Hoe kan ik de badkamer goed afkitten? Stappenplan en tips

Iedereen die als doe-het-zelver wel eens aan zijn badkamer heeft geknutseld, weet dat er een aantal belangrijke aandachtspunten zijn waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat alles netjes blijft en goed blijft functioneren. Het afkitten van je badkamer is daar één van.

Lees daarom zeker verder als je hier meer over wilt weten. Je komt namelijk te weten waarom je je oude voegen zou moeten kitten en we geven je een gedetailleerd stappenplan om zelf mee aan de slag te gaan.

 

Waarom zou ik mijn oude voegen opnieuw kitten?

Of je je oude voegen wel of niet opnieuw moet kitten, hangt af van de staat van de voegen. Zitten er bijvoorbeeld gaten in, of sluit de kit niet meer helemaal naar behoren aan? Dan is dit een goede reden om deze te vervangen.

Ook verkleuring of schimmel kan een reden zijn om de oude voegen opnieuw te kitten. Voordat je begint met het aanbrengen van nieuwe kit, is het belangrijk om eerst de oude kit zorgvuldig te verwijderen.

Het opnieuw kitten van oude voegen heeft een aantal belangrijke redenen. Je doet dit vooral om ervoor te zorgen dat er geen vocht in de voegen blijft zitten. In een badkamer is dit natuurlijk extra belangrijk, aangezien er veel vocht aanwezig zal zijn.

Vocht en vuil dat toch in de voegen komt, kan snel zorgen voor schimmels en bacteriën, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Daarnaast helpt het goed dicht kitten van de voegen bij de isolatie.

Wil je de hulp van een vakman inschakelen?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe bad, douche of toilet kitten?

Je kunt je badkamer redelijk eenvoudig zelf kitten aan de hand van een stappenplan. Hieronder nemen we zo’n stappenplan met je door. 

Stap 1: de ondergrond ontvetten en schoonmaken voordat je gaat kitten

Voordat je begint, is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten en goed schoon te maken. De kit zal op deze manier namelijk een stuk beter hechten. Gebruik een vochtige doek om al het stof en vuil te verwijderen. Gebruik ook een speciale cleaner van hetzelfde merk als de kit zodat ze perfect op elkaar aansluiten.

Voor oppervlakken die geen vocht absorberen, zoals kunststoffen en metaal, kun je het best een middel met alcohol erin gebruiken. Ook kun je voor een optimaal resultaat de voegen het best even met tape afplakken.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Voor de voorbereidingen heb je een schone doek nodig, een speciale cleaner en een schoonmaakmiddel met alcohol erin. Verder heb je eventueel nog tape nodig, primer, kit en een kitspuit.

Wat moet je doen met de oude kit?

Voordat je begint met het aanbrengen van de nieuwe kit, is het van belang om eerst de oude kit te verwijderen. Het is zeker niet de bedoeling om de nieuwe kit bovenop de oude kit aan te brengen.

Stap 2: primer of grondverf aanbrengen (optioneel)

Primer kan in een aantal gevallen noodzakelijk zijn voor het aanbrengen van kit. Kit heeft namelijk bepaalde elementen die zich aan de ondergrond hechten. Die elementen verschillen altijd per ondergrond, maar ook per kit.

Primer zorgt voor een goede hechting op lange termijn en wordt meestal gebruikt op ondergronden die wat vetter zijn. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten kunststof.

Stap 3: het aanbrengen van siliconenkit en gereedmaken van kitpistool

Als alle voorbereidingen getroffen zijn, kun je nu de siliconenkit aanbrengen. Heb je nog geen siliconenkit? Deze is online of in de winkel gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn verschillende kitten voor verschillende soorten oppervlakken.

Ook moet je een kitspuit hebben. Voordat je die gebruikt, moet je eerst kijken of de breedte van de tuit past op de breedte van de voeg. Als dit nog niet het geval is, snij je de tuit af tot deze de gewenste maat heeft.

Stap 4: afwerking

Ten slotte de afwerking. Hiervoor kun je het best je vinger even nat maken met een beetje lauw water. Je haalt je vinger dan het liefst in één beweging over de rand en verwijdert vervolgens ook gelijk de tape. Ten slotte laat je de kit eerst nog een volle dag uitharden.

Een groene luxe badkamer met gouden accenten en een warm gevuld bad.

Met welke kit je badkamer kitten?

Voor je badkamer kun je het beste siliconenkit gebruiken. Dit is echter een redelijk breed begrip. Voor badkamers heb je een speciale, zogenaamde badkamerkit. Dit is een type kit speciaal ontwikkeld om in badkamers te gebruiken.

De reden waarom deze kit nog geschikter is voor je badkamer dan een ander type kit, is dat badkamerkit nog beter bestand is tegen bijvoorbeeld schimmel en kalk. Ook is dit type kit nog elastischer en extra geschikt voor de ondergronden die meestal in badkamers gebruikt worden.

Wat kost een badkamer afkitten?

Het afkitten van een badkamer kun je redelijk eenvoudig zelf doen. Als je zin en tijd hebt om dit zelf te doen, bespaar je flink op de kosten.

De kosten voor het laten kitten van een badkamer door een vakman liggen meestal ergens tussen de 100 en 250 euro. Doe je het zelf? Dan bespaar je op de arbeidskosten en betaal je enkel de kosten voor het materiaal.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs is natuurlijk nooit altijd hetzelfde. Er zijn een aantal factoren die de prijs beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het formaat van je badkamer. Voor een grotere badkamer heb je natuurlijk meer materiaal nodig en dat zal dus ook meer kosten.

Daarnaast speelt ook het materiaal dat je gebruikt een rol. Meestal wordt er in een badkamer siliconenkit gebruikt, specifiek badkamerkit. Er zijn echter ook veel andere soorten kit. Je hebt kit gemaakt van bepaalde kunststoffen zoals polymeer, maar je hebt ook soorten kit die gemaakt zijn van duurzame en extra milieuvriendelijke materialen voor degenen die daarin geïnteresseerd zijn.

De kosten voor een nieuwe koker met kit kunnen behoorlijk variëren. De prijs kan verschillen van slechts 2 euro voor een goedkope koker met kunststof kit tot wel 30 euro voor een kwalitatief betere.

Ook de kleur van de kit heeft invloed op de prijs

Het meeste aanbod is in de standaard witte kleur waarmee de fabrikant de kit levert. Wil je geen wit maar een andere kleur? Dat is mogelijk! Je betaalt hier alleen wel extra voor. De fabrikant moet de specifieke kleur namelijk mengen met de standaard witte kit.

Hoe lang gaat kit mee?

Hoe lang kit meegaat, is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de kit. De meeste kit gaat echter zeker 5 tot 6 jaar mee. Vervang je de kit dus steeds na deze tijd? Dan zit je zeker goed.

Een witte, elegante badkamer met een gouden kraan.

Wil je je badkamer professioneel laten kitten? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Wil je voordat je begint toch nog wat meer informatie over dit onderwerp of wil je advies op maat? Dat kan door hier je gegevens achter te laten. Je kunt dan offertes ontvangen en advies op maat krijgen.

Om het beste resultaat te krijgen, raden we altijd aan om meerdere offertes van verschillende specialisten bij jou in de regio met elkaar te vergelijken. Op die manier ben je er zeker van dat je de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie maakt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.