Badkamer indelen: aandachtspunten, stappenplan en tips

Een goede badkamerindeling is essentieel om plezier en comfort te beleven in je badkamer. Je kunt kiezen uit veel opties en combinaties om je badkamer persoonlijk en uniek te maken. In dit artikel lees je over de belangrijkste aandachtspunten bij het verbouwen van je badkamer.

Hoe deel ik mijn badkamer in?

Het ontwerpen van een badkamer begint altijd met een goede indeling. Jij bepaalt zelf wat het eindresultaat zal zijn. In showrooms kun je vele voorbeelden zien van badkamerindelingen waaruit je inspiratie kunt opdoen.

Wil je een correcte en praktische badkamer? Dan doe je er goed aan rekening te houden met verschillende aandachtspunten die hieronder zijn opgesomd.

Aandachtspunten bij de indeling en afmeting van de badkamer

Als eerste stap om een praktische badkamer te realiseren, moet je je voorbereiden en nadenken over welke zaken je precies nodig hebt en welke niet.

Het juist indelen van deze zaken begint met heel wat puzzelwerk. Hieronder lees je enkele aandachtspunten waarop je kunt letten.

Let op de natte en droge zones

Een juiste indeling van de verschillende zones in je badkamer is het begin van alles; enkele centimeters vrij laten is vaak al genoeg. In een badkamer kun je droge en natte zones hebben.

Het is belangrijk om die twee ruimtes van elkaar te scheiden. Droge ruimtes, waar bijvoorbeeld stopcontacten zijn, kunnen gevaarlijk worden als er vocht bij komt.

Je kunt deze zones scheiden met een muurtje, een scheidingswand of door de meubels op een tactische manier te plaatsen. In natte zones kun je met je natte voeten veilig lopen.

Denk aan de oriëntatie van de badkamer

Tijdens de verbouwing van je badkamer kun je ervoor kiezen om deze zo te oriënteren dat er gedurende de dag veel zonlicht binnenvalt. Zo hoef je niet altijd het licht aan te zetten, wat ook veel bespaart op je elektriciteitsfactuur.

Bespaar tijd en geld
Laat ervaren vakmensen de klus voor je klaren. Zij zorgen voor een professionele installatie van je nieuwe badkamer, waardoor je er jarenlang plezier van zult hebben.
arrow Vraag nu vrijblijvend offertes aan

Hoe ontwerp ik een badkamer? [Tips en ideeën]

Hoe deel je een badkamer in? Hoeveel centimeter vrije ruimte houd ik voor mijn droge zones? Plaats ik een dubbele wastafel of juist niet? Jij beslist zelf over het ontwerp van je nieuwe badkamer.

Hier zijn enkele handige tips waarop je moet letten voordat je begint met de indeling van je badkamer:

  • Bij het indelen van je badkamer is het belangrijk om aandacht te hebben voor de beschikbare ruimte. Heb je voldoende vloeroppervlakte voor je sanitaire voorzieningen? Is je badkamer hoog genoeg voor eventueel hoge kasten? Heb ik voldoende bewegingsruimte? Op deze vragen moet je antwoorden om je droom badkamer goed te kunnen inrichten.
  • Controleer of je aanen afvoerleidingen juist zijn geïnstalleerd voor je nieuwe inrichting. Zijn ze nog in goede staat? Je kunt kosten besparen door ze te hergebruiken, maar als ze niet goed zijn, is het wel aan te raden een nieuwe leiding te installeren, zo vermijd je lekkage in de toekomst. Bij twijfel schakel je het beste een specialist in; hij kan je beter adviseren in jouw situatie.
  • Daarnaast moet je ook opletten op de aanvoer van elektriciteit. Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om elektriciteitspunten in de droge zones van je badkamer te plaatsen. Bij je nieuwe indeling moet je rekening houden met de AREI-normen (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties), dit zijn wettelijke voorschriften en normen die je in België moet respecteren voor elektrische installaties.
  • Bijkomende aandachtspunten zijn het letten op de afmetingen van je ramen en deuren; deze informatie speelt een rol bij het plaatsen van nieuwe tegels en wanneer je meubels wilt zetten. Ook houd je rekening met voldoende plaats om te bewegen, dit zorgt voor beter comfort.

Om je badkamer correct in te delen en op een logische manier in te richten, let je het beste op de volgende stappen:

Denk aan de elementen die je in de badkamer wilt hebben

Stel een verlanglijst voor je badkamer op. Welke elementen wil je in je nieuwe badkamer hebben en hoe wil je ze inrichten? De douche en/of het bad zijn standaardelementen die je in elke badkamer vindt.

Verder kun je een toilet toevoegen, één of dubbele wastafels, meubels, en als je meer luxe wilt, kun je een whirlpoolbad, eventueel extra ramen voor meer zonlicht, meerdere opbergruimtes en misschien zelfs een ventilatiesysteem toevoegen.

Je kunt je badkamer uniek maken door te spelen met verschillende kleuren en materialen. Maak een combinatie van tijdloze materialen en kleuren met trendy aandachtstrekkers, zodat je badkamer jarenlang mee kan gaan.

Badkamer indelen aan de hand van visualisatie.

Plattegrond maken 

Het maken van een plattegrond van je badkamer is een eerste stap voor een ideale indeling. Hierin kun je in één oogopslag zien of je over voldoende ruimte beschikt.

Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste formaten en afmetingen, de plaatsing van je douche, wastafel, toilet en meer.

Ook moet je rekening houden met de ramen en deuren: in welke richting draaien ze open? Duid ook aan waar de stopcontacten en leidingen zijn. Zijn ze nog geschikt voor je nieuwe badkamer?

Inrichting van de badkamer bespreken met een specialist

Voordat je begint met je eigen indeling te maken, bekijk eerst voorbeelden van badkamers om inspiratie op te doen voor een uniek ontwerp.

Zo kun je zien wat je mooi vindt en krijg je een idee van wat er allemaal mogelijk is. Door vervolgens met een specialist te spreken, kan hij je het beste adviseren over wat werkelijk mogelijk is in jouw situatie en wat niet.

Vind een specialist in jouw regio
Laat je adviseren door specialisten uit jouw regio.

Hier zijn enkele voorbeelden van badkamerindelingen

Op zoek naar inspiratie voor de indeling van je badkamer? Bekijk de volgende voorbeelden om een beeld te krijgen van wat je allemaal kan doen voor je eigen badkamer.

Klein badkamer

Een kleine badkamer bevat de basiselementen die je nodig hebt om je badkamer te kunnen gebruiken. Verder kun je je badkamer indelen volgens de inrichting en materialen die je wilt.

In ons voorbeeld zie je de volgende elementen: een inloopdouche, een toilet, een kleine spiegel, een ventilatiesysteem en een wastafel.

Vervolgens zie je vloer- en wandbekleding in witte tegels. Het kiezen van een neutrale kleur wordt aangeraden, want dit past bij elk interieur. Ook creëert de witte kleur van je vloer- en wandbekleding een ruimtelijk effect, waardoor je ruimte groter lijkt.

Kleine badkamer met een inloopdouche, wastafel, spiegel, toilet en witte tegels.

Gemiddelde badkamer

In een gemiddelde badkamer vind je ook de basiselementen, maar omdat je meer ruimte hebt, heb je ook veel opties bij het inrichten van je badkamer.

Je kunt meer elementen toevoegen, zoals bijvoorbeeld een dubbele wastafel. Ook hier beslis je zelf over de indeling en de verschillende materialen voor je bekleding en uitrusting.

In ons voorbeeld heeft een gemiddelde badkamer de volgende elementen: een inloopdouche, een kleine spiegel, een wastafel en een ligbad.

De wand is bekleed met lichtgrijze tegels; de keuze voor een pastelkleur zorgt ervoor dat je het hele jaar door een zomergevoel krijgt wanneer je je badkamer instapt.

Gemiddelde badkamer met een inloopdouche, ligbad, wastafel, spiegel en lichtgrijze wandtegels.

Luxueuze badkamer

In een luxueuze badkamer is de grootte niet de belangrijkste eigenschap, maar wel de materialen die je gebruikt om je badkamer in te delen. Een luxueuze badkamer bevat ook de basiselementen, maar het verschil zit in de gekozen elementen.

Zo zie je in ons voorbeeld een inloopdouche met twee douchekoppen, een grote spiegel, een wastafel met daaronder een opbergkast met veel opbergruimte, en een bad.

Er is een scheiding tussen natte en droge zones aangebracht: de droge zones hebben beschilderde wanden, terwijl in de natte zones wanden bekleed zijn met tegels uit natuursteen. Ook de vloer is bekleed met natuursteentegels, wat bijdraagt aan een harmonieus geheel.

Luxueuze badkamer met een inloopdouche, een ligbad, een wastafel, een spiegel en tegels uit natuursteen.

Wil je badkamerwerken uitvoeren of de indeling van je badkamer veranderen? Vul dan het formulier in om in contact te komen met badkamerspecialisten

Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie, heb je een budget vastgesteld en denk je klaar te zijn voor het avontuur? Vul dan het formulier in om in contact te komen met één of meerdere specialisten die klaarstaan om je te helpen bij het maken van een nieuwe indeling van je badkamer. Het aanvragen van offertes en advies is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.