Badkamer waterdicht maken: stappenplan, tips en advies

Sta je op het punt om je badkamer waterdicht te maken, maar weet je nog niet hoe? Geen zorgen! In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces. Lees handige tips en deskundig advies om ervoor te zorgen dat je badkamer niet alleen mooi is, maar ook volledig waterdicht. Van het voorbereiden van de ondergrond tot het kiezen van de juiste materialen, je vindt hier alles wat je nodig hebt.

Hoe badkamer waterdicht maken? Stappenplan

Het is cruciaal om natte ruimtes zoals de badkamer en/of douche waterdicht te maken om vochtschade te vermijden. Volg ons stappenplan om een goed resultaat te bereiken en voorkom nieuwe lekkages. 

Stap 1: maak de ondergrond gereed

Voordat je met de grote werkzaamheden begint, is het belangrijk de ondergrond voor te bereiden voor het plaatsen van het waterdichte systeem. Zorg eerst dat de ondergrond droog, schoon en stevig is. Dit bereik je door scheuren en gaten te repareren en vervolgens een primer aan te brengen voor een optimale hechting.

Stap 2: installeer waterdichte afvoer(s)

Monteer de afvoer in de vloer. Elke afvoer is voorzien van een flens van 5 centimeter. Dit is een platte ring aan het uiteinde van de afvoer. Zorg ervoor dat je nadien een waterdichte afdichtingslaag aanbrengt op de flens.

Stap 3: gebruik het afdichtingsmateriaal

Plaats een kimband op de hoek- en aansluitvoegen van de wand-wand en wand-vloer. Daarna schuif je speciale afdichtingsmanchetten over de leidingdoorvoeren die uit de wand steken. Tot slot breng je het afdichtingsmateriaal aan in twee lagen. Hierdoor krijgen de vloeren en wanden een waterdichte laag.

Stap 4: installeer de wand- en vloerbekleding

Bij het betegelen van de wand gebruik je pastalijm. Voor de vloertegels maak je gebruik van tegellijm. Begin eerst met het aanbrengen van een dunne contactlaag op de ondergrond met de platte kant van de lijmkam. Daarna breng je de lijmrillen aan met de getande kant van de kam. Vervolgens plaats je de tegels in de lijmlaag door ze schuivend aan te brengen.

Stap 5: voegen, kitten en andere afwerkingen

Voor het voegen van zowel de wand als de vloer gebruik je een voegmortel. Nadat de voegmortel droog is, kun je deze afwerken door het af te sponsen. Daarna dien je alle hoek-, aansluitings- en bewegingsvoegen elastisch af te kitten met een siliconenkit. Gebruik afmesvloeistof om de kit mooi glad te strijken.

Wil je zorgeloos douchen?
Ontvang nu deskundig advies en offertes voor een waterdichte badkamer.
arrow Ontvang offertes

Het is belangrijk om kimband te gebruiken om de badkamer waterdicht te maken

Een essentiële waterdichte laag achter de tegels is kimband. Kimband bestaat uit een pasta en een speciale tape. Breng de pasta ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte.

Druk vervolgens de brede tape stevig in de pasta zodat deze volledig glad is. Daarna breng je het beste nog een laag pasta aan om er zeker van te zijn dat alles goed bedekt is.

Kimband wordt gebruikt omdat muren kunnen bewegen en uit elkaar kunnen gaan staan. Het zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de wanden en de vloer waterdicht zijn.

Breng de pasta ook over de hele wand aan, vooral in de doucheruimte, voor een extra waterdichte laag. Zo ben je verzekerd van een waterdichte badkamer.

Een luxueuze badkamer met vrijstaand bad en marmerlook tegels.

Hoe voorkom ik dat er water langs het afvoerputje stroomt?

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat er geen water langs het afvoerputje kan lekken. Gebruik hiervoor het beste een tweecomponenten (2K) afdichtingskit.

Deze kit is speciaal bedoeld voor het afdichten rondom doucheputjes, afvoerputten, drains en goten. Een 2K-afdichtingskit biedt betere waterdichtheid dan een gewone siliconenkit.

De voegen tussen de tegels zijn vaak niet waterdicht. Deze voegen laten vocht door, wat kan leiden tot vochtproblemen. Daarom zijn kimband en pasta zo belangrijk. Door een waterdichte laag onder de tegels aan te brengen, wordt het probleem van niet-waterdichte voegen opgelost.

Maak de voegen in de badkamermuur en -vloer waterdicht

Zie hier een stappenplan om je badkamer waterdicht te maken:

  1. Basiswand: zorg ervoor dat de wand eerst is behandeld met primer, stucmortel, enz.
  2. Basisvloer: zorg ervoor dat de vloer indien nodig is voorzien van een aanbrandlaag, cementdekvloer, enz.
  3. Kimpasta laag 1: breng de eerste laag kimpasta aan in alle hoeken en naden.
  4. Kimband: breng de kimband aan in de nog natte kimpasta.
  5. Kimpasta laag 2: breng de tweede laag kimpasta aan over de kimband heen en de gehele wand. Doe dit zeker in de doucheruimte.
  6. Tegellijm wand: breng nu de tegellijm gelijkmatig aan op de wand.
  7. Tegellijm vloer: breng de tegellijm gelijkmatig aan op de vloer.
  8. Voegen: verzorg het voegwerk tussen de tegels.
  9. Kitten: tot slot breng je de kitlaag aan in de hoeken van de badkamer.
Laat lekkages geen kans meer krijgen!
Klik hier voor professionele hulp voor je badkamer.

Waarom je (bestaande) badkamer waterdicht maken?

Het is zeer verstandig om je badkamer waterdicht te maken. Anders heb je last van:

  • Lekkages
  • Schimmelvorming
  • Loslatende tegels

De meest kwetsbare plekken zijn de voegen, naden, doorvoeren van waterleidingen en de omgeving van de doucheafvoer. Deze lekgevoelige zones moeten met extra zorg worden behandeld om ervoor te zorgen dat je badkamer waterdicht blijft.

Extra tips voor het waterdicht maken van de badkamer

Hier zijn enkele zaken die je zullen helpen bij het waterdicht maken van je badkamer:

  1. Inloopdouche: overweeg een inloopdouche met vloertegels in een lichte helling die naar de afvoer toe zijn geplaatst. Zo kan het water makkelijk weglopen.
  2. Douchebak: installeer een douchebak, want deze heeft minder voegen, wat het risico op lekkages vermindert. Toch kan er vocht doordringen via afvoeren en aansluitingen. Vermijd dit probleem door de installatie over te laten aan een erkende loodgieter.
  3. Siliconenkit: werk alle hoeken en randen af met een siliconenkit die speciaal is bedoeld voor sanitair. Als de bestaande siliconenkit oud is, verwijder dan alle restanten en breng een nieuwe laag aan.
Een dame die een deal sluit met een vakman.

Ook interessant voor jou:

Is kimband echt nodig voor een waterdichte badkamer?

+
Ja, zeker! Kimband is nodig voor een waterdichte badkamer, vooral op plaatsen waar wanden en vloeren samenkomen. Het wordt gebruikt in combinatie met afdichtingspasta om ervoor te zorgen dat water niet kan doordringen en potentiële lekkages te voorkomen.

Hoe maak je naden waterdicht?

+
Voor zover we weten, bestaat er geen volledig waterdicht voegmiddel. Het waterdicht maken van voegen is echter cruciaal om schimmelvorming te voorkomen. Daarom kun je de naden impregneren om ze beter te beschermen tegen vocht.

Het waterdicht maken van naden in de badkamer is eenvoudig met Seal-Guard afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product is verkrijgbaar in een handige spuitbus en is speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is ook ideaal voor het behandelen van je gehele badkamer.

Hoe maak je voegen waterdicht?

+
Het verschil tussen tegelvoegen en naden heeft te maken met de positie en functie in de constructie. Voegen zijn de smalle ruimten tussen de tegels. Naden zijn de ruimtes waar twee verschillende materialen of oppervlakken bij elkaar komen, zoals waar een muur en een vloer samenkomen.

In slechts drie stappen helpen we je om je tegelvoegen effectief te onderhouden:

1. Grote schoonmaak: eerst moet je de oppervlakken en muren goed schoon krijgen om alle vervuiling en resten van oude schoonmaakmiddelen te verwijderen.
2. Impregneren: na de schoonmaak kun je je voegen waterdicht maken door te impregneren. Dit kan met een spuitbus van Seal-Guard. Houd de spuitbus op een afstand van ongeveer 15-20 cm van de voeg en beweeg deze gelijkmatig tijdens het aanbrengen. Laat het nu 2½ uur rusten. In vochtige omgevingen zoals douchehoeken is een droogtijd van minstens 24 uur vereist voor het afdichtmiddel. Als het per ongeluk op de omliggende tegels wordt gespoten, is dat geen probleem. Het droogt onzichtbaar op en laat geen verkleuring achter.
3. Periodiek onderhouden: nu de voeg beschermd is, is het klaar voor gebruik. Voor een optimale reiniging van de voegen raden we een schoonmaakmiddel aan dat speciaal is ontwikkeld voor stenen oppervlakken.

Wil je je badkamer waterproof maken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Hier kun je kosteloos en vrijblijvend informatie, advies en offertes aanvragen om je badkamer waterdicht te maken. Het inschakelen van een professional biedt aanzienlijke voordelen. Je krijgt gedegen advies en je kan prijzen vergelijken, zo kies jij de beste oplossing voor jouw nieuwe badkamer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.