Schimmels verwijderen in de badkamer: oorzaken, gevolgen en stappenplan

Veel mensen hebben last van schimmels in de badkamer. Het is niet alleen vervelend om naar te kijken, het is ook nog eens schadelijk voor je gezondheid. Heb je te maken met vieze, zwarte plekken, doe er dan zo snel mogelijk iets aan. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oplossingen om schimmel in de badkamer of douche te verwijderen. Zie hier hoe je het kan voorkomen en bekijk de richtprijzen. Ontvang advies op maat van specialisten uit jouw buurt via ons offerteformulier.

Hoe kan ik schimmel in de badkamer herkennen?

Schimmels zijn microorganismen die ontstaan in een vochtige omgeving. Er zijn schimmels die, net zoals bacteriën, uit één cel bestaan.

Maar er zijn ook schimmels die bestaan uit meerdere cellen, zoals paddenstoelen. Schimmels zijn aerobe organismen, wat betekent dat ze zuurstof nodig hebben om te groeien.

Hoe kun je ze nu opsporen? Overal waar het langdurig vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. De meest voorkomende plekken zijn:

  • Kitranden rond de wastafel, het bad en de douchebak.
  • De bovenzijde van de muur.
  • Het plafond.
  • Het voegwerk tussen de tegels.

Je kunt schimmel in de badkamer ook herkennen aan de zwarte of groene kleur. Daarnaast hangt er ook een muffe geur waar de schimmel aanwezig is.

Zwarte schimmel met spikkels in de hoek van het plafond.

Oorzaken van schimmel in de badkamer

Hoe ontstaat nu schimmel in jouw badkamer? Het is belangrijk om te weten hoe dit gebeurt, maar daarvoor moet je het onderliggende probleem aanpakken. Hieronder vind je de twee meest voorkomende oorzaken van schimmel en hoe je die kunt oplossen.

Oorzaak 1: condensatievocht

Tijdens het douchen of baden ontstaat er veel waterdamp, ook wel condensatievocht genoemd. Dit ontstaat door de afkoeling van hete lucht, waardoor kleine waterdruppeltjes zich vormen langs de muren en op het plafond. Als dit vocht niet voldoende wordt geventileerd, kan er zwarte schimmel ontstaan.

Hoe oplossen?

Er is maar één oplossing en dat is beter ventileren! Het is zeer belangrijk om een deftig ventilatiesysteem te hebben om condensatievocht te bestrijden.

Als je badkamer goed is geventileerd, zal deze minder vochtig zijn en sneller drogen, want schimmels kunnen niet groeien in een droge omgeving.

Er zijn twee manieren om beter te ventileren voor schimmelbestrijding:

  1. Natuurlijke ventilatie: dit is de simpelste maar niet altijd de meest effectieve oplossing. Je kunt een ventilatierooster in het raam plaatsen of de ramen openen tijdens en na het douchen. Niet elke badkamer heeft een raam, waardoor dit dus niet altijd een volwaardige oplossing is.
  2. Mechanische ventilatie: dit is een duurdere oplossing, maar een effectief middel dat het schimmelprobleem voorgoed bestrijdt.
    Afzuigventilator: dit is een eenvoudig afzuigsysteem zoals een badkamerventilator, die de vochtige lucht naar buiten voert, waardoor de condensatie sneller opdroogt.
    Centraal of decentraal ventilatiesysteem: dit systeem creëert een mechanische aan- en afvoer van lucht en gebruikt de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de frisse buitenlucht op te warmen. Wanneer je meerdere ruimten wilt ventileren, kun je het beste een centraal ventilatiesysteem plaatsen.
Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan specialisten.

Oorzaak 2: opstijgend of doorslaand vocht

Hoewel zeldzaam, kan schimmel in de badkamer ook het resultaat zijn van opstijgend of doorslaand vocht. Opstijgend vocht vind je onderaan aan de muur, veroorzaakt door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering.

Doorslaand vocht herken je aan plekken op de (buiten)muren. Dit soort schimmel is het gevolg van poreuze muren die neerslag absorberen, waardoor het vocht in de muren verspreid wordt.

Hoe oplossen?

  1. Oplossing voor opstijgend vocht: muren injecteren of onderkappen. Het injecteren van muren is de goedkoopste en populairste oplossing. Bij grote renovaties wordt echter aangeraden om muren te onderkappen, een ingrijpende maatregel. Bij kleinere ingrepen is het vaak voldoende om enkel de muren te injecteren.
  2. Oplossing voor doorslaand vocht: de gevel impregneren. Er wordt een beschermingslaag op de gevel aangebracht, waardoor regen niet meer kan binnendringen. Een alternatief is je gevel laten behandelen met vochtwerende verf. 

Hoe kan ik schimmel in de badkamer verwijderen? Stappenplan

Langdurig schimmel in je badkamer kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom treed je best direct op. In het onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe je zo snel en efficiënt mogelijk schimmel verwijdert.

Stap 1: voorbereiding voor het verwijderen van schimmel

Voordat je van start gaat, draag je best handschoenen en zet je een mondmasker op. Zo voorkom je huidirritatie en last aan de luchtwegen.

Nadien maak je de schimmelplekken nat. Als je de schimmelplekken droog probeert te verwijderen, verspreidt het zich enkel sneller!

Stap 2: aanbrengen van product

Als de schimmelplekken goed vochtig zijn, kun je het product in een verdunde oplossing aanbrengen. Een effectief middel dat je bijna altijd in huis hebt, is baking soda.

Dit houdt in dat je het bijtende product met water mengt. Nu kun je hiermee grondig het plafond of de kitranden schoonmaken. Schrobben maar!

Kan schimmel worden verwijderd met azijn?

Azijn is zeker een effectieve methode om schimmel in de badkamer te verwijderen. Doe wat azijn in een plantenspuit en verspreid dit over het oppervlak. Laat dit ongeveer twee uur inwerken.

Ga erna met een vochtige doek over de plek om de schimmel te verwijderen. Voor de kleine hoekjes kun je een oude tandenborstel gebruiken. Vergeet niet om hierna alles goed af te spoelen met water.

Stap 3: verwijder de schimmel en herhaal het proces meerdere keren

Laat het product een tijdje intrekken op de plek, zodat alle stoffen hun werk kunnen doen. Nu kun je beginnen met het schoonmaken van de plek met een doek.

Nadien herhaal je dit proces meerdere keren totdat de schimmel zeker weg is. Indien je dit niet doet, zullen er weer schimmelsporen tevoorschijn komen.

Wil je zeker zijn dat alle schimmel uit je huis weg is? Contacteer een vakman in jouw buurt door ons offerteformulier in te vullen.

Het verwijderen van schimmel in de badkamer is afhankelijk van de locatie

Schimmel kan op verschillende plekken voorkomen in je badkamer. De manier waarop je de schimmel bestrijdt, hangt af van de plaats in de badkamer.

De meest gebruikte manieren om schimmel te verwijderen zijn: baking soda, bleekmiddel (chloor), witte azijn of een antischimmel product. We lichten de verschillende methoden hieronder toe.

1. Plafond en muur

Voor het plafond is soda een effectief middel. Laat 6 tot 10 gram soda oplossen in een liter water. Grijp nu een harde borstel bij de hand en dompel deze in de oplossing. Gebruik deze borstel nu om de vlekken mee weg te schrobben. 

Zwart/grijze schimmel verspreidt in een l-vorm op het plafond.

2. Douche

Schimmel in de douche verwijder je het best met witte azijn. Vul een spuitfles met witte azijn en besproei de oppervlakken waar de schimmel zichtbaar is. Laat dit minstens twee uur intrekken.

Daarna ga je met een vochtige doek over de plek om alle schimmel weg te nemen. Spoel alles goed af met water om de azijngeur te verwijderen.

Zwarte schimmel in de hoek van de douche.

3. Voegen en kitranden

Voor schimmel tussen voegen en kitranden raden we een bleekwateroplossing aan. Meng 25 ml bleekmiddel met 1 liter water. Om het makkelijker te maken, kun je de oplossing in een plantenspuit doen.

Sproei dit over de gehele beschadigde oppervlakte. Laat dit vervolgens enkele uren intrekken. Doe zeker een raam open, want deze stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid.

Merk je resultaat? Veeg de plek schoon met een droge doek. Als de schimmel niet verdwenen is, herhaal je het proces totdat deze volledig is verwijderd.

Schimmel in de voegen van een douche. Een persoon met oranje handschoenen probeert dit te verwijderen met een spuitbus en schrobber.

Hoe krijg ik (zwarte) schimmel uit de voegen van mijn badkamer?

Je kunt dit op dezelfde manier doen als bij de kitranden. Spuit de voegen in met een schimmelbestrijdend middel en laat dit enkele uren inwerken. Spoel nadien de voegen af met stromend water en herhaal het proces indien nodig.

Heb je een schimmelprobleem?
Vraag nu een offerte aan voordat je partner erachter komt.

Waarop letten bij het verwijderen van schimmel in de badkamer?

Voordat je zelf schimmel gaat bestrijden in je badkamer, is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s. Onzorgvuldig te werk gaan kan ervoor zorgen dat de schimmel verergert. Volg daarom onderstaande aandachtspunten goed op.

  • Bescherm jezelf: draag handschoenen, een mondmasker en eventueel een veiligheidsbril, zodat je niet in direct contact komt met de schimmel.
  • Zorg voor frisse lucht: ventileer de ruimte tijdens en na het verwijderen van de schimmel. Sommige producten bevatten stoffen die je beter niet inademt. Zet dus een raam open; je luchtwegen zullen je dankbaar zijn. Als je geen ramen hebt, doe dan zeker de badkamerdeur open.
  • Verwijder schimmel nooit droog: als je de schimmel in de badkamer wilt wegvegen, doe je dit altijd met water of een vochtige doek. Als je dit niet doet, zullen de schimmelsporen in de lucht vliegen en zich verspreiden.
  • Schakel een specialist in: bij hardnekkige schimmelplekken of ernstige vochtproblemen is het raadzaam om een vochtspecialist te raadplegen. Deze professional zal het nodige werk voor je uitvoeren.

Hoe kan ik schimmelvorming in mijn badkamer voorkomen?

Een schimmelvrije badkamer is niet alleen fijner maar ook gezonder. Gelukkig geven wij jou eenvoudige tips om schimmel te voorkomen.

  • Hygrometer: hiermee meet je de luchtvochtigheid in de badkamer. Zorg dat dit onder de 60 is, anders moet je dringend ventileren. Hoge luchtvochtigheid kan je bestrijden met een ontvochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden. Anders is dit een ideale voedingsbodem voor schimmels.
  • Verwarming aanzetten: de muren zullen opwarmen en er vormt zich minder condensatievocht, dus minder schimmelsporen.
  • Schoonmaakroutine: maak je badkamer na elke wasbeurt schoon. Door regelmatig je badkamer schoon te houden, krijgen schimmels minder kans. Dit kan eenvoudig door met een handdoek overal heen te gaan.
  • Juiste temperatuur regelen: probeer oververhitting van de badkamer te mijden, maar zorg er ook voor dat het niet te koud is. In beide gevallen kunnen schimmels sneller ontstaan. De ideale temperatuur is rond de 20°C.
  • Voldoende verluchting: zet altijd ramen open. Nog beter is een aangepast ventilatiesysteem.

Zelf schimmelvlekken verwijderen of laten verwijderen?

Heb je kleine schimmelplekken op de muur? Met de juiste aanpak kun je dit zelf oplossen. Indien ze hardnekkig zijn of te groot, is het beste om een specialist te raadplegen.

Zelf verwijderen

Het verwijderen van kleine, oppervlakkige schimmelplekken is mogelijk. Dit is goedkoper, maar vereist veiligheidskennis. Het kan echter zijn dat het probleem slechts op korte termijn is opgelost.

Voor volledige veiligheid kun je het beste een vakman inschakelen. Schimmel kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je interesse hebt, kun je alsnog het stappenplan lezen.

Nood aan professionele hulp?
Aarzel dan niet en vul snel dit formulier in!
arrow Tot 5 gratis offertes

Laten verwijderen door specialist

Heb je grote, hardnekkige schimmelplekken in je huis? Een gespecialiseerde vakman zal je met professioneel materiaal helpen. Je bent verzekerd van een veilige en definitieve aanpak.

Een specialist die met een beschermend pak, handschoenen en een gezichtsmasker die zwarte schimmel probeert te verwijderen van het plafond.

Hoeveel kost het om schimmel te laten verwijderen?

Schimmel verwijderen in je huis kost gemiddeld € 25 tot € 35 per m² (inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten). Wil je ook het onderliggende probleem aanpakken, bekijk dan de volgende prijzen.

Wil je schimmels verwijderen maar weet je niet hoe? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten die je kunnen helpen

Twijfel je of de schimmelplek te groot is? Een vakman beschikt over de juiste kennis en het juiste materiaal om het veilig te verwijderen. Als je het zelf doet, is de kans groot dat de schimmel terugkomt. Vraag vrijblijvend offertes aan via ons formulier en kom in contact met een specialist in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.