Zitbad: prijs, soorten en voordelen

Een zitbad is het beste alternatief voor een standaard ligbad. Het is zuiniger en brengt minder kosten met zich mee, maar dat is niet alles. Ontdek in dit artikel de meerwaarde van een zitbad, de verschillende soorten en een prijsoverzicht. Advies nodig? Dankzij onze offertepagina kom je in contact met meerdere specialisten in je buurt.

Wat is een zitbad precies?

Heb je niet voldoende ruimte in je badkamer voor een ligbad, maar wil je toch van een warm bad kunnen genieten? Dan is een zitbad het perfecte alternatief dat je nodig hebt.

Een zitbad is een kleinere versie van een standaard ligbad. Het verschil is dat je bij een zitbad je benen niet volledig kunt strekken. Een zitbad is ontworpen om comfortabel zittend een douche of bad te kunnen nemen.

Vind jouw perfecte match
Vul nu ons offerteformulier in en ontvang offertes van specialisten in jouw regio.

Hoeveel kost een zitbad in 2024?

De gemiddelde prijs voor een zitbad ligt tussen de 2.800 en 4.500 euro. In deze prijsklasse vind je een aanbod van vele verschillende soorten, waaruit je kunt kiezen wat het beste bij jou past. Het type en eventuele toegevoegde functies bepalen de eindprijs die je zult betalen.

Wat de richtprijzen betreft, kun je de volgende prijzen vinden op de markt:

  • Een standaard instapbad kost gemiddeld 2.799 euro.
  • De prijs van een luxueus instapbad begint bij 3.100 euro.
  • Een luxe hoog zitbad met deur is heel populair maar ook duurder, en is verkrijgbaar tussen 4.000 en 4.500 euro.
Een kind zit in een zitbad.

Wat zijn de verschillende soorten zitbaden? 

Er bestaan verschillende soorten zitbaden waaruit je kunt kiezen voor je badkamer. De functie blijft hetzelfde, maar wat wel het verschil maakt, zijn de afmetingen en het materiaal.

Zitbaden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en afmetingen. De meest geïnstalleerde zijn een kort zitbad en een lang zitbad. Een kort zitbad biedt je de mogelijkheid om rechtop te zitten en je voeten onderaan te plaatsen.

Dit is geschikt voor iedereen die niet meer in staat is om in een standaard ligbad te zitten of te liggen. Het bad zorgt ervoor dat het makkelijker is voor hen om in en uit te stappen.

Voor zitbaden zijn er ook modellen speciaal gemaakt voor kinderen, wat zeer praktisch is om je kind snel en veilig in bad te doen.

Daarnaast zijn er ook zitbaden met of zonder afvoer, en baden met een deur die het instappen en uitstappen vergemakkelijken.

Tot slot zijn zitbaden verkrijgbaar in allerlei materialen, zoals plastic, kunststof of acryl, als je een zachter materiaal wenst.

Meer weten over de verschillende soorten zitbaden?
Vraag vrijblijvend offertes aan via ons formulier en vergelijk eenvoudig prijzen om de beste deal voor jouw zitbad te vinden.
arrow Ontvang offertes

Alle voordelen en nadelen van een zitbad op een rij

Een zitbad is compacter en neemt niet veel plaats in, wat heel geschikt is wanneer er niet voldoende ruimte is in de badkamer.

Het is zo ontworpen dat de in- en uitstap wordt vergemakkelijkt voor kinderen, ouderen en iedereen die mobiliteitsproblemen heeft. Maar dat is niet alles. Ontdek hieronder meer voordelen en nadelen.

Voordelen zitbad

  • Geschikt voor ouderen: een zitbad is het beste alternatief voor een ligbad. Het is een geschikte oplossing als je op hogere leeftijd toch nog wilt genieten van een bad zonder te veel ongemak te ervaren. De verhoging van het zitbad vergemakkelijkt de toegang wanneer je zelf niet meer de kracht en het evenwicht hebt om in een ligbad te kunnen zitten.
  • Comfortabel: veel mensen ervaren zitbaden als ontspannend en relaxerend. Met een zittende houding kun je op een veilige manier genieten van je douche of bad. Dankzij de verschillende leuningen ervaar je maximaal comfort tijdens het gebruik. Je kunt jezelf optrekken om in en uit te stappen.
  • Ruimtebesparing: zitbaden zijn niet plaatsberovend vergeleken met ligbaden. Met een afmeting van 120 cm bij 70 cm is het al mogelijk om een zitbad te verkrijgen dat aan je behoeften voldoet. Ook heb je minder water nodig om je bad te vullen; door te kiezen voor een zitbad of over te schakelen naar een zitbad zul je zeker besparen op je water- en energieverbruik.

Nadelen zitbad

De nadelen van een zitbad zijn verbonden aan het model zelf. Zo moet je bijvoorbeeld bij een uitklapbaar zitbad ruimte hebben om het te kunnen opbergen wanneer het niet wordt gebruikt. In een zitbad zit je comfortabel, maar je kunt je benen niet volledig uitstrekken.

Bestaan er zitbaden voor volwassenen?

Zitbaden zijn geschikt voor alle leeftijden. Zowel volwassenen als kinderen kunnen in een zitbad genieten van een ontspannend bad. De toegang is zeer gemakkelijk, waardoor kinderen er gemakkelijk en snel in en uit kunnen stappen.

Er bestaan ook baden speciaal voor kinderen, zoals een babybadje dat je eenvoudig kunt verplaatsen en meenemen op reis.

Er is een zitbad en een vrouw die lacht.

Afmeting zitbad

De gemiddelde afmeting van een zitbad is 1 meter lang en 70 centimeter breed. Er bestaan verschillende modellen die je kunt laten installeren, waarbij je de afmeting kunt aanpassen aan de beschikbare ruimte in je badkamer, zoals ingebouwde of opklapbare baden.

Merken zitbad

Om het beste merk te kunnen kiezen, is het aan te raden vooral te letten op de kwaliteit van de materialen en je persoonlijke voorkeuren. Op de markt bestaan verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

Door een specialist te raadplegen, kun je meer informatie krijgen over het beste merk dat je kunt laten installeren in je badkamer.

Neem contact op met een specialist
Specialisten helpen je graag bij het kiezen van het zitbad dat perfect aansluit op jouw wensen en budget.

Wat zijn alternatieven voor een zitbad?

Twijfel je over een zitbad of ben je niet overtuigd van het uiterlijk? Het is mogelijk om een zitbad te vervangen door een instapbad of een zitbad met een doorzichtige deur, waardoor het aantrekkelijker wordt dan een standaard zitbad.

Alternatieven voor je kind zijn ook een flexibele wasmand of speciekuip, die geschikt zijn om je kind in te wassen. Deze zijn volledig waterdicht en budgetvriendelijk.

Een kind wordt gewassen in een wasmand.

Ook interessant voor jou:

Waar kan je een zitbad kopen?

+
Je kunt een zitbad vinden in de meeste badkamerwinkels, maar voor speciale modellen, zoals verplaatsbare of inklapbare zitbaden, vind je ze gemakkelijker online. Raadpleeg een badkamerspecialist; hij zal je gedetailleerde informatie kunnen geven voor je project.

Hoe diep is een diep bad eigenlijk?

+
Standaard baden zijn 50 cm diep, wat voldoende is om volledig onder water te zitten en te genieten van je bad. In grotere, luxueuze baden geniet je van een diepte van 60 cm, wat heel diep is en perfect om met je volledige lichaam ondergedompeld te zijn en goed te ontspannen na een lange werkdag.

Waar zit de afvoer voor het bad?

+
Wil je samen met je partner genieten van een ontspannend bad? Dan is het aan te raden om de afvoer in het midden te plaatsen, anders zit een van jullie bovenop de afvoer, wat niet aangenaam is.

Welk materiaal zou ik kiezen voor een vrijstaand bad?

+
Je hebt verschillende opties qua materiaal waaruit je kunt kiezen voor je bad. De keuze hangt af van je voorkeur en behoeften. Als je echter een vrijstaand bad wilt dat gemaakt is van duurzaam materiaal en onderhoudsvriendelijk is, dan is een bad gemaakt van Solid Surface de beste keuze. Solid Surface is een mix van polyester, acryl en harsen. Het materiaal is gemakkelijk te onderhouden en slijtvast.

Wat zijn de voordelen van een zitbad vervaardigd uit hout?

+
Een belangrijk voordeel van hout is dat het warmte goed vasthoudt. Een zitbad van hout straalt een rustieke charme uit in je badkamer, en bovendien is hout heel milieuvriendelijk en een duurzame keuze.

Op zoek naar een nieuw zitbad voor je badkamer? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Overtuigd van de meerwaarde van een zitbad? Vul het onderstaande formulier in om in contact te komen met een of meerdere badkamerspecialisten die je gedetailleerde informatie kunnen geven over je project. Het aanvragen van een offerte en advies is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.