Verstopte doucheput: oorzaken, oplossingen en stappenplan voor schoonmaken

Verstopte doucheputjes komen altijd op het meest ongelegen moment, juist als je wilt genieten van een ontspannende douche. Maak je geen zorgen! Met een beetje kennis en de juiste tips kun je deze verstoppingen gemakkelijk aanpakken. In dit artikel delen we praktische oplossingen en tips om verstopte doucheputjes te voorkomen. Dus geen paniek, want je kunt in no-time weer volop genieten van een heerlijke douche.

Hoe kan ik een verstopte douche herkennen?

Een verstopte doucheput is eenvoudig te herkennen doordat het water nauwelijks of niet meer wegstroomt via de afvoer. Opeens sta je met je enkels tot in het water, dan weet je dat je een probleem hebt. Haren uittrekken uit het putje zal het probleem niet verhelpen.

Ophoping van vuil en andere resten kan zorgen voor nare luchtjes. Dit probleem verdwijnt pas nadat de afvoer grondig wordt proper gemaakt.

Doucheafvoeren zijn vaak smal en hebben een fijn rooster als bescherming. Wanneer dit rooster niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan er verstopping ontstaan.

Dankzij het gebruik van moderne materialen zoals kunststof, komen verstoppingen tegenwoordig minder vaak voor. Toch komen ze nog voor bij oudere leidingen of bij verkeerd gebruik van de afvoer.

Advies nodig?
Neem contact op voor persoonlijk advies.

Oorzaken verstopte doucheput

Wanneer je merkt dat je doucheputje verstopt is, vraag je je waarschijnlijk af hoe dit komt. Verstoppingen kunnen plotseling optreden, zonder dat je iets ongewoons hebt gedaan waardoor het water niet meer wegstroomt. De meest voorkomende oorzaken voor een verstopt doucheputje zijn:

 • Ophoping van haren
 • Zeepresten
 • Kalkafzetting 
 • Etensresten, braaksel en ander vuil
 • Cement en voegmiddel
Een verstopte afvoer met een bos haar dat vasthangt.

Hoeveel kost het om de doucheafvoer te laten ontstoppen?

Wanneer je doucheafvoer verstopt is, kan het soms beter zijn om een loodgieter in te schakelen. Dit hoeft niet per se een dure klus te zijn, omdat loodgieters over de juiste gereedschappen en expertise beschikken om snel het probleem op te lossen.

Ze gebruiken vaak sterkere ontstoppingsmiddelen dan de producten die je in een doe-het-zelfzaak kunt kopen. De kosten voor het laten ontstoppen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

De vakman zal ter plaatse de aard van het probleem beoordelen. Aan de hand daarvan wordt de prijs bepaald op basis van de locatie van de verstopping, de methode die nodig is om deze te verhelpen, benodigde tijd, eventuele lekkages en het uurtarief van de specialist.

Het is ook nuttig om de diameter van de afvoer te vermelden, zodat de loodgieter een beter beeld krijgt van de mogelijke oorzaak.

Soort ontstoppingWerkurenPrijs
Doucheafvoer1 uur€ 140 – € 165

Vergelijk offertes van lokale specialisten
Vind de beste prijs en de meest geschikte professional om je doucheputprobleem op te lossen.
arrow Klik hier voor 5 gratis offertes

Hoe kan ik de afvoer van de douche ontstoppen? Stappenplan

Nu je weet wat de mogelijke oorzaken en kosten zijn, kan je overwegen om de klus zelf aan te pakken. Gelukkig zijn er diverse methoden en middelen om dit aan te pakken. Hier volgt een stappenplan waarmee je de afvoer op een eenvoudige manier zelf kan ontstoppen. 

Stap 1: vuiligheid verwijderen uit het doucheputje

Als eerste stap is het essentieel om zichtbare vuilophopingen zelf te verwijderen. Dit is geen leuk klusje maar zorgt wel voor een effectiever resultaat. Trek eventueel handschoenen aan om de haren en andere vuiligheid uit het putje te verwijderen.

Hierbij kan een vieze geur vrijkomen. Als je moeilijk bij het vuil kunt komen, kan een stuk ijzerdraad of een ijzeren kledinghanger uitkomst bieden.

Stap 2: probeer eerst natuurlijke middelen

Voordat je naar chemische middelen grijpt is het beter om eerst natuurlijke remedies uit te proberen. Baking soda en azijn zijn goede alternatieven. Ze zijn beter voor het milieu en je hebt ze waarschijnlijk al in huis liggen.

Hoe werkt het? Doe wat soda in de afvoer en giet er vervolgens azijn bij. Er ontstaat een chemische reactie waardoor het gaat bruisen maar dat is juist goed. Spoel daarna alles af met warm water. Als dit niet werkt, lees dan de volgende stappen.

Stap 3: gebruik een chemische ontstopper

Is het niet gelukt aan de hand van bovenstaande tips? Dan is het noodzakelijk om een chemische ontstopper te gebruiken.

Deze vloeibare ontstoppers zijn hardnekkiger en zorgen ervoor dat het water weer goed wegstroomt. Let wel op dat je dit niet te vaak doet, want het is niet goed voor je leidingen. 

Stap 4: schakel een loodgieter in

Werkt de hulp van een chemische ontstopper ook niet? Dan kan je best een deskundige inschakelen. Deze heeft namelijk verstand van zaken en zal jouw probleem snel oplossen!

Loodgieter die een verstopte afvoer repareert.

Welke producten kan ik gebruiken om mijn doucheputje te ontstoppen?

Het is niet per se nodig om meteen naar agressieve ontstoppingsmiddelen te grijpen. Vaak heb je al allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes liggen die je kunnen helpen. Ben je benieuwd welke mogelijkheden er allemaal zijn? Ontdek meer door verder te lezen.

Ontstoppen met baking soda en azijn

Baking soda samen met witte keukenazijn is een krachtige oplossing voor bijna elke verstopping. Je kunt deze ingrediënten gemakkelijk vinden in een supermarkt of drogisterij. Hier is hoe je te werk gaat: 

 1. Neem twee kopjes bij de hand. De grootte maakt niet veel uit. Vul één kopje voor de helft met azijn en het andere kopje met evenveel baking soda.
 2. Neem beide kopjes mee naar de badkamer en verwijder de afdekplaat van je afvoer.
 3. Giet de azijn bij de baking soda en giet dan het bruisende mengsel direct in het putje.
 4. Nu ontstaat er veel schuim. Dat betekent dat de oplossing zijn werk doet.
 5. Spoel na ongeveer een half uur de douche met heet water vanuit de waterkoker.

Normaal gezien zou de douche vrij moeten zijn van haren en zeepresten. Indien het water nog steeds niet doorloopt kan je dit proces herhalen. Het is een eenvoudige en natuurlijke manier om je afvoer te ontstoppen.

Ontstoppen met cola 

Merk je een verstopping op maar is het waterpeil nog niet zo hoog dat de badkamer volledig onder water staat? Dan kan je het volgende proberen: giet een halve liter cola in het doucheputje. De koolzuur en fosforzuur in de cola zorgen ervoor dat zeepresten en ander vuil oplossen.

Hoe langer de cola in het doucheputje zit, hoe beter de chemische reactie te werk gaat. Na ongeveer een halfuur, kun je de cola uit het doucheputje spoelen met kokend water.

Ontstoppen met een traditionele ontstopper

Je kunt natuurlijk ook nog altijd gebruik maken van je vertrouwde plopper. Plaats de zuignap recht op de afvoer en grijp de steel van de plopper in je hand. Maak nu op- en neergaande bewegingen om ophopingen los te maken.

Hoe kan ik voorkomen dat de afvoer van mijn douche verstopt raakt?

Het is altijd verstandig om preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat je doucheput verstopt raakt. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kan nemen: 

 • Installeer een zeefje in het doucheputje. Zo voorkom je al dat je haren uit het putje moet trekken.
 • Maak de afvoer van je douche wekelijks schoon. Indien je een zeefje hebt is dit ook nog steeds noodzakelijk.
 • Spoel maandelijks je doucheputje door met baking soda, witte huisazijn en kokend water om kalk en zeepresten te verwijderen.
Een verstopte afvoer met haar in het putje.

Wat zou ik niet moeten doen als mijn doucheputje verstopt is?

Waarop letten? Hoewel het ontstoppen van je doucheputje simpel lijkt op het eerste gezicht, brengt het wel risico’s met zich mee.

De afvoer van je doucheputje is vaak gemaakt van stevig plastic, maar het gebruik van een trekveer of hogedrukreiniger kan dit beschadigen. Gebruik ze daarom met grote voorzichtigheid om lekkages te voorkomen.

Ook zijn chemische ontstoppingsmiddelen sterk afgeraden doordat ze schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Overmatig gebruik kan ook schade toebrengen aan je afvoerleidingen. In het ergste geval kun je zelfs brandwonden oplopen.

Los het probleem snel en veilig op door professionele hulp
Vraag advies aan een expert!
arrow Snel en gratis offertes vergelijken

Zelf de doucheput ontstoppen of een specialist inschakelen?

Zoals hierboven al vermeld, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken zodat je jezelf geen schade toebrengt. Het zou vervelend zijn als je eindigt met brandwonden, terwijl een specialist dit veilig voor je kan oplossen.

Zelf je doucheputje ontstoppen is alleen effectief als het probleem niet te hardnekkig is. In andere gevallen heeft dit weinig zin. Het is ook riskant om dit zelf te doen, omdat je schade kunt toebrengen aan je leidingen.

Daarom raden wij aan om een vakman in te schakelen die beschikt over professionele apparatuur om je doucheputje snel, grondig en veilig te ontstoppen.

Last van een verstopte doucheput? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten

Bij elke douchebeurt spoelen er haren, zeepresten en vuil door je doucheputje. Na verloop van tijd kan je doucheputje verstopt raken. In minder hardnekkige gevallen kun je dit zelf oplossen, maar meestal is de hulp van een ervaren specialist noodzakelijk.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met een vakman uit jouw buurt. Hij zal snel, vakkundig en voorzichtig het probleem verhelpen zonder je afvoer te beschadigen. Aarzel niet om contact op te nemen en geniet weer van een probleemloze douche.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.