. Met het laatste afgezaagde stuk begin je de volgende baan. Deze methode zorgt voor het minste afval.

Verder kan je click laminaat in de badkamer leggen of verlijmd laminaat. Click laminaat in de badkamer kan, maar zorg dan wel dat uitzetranden goed opgevuld worden. Lijmen met een watervaste lijm heeft de voorkeur, omdat je hiermee de naden dichtkrijgt en er geen vocht onder de laminaatvloer kan komen.

Waarom kiezen voor laminaat in de badkamer?

De meeste mensen zullen voor laminaat in de badkamer kiezen omdat ze toch graag de sfeer van hout terug willen laten komen. Omdat een houten vloer erg gevoelig is voor vocht, wordt de voorkeur gegeven aan laminaat.

Laminaat voor de badkamer heeft dan ook wel wat voordelen, maar je moet ook de nadelen hier tegenover zetten. Dan pas kun je een goede keuze maken of je de badkamer met laminaat wilt beleggen.

Laminaat in je badkamer plaatsen?

Naar stap 2

Voordelen

Met een laminaat vloer in de badkamer kom je betreffende het uiterlijk het dichtste bij een vloer van massief hout. Sommige laminaatsoorten zijn dusdanig natuurgetrouw dat de groef zelf te voelen is.

  • Met laminaat in de badkamer profiteer je dus wel van het uiterlijk van een houten vloer, maar ondervind je geen of in zeer beperkte mate de nadelen van een houten vloer.
  • Ook de prijs van laminaat is vele malen goedkoper dan een massief houten vloer. Het onderhoud is uitermate gemakkelijk, enkel stofzuigen en dweilen is voldoende.
  • Na het laminaat in de badkamer leggen hoef je de vloer nooit meer een behandeling te geven, zoals lakken of oliën. Verder hoef je laminaat niet door een vloerexpert te laten leggen.
  • Laminaat in de badkamer leggen is relatief gemakkelijk en ook mensen zonder ervaring kunnen dit. Ga je voor speciaal watervast of kunststof laminaat in de badkamer, dan ben je ook verzekerd van laminaat dat in grote mate tegen vocht bestand is. Uiteraard moet het laminaat dan wel goed gelegd zijn en moeten open randen gekit worden of voorzien zijn van een plint.

Nadelen

Hoewel laminaat veel positieve eigenschappen heeft, zijn er ook enkele nadelen te bedenken. Laminaat blijft nu eenmaal een alternatief voor een echt houten vloer.

Er zijn altijd mensen die ondanks de natuurgetrouwe uitstraling van een houten vloer toch het echte hout missen.

Ten opzichte van een houten vloer kent laminaat nog wel enkele beperkingen betreffende de levensduur. Laminaat gaat in de regel minder lang mee.

Ga je laminaat in de badkamer leggen, ga dan wel altijd voor een zeer goede kwaliteit. Dit is misschien iets duurder, maar je profiteert van een lange levensduur en minder kans op aantasting door vocht.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.