Badkamer ontwerpen: aandachtspunten, tips en inspiratie

Je eigen badkamer ontwerpen: Is dit een wens die misschien al langer speelt? Stop dan met fantaseren en begin met ontwerpen! Zelf de complete ruimte inrichten en de indeling bepalen is voor veel mensen een droom. Grote kans dat je in paniek schiet over de gedachte dat er heel veel bij komt kijken. Met de juiste tips en begeleiding is dat helemaal niet nodig.

Ben je op zoek naar inspiratie over materialen, stijlen en kleuren voor in je nieuwe badkamer? Hier vind je genoeg inspiratie en punten waar je extra aandacht aan dient te besteden. Daarnaast lees je hoe een professionele ontwerper op het gebied van badkamers jou kan ondersteunen.

Badkamer ontwerpen: waar moet je rekening mee houden?

Heb jij of hebben jullie de beslissing gemaakt en daardoor nu bezig met de beginfase van het ontwerpen van de eigen badkamer? Er zijn diverse punten om rekening mee te houden, voordat je begint. Ervaren ontwerpers komen graag bij je langs, om de situatie in kaart te brengen.

Laat je inspireren

Met de onderstaande tips zie je in ieder geval niets over het hoofd.

  • Denk na over later – Analyseer je huidige huishouden en maak aan de hand daarvan weloverwogen keuzes. Zit er nog groei in het huishouden? Ga je over een aantal jaar je huis verkopen? Blijf je hier wonen als senior?
  • Ventileren – Dit is de sleutel in een goede en frisse badkamer. Door de ruimte goed te ventileren zal er geen schimmel ontstaan en blijft de lucht gezond.
  • Leidingwerk – Zit jouw huidige badkamer er al wat langer in? Verwijder dan de oude leidingen voor nieuwe leidingen. Veelal is het verplaatsen of vernieuwen van leidingen niet veel kostbaarder.
  • Opvang douche – Zorg op voorhand dat je een adres hebt, waar jij mag douchen tijdens de verbouwing. Wel zo fris!
  • Offertes – Vraag er veel aan, zodat je goed kunt vergelijken. Neem in de vergelijking niet alleen de prijs mee, maar ook alle andere factoren. Hoe lang duurt de verbouwing? Wat mag ik verwachten als er iets fout gaat?

Welk type badkamer wens je?

badkamer ontwerpen: welk type badkamer wens je?

Er zijn veel verschillende soorten badkamers, zorg daarom dat je jezelf hier goed op inleest. Ben je opzoek naar een moderne en strakke badkamer of zie jij liever landelijke karakteristieken terugkomen? Misschien wil je wel op te toekomst zijn voorbereid en liever een senioren badkamer ontwerpen.

Alle wensen en eisen komen samen op een grote hoop en deze worden vertaald door de ontwerper. Ook is het belangrijk dat het ontwerp wel goed bij de woning past.

De meeste badkamerontwerpers brengen veel ervaring met zich mee, dit zie je terug in de unieke oplossingen die zij voor sommige complexe vraagstukken bieden.

Vraag advies en vergelijk offertes

Kleine badkamer ontwerpen

Dit is een klassiek voorbeeld van een complex vraagstuk, want hoeveel meubels passen in jouw badkamer? Een goede badkamer indeling is erg belangrijk bij het ontwerpen van een kleinere badkamer.

Bij het inrichten moet er zo praktisch mogelijk worden gedacht, zodat er voldoende bewegingsruimte overblijft. Zo zijn bijvoorbeeld schuifdeuren voor een douche zéér aan te raden. Om de badkamer ruimtelijker te doen overkomen is het gebruik van, grote tegels die licht van kleur zijn, een goede oplossing.

Landelijke badkamer

De landelijke badkamer is met een ware opmars bezig. Dat komt omdat landelijke ruimtes ontzettend veel rust bieden. Eén meubel dat zeker niet kan ontbreken is een vrijstaand ligbad.

De wanden in de badkamer kunnen worden gelambriseerd om de landelijke sfeer te creëren. Om echt een landelijke uitstraling te geven aan de badkamer is het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, onmisbaar.

Luxe badkamer

Een badkamer die klasse en luxe uitstraalt: wie wilt dit niet? Hier is er niet bezuinigd op comfort, waardoor het uitsteken vertoeven is. Ook aan alle andere gemakken is gedacht, zodat je niet misgrijpt. Denk eens aan een badkamer waar muziekaansluitingen, designradiatoren, zonnedouches niet ontbreken.

Moderne badkamer

De moderne badkamer variant wordt gekenmerkt door tijdloze kleuren en strakke lijnen. Eén inloopdouche mag in deze ruimte niet ontbreken, zelfs als de badkamer niet overdreven ruim is.

De badkamervloer is volledig of grotendeels vlak, waardoor er een ruimtelijk gevoel ontstaat. Veelal wordt er wit sanitair toegepast en veel glas, denk hierbij aan een glazen douchewand.

Wat zijn de richtprijzen voor een badkamerontwerp?

Er zijn diverse factoren die invloed uitoefenen op de prijs van een badkamerontwerp. Op voorhand heb je altijd een advies gesprek, hierin worden alle wensen doorgegeven. Na dit gesprek ligt er al gauw een grove schets, die in een later stadium zal worden geperfectioneerd.

Ontvang je prijs op maat

Een badkamer tekenen kan ook in 3D ontwerp, zodat je precies weet hoe de badkamer uiteindelijk zal worden.

  • Advies gesprek & grove schets – Ga uit van minimaal €70,- tot maximaal €250,-.
  • Badkamerontwerp 3D – Deze kosten variëren overwegend tussen de €280,- tot €450,-
  • Badkamerontwerp 3D, compleet – Ook een kleuradvies, uitgebreid lichtplan of bouwbegeleiding nodig? Dat is mogelijk, meestal zijn de kosten hiervan beginnend op €500,-.

Badkamer ontwerpen? Ga stap voor stap te werk

Stappenplan ontwerp badkamer

Eén badkamer ontwerpen is niet van de ene op de andere dag geregeld. Zorg dat je dit proces niet te veel gaat overhaasten, omdat je dan misschien fouten maakt. Creëer een uitgebreide checklist, waarbij je per activiteit gaat afvinken wanneer deze is voltooid. Hierdoor werk je naar het ideale badkamer design.

Teken grondplan uit

Meet de ruimte nauwkeurig op, zodat je tot in detail weet hoeveel ruimte je waar hebt. Betreft jouw badkamer een hellend dak? Zorg dan dat je dit meeneemt tijdens het ontwerpen. Vergeet ook niet de ramen, deuren en leidingen mee te nemen tijdens het indelen van de ruimte.

Het verleggen van waterleidingen is eenvoudig, maar van het toilet de afvoer verplaatsen is dat niet. Een badkamerontwerper schaalt het grondplan, waarin precies staat aangegeven waar de ramen, deuren en leidingen zich bevinden.

Denk na over je badkamervloer

Dit is een belangrijk onderdeel in de keuzes die je voor jouw badkamer kunt maken. Kies je voor één soort badkamertegel (bv. mozaiek tegels) over de gehele vloer of neem je er meerdere? Als de badkamer 2,7 meter breed is en jij wilt graag tegels van één meter, dan kom je niet helemaal uit.

Kies dan of je dit mooi vindt of dat het misschien gaat irriteren en dat je toch voor een andere optie kiest. Dan niet geheel onbelangrijk, wil je vloerverwarming?

Selecteer je badkamertoestellen

Als de plattegrond helemaal af is, dan is het hoogtijd om de badkamermeubels in te richten. Maak opnieuw een lijst, maar dan met de wensen van toestellen die niet mogen ontbreken.

Wil je een dubbele wastafel, een handdoekradiator of een inloopdouche? Deze meubels bepalen in grote lijnen hoe de indeling uiteindelijk wordt.

Wens je nog extra opties?

De opbergruimte is ook niet geheel onbelangrijk, hoeveel heb jij hiervan nodig? Daarnaast wil je ook sfeer maken in de badkamer, de juiste badkamerverlichting is hiervoor belangrijk.

Ga je voor led strips achter je spiegel of werk je liever met dimbare plafondspots? Laat de specialist ook meedenken, zij hebben veel kennis over dit soort onderwerpen.

Laat je badkamer ontwerpen in 3D

Een badkamerontwerper heeft de ideale software om badkamers in 3D te ontwerpen. Dit geeft een uitmuntend beeld van hoe de badkamer er uiteindelijk tot in detail uitziet. Het is ook eenvoudig om bepaalde badkamermeubels om te ruilen, zodat je ziet waar voor effect dit geeft.

Ontwerp je badkamer in 3D

Wil je je badkamer zelf ontwerpen…

Droom jij nu ook van een volledig zelf ontworpen badkamer? Er zijn verschillende gratis ontwerpprogramma’s of apps te vinden, waarin je eenvoudig een basis ontwerp kunt opbouwen.

Veel mensen denken hierdoor geen externe expertise meer nodig te hebben, maar dit kan nog wel eens risico’s met zich meenemen. Het kan zijn dat jij ergens in je ontwerp iets hebt getekend, dat onmogelijk is.

Of vergelijk je liever offertes?

Dit is zeker verstandig, omdat je op deze manier altijd gegarandeerd bent van succes. Vraag zoveel als mogelijk offertes aan, zodat je goed kunt gaan vergelijken.

Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar andere voorwaarden. Neem hierbij vragen mee als: Hoelang duurt het ontwerpen? Kan ik achteraf nog aanpassingen doen? Zo ja, kosteloos?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke badkamerproject heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.