Hoe een douchekraan installeren?

Is je douchekraan aan vervanging toe? Twijfel je of je dit zelf kunt doen of het beter aan een expert kunt overlaten? Hier lees je meer over wanneer je kraan aan vervanging toe is en wat te doen als dat het geval is. Het installeren van een nieuwe kraan is een hele klus, maar wij leggen stap voor stap uit hoe je dit zelf kunt doen.

Waarom zou ik een douchekraan willen vervangen?

Heb je het gevoel dat jouw douche een upgrade kan gebruiken? Ontdek vier redenen waarom het tijd zou zijn om jouw douchekraan te vervangen.

Een man die een nieuwe douchekraan vastzet tegen de muur.

Versleten onderdelen

Na verloop van tijd kunnen de interne onderdelen van jouw douchekraan versleten raken. Dit heeft als gevolg dat de kraan moeite heeft met de watertemperatuur en druk te regelen.

De nadelen hiervan zijn lekkages, inconsistente prestaties en hogere waterrekeningen. Dus aarzel niet te lang en voorkom water- en energieverlies.

Esthetische verandering

Bij badkamers zien we ook een verschuiving in trends. Ze worden nu meer beschouwd als plek voor ontspanning. Deze opkomende trend, waarbij de hele esthetiek van de badkamer verandert, beïnvloedt ook de perceptie van de douche.

Het vervangen van je douchekraan kan de uitstraling van je badkamer een extra touch geven. Het aanbod aan nieuwe modellen met verschillende stijlen en afwerkingen is enorm. Zo kies je de perfecte kraan die bij de rest van je badkamerinrichting past.

Moderne badkamer met badkuip met daaraan een gouden douchekraan.

Waterbesparing

Nieuwere modellen bieden vaak functies voor waterbesparing aan. In een tijd waarin duurzaamheid belangrijk is, raden we dit zeker aan.

Voorbeelden van deze functies zijn thermostatische kleppen en sensortechnologie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zeker ook voor je portemonnee.

Reparatie is niet meer mogelijk

Soms is je douchekraan zo versleten dat het niet meer nuttig is om te repareren. De kosten van de reparatie wegen niet op tegen de kosten van de vervanging.

Het kan ook zijn dat bepaalde onderdelen niet meer beschikbaar zijn. In dit geval is het beter om je douchekraan een nieuw leven in te blazen en een andere te installeren.

Oude douchekraan die helemaal verroest en versleten is.

Hoe kan ik een nieuwe douchekraan installeren? Stappenplan

Stap 1: voorbereiding

Voordat je een nieuwe kraan kunt plaatsen, moet je eerst de waterleidingen spoelen. Alle onzuiverheden ervan moeten worden verwijderd. Zo raakt de nieuwe kraan niet beschadigd.

Controleer daarna je watertoevoer. De warmwatertoevoer bevindt zich aan de linkerkant en de koudwatertoevoer aan de rechterkant.

Als dit niet zo is, moet je contact opnemen met een installateur. Ten slotte neem je alle onderdelen en gereedschappen bij de hand en kun je beginnen.

Alle soorten gereedschap naast elkaar gelegd dat je nodig hebt voor een nieuwe kraan te installeren.

Stap 2: welke kraan kies je?

Tegenwoordig bestaan er kranen in alle vormen en kleuren. Er zijn modellen met één greep of met twee grepen. De keuze ervan is volledig je persoonlijke voorkeur.

Een tip die we echter meegeven, is te kiezen voor een thermostatische mengkraan.

Waarom kiezen voor een thermostatische douchemengkraan

Het belangrijkste voordeel van een douchemengkraan is dat de watertemperatuur constant blijft. Er is niets irritanter dan wachten tot het water warm wordt of plotseling koud wordt.

Daarom kun je het beste kiezen voor een thermostatische douchemengkraan waar je zelf vooraf de temperatuur kunt instellen. Een veiligheidsknop voorkomt ook dat het water plots te heet wordt. Dit is ideaal voor een gezin met kinderen.

een voorbeeld van een thermostatische mengkraan

Stap 3: leidingen leeg maken

Eerst draai je de hoofdkraan dicht en draai je de kraan die je wilt vervangen open. Wacht even tot er geen water meer uit de leiding komt. Sluit de afvoer af met een prop papier of een stop, zodat er geen vuil in terecht kan komen.

Stap 4: het verwijderen van je oude kraan

Draai eerst de bevestigingsmoeren tussen de oude kraan en de rozetten los. Verwijder vervolgens de oude kraan. Schroef nu de rozetten los en draai de S-koppelingen uit de muurplaat.

Stap 5: nieuwe kraan monteren

Breng met de klok mee een paar lagen teflon tape aan op de schroefdraad van de Skoppelingen. Schroef de koppelingen terug in de muurplaat, zorg ervoor dat de afstand tussen de koppelingen gelijk is aan die van de kraan, meestal 16 cm. Controleer vervolgens of het geheel waterpas is.

Nu mag je de rozetten terug bevestigen en de nieuwe kraan aansluiten op de S-koppelingen. Vergeet niet de pakkingringen te monteren.

Een waterpas die boven de aansluiting van de kraan is geplaatst om te kijken of dat het correct staat.

Stap 6: open de hoofdkraan opnieuw en controleer of alles werkt

Je mag nu de hoofdkraan weer opendraaien en de aftapkraan sluiten. Laat al het vuil uit de kranen lopen. Werkt de nieuwe douchekraan goed? Sluit dan de andere aftappunten in het huis.

Nood aan een specialist?
Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat.

Zelf douchekraan installeren? Of specialist inschakelen?

In principe kun je ons bovenstaande stappenplan perfect zelf volgen. Ben je niet zo’n handige Harry? Dan kan een specialist dit zeker voor je doen.

Zeker als er leidingen moeten worden verlengd, wordt dit een behoorlijke klus om zelf te regelen. Schakel dan best een expert in.

Een loodgieter met een helm en veiligheidsbril die een nieuwe kraan installeert in een inloopdouche.

Ook interessant voor jou:

Welke aansluiting heeft een douchekraan?

+
Bij de aansluiting van een douchekraan wordt een S-koppeling gebruikt. Dit maakt de verbinding tussen de kraan en de muurplaat mogelijk.

Hebben alle douchekranen dezelfde aansluiting?

+
Nee, niet alle kranen hebben dezelfde aansluiting. Ook al is de hartafstand (de afstand tussen de middelpunten van de warm- en koudwateraansluitingen) meestal 15 centimeter, toch kunnen er variaties zijn. Controleer dit altijd voordat je een nieuwe kraan koopt. 

Hoe s-koppelingen monteren?

+
Plaats de s-koppelingen en schroef de nieuwe kraan erop. Controleer of alles waterpas hangt. Markeer met een stift een streepje op de tegel en op de koppeling. Zo blijven de s-koppelingen bij het monteren op dezelfde plek.

Nu mag je de koppelingen en de kraan weer losdraaien. Om de koppelingen te kunnen plaatsen, moet je ongeveer tien slagen teflon tape winden aan één uiteinde van beide koppelingen.

Doe er ook voor de zekerheid nog afdichtingspasta over. Nu kun je de s-koppelingen plaatsen op de plek waar je met de stift gemarkeerd hebt. Pas op: niet te hard draaien, want vast is vast.

Heb je meer info nodig over een douchekraan? Stel je vraag en ontvang gepersonaliseerd advies

Nieuwsgierig naar meer informatie over douchekranen? Geen zin om dit zelf te installeren? Het installeren van een nieuwe douchekraan hoeft geen enkele hoofdpijn te zijn. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je verder te helpen met gepersonaliseerd advies!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.