Glazen douchewand reinigen: tips en stappenplan

Een glazen douchewand ziet er misschien mooi uit, maar het glas wordt snel vuil. Zeepresten en kalkaanslag kleven gemakkelijk aan het glas en de douchewanden. In dit artikel zal je daarom leren hoe je je glazen douchewand kan reinigen en toekomstige kalk kan voorkomen. Zo vermijd je die vervelende witte aanslag op het glas en geef je je badkamer een ruimtelijk gevoel terug.

Hoe kan ik kalkaanslag van een glazen douchewand verwijderen?

Je kent het wel: na enkele douchebeurten is het glas van je douchewand opnieuw bedekt met die witte aanslag van de kalk. Dat komt doordat water en zeepresten opdrogen en een laagje achterlaten.

Gelukkig kun je kalkaanslag gemakkelijk verwijderen door enkele stappen te volgen. Zo wordt je douchecabine perfect schoon!

  • Stap 1. Maak de douchewand met lauwwarm water nat. Door de douchewand te bevochtigen met lauwwarm water, wordt de kalk terug zacht en is hij gemakkelijker te verwijderen.
  • Stap 2. Maak een sopje bestaande uit een deel schoonmaakazijn en een deel water.
  • Stap 3. Breng het azijnmengsel aan op de glazen douchewand. Gebruik hierbij een zachte spons of een microvezeldoek. Je kunt het mengsel ook rechtstreeks op de kalk spuiten met een plantenspuit.
  • Stap 4. Laat het sopje een half uurtje intrekken. Ga dan met een vochtige doek over het glas om het mengsel en de kalkaanslag te verwijderen. Ook kun je het afspoelen met warm water.
  • Stap 5. Wrijf de wand droog met een droge doek. Zo krijg je een streeploos resultaat.

Herhaal deze stappen eenmaal per week om de glazen douchewand te reinigen. Bij hardnekkige kalkaanslag gebruik je best een sterker middel of een extra laagje van het sopje. Ook kun je wat bicarbonaat mengen met azijn en schrobben op de plaatsen waar de kalk echt hardnekkig is.

Professioneel advies nodig?
Stel je vragen aan 1 of meerdere specialisten in jouw regio.

Tips voor het onderhouden van de douchewand

Vele mensen vinden het geen leuk klusje om die glazen douchewand te reinigen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Gelukkig zijn er enkele stappen die je in je dagelijks leven kan ondernemen om kalkaanslag op de glazen douchewand te voorkomen. Zo hoef je niet continu te schrobben.

Een eerste tip om kalk op je glazen douchewand te voorkomen, is door na elke douchebeurt de overgebleven druppels water te verwijderen met een aftrekker. Ook kun je de druppels wegwrijven met een droog doekje.

Een tweede tip is om tijdens, maar zeker na je douche voldoende te verluchten. Door een half uurtje te verluchten, kan de waterdamp wegtrekken. Zo voorkom je niet alleen kalk, maar ook schimmelvlekjes.

Bedek bij erge kalkaanslag de douchewand met een blijvende antikalklaag. Een permanente antikalk coating zorgt er namelijk voor dat kalk zich niet kan vestigen op het glas. Zo moet je minder schoonmaken, dus het is ideaal voor wie niet veel tijd heeft om zich daarmee bezig te houden.

Controleer ook zeker de hardheid van het water in je regio of dorp. Dat kan een effect hebben op de kalkaanslag. Als het water te hard is, kan dat de aanmaak van kalkaanslag versnellen. Om dat te voorkomen, kun je eventueel een kalkfilter laten installeren, of een douchekop met filter aanschaffen.

Vrouw maakt glazen douchewand schoon met doek.

Wil je hulp of advies bij het ontkalken van je douchewand? Vul dan het formulier in om in contact te komen met deskundigen

Als je de kalk zelf niet kan verwijderen, of de kalkaanslag keert te snel terug op je glazen douchewand, is het een goed idee om met een deskundige te spreken. Zij kunnen je zeker tips geven of oplossingen aanbieden tegen de hardnekkige kalk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.